Τετάρτη 25 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νέα ισχυρά χτυπήματα σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων

INTIME NEWS

Νέο χτύπημα σε βάρος των αυτοαπασχολουμένων και πολύ μικρών επιχειρηματιών προδιαγράφει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, που ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής με τον τίτλο «Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών».

Το νομοσχέδιο είναι συνέχεια αντίστοιχων νομοθετικών «πρωτοβουλιών» όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, προβλέπει μία σειρά φορολογικών και άλλων κινήτρων και χρηματοδότηση από χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, για την επιτάχυνση της συγκέντρωσης σε κλάδους όπου εντοπίζονται μικρές επιχειρήσεις, όπως στις Κατασκευές, στις Μεταφορές, στη μεταποίηση, αλλά και στο λιανικό εμπόριο, όπου εξακολουθεί να υπάρχει στη χώρα μας πληθώρα αυτοαπασχολούμενων ή με ελάχιστο προσωπικό.

Οπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, δίνοντας το στίγμα του νομοσχεδίου, οι πολλές μικρές επιχειρήσεις είναι «τροχοπέδη για την αύξηση της παραγωγικότητας της επιχείρησης, αλλά και της ανταγωνιστικότητας όλης της οικονομίας». Το νομοσχέδιο καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, με την εισηγήτριά του Κ. Παπανάτσιου να διευκρινίζει βέβαια ότι «κανείς δεν διαφωνεί με την παροχή δυνατότητας στις επιχειρήσεις για μετασχηματισμό ή συγχώνευση, κανείς δεν διαφωνεί με την παροχή κινήτρων. Παρ' όλα αυτά δεν μπορεί η προσέγγιση να αρχίζει και να τελειώνει με τα φορολογικά κίνητρα». Για έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού κατηγόρησαν την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα που καταψήφισαν το νομοσχέδιο, με εξαίρεση την Ελ. Λύση που ψήφισε «παρών».

Η καπιταλιστική ανάπτυξη συνθλίβει τους αυτοαπασχολούμενους

Το νομοσχέδιο μέσω φορολογικών κινήτρων επιδιώκει την αύξηση του μεγέθους των επιχειρήσεων, τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, για να δοθεί ώθηση στην καπιταλιστική ανάπτυξη. Αυτή η ανάπτυξη είναι η κοινή βάση που συνενώνει όλα τα αστικά κόμματα και το νομοσχέδιο είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα με τα νομοθετήματα που φωτογραφίζουν την αντικειμενική στρατηγική σύμπλευση των αστικών κομμάτων, σημείωσε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής.

Τόνισε ότι ανάλογη πρακτική και νομοθετήματα προώθησε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, όπως αναφέρεται, αφορούν όλες τις επιχειρήσεις, όπου τσουβαλιάζονται όμως οι μονοπωλιακοί όμιλοι με τις μικρές επιχειρήσεις που συνθλίβονται από τον αδυσώπητο ανταγωνισμό. Πραγματική ανάσα για τους αυτοαπασχολούμενους, επισήμανε, μπορεί να δώσει η πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ και απορρίφθηκε από την κυβέρνηση αλλά και τα αστικά κόμματα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Καραθανασόπουλος, δίνοντας απάντηση στα περί «ενιαίου επιχειρηματικού χώρου» που αναφέρθηκε από όλα τα αστικά κόμματα, σημείωσε ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει και πως τον «ενιαίο χώρο» τον επικαλούνται για να συσκοτίσουν την τεράστια διαστρωμάτωση, τις οξύτατες αντιθέσεις στο εσωτερικό του χώρου και τις τάσεις συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης που είναι αποτέλεσμα του καπιταλιστικού ανταγωνισμού, ενώ αυτοί που καθορίζουν τους όρους του παιχνιδιού είναι ακριβώς οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Επισήμανε ότι η ΕΕ όσο και οι κυβερνήσεις οξύνουν τα προβλήματα των αυτοαπασχολουμένων, των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία θα λειτουργεί με πιο δυσμενείς όρους στο άμεσο μέλλον. Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές και άλλα προνόμια, ενώ στις μικρές επιχειρήσεις το κράτος παίρνει μεγάλο μέρους του τζίρου τους από φορολογία και εισφορές, τόνισε. Τα αστικά κόμματα, σημείωσε, καλλιεργούν αυταπάτες για «υγιή επιχειρηματικότητα», όπου θα συνυπάρχουν οι μικρές επιχειρήσεις και τα μονοπώλια. Πράγματα τα οποία στον καπιταλισμό δεν γίνονται.

Συνολικά, τόνισε, αυτό που περιμένει τον λαό είναι νέα κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, αν δεν βγει στο προσκήνιο της πάλης και αναφέρθηκε επιπλέον στην όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας, λέγοντας ότι «έκατσε» απότομα ο κουρνιαχτός της δήθεν επιτυχίας της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και πως το παζάρι ΗΠΑ - Τουρκίας καλλιεργεί αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Ενώ πρόσθεσε ότι γρήγορα θα «κάτσει» και ο κουρνιαχτός που προσπαθεί η κυβέρνηση να σηκώσει για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία, καθώς τη συνοδεύουν μια σειρά σκληρών αντιλαϊκών δεσμεύσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ