Σάββατο 28 Μάη 2022 - Κυριακή 29 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Κατάληψη ελληνικών τάνκερ από Ιρανούς κομάντος

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής δύο τάνκερ ελληνικής ιδιοκτησίας, που έπλεαν σε διεθνή ύδατα στον Περσικό Κόλπο, κατελήφθησαν από Ιρανούς κομάντος και οδηγήθηκαν σε ιρανικά ύδατα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, «ελικόπτερο του ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο "Delta Poseidon", το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο. Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Ελληνες πολίτες. Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Ελληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών».

Η ιστοσελίδα «Lloyd's List» ανέφερε ότι το δεύτερο πλοίο που κατελήφθη ήταν το «Prudent Warrior» της εταιρείας «Polembros Shipping Limited».

Να σημειωθεί ότι το επεισόδιο λαμβάνει χώρα μετά την προηγούμενη κατάσχεση ιρανικού πετρελαίου από ρωσικό τάνκερ, στην οποία προχώρησαν τις περασμένες μέρες οι ελληνικές αρχές με παρέμβαση των ΗΠΑ.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποίησε διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα για τη βίαιη κατάληψη των δύο πλοίων ελληνικής σημαίας, αναφέροντας ότι «οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας», που «αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας». Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους, ενώ τόνισε ότι «οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ - Ιράν».

Το ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι έχει προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, «συμμάχων και εταίρων», ενώ «συνιστά στους Ελληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ