ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Μάη 2022 - Κυριακή 29 Μάη 2022
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟ
Μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στον σπουδαίο λαϊκό ερμηνευτή

Τη διοργανώνουν η ΚΕ του ΚΚΕ και η οικογένεια Μητροπάνου, τη Δευτέρα 30 Μάη, στις 20.30, στο γήπεδο του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη

Τη Δευτέρα 30 Μάη, στις 20.30, στο γήπεδο του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη, θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο την οποία συνδιοργανώνουν η ΚΕ του ΚΚΕ και η οικογένεια του αξέχαστου ερμηνευτή, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τον θάνατό του.

Η τιμή του εισιτηρίου είναι 12 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων ηλεκτρονικά στο ticketservices.gr. Προσκλήσεις διατίθενται από τις Οργανώσεις Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Η Πέγκυ Ζήνα, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Βαγγέλης Κορακάκης, ο Λάκης Παπαδόπουλος, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Γιώργος Σαμπάνης και ο Κώστας Τριανταφυλλίδης θα μας θυμίσουν τα τραγούδια του και θα αποτίσουν φόρο τιμής σε έναν μοναδικό άνθρωπο και καλλιτέχνη. Τους ερμηνευτές πλαισιώνει η ορχήστρα που συνόδευε τον Δημήτρη Μητροπάνο: Ο Γιώργος Κατσίκας (ντραμς), ο Γιάννης Κυφωνίδης (πλήκτρα), ο Μίμης Ντούτσουλης (μπάσο), ο Γιάννης Παπαζαχαριάκης (κιθάρα), ο Γιώργος Παπαχριστούδης (πιάνο), ο Μάκης Πελέκας (μπουζούκι), ο Χρήστος Περτσινίδης (ηλεκτρική κιθάρα), ο Γιάννης Σινάνης (μπουζούκι), ο Ανδρέας Τράπαλης (βιολί) και ο Ντίνος Χατζηιορδάνου (ακορντεόν). Την παρουσίαση, τη σκηνοθεσία και την επιμέλεια της συναυλίας έχει αναλάβει ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, την καλλιτεχνική επιμέλεια ο Γιάννης Παπαζαχαριάκης και την ηχοληψία ο στενός συνεργάτης του Δημήτρη Μητροπάνου, Δημήτρης Ευαγγελάτος.

Τραγούδια αγαπημένα από όλο το πλούσιο ρεπερτόριο του Δημήτρη Μητροπάνου θα γεμίσουν αυτήν τη βραδιά, τραγούδια πολλών σημαντικών Ελλήνων συνθετών και στιχουργών, που έχουν μείνει ανεξίτηλα χαραγμένα στις καρδιές των ανθρώπων του λαού, χάρη στη μοναδική δωρική φωνή του Δημήτρη Μητροπάνου, που τα σφράγισε περνώντας τα στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού.

Για την πρωτοβουλία του ΚΚΕ να τιμήσει τον σπουδαίο λαϊκό ερμηνευτή με αυτήν τη διοργάνωση, αλλά και για τον ίδιο τον Δημήτρη Μητροπάνο μίλησαν στον «Ριζοσπάστη» συντελεστές αυτής της συναυλίας.

Κώστας ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ

Ενα τέτοιο αφιέρωμα, σε πολιτικό επίπεδο, δεν μπορούσε να το κάνει κανένας άλλος. Γενικά δεν μπορεί, αλλά και ειδικά για τον Μητροπάνο ο οποίος δεν δήλωνε απλά ΚΚΕ, ήταν με το ΚΚΕ πάντα. Και αυτό φαίνεται από τη στάση ζωής του, από τις δηλώσεις του... Η καταγωγή του ήταν επίσης τέτοια, ο πατέρας του αντάρτης, η γιαγιά του πολιτικός πρόσφυγας. Και ένα μέρος του ταλέντου του και αυτό που εξέφραζε, που τα εννοούσε κάθε ενότητα και κάθε στίχο, είναι και το περιεχόμενο το πολιτικό του.

Ο Μητροπάνος είναι από τους ελάχιστους τραγουδιστές που ήταν αποδεκτός από όλο το φάσμα του τραγουδιού και των καλλιτεχνών. Μπορούσε να συνενώνει διάφορα είδη. Εξέφραζε πάρα πολύ το αίσθημα και αυτό ήταν αδιαπραγμάτευτο. Ετσι και οι καλλιτέχνες που θα λάβουμε μέρος στην εκδήλωση τη Δευτέρα θα δούμε ότι προέρχονται από άλλες γενιές και άλλα είδη. Ο Σαμπάνης είναι ένας ποπ τραγουδιστής, ο Θαλασσινός είναι έντεχνος, ο Κορακάκης λαϊκός συνθέτης, η Πέγκυ λαϊκή τραγουδίστρια, ο Μίλτος... είναι από διαφορετικά είδη μουσικής, αλλά ο Μητροπάνος τα συνένωνε όλα αυτά.

Για μένα ήταν ο πρώτος τραγουδιστής που συνεργάστηκα και με έβαλε ισάξια δίπλα του. Και πρέπει να πω ότι δεν έχω συμφιλιωθεί με την απώλειά του και ούτε πρόκειται να συμβεί αυτό, θα μου λείπει πάντα. Μου λείπει ο άνθρωπος, τα υπόλοιπα έχει την τύχη ο καλλιτέχνης αυτά που κάνει να καταγράφονται οπότε τον θυμάσαι από αυτά, αλλά η παρουσία του είναι αυτή που δεν αναπληρώνεται.

Πέγκυ ΖΗΝΑ

Είναι πολύ τιμητική για μένα αυτή η πρόσκληση από το ΚΚΕ για δεύτερη φορά.

Οσον αφορά τον Δημήτρη Μητροπάνο, είναι ηθική μου υποχρέωση να τραγουδώ για έναν άνθρωπο της οικογένειάς μου, που είναι ο μεγαλύτερος λαϊκός ερμηνευτής και που έχουν περάσει τα τραγούδια του στη νέα γενιά. Αυτό με εντυπωσιάζει. Για μένα είναι σαν να τους μεταφέρει τον Πολιτισμό και το βιώνω στις εμφανίσεις μου όταν λέω τραγούδια του: Η νέα γενιά γνωρίζει το ρεπερτόριό του και το τραγουδάει φανατικά!

Οσοι ξέραμε προσωπικά τον Δημήτρη γνωρίζουμε πως ήταν ακλόνητος στις πολιτικές του πεποιθήσεις και σε όλες τις αξίες του τις ανθρώπινες. Ηταν πιστός σαν «ακλόνητο βουνό» γι' αυτό και τον είχαμε βγάλει με τον άντρα μου... «βουνό»!

Η συναισθηματική φόρτιση φέτος, 10 χρόνια χωρίς αυτόν, θα είναι μεγάλη τη Δευτέρα που μας έρχεται. Και ελπίζω ο καθένας από το δικό του μετερίζι αυτό να το καταθέσει, για να φτάσει στην ψυχή του, να την απαλύνει φωνάζοντάς του ότι μας λείπει κάθε μέρα και πιο πολύ.

Παντελής ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ

Είναι τιμή μου που συμμετέχω σε μια συναυλία πρωτοβουλίας του ΚΚΕ, για ένα αφιέρωμα στον μεγάλο συνάδελφό μας, εκλιπόντα, Δημήτρη Μητροπάνο. Και μεγάλη μου τιμή βέβαια που θα συμμετάσχω και με όλους αυτούς τους συναδέλφους που θα τραγουδήσουν και τους μουσικούς που θα παίξουν και ο κόσμος θα θυμηθεί το ρεπερτόριο και τα μεγάλα τραγούδια του Δημήτρη Μητροπάνου. Είναι πολύ μεγάλο το ρεπερτόριό του γιατί ό,τι τραγούδαγε το έκανε μεγάλη επιτυχία και το αγάπησε ο κόσμος.

Μίλτος ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ

Εκεί που καταλαβαίνω την έλλειψή του είναι όταν πάω να γράψω ένα λαϊκό τραγούδι και σκέφτομαι ότι θα το πει αυτός, ότι θέλω να το δώσω να το πει ο Μητροπάνος και μετά συνειδητοποιώ ότι δεν είναι εδώ και πρέπει να βρω μια άλλη λύση η οποία πάντα θα είναι «λιγότερη» μέσα μου, χωρίς να θέλω να αδικήσω κανέναν συνάδελφο ούτε τον εαυτό μου, αλλά όταν έλεγε ένα τραγούδι ο Μητροπάνος το έκανε πάντα διαφορετικό. Από την άλλη μεριά, μου λείπει και σαν συνεργάτης και σαν φίλος και σαν παρουσία, μου λείπει γενικώς, από αυτούς που μου λείπουν πιο πολύ.

Το ΚΚΕ πάντα τιμά τους μεγάλους καλλιτέχνες και τους μεγάλους κομμουνιστές καλλιτέχνες, αλλά αυτές οι συναυλίες μνήμης πρέπει να γίνονται, γιατί αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι κατέθεσαν την ψυχή τους στον λαϊκό πολιτισμό, θα ξεχαστούν μόνο αν δεν τους τραγουδάμε. Θα μου πεις, γίνεται να μην τραγουδάς τον Μητροπάνο; Για εμάς όχι, αλλά πρέπει και οι νεότεροι άνθρωποι να μαθαίνουν τι ήταν αυτός ο άνθρωπος και πόσο σπουδαία συμβολή είχε στο λαϊκό τραγούδι.

Η πρώτη μας συνεργασία ήταν το 1997 όταν είπε τις «Πεθαμένες καλησπέρες», αλλά η πραγματική συνεργασία ήταν στο «Αλσος» το '99, όπου τότε είχα πει χαριτολογώντας ότι «θα βλέπω τζάμπα τον Μητροπάνο για 40 παραστάσεις και θα με πληρώνουνε κιόλας»...

Τι να σας πω, ήταν αποκάλυψη για μένα. Δεν ήξερα... πραγματικά δεν ήξερα τι να κάνω, τραγουδάγαμε μαζί στη σκηνή και δεν ήξερα αν πρέπει να του κάνω δεύτερη φωνή ή να του ζητήσω αυτόγραφο. Αλλά, από την άλλη, ο Δημήτρης ήταν ένας πολύ απλός άνθρωπος, πολύ γλυκός, πολύ προσηνής, πολύ φιλικός, με το χιούμορ του, με το γέλιο του, με την πλάκα μας στα καμαρίνια, ήταν μια αξέχαστη σεζόν η οποία μας κράτησε φίλους για τα επόμενα χρόνια, όσο ήμασταν εδώ. Ηταν πολύ μεγάλο σχολείο, σε πάρα πολλά πράγματα. Είναι ο μόνος συνάδελφος που χαριτολογώντας τον έλεγα «αφεντικό» όταν τον έβλεπα. Και μου έλεγε «εμείς είμαστε αριστεροί ρε, δεν έχουμε αφεντικά». Δεν μπορώ να ξεχάσω τίποτα, όλα είναι μέσα μου.

Ιεροκλής ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Θεώρησα τιμητική την πρόταση που μου έγινε να συμμετάσχω στη συναυλία, γιατί ο Δημήτρης Μητροπάνος ήταν ένας τραγουδιστής τον οποίο είχα σε πολύ μεγάλη εκτίμηση και πάντα τον άκουγα με πολλή αγάπη, γιατί με συγκινούσε πάντα ο ιδιαίτερος, ο μοναδικός τρόπος που προσέγγιζε τα τραγούδια. Για μένα ο Δημήτρης Μητροπάνος στο λαϊκό τραγούδι αποτελεί μια σχολή από μόνος του και, μάλιστα, θα έλεγα πως όσο και να έχει επηρεάσει τους νεότερους τραγουδιστές, δεν έχει επιγόνους σαν ύφος και αισθητική και ψυχική προσέγγιση.

Επειδή λοιπόν ξέρω ποιο είναι το έργο του από μικρός κι επειδή ασχολούμαι με την επιμέλεια κάποιων μουσικών παραστάσεων - ως χόμπι βέβαια γιατί η βασική μου δουλειά είναι άλλη - όταν η οικογένεια μου ζήτησε να συνδράμω, χωρίς να έχω να κάνω κάτι πολύ σοβαρό, αλλά και μόνο για λόγους ψυχολογικούς για μένα ήταν σημαντικό και τιμητικό. Με πολλή χαρά σε ένα τόσο μεγάλο ρεπερτόριο, με τόσο καλούς συνεργάτες, θεώρησα αυτονόητο ότι θα συμμετάσχω.

Με τον φίλο και συνεργάτη του Δημήτρη Ευαγγελάτο

...που θα έχει την ηχοληψία της συναυλίας και από το δικό του αρχείο κυκλοφορεί η κασετίνα «Κρυφά 2»

Ο «Ριζοσπάστης» συνομίλησε επίσης με τον Δημήτρη Ευαγγελάτο, επί χρόνια ηχολήπτη, στενό φίλο και κουμπάρο του Δημήτρη Μητροπάνου, που θα έχει και την ηχοληψία της συναυλίας:

-- Μίλησέ μας για τον φίλο σου τον Μητροπάνο...

-- Με τον Δημήτρη γνωριστήκαμε το '88 - είμαι ο πιο παλιός απ' όλους - στις συνθήκες και τα λαϊκά μαγαζιά εκείνης της εποχής, συγκεκριμένα στο «Καν Καν». Κι από τότε μέχρι τη μέρα που πέθανε ήμασταν μαζί. Ετσι, από ένα σημείο και μετά δεν ήμασταν απλώς ο τραγουδιστής κι ο ηχολήπτης, δεν ήμασταν απλοί συνεργάτες, δεθήκαμε και οικογενειακά, μου 'χε βαφτίσει την κόρη, ήμασταν σχεδόν κάθε μέρα μαζί. Αυτό το πράγμα όχι απλώς λείπει... Πέρα από το καλλιτεχνικό. Γιατί πρέπει να πούμε ότι ο Δημήτρης ήταν ένας άνθρωπος που δεν άλλαζε εύκολα συνεργάτες και του άρεσε να είναι η δουλειά του με τη μορφή της οικογένειας. Επέλεγε συνεργάτες και δεν παρενέβαινε ποτέ στη δική τους δουλειά και το είχε δηλώσει μάλιστα επανειλημμένα, «εγώ τραγουδιστής είμαι, δεν μπορώ να έχω γνώση για το τι κάνουν όλοι οι υπόλοιποι». Ενας απλός άνθρωπος ήταν, ποτέ δεν το έπαιξε σταρ. Οπως ήταν πάνω στην πίστα που τραγουδούσε, έτσι ήταν και στη ζωή του, στην καθημερινότητά του.

Η ιδέα του Κόμματος να κάνει αυτήν τη συναυλία, την εκδήλωση προς τιμήν του, είναι εξαιρετική. Αλλωστε, ο Δημήτρης ήταν από παιδί ταγμένος στο ΚΚΕ, ο πατέρας του αντάρτης, είναι γνωστά αυτά... Ετσι, ως ιδέα είναι εξαιρετική και οφείλουμε συγχαρητήρια στην ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Ας πούμε και για... «Τα κρυφά»...

-- Εγώ από μικρός είχα μια τρέλα να γράφω από τις live εκδηλώσεις, τις συναυλίες, οποιονδήποτε, όχι μόνο με τον Μητροπάνο. Καταλαβαίνεις όμως ότι με τον Μητροπάνο είναι πολύ μεγαλύτερο αυτό το αρχείο, από το 1988 μέχρι το 2012... Ο Μητροπάνος επίσης δεν ήταν πολύ φαν των στούντιο, το έκανε εξ ανάγκης όταν έπρεπε να βγάλει μια καινούργια δουλειά, να την τυπώσει σε βινύλιο και cd μετέπειτα. Του άρεσαν πιο πολύ οι live ηχογραφήσεις. Κάποια στιγμή λοιπόν του είχα πάει δείγματα από τις ηχογραφήσεις μου, κουβεντιάσαμε και του είχα πει ότι αυτό το υλικό πρέπει να το βγάλουμε χωρίς επεξεργασία, να είναι αυτό που ακούμε. Και συμφώνησε.

Οταν πέθανε λοιπόν το πρότεινα στην εταιρεία του, στην Κατερίνα Μάτσα - και προς τιμήν της συμφώνησε, το δέχτηκε αμέσως - και κυκλοφόρησε η πρώτη πενταπλή κασετίνα «Κρυφά». Τώρα στη δεκαετία από τον θάνατό του βγάλαμε ακόμα μια διπλή κασετίνα cd, τα «Κρυφά 2» που κυκλοφορεί από τη «Minos Emi», σε ψηφιακή και φυσική μορφή.

Λάκης ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Με χαρά πάλι συμμετέχω σε αυτήν την πρωτοβουλία του ΚΚΕ, που είναι μια πολύ καλή κίνηση για τον Πολιτισμό μας.

Ο Μητροπάνος ήταν φίλος μου. Μιλούσαμε την ίδια γλώσσα. Απλός άνθρωπος και μεγάλο ταλέντο.

Θα είναι μια καταπληκτική βραδιά που θα συμμετάσχω κι εγώ με τραγούδια που έγραψαν ιστορία, αλλά και με ακόμα ένα τραγούδι - έκπληξη που θα πούμε με την Πέγκυ Ζήνα που περιλαμβάνει στους στίχους του τίτλους των τραγουδιών του Μητροπάνου.

Εύχομαι καλή επιτυχία στη διοργάνωση και ευχαριστώ που θα τραγουδήσω για τον Δημήτρη Μητροπάνο. Και να γνωρίζουμε όλοι ότι κι άλλα 100 χρόνια να περάσουν δεν θα ξεχαστεί από τον Ελληνα. Γιατί ο απλός Ελληνας ο οποίος καταγράφει την πορεία του και τη ζωή του με σεμνό τρόπο, ο εργαζόμενος, ο μεγάλος κι ο μικρός σε ηλικία, ξέρει πολύ καλά γιατί έχει τον Μητροπάνο τόσο πολύ στην καρδιά του και στην ψυχή του.

Πολύ καλή η κίνηση του ΚΚΕ να κάνει αφιέρωμα στη μνήμη του.

Βαγγέλης ΚΟΡΑΚΑΚΗΣ

Η πρωτοβουλία του ΚΚΕ να τιμήσει αυτόν τον μεγάλο λαϊκό τραγουδιστή, τιμά το ΚΚΕ πάρα πολύ σαν Κόμμα, το οποίο έχει αποδείξει τόσα χρόνια ότι πάντα πρωταγωνιστεί στα μεγάλα καλλιτεχνικά γεγονότα με κορυφαίο το Φεστιβάλ της ΚΝΕ που διοργανώνεται κάθε χρόνο. Αυτά πια είναι γνωστά, τα ξέρει όλος ο κόσμος.

Η συνεργασία μου με τον Δημήτρη Μητροπάνο ήταν καθοριστική για τη μετέπειτα πορεία μου. Ηταν μεγάλη η τιμή που μπόρεσα να βρεθώ μ' αυτόν τον άνθρωπο. Με τη συνεργασία μας, γράψαμε εφτά τραγούδια και βγήκαν τεράστιες επιτυχίες, όπως το «Μάνα που ζω», το «Ερχονται βράδια», το «Πρώτο φθινόπωρο», που αγαπήθηκαν από τον κόσμο και τη νεολαία. Η «φυγή» του πριν από 10 χρόνια ήταν τεράστια απώλεια για το λαϊκό μας τραγούδι. Ο Δημήτρης Μητροπάνος, ένας μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής και ένας σπουδαίος άνθρωπος. Είχε μέσα του αυτήν τη στόφα του απλού ανθρώπου με ραφιναρισμένες τις αξίες του.

Πούλμαν για την εκδήλωση

Αγιοι Ανάργυροι: 7.20 μ.μ. Παλαιό Δημαρχείο, Αγία Βαρβάρα: 7 μ.μ. ΕΛΤΑ, Αγία Παρασκευή: 6:30 μ.μ. πλατεία, Αγιος Στέφανος: 6.30 μ.μ. «Χωριάτικο» στον κόμβο του Αγίου Στεφάνου στην Εθνική οδό, Αιγάλεω: 6.55 μ.μ. μετρό Αγία Μαρίνα - 7 μ.μ. μετρό Αιγάλεω (Πλατεία Εσταυρωμένου), Ανω Λιόσια: 6.30 μ.μ. Τριγωνική πλατεία, Ανω Πατήσια: 6.45 μ.μ. Τέρμα Τρόλεϊ, Ασπρόπυργος: 6.30 μ.μ. 1ο Δημοτικό Σχολείο, Βαρνάβας: 6 μ.μ., Γαλάτσι: 7 μ.μ. Παλιό Τέρμα, Βεΐκου 7, Γέρακας: 6.45 ΕΛΤΑ, Γλυκά Νερά: 6.15 μ.μ. Στρογγυλό, Γλυφάδα: 6.45 μ.μ. πλ. Αγ. Τρύφωνα, Ελευσίνα: 6.30 μ.μ. Δημοτικό πάρκινγκ, Ηράκλειο: 7.15 μ.μ. κινηματογράφος «Τρία Αστέρια», λεωφ. Ηρακλείου 386, Ιλιον: 7.20 μ.μ. ΟΤΕ, Καλύβια: 6.30 μ.μ. δημαρχείο, Καματερό: 7.15 μ.μ. στάση «Μανάρα», Κερατέα: 6.20 μ.μ. πλατεία, Κερατσίνι: 7.15 μ.μ. Αμφιάλη (Π. Φύσσα και Λαμπράκη) - 7.30 μ.μ. Ταμπούρια (πλ. Λαού), Κόκκινος Μύλος: 6.30 μ.μ. Τρίγωνο - Περίπτερα, Λαύριο: 6 μ.μ. ΟΤΕ, Μαρκόπουλο: 6.45 μ.μ. ΚΤΕΛ, Μαρούσι: 6 μ.μ. κλειστό γυμναστήριο «Σπύρος Λούης», Μενίδι: 6.30 μ.μ. πλατεία Καράβου, Μεταμόρφωση: 7 μ.μ. εκκλησία Αγίου Κωνσταντίνου, Νέα Ιωνία: 7 μ.μ. ΟΤΕ, λεωφ. Ηρακλείου 245, Νέα Μάκρη: 6 μ.μ. πλατεία, Ολυμπιακό Χωριό: 6.30 μ.μ. Κακλαμανάκη 21, Παλλήνη: 6.30 μ.μ. Αγ. Τρύφωνα, Περιστέρι: 7.15 μ.μ. ΚΕΠ Νέας Ζωής - 7.15 μ.μ. πλατεία Δέγλερη - 7.15 μ.μ. πλατεία Δημαρχείου, Πετρούπολη: 7.15 μ.μ. πλατεία Ηρώ, Πεύκη: 7 μ.μ. εμπορικό κέντρο ΑΛΚΩ, Πικέρμι: 6.30 μ.μ. εμπορικό κέντρο, Πλατεία Κολιάτσου: 7 μ.μ., Ραφήνα: 6.15 μ.μ. ΟΤΕ, Φιλαδέλφεια: 7.15 μ.μ. δημαρχείο, Χαϊδάρι: 7 μ.μ. Παλατάκι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ