ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Μάη 2022 - Κυριακή 29 Μάη 2022
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Δολοφονία 38χρονου από αστυνομικούς με «θάλαμο αερίων»

Η στιγμή που οι αστυνομικοί μετατρέπουν το περιπολικό σε θάλαμο αερίων, με αποτέλεσμα τον θάνατο του 39χρονου νέγρου Τζεβιβάλντο Χεσούς Σάντος
Η στιγμή που οι αστυνομικοί μετατρέπουν το περιπολικό σε θάλαμο αερίων, με αποτέλεσμα τον θάνατο του 39χρονου νέγρου Τζεβιβάλντο Χεσούς Σάντος
Οργή έχει προκαλέσει στη Βραζιλία ο φρικτός θάνατος του 38χρονου νέγρου Τσεβιβάλντο Χεσούς Σάντος από αστυνομικούς την Τετάρτη, σε έναν δρόμο κοντά στην πόλη Ουμπάουμπα, στην Πολιτεία Σεργκίπεπου μετά από τροχονομικό έλεγχο. Οι αστυνομικοί τον έριξαν στο πορτμπαγκάζ περιπολικού και το μετέτρεψαν σε θάλαμο αερίων πετώντας μέσα ένα καπνογόνο. Το αποτέλεσμα ήταν ο άνδρας να πεθάνει από ασφυξία.

Η δολοφονία με ρατσιστικά κίνητρα - θυμίζει αυτή του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ το 2020 στις ΗΠΑ, που πέθανε όταν τον πατούσαν αστυνομικοί στο έδαφος - έχει καταγραφεί σε βίντεο αυτόπτη μάρτυρα, όπου φαίνεται η βιαιότητα των αστυνομικών. Στην αρχή τα πόδια του ανήμπορου άνδρα κρέμονται έξω από το πορτμπαγκάζ, ενώ αυτό έχει πλημμυρίσει από καπνούς και στη συνέχεια σπρώχνεται όλο το σώμα του για τη μεταφορά του στο αστυνομικό τμήμα και έπειτα στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Με προκλητικό τρόπο, η Ομοσπονδιακή Αστυνομία Αυτοκινητοδρόμων (PRF) υποστήριξε ότι οι άνδρες της «χρησιμοποίησαν τεχνικές ακινητοποίησης και εργαλεία μειωμένης επικινδυνότητας» απέναντι στον «επιθετικό» 38χρονο, στο πλαίσιο ενός συνηθισμένου τροχονομικού ελέγχου.

Οι δυνάμεις καταστολής της Βραζιλίας καταγγέλλονται συχνά για βιαιότητα κατά πολιτών, ενώ χαρακτηριστικό είναι και πρόσφατο περιστατικό, όπου σε έφοδο της Στρατιωτικής Αστυνομίας του Ρίο Ντε Τζανέιρο στη φτωχογειτονιά (φαβέλα) Vila Cruzeiro σκοτώθηκαν 23 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένας κάτοικος που χτυπήθηκε από αδέσποτη σφαίρα μέσα στο σπίτι του.

Συγγενείς του δολοφονημένου 38χρονου Τσεβιβάλντο δήλωσαν ότι ο ίδιος αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα, έπαιρνε αγωγή και ότι κυκλοφορούσε με ένα μηχανάκι, όταν τον σταμάτησαν για έλεγχο χωρίς να αντισταθεί. Η σύζυγός του με οργή κατήγγειλε ότι «δεν ήταν η μοίρα του, αλλά έγκλημα. Οι αστυνομικοί ενήργησαν με βαναυσότητα και τον σκότωσαν».

Μετά την αγανάκτηση του κόσμου και πολλών φορέων που καταγγέλλουν την κυβέρνηση του αντιδραστικού Προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο, η Ομοσπονδιακή Αστυνομία αναγκάστηκε να ανακοινώσει την έναρξη έρευνας κατά των αστυνομικών που εμπλέκονται.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Προηγούνται οι σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις

Προεδρικές εκλογές πραγματοποιούνται στην Κολομβία την Κυριακή 29 Μάη, όπου καλούνται να ψηφίσουν περίπου 39 εκατ. ψηφοφόροι. Θυμίζουμε ότι στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν στις 13 Μάρτη πρώτη δύναμη αναδείχτηκε ο συνασπισμός σοσιαλδημοκρατικών και φιλελεύθερων κομμάτων «Ιστορική Συμφωνία» - Pacto Historico (τη στηρίζει και το Κολομβιανό ΚΚ) με 14,16% των ψήφων στη Γερουσία (15,62% στη Βουλή) και ακολουθούσαν το Κολομβιανό Συντηρητικό Κόμμα με 13,58% (στη Βουλή 12,56%), το Φιλελεύθερο Κόμμα με 12,73% (14,26), ο συνασπισμός «Πράσινη Συμμαχία» και «Κέντρο Ελπίδας» με 12,03% (στη Βουλή κατέβηκαν ξεχωριστά με περίπου 10%), το «Δημοκρατικό Κέντρο» με 11,85% (9,8%), η «Ριζοσπαστική Αλλαγή» με 9,89% (8,52%), το Κόμμα U με 9,25% (8,73%) και άλλα μικρότερα.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο επικεφαλής της «Ιστορικής Συμφωνίας», 62χρονος γερουσιαστής Γκουστάβο Πέτρο, που έχει υπάρξει αντάρτης στο «Κίνημα 19» και δήμαρχος της πρωτεύουσας Μπογκοτά, προηγείται, με σχεδόν διπλάσιο ποσοστό, του κύριου αντιπάλου του, υποψηφίου της συντηρητικής συμμαχίας «Ομάδα για την Κολομβία», Φεντερίκο (Φίκο) Γκουτιέρες, πολιτικού με διαδρομή σε πολλά δεξιά και κεντροδεξιά κόμματα και πρώην δημάρχου της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, του Μεντεγίν. Το ενδεχόμενο νίκης του Πέτρο από τον πρώτο γύρο δεν μπορεί να αποκλειστεί, αν και πιο πιθανό είναι να υπάρξει και δεύτερος γύρος, στις 19 Ιούνη.

Η χώρα βρίσκεται εν μέσω μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης, που επιδεινώθηκε και από την κακή διαχείριση της πανδημίας (σχεδόν 140.000 είναι οι νεκροί) και έχει οδηγήσει πάνω από 21 εκατομμύρια από τα 50 εκατομμύρια του πληθυσμού να βιώνουν συνθήκες φτώχειας, ενώ τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκαν μαζικοί αγώνες για τα ζητήματα της ειρήνης, της αστυνομικής βίας, της ακρίβειας, της Παιδείας.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας σημειώθηκαν και πολλές νέες δολοφονίες αγωνιστών. Μόνο από τις αρχές του 2022 έχουν εκτελεστεί 79 αγωνιστές, ανάμεσά τους 21 πρώην αντάρτες (από το 2016 και τη λεγόμενη ειρηνευτική συμφωνία οι νεκροί προσεγγίζουν τους 1.330). Ο Πέτρο και η υποψήφια αντιπρόεδρος με την «Ιστορική Συμφωνία», Φράνσια Μάρκες, δέχτηκαν απειλές, ενώ κυκλοφορούσαν με αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Είναι γεγονός ότι η επικράτηση των σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων του «Pacto» δημιουργεί προσδοκίες για μια πολιτική αλλαγή, για κάποια μέτρα εκδημοκρατισμού της πολύπαθης χώρας με τους δολοφονημένους κομμουνιστές υποψηφίους τα τελευταία 50 χρόνια. Το πρόγραμμα του Πέτρο, όμως, υπόσχεται μια καλύτερη διαχείριση του καπιταλισμού, αντιμετώπιση της διαφθοράς, δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, ειρήνη με δικαιοσύνη και «πράσινη μετάβαση και ανάπτυξη». Βεβαίως, με παραλλαγές τέτοιες υποσχέσεις δίνουν και οι άλλοι υποψήφιοι. Οπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές, διαχειριστικές «κεντροαριστερές» κυβερνήσεις, παρά τις διακηρύξεις, συμβάλλουν στη διαιώνιση του καθεστώτος της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και της λογικής του «μικρότερου κακού», που μεταθέτει την οργάνωση της πάλης για την οριστική ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συνέχιση διαδηλώσεων και εκκλήσεις για πρόωρες εκλογές

Ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν και επικεφαλής του κόμματος PTI, Ιμράν Καν, κατηγόρησε τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας για «τρομοκρατία», επικρίνοντας την αντιμετώπιση όσων συμμετέχουν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συνεχίζονται, με το κόμμα του να πρωτοστατεί σε αυτές και να ζητά επίμονα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Παρασκευή, ο Καν έκανε λόγο για «λουτρό αίματος» στο οποίο υπήρξε φόβος να εξελιχθούν οι κινητοποιήσεις με ευθύνη της κυβέρνησης Σαρίφ και κατήγγειλε τις συλλήψεις εκατοντάδων οπαδών του, με φόντο τη «δράση» που ανέλαβαν δυνάμεις καταστολής για την «τήρηση της τάξης». Επανέλαβε την «προθεσμία» που έχει δοθεί στην κυβέρνηση για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών, λέγοντας ότι «θα βγούμε στους δρόμους πάλι και αυτήν τη φορά θα είμαστε προετοιμασμένοι». Πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί ή να διαπραγματευτεί με την «εισαγόμενη κυβέρνηση» και έφτασε στο σημείο να παρομοιάσει την εναντίωση σε αυτή ως «τζιχάντ» («ιερό πόλεμο» μουσουλμάνων), καταλήγοντας ότι «θα εναντιώνομαι για όσο είμαι ζωντανός».

Μεταξύ άλλων ο Καν επέκρινε τις αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου που αποφάσισε η κυβέρνηση, κατηγορώντας την πως «υπέκυψε» στις απαιτήσεις του ΔΝΤ και καταλήγοντας ότι «δυνάμεις από το εξωτερικό δεν θέλουν το Πακιστάν να στηρίζεται στα δικά του πόδια».

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση Καν έπεσε μετά από πρόταση μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση, την οποία στήριξαν όμως και δυνάμεις που συμμετείχαν στον κυβερνητικό συνασπισμό με το PTI αλλά αποχώρησαν από αυτόν. Ο Καν κατήγγειλε «διεθνή συνωμοσία» για την ανατροπή του, κατηγορώντας ευθέως και τις ΗΠΑ. Βασικός κορμός της νέας κυβέρνησης είναι η Πακιστανική Μουσουλμανική Ενωση (PML-N), που κυβέρνησε για δεκαετίες τη χώρα προκρίνοντας σταθερά την ενίσχυση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Αντιδράσεις για τους αποκλεισμούς από τις ΗΠΑ

Ο αποκλεισμός της Βενεζουέλας, της Κούβας και της Νικαράγουας, ως χωρών με «έλλειψη δέσμευσης στη δημοκρατία», από τη Σύνοδο της Αμερικής που φιλοξενεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ στις 6 - 10 Ιούνη στο Λος Αντζελες, έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής. Ηδη πολλοί Πρόεδροι χωρών της περιοχής δηλώνουν ότι δεν θα παραβρεθούν και θα εκπροσωπηθούν με κατώτερης βαθμίδας αξιωματούχους. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ενώ και οι κυβερνήσεις Αργεντινής, Χιλής, Βολιβίας, Περού, Ονδούρας ζητούν να συμμετάσχουν όλες οι χώρες της περιοχής χωρίς αποκλεισμούς.

Τα περί δημοκρατίας που επικαλούνται οι ΗΠΑ, πάντως δεν αφορούν αντιδραστικές κυβερνήσεις που αποδεδειγμένα υποβαθμίζουν τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, όπως της Βραζιλίας, της Κολομβίας, της Γουατεμάλας, του Ελ Σαλβαδόρ κ.λπ.

Τη θέση καταδίκης των αποκλεισμών αναμένεται να πάρει και η Σύνοδος των χωρών που αποτελούν την περιφερειακή οργάνωση Μπολιβαριανή Συμμαχία για τους Λαούς της Δικής μας Αμερικής - Συμφωνία Εμπορίου των Λαών (Alianza Bolivariana para los Pueblos de Nuestra America-Tratado de Comercio de los Pueblos, ALBA-TCP) που ξεκίνησε την Παρασκευή στην Αβάνα της Κούβας. Πρόκειται για τη Συμμαχία που ίδρυσαν το 2004 οι τότε Πρόεδροι της Κούβας και της Βενεζουέλας, Φιντέλ Κάστρο και Ούγκο Τσάβες Φρίας αντίστοιχα και εκτός των δύο χωρών συμμετέχουν ακόμα οι: Νικαράγουα, Βολιβία και τα μικρά κράτη της Καραβαϊκής Αγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Γρανάδα, Δομίνικα, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Σεντ Κιτς και Νέβις και Αγία Λουκία.

ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Κατάληψη ελληνικών τάνκερ από Ιρανούς κομάντος

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής δύο τάνκερ ελληνικής ιδιοκτησίας, που έπλεαν σε διεθνή ύδατα στον Περσικό Κόλπο, κατελήφθησαν από Ιρανούς κομάντος και οδηγήθηκαν σε ιρανικά ύδατα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, «ελικόπτερο του ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο "Delta Poseidon", το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο. Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Ελληνες πολίτες. Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Ελληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών».

Η ιστοσελίδα «Lloyd's List» ανέφερε ότι το δεύτερο πλοίο που κατελήφθη ήταν το «Prudent Warrior» της εταιρείας «Polembros Shipping Limited».

Να σημειωθεί ότι το επεισόδιο λαμβάνει χώρα μετά την προηγούμενη κατάσχεση ιρανικού πετρελαίου από ρωσικό τάνκερ, στην οποία προχώρησαν τις περασμένες μέρες οι ελληνικές αρχές με παρέμβαση των ΗΠΑ.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποίησε διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα για τη βίαιη κατάληψη των δύο πλοίων ελληνικής σημαίας, αναφέροντας ότι «οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας», που «αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας». Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους, ενώ τόνισε ότι «οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ - Ιράν».

Το ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι έχει προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, «συμμάχων και εταίρων», ενώ «συνιστά στους Ελληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ