ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Μάη 2022
Σελ. /24
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΗ
Πηγή δύναμης για τους πολιτικούς εξόριστους τα ιδανικά του ΚΚΕ

Στις 4 Ιούνη, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ Δ. Κουτσούμπα

Εκδήλωση - εκδρομή για την αποκάλυψη μνημείου στην Ανάφη οργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ. Πάνω σε αυτό το νησί - βράχο του Αιγαίου έχουν γραφτεί λαμπρές σελίδες ηρωισμού και αυτοθυσίας από εκατοντάδες πρωτοπόρους αγωνιστές του λαού μας, στην πλειοψηφία τους μέλη, στελέχη και οπαδούς του ΚΚΕ. Η Κεντρική Επιτροπή τιμά τη μνήμη τους ορθώνοντας μνημείο αντάξιο της θυσίας τους.

Η εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Ιούνη, στις 10 π.μ. στην πλατεία της Χώρας, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Θα ακολουθήσουν καλλιτεχνικό αφιέρωμα και τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου.

Στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία της Χώρας θα πραγματοποιηθεί νησιώτικο γλέντι με τους Αλέξανδρο Κεντρή (μπουζούκι), Ιάσονα Κτενά (βιολί), Αθηνά Κουκή (κανονάκι), Θοδωρή Μέρμηγκα (τραγούδι, κιθάρα), Κατερίνα Νιάνιου (τραγούδι) και Αλέξανδρο Σωτήρχο (λαούτο).

Οι αναχωρήσεις για την Ανάφη έχουν ως εξής: Παρασκευή 3 Ιούνη από το λιμάνι του Πειραιά στις 9 μ.μ. (ώρα επιβίβασης έως 8 μ.μ. - πύλη Ε3). Σάββατο 4 Ιούνη από το λιμάνι Αθηνιού της Σαντορίνης στις 7.30 π.μ. Η αποχώρηση από την Ανάφη θα γίνει για Σαντορίνη το μεσημέρι του Σαββάτου 4 Ιούνη στις 2 μ.μ. και για Πειραιά το βράδυ του Σαββάτου 4 Ιούνη στις 11.30 μ.μ.

Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται μέσω των Κομματικών Οργανώσεων και στο τηλέφωνο 210.5282.607 (καθημερινά 10.30 π.μ. - 12.30 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ., Σάββατο 10.30 π.μ. - 12.30 μ.μ.).

Η Ανάφη πέρασε στην Ιστορία ως ένας από τους πρώτους τόπους εξορίας, όπως λειτούργησε από το 1924 έως το 1943 και από το 1946 έως το 1949. Η εξορία σε ένα τόσο άγονο και απομονωμένο μέρος, που δεν μπορούσε να θρέψει ούτε τους κατοίκους του, συνιστούσε βασανιστήριο, με τους εξόριστους να είναι αντιμέτωποι με μόνιμο υποσιτισμό. Πηγή αντοχής υπήρξαν η πίστη στα ιδανικά του ΚΚΕ και η στήριξη των οργανώσεων αλληλεγγύης. Η επίσκεψη στις 4 Ιούνη είναι μέρος της υπόσχεσης ότι η θυσία τους και ο αγώνας τους δεν θα ξεχαστούν, ότι αποτελούν παράδειγμα για την πάλη στο σήμερα, στον αγώνα για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρουσίασε την έκδοση «Πανδημία COVID-19: Ο Καπιταλισμός στη Δύση του»

ΚΜια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, όπου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η έκδοση του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ με τίτλο «Πανδημία COVID-19: Ο Καπιταλισμός στη Δύση του», πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στο παλιό Νοσοκομείο Πάτρας από την Τομεακή Επιτροπή Αχαΐας του Κόμματος.

Την παρουσίαση έκανε ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας, ενώ στο αίθριο του παλιού νοσοκομείου βρέθηκαν πλήθος εργαζομένων, ανάμεσά τους αρκετοί υγειονομικοί, αλλά και νεολαία.

Το «παρών» έδωσαν επίσης πολυμελείς αντιπροσωπείες της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και της ΤΕ Αχαΐας, με επικεφαλής τον Σωτήρη Παρίση, μέλος της ΚΕ.

Επίσης, αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής Πάτρας με επικεφαλής τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Θανάσης Μελάς, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Αχαΐας, ενώ ο Κ. Πελετίδης, προλογίζοντας την έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής», τόνισε την ανάγκη να αναζητούνται πάντα τα αίτια των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, όπως και αυτό της πανδημίας, και υπογράμμισε ότι αυτό αφορά και τους γιατρούς, που πάντα χρειάζεται να ψάχνουν από πού προέρχονται διάφορες ασθένειες, ώστε να μπορούν να τις αντιμετωπίζουν.

Μετά την παρουσίαση πραγματοποιήθηκαν σύντομες παρεμβάσεις από τον Κώστα Δραγώτη, διευθυντή της ΜΕΘ του ΓΝ «Αγιος Ανδρέας», την Βίκη Αλεξανδροπούλου, διευθύντρια της Παιδιατρικής κλινικής του «Καραμανδάνειου» Παιδιατρικού Νοσοκομείου, και τον Χρήστο Δάβουλο, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Αχαΐας, παθολόγο στο ΠΓΝΠ του Ρίου και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑ.

  • Αναλυτικότερα στοιχεία για την έκδοση και αποσπάσματα από την παρουσίαση του Γ. Σιδέρη θα δημοσιευτούν στο φύλλο του «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 28 - 29 Μάη.
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΗΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αναγκαία και για τους αγρότες η συμπόρευσή τους με το ΚΚΕ

Σε εκδήλωση στο Πελόπιο της Ηλείας μίλησε η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ

Στα καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Ηλεία για την ανάπτυξη της δραστηριότητάς τους αλλά και στο σύνολο της καθημερινότητάς τους, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ και την ανάγκη συμπόρευσής τους με αυτό, αναφέρθηκε σε εκδήλωση που οργάνωσε η ΤΕ Ηλείας, χτες το βράδυ, στο Πελόπιο, η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη μαζική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε, με συμμετοχή αγροτοκτηνοτρόφων από διάφορες περιοχές της Ηλείας, η Ελένη Μπέλλου εστίασε στα ζητήματα που απασχολούν σήμερα τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, όπως η ακρίβεια και ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, αναπτύσσοντας τις θέσεις του Κόμματος συνολικά αλλά και για το μέλλον των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής.

Αναλυτικά αποσπάσματα από την παρέμβαση της Ελένης Μπέλλου θα δημοσιευτούν με το φύλλο του Σαββατοκύριακου.

Δραστηριότητα Οργανώσεων του ΚΚΕ

Αύριο Σάββατο

-- Η Τομεακή Οργάνωση Βορειοδυτικής Αθήνας πραγματοποιεί τα εγκαίνια των νέων γραφείων της (Μεσολογγίου 48, Νέα Ιωνία, δίπλα στην πλατεία Σημηριώτη) στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι στις 8.30 μ.μ., στο προαύλιο του 1ου Λυκείου Νέας Ιωνίας (Αβέρωφ και Παπαφλέσσα 2, σταθμός ΗΣΑΠ «Πευκάκια»).

-- Οι Τομεακές Επιτροπές Πειραιά και Μεταφορών πραγματοποιούν λαϊκό γλέντι με ζωντανή μουσική στις 9 μ.μ., στο Πάρκο Δηλαβέρη (Θηβών).

-- Η ΚΟ Φθιώτιδας προβάλλει το ντοκιμαντέρ «Μακρόνησος. Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά», στις 7.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Αταλάντης.

Κυριακή 29 Μάη

-- Επίσκεψη στις Σέρρες θα πραγματοποιήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Στις 12 μ. θα έχει συνάντηση με το ΔΣ της ΟΕΒΕΣΣ (Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων ν. Σερρών) στα γραφεία της Ομοσπονδίας. Στη 1 μ.μ. θα απευθύνει χαιρετισμό στη συνεστίαση της Τομεακής Οργάνωσης Σερρών, στην ταβέρνα «Σταθμός» στον σιδηροδρομικό σταθμό.

-- Η Τομεακή Οργάνωση Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής του ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ πραγματοποιούν στις 11 π.μ. εκδήλωση με τίτλο «Απεργία ΤΤΤ 1942. Η πρώτη νικηφόρα απεργία στην κατεχόμενη Ευρώπη. Η Ιστορία διδάσκει: Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό», στην πλατεία Κολοκοτρώνη. Θα μιλήσει ο Κώστας Σκολαρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ.

  • Περιοδείες και συσκέψεις σε χώρους δουλειάς, χωριά της Δυτικής Αχαΐας, του Ρίου και της Πάτρας, θα πραγματοποιήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Αχαΐας του Κόμματος. Το πρόγραμμα τις επόμενες μέρες έχει ως εξής: Αύριο Σάββατο από τις 7 μ.μ. περιοδεία στα Σαγέικα και στο Λάππα. Κυριακή 29 Μάη από τις 7.30 μ.μ. περιοδεία στα χωριά Ριόλο και Καρέικα. Δευτέρα 30 Μάη από τις 8.30 π.μ. περιοδεία στις Υπηρεσίες του Κοινωνικού Οργανισμού του δήμου Πατρέων.
Εκδηλώσεις Επιτροπών Ειρήνης

Αντιιμπεριαλιστικό - αντιπολεμικό διήμερο στις 28 και 29 Μάη διοργανώνει η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης.

Οι εκδηλώσεις του διημέρου περιλαμβάνουν:

Αύριο, Σάββατο 28/5, πορεία ειρήνης που θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα από το στρατόπεδο - φυλακή των προσφύγων στου Ζερβού και θα τερματίσει στην πλατεία Πυθαγόρα, όπου θα γίνει αντιπολεμική συγκέντρωση. Θα συμμετάσχουν και Τούρκοι συναγωνιστές της Επιτροπής Ειρήνης Σμύρνης.

Την Κυριακή 29/5, αγώνα δρόμου ειρήνης στο Καρλόβασι, αφιερωμένο στη μνήμη του αγωνιστή και δραστήριου μέλους του κινήματος ειρήνης Δημήτρη Μαυρατζώτη. Η εκκίνηση θα γίνει από την κεντρική πλατεία Καρλοβάσου (πλ. Βαλασκατζή) στις 9 το πρωί και ο τερματισμός στο ίδιο σημείο.

  • Εναν διαφορετικό ποδοσφαιρικό αγώνα οργανώνουν αύριο, Σάββατο 28 Μάη, στις 7 μ.μ., στο 2ο Δημοτικό Γήπεδο Αργυρούπολης, ποδοσφαιριστές από τα νότια προάστια της Αθήνας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Επιτροπών Ειρήνης Αγίου Δημητρίου, Δάφνης - Υμηττού, Ηλιούπολης και Νέας Σμύρνης, δίνοντας τη δική τους απάντηση στην όλο και πιο επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ