Τετάρτη 25 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
«ΟΚ» από την ΕΕ για τον νέο μηχανισμό «ηλεκτροσόκ»

«

Πράσινο φως» φαίνεται ότι δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις βασικές κατευθύνσεις του κυβερνητικού σχεδίου για τον λεγόμενο «μηχανισμό στήριξης των καταναλωτών» από τις αυξήσεις ηλεκτρικού ρεύματος, που στην πραγματικότητα αφορά τον νέο τρόπο αποζημίωσης των παραγωγών και προμηθευτών ρεύματος. Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, «επετεύχθη συμφωνία» με την Επιτροπή στις βασικές αρχές του νέου μηχανισμού, «ο οποίος θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές».

Πιο συγκεκριμένα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να σταλεί την επόμενη βδομάδα στην Επιτροπή το σχέδιο νομοθετικής διάταξης, που θα περιγράφει επακριβώς τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού, με δεδομένο ότι ο νέος τρόπος αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και προμήθειας ηλεκτρισμού «δεν θα επηρεάσει τους όρους της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας». Επίσης προβλέπεται η επιβολή «πλαφόν» για την αποζημίωση των μονάδων παραγωγής με βάση το «πραγματικό κόστος της παραγωγής τους», δίχως προς το παρόν να έχουν δοθεί περαιτέρω διευκρινίσεις για το πώς θα γίνεται ο υπολογισμός. Ακόμη, σύμφωνα με όσα αναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος, η διαφορά μεταξύ της αποζημίωσης και της χρηματιστηριακής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας θα μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) και θα δεσμεύεται για τη χρηματοδότηση των «μέτρων στήριξης των καταναλωτών», ενώ τέλος το υπουργείο επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό περί «αποσύνδεσης» των υψηλών τιμών φυσικού αερίου με τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές.

Να υπενθυμίσουμε ότι μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στα μέσα του μήνα, η κυβέρνηση έχοντας λάβει και... «επιστημονική σφραγίδα», προχωρά στην παγιοποίηση της ληστείας των καταναλωτών προς χάριν των ενεργειακών ομίλων, μόνο που αυτή τη φορά τα «λύτρα» θα τα εισπράττουν με διαφορετικό τρόπο. Οπως εξήγγειλε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, η κυβέρνηση θα συστήσει τον «μηχανισμό αποζημίωσης» - στον οποίο έδωσε την έγκρισή της η Επιτροπή - που θα χρηματοδοτείται από τα λεγόμενα «υπερκέρδη» των ομίλων, αλλά και απευθείας με κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση σχεδιάζει να αφαιρέσει τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής από τους λογαριασμούς ρεύματος, ωστόσο τα ποσά θα συνεχίσουν να ρέουν στα ταμεία των ομίλων από τον κρατικό προϋπολογισμό, που ως γνωστόν χρηματοδοτείται και πάλι από τη βαριά φορολογία των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν πρόκειται να μπει στη ρίζα του προβλήματος - και γι' αυτό άλλωστε απέσπασε τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής - που είναι βέβαια οι πολιτικές της «απελευθέρωσης» και της «πράσινης μετάβασης», που εμπορευματοποιούν περαιτέρω την Ενέργεια μέσα από τα χρηματιστήρια, η απαξίωση του εγχώριου και φτηνού λιγνίτη, σε συνδυασμό φυσικά με τη συμμετοχή της χώρας στις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας αλλά και την επιβολή τεράστιων φόρων στα ενεργειακά αγαθά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ