ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Μάη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στέλνει κι άλλο πολεμικό υλικό στην Ουκρανία

Σε άλλη μια ωμή παραδοχή ότι η κυβέρνηση βαθαίνει ολοένα την εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, στο πλαίσιο του ευρωΝΑΤΟικού σχεδιασμού, προχώρησε εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος.

Απαντώντας σε ερώτηση - στο πλαίσιο της γνωστής κοκορομαχίας με τον ΣΥΡΙΖΑ - περί των «ανταλλαγμάτων» από την εμπλοκή, ο υπουργός δήλωσε ότι «η Ελλάδα, όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, βοηθά την Ουκρανία με αμυντικό υλικό, προκειμένου να αμυνθεί στην επίθεση που δέχεται από τη Ρωσία. Το αμυντικό υλικό χορηγείται από τα αποθέματα που διαθέτει η χώρα και δεν αποδυναμώνει ούτε κατ' ελάχιστον την αμυντική δυνατότητά της. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση από τα υπόλοιπα κράτη - μέλη της ΕΕ που πράττουν το ίδιο».

Ισχυρισμός αστείος έως επικίνδυνος, καθότι τα «αποθέματα» για τα οποία μιλάει ο υπουργός είναι ακριβώς για την άμυνα της χώρας, γι' αυτό και φυλάσσονται σε βάθος χρόνου. Εμμέσως, βέβαια, ομολογεί ότι μπροστά στις υποχρεώσεις τους στους Ευρωατλαντικούς τους «εταίρους» δεν διστάζουν να αδειάσουν τις αποθήκες του στρατού από κρίσιμα για την άμυνα της χώρας μέσα, και μάλιστα σε μια εποχή που οι ανταγωνισμοί του κεφαλαίου οξύνονται επικίνδυνα και με απρόβλεπτη εξέλιξη. Εξ ου και με στοχευμένες διαρροές φροντίζουν να εμφανίσουν ρωσικής κατασκευής συστήματα, όπως τα OSA-AK και TOR-M1 (που διαθέτουν και οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις), ως ανίκανα να αντιμετωπίσουν UAV όπως τα τουρκικά «Μπαϊρακτάρ», σε μια χοντροκομμένη προσπάθεια να τα στείλουν με τις μικρότερες δυνατές αντιδράσεις στην κυβέρνηση Ζελένσκι, ικανοποιώντας και το αίτημα των Αμερικανών για αποστολή τέτοιων συστημάτων, στη χρήση των οποίων είναι συνηθισμένοι οι Ουκρανοί.

Αλλωστε, σύμφωνα με όσα δήλωσε προχτές ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν, η Ελλάδα και άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, η Νορβηγία και η Πολωνία, θα στείλουν συστήματα πυροβολικού και πυρομαχικά στην Ουκρανία, κάτι που συζητήθηκε στην προχτεσινή τηλεδιάσκεψη που είχαν υπουργοί Αμυνας και αξιωματούχοι από 44 χώρες και την οποία διοργάνωσαν οι Αμερικανοί.

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει στείλει ήδη στο μέτωπο πυρομαχικά, τυφέκια τύπου «καλάσνικοφ» και εκτοξευτές, χώρια βέβαια όλες τις υπόλοιπες συνεισφορές στο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο. Τελευταία γίνεται επίσης λόγος για τα ανατολικογερμανικά τεθωρακισμένα οχήματα BMP-1 του Πεζικού. Περίπου 100 - 130 απ' αυτά τα οχήματα, που μάλιστα βρίσκονται στον Εβρο και στα νησιά, φαίνεται να είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να στείλει στην Ουκρανία, ζητώντας (εσχάτως και σε τηλεφωνική επικοινωνία Οστιν - Παναγιωτόπουλου) ως αντάλλαγμα την αντικατάστασή τους από άλλα μέσα, με τους Αμερικανούς να απαντούν ότι έχουν παραχωρήσει ήδη στην Ελλάδα μέσα, όπως οχήματα Μ1117 και ελικόπτερα «Kiowa». Εξάλλου, η κυβέρνηση έχει έτοιμο Τμήμα Αντιαρματικών (θα αποτελείται από μία διμοιρία με 4 στοιχεία τέτοιου όπλου συν ένα στοιχείο Τεχνικής Υποστήριξης), το οποίο θα ενταχθεί στον υπό διαμόρφωση νέο Σχηματισμό Μάχης («Βattlegroup») που το ΝΑΤΟ αποφάσισε να στήσει στη Βουλγαρία, θα υπαχθεί δε στη Δύναμη Ταχείας Απόκρισης του ΝΑΤΟ (NRF).

Δεν περνά επίσης απαρατήρητο ότι αργότερα χτες ο Ν. Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε με τον πρέσβη της Ουκρανίας στην Αθήνα, Σεργκέι Σουτένκο, διαβεβαιώνοντάς τον ότι η κυβέρνηση «σε συνεννόηση με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ παρέχει στην Ουκρανία από την πρώτη στιγμή κάθε δυνατή υποστήριξη και αμυντική βοήθεια, από τα υπάρχοντα αποθέματα».

Προχωρά το παζάρι για τα F-35

Την ίδια ώρα προχωρά το παζάρι για το επόμενο εξοπλιστικό πακέτο - μαμούθ, τα F-35, άλλο ένα πρόγραμμα κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ προκειμένου να ενισχυθεί η νοτιοανατολική πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας στην κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Συγκεκριμένα, τεχνικό κλιμάκιο της αμερικανικής κυβέρνησης (SF PO - Joint Strike Fighter Program Office) με στελέχη του αμερικανικού Πενταγώνου και της κατασκευάστριας εταιρείας «Lockheed Martin» κατέφτασε στην Αθήνα για τριμερή επίσκεψη, στο πλαίσιο της οποίας χτες το απόγευμα συναντήθηκε με τον Ν. Παναγιωτόπουλο, παρουσία και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνις, προκειμένου να έχει επαφές σχετικά με την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς του πανάκριβου μαχητικού.

Ο υπουργός Αμυνας έσπευσε να διαβεβαιώσει τους Αμερικανούς ότι σε συνέχεια της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ «θα ξεκινήσει άμεσα» η διαδικασία απόκτησης των αεροσκαφών, ενώ τόνισε ότι η απόκτηση των F-35 θα ενισχύσει περαιτέρω τη «διαλειτουργικότητα» των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και ΗΠΑ.

Ο δε Τσούνις διεμήνυσε ότι πλέον «σηκώνουμε τα μανίκια και ξεκινάμε τη δουλειά» και ότι η απόκτηση του μαχητικού όντως θα ενισχύσει τη διμερή και ΝΑΤΟική «διαλειτουργικότητα», όπως και την «περιφερειακή σταθερότητα», σκιαγραφώντας τον ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα που αποδίδουν στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Το κλιμάκιο είχε επισκεφτεί την Αθήνα και στις αρχές Φλεβάρη, κάνοντας μια πρώτη πρόταση και αυτοψία σε αεροπορικές βάσεις οι οποίες εξετάζεται να αποτελέσουν τη βάση των εν λόγω μαχητικών στην Ελλάδα, όπως στη Λάρισα, καθώς απαιτείται διαμόρφωση και ειδικών υποδομών.

Στη συνάντηση με τον Ν. Παναγιωτόπουλο τέθηκε επίσης σύμφωνα με πληροφορίες το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ JSF PO και ελληνικών υπηρεσιών, ώστε να προετοιμαστεί η επίσημη έγγραφη επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος LOR (Letter of Request) από πλευράς της Αθήνας, η οποία επιστολή θα σημάνει και την έναρξη της διαδικασίας για την απόκτηση του μαχητικού. Λέγεται ότι αυτή η κίνηση αναμένεται να γίνει το καλοκαίρι, με στόχο η κυβέρνηση να έχει την αμερικανική απάντηση εντός του 2023. Αποδοχή της απάντησης αυτής ουσιαστικά θα σημαίνει και συμφωνία, με το επόμενο βήμα να είναι η διακρατική σύμβαση.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
«ΟΚ» από την ΕΕ για τον νέο μηχανισμό «ηλεκτροσόκ»

«

Πράσινο φως» φαίνεται ότι δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις βασικές κατευθύνσεις του κυβερνητικού σχεδίου για τον λεγόμενο «μηχανισμό στήριξης των καταναλωτών» από τις αυξήσεις ηλεκτρικού ρεύματος, που στην πραγματικότητα αφορά τον νέο τρόπο αποζημίωσης των παραγωγών και προμηθευτών ρεύματος. Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, «επετεύχθη συμφωνία» με την Επιτροπή στις βασικές αρχές του νέου μηχανισμού, «ο οποίος θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές».

Πιο συγκεκριμένα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να σταλεί την επόμενη βδομάδα στην Επιτροπή το σχέδιο νομοθετικής διάταξης, που θα περιγράφει επακριβώς τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού, με δεδομένο ότι ο νέος τρόπος αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και προμήθειας ηλεκτρισμού «δεν θα επηρεάσει τους όρους της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας». Επίσης προβλέπεται η επιβολή «πλαφόν» για την αποζημίωση των μονάδων παραγωγής με βάση το «πραγματικό κόστος της παραγωγής τους», δίχως προς το παρόν να έχουν δοθεί περαιτέρω διευκρινίσεις για το πώς θα γίνεται ο υπολογισμός. Ακόμη, σύμφωνα με όσα αναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος, η διαφορά μεταξύ της αποζημίωσης και της χρηματιστηριακής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας θα μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) και θα δεσμεύεται για τη χρηματοδότηση των «μέτρων στήριξης των καταναλωτών», ενώ τέλος το υπουργείο επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό περί «αποσύνδεσης» των υψηλών τιμών φυσικού αερίου με τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές.

Να υπενθυμίσουμε ότι μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στα μέσα του μήνα, η κυβέρνηση έχοντας λάβει και... «επιστημονική σφραγίδα», προχωρά στην παγιοποίηση της ληστείας των καταναλωτών προς χάριν των ενεργειακών ομίλων, μόνο που αυτή τη φορά τα «λύτρα» θα τα εισπράττουν με διαφορετικό τρόπο. Οπως εξήγγειλε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, η κυβέρνηση θα συστήσει τον «μηχανισμό αποζημίωσης» - στον οποίο έδωσε την έγκρισή της η Επιτροπή - που θα χρηματοδοτείται από τα λεγόμενα «υπερκέρδη» των ομίλων, αλλά και απευθείας με κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση σχεδιάζει να αφαιρέσει τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής από τους λογαριασμούς ρεύματος, ωστόσο τα ποσά θα συνεχίσουν να ρέουν στα ταμεία των ομίλων από τον κρατικό προϋπολογισμό, που ως γνωστόν χρηματοδοτείται και πάλι από τη βαριά φορολογία των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν πρόκειται να μπει στη ρίζα του προβλήματος - και γι' αυτό άλλωστε απέσπασε τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής - που είναι βέβαια οι πολιτικές της «απελευθέρωσης» και της «πράσινης μετάβασης», που εμπορευματοποιούν περαιτέρω την Ενέργεια μέσα από τα χρηματιστήρια, η απαξίωση του εγχώριου και φτηνού λιγνίτη, σε συνδυασμό φυσικά με τη συμμετοχή της χώρας στις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας αλλά και την επιβολή τεράστιων φόρων στα ενεργειακά αγαθά.

Η... γυμνή αλήθεια

Ενας κάτοικος της Αλεξανδρούπολης «απαθανάτισε» μερικούς από τους Αμερικανούς ναύτες του «USS Arlington» που έδεσε στο λιμάνι της πόλης το πρωί του Σαββάτου. Τόσο άνετος νιώθει μέσα στη μέθη του ο Αμερικανός ναύτης, που επιδεικνύει το εσώρουχό του στους έκπληκτους περαστικούς, μέρα μεσημέρι στον πιο κεντρικό δρόμο της πόλης, έξω από το δημαρχείο.

Οπως ήταν αναμενόμενο, ο ξεβράκωτος ναύτης δεν ήταν ο μοναδικός που προκάλεσε αναστάτωση σε ανυποψίαστους περαστικούς. Την Κυριακή, σε κεντρικό κατάστημα εστίασης της Αλεξανδρούπολης, άλλος ένας Αμερικανός ναύτης υπό την επήρεια αλκοόλ βγήκε από την καφετέρια και ανέβηκε στην οικοδομή που βρίσκεται από πάνω. Αφού έκανε εμετό στην είσοδό της, επιτέθηκε σε ένοικο και μάλιστα χρειάστηκε η παρέμβαση των αστυνομικών αρχών για να απομακρυνθούν από το σημείο ο ίδιος και η παρέα του.

Και αυτό δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια πρώτη γεύση από την «ανάπτυξη» και τα «οφέλη» που φέρνει η προέλαση της αμερικανικής παρουσίας στην πόλη, με τις διαρκείς «αποβάσεις», την οποία γεύτηκαν με το παραπάνω οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης τις προηγούμενες μέρες, όπου είχαν τη «χαρά» να συναναστραφούν μαζί της, βλέποντας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης πλήθος μεθυσμένων Αμερικανών ναυτών να μετατρέπουν το κέντρο της πόλης σε... «american bar».

Καμία έκπληξη: Τα ιμπεριαλιστικά ορμητήρια ανέκαθεν ήταν και πηγές εξαχρείωσης, ενώ για την απρόσκοπτη «διασκέδαση» των ΑμερικανοΝΑΤΟικών δολοφόνων φροντίζει και το καθεστώς της ετεροδικίας που έχουν σφραγίσει όλες οι αστικές κυβερνήσεις.

Μπορεί αυτά να μην τα είπαν οι πρόθυμες πένες που πριν καλά καλά φανεί στον ορίζοντα το αποβατικό του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, έσπευσαν να πετάξουν το συνηθισμένο - πιο μουχλιασμένο και από ροκφόρ - «τυρί» πως θα γεμίσουν τα εστιατόρια και οι καφετέριες με δολάρια, αλλά όσο περνάει ο καιρός η «γυμνή αλήθεια» είναι όλο και πιο ορατή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ