Σάββατο 28 Μάη 2022 - Κυριακή 29 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συνέχιση διαδηλώσεων και εκκλήσεις για πρόωρες εκλογές

Ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν και επικεφαλής του κόμματος PTI, Ιμράν Καν, κατηγόρησε τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας για «τρομοκρατία», επικρίνοντας την αντιμετώπιση όσων συμμετέχουν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συνεχίζονται, με το κόμμα του να πρωτοστατεί σε αυτές και να ζητά επίμονα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Παρασκευή, ο Καν έκανε λόγο για «λουτρό αίματος» στο οποίο υπήρξε φόβος να εξελιχθούν οι κινητοποιήσεις με ευθύνη της κυβέρνησης Σαρίφ και κατήγγειλε τις συλλήψεις εκατοντάδων οπαδών του, με φόντο τη «δράση» που ανέλαβαν δυνάμεις καταστολής για την «τήρηση της τάξης». Επανέλαβε την «προθεσμία» που έχει δοθεί στην κυβέρνηση για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών, λέγοντας ότι «θα βγούμε στους δρόμους πάλι και αυτήν τη φορά θα είμαστε προετοιμασμένοι». Πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί ή να διαπραγματευτεί με την «εισαγόμενη κυβέρνηση» και έφτασε στο σημείο να παρομοιάσει την εναντίωση σε αυτή ως «τζιχάντ» («ιερό πόλεμο» μουσουλμάνων), καταλήγοντας ότι «θα εναντιώνομαι για όσο είμαι ζωντανός».

Μεταξύ άλλων ο Καν επέκρινε τις αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου που αποφάσισε η κυβέρνηση, κατηγορώντας την πως «υπέκυψε» στις απαιτήσεις του ΔΝΤ και καταλήγοντας ότι «δυνάμεις από το εξωτερικό δεν θέλουν το Πακιστάν να στηρίζεται στα δικά του πόδια».

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση Καν έπεσε μετά από πρόταση μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση, την οποία στήριξαν όμως και δυνάμεις που συμμετείχαν στον κυβερνητικό συνασπισμό με το PTI αλλά αποχώρησαν από αυτόν. Ο Καν κατήγγειλε «διεθνή συνωμοσία» για την ανατροπή του, κατηγορώντας ευθέως και τις ΗΠΑ. Βασικός κορμός της νέας κυβέρνησης είναι η Πακιστανική Μουσουλμανική Ενωση (PML-N), που κυβέρνησε για δεκαετίες τη χώρα προκρίνοντας σταθερά την ενίσχυση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ