ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάη 2022
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Οξυμένοι ανταγωνισμοί και διεργασίες

Κλιμάκωση της αντιπαράθεσης Ισραήλ - Ιράν

Οξύνεται η γεωπολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, που στο παρελθόν έχει απειλήσει με επίθεση τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, κλιμάκωσε τις απειλές κατά του Ιράν το Σάββατο. «Για πολλά χρόνια το ιρανικό καθεστώς έκανε τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ και της περιοχής μέσω αντιπροσώπων, αλλά για κάποιους λόγους το κεφάλι του χταποδιού - το ίδιο το Ιράν - απολάμβανε ασυλία», είπε και πρόσθεσε: «Οπως έχουμε επαναλάβει, η εποχή της ασυλίας για το ιρανικό καθεστώς τελείωσε. Αυτοί που χρηματοδοτούν τρομοκράτες, που τους εξοπλίζουν και τους στέλνουν, θα πληρώσουν όλο το αντίτιμο».

Δύο μέρες μετά, χτες, το Ισραηλινό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας εξέδωσε αποτρεπτική ταξιδιωτική οδηγία σε βάρος της Τουρκίας, επικαλούμενο τις απειλές του Ιράν για αντίποινα για τη δολοφονία του Ιρανού συνταγματάρχη Χασάν Σαγιάντ Χονταΐ. Ισραηλινοί αξιωματούχοι θεωρούν πιθανό τα ιρανικά αντίποινα για τη δολοφονία του συνταγματάρχη να ληφθούν στην Τουρκία, σε βάρος Ισραηλινών που βρίσκονται εκεί.

Τον Χονταΐ σκότωσαν μια βδομάδα πριν «Ισραηλινοί σιωνιστές», είχε καταγγείλει νωρίτερα χτες ο επικεφαλής των «Φρουρών της Επανάστασης», στρατηγός Χασάν Χοσεΐν Σαλαμί. Την ίδια μέρα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων «Fars» έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα «πέντε σιωνιστών που ζουν ινκόγκνιτο», τονίζοντας πως τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειες και οι συνεργάτες τους «παρακολουθούνται στενά μέρα και νύχτα». Μεταξύ των πέντε είναι ο απόστρατος στρατηγός Εϊμος Μάλκα, που έχει υπάρξει διευθυντής του Τμήματος Πληροφοριών του ισραηλινού στρατού (1972 - 2002) και διοικητής των χερσαίων δυνάμεων, και ο ιδρυτής της εταιρείας κυβερνοασφάλειας «Cylus», Αμίρ Λέβινθαλ.

Κατάσχεση πλοίου για λαθρεμπόριο

Στο μεταξύ οι ιρανικές αρχές το Σαββατοκύριακο κατάσχεσαν και άλλο ένα πλοίο, που μετέφερε 106.500 λίτρα λαθραίων καυσίμων, συλλαμβάνοντας το 9μελές πλήρωμα. Το Ιράν, όπου οι τιμές των καυσίμων είναι μεταξύ των χαμηλότερων παγκοσμίως, εξαιτίας των μεγάλων κρατικών επιδοτήσεων και της υποτίμησης του νομίσματος της χώρας, είναι αντιμέτωπο με λαθρεμπόριο καυσίμων προς τις γειτονικές του χώρες μέσω ξηράς και προς τις χώρες του Κόλπου μέσω θαλάσσης. Αρκετά πλοία έχουν συλληφθεί τους τελευταίους μήνες επειδή προσπάθησαν να εξαγάγουν λαθραία καύσιμα από το Ιράν σε χώρες του Κόλπου.

Το Ισραήλ προχωρά τις σχέσεις με ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία

Σήμερα Τρίτη αναμένεται η υπογραφή συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου στο Ντουμπάι ανάμεσα στους αρμόδιους υπουργούς των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ισραήλ.

Σε ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Εμπορίου επισημαίνεται ότι θα εξαλειφθούν οι δασμοί στο 96% των προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, αγροτικής παραγωγής, καλλυντικών, ιατρικού εξοπλισμού και φαρμάκων.

Παράλληλα, χτες η ισραηλινή οικονομική εφημερίδα «Globes» μετέδωσε ότι σε συνάντηση Σαουδαράβων και Ισραηλινών αξιωματούχων, καθώς και ισραηλινών επιχειρηματιών, το Σαββατοκύριακο στο Ριάντ, συμφωνήθηκε να υπογραφούν τις επόμενες μέρες διμερείς συμφωνίες για συνεργασία σε ιατρική τεχνολογία, έρευνα, γεωργία και Ενέργεια. Επίσης οι Σαουδάραβες ετοιμάζονται να εκδώσουν ειδική βίζα για Ισραηλινούς επιχειρηματίες, ώστε να μπορούν να επισκέπτονται απρόσκοπτα τη Σαουδική Αραβία με τα ισραηλινά διαβατήρια, μολονότι οι δύο χώρες επίσημα δεν έχουν συνάψει διπλωματικές σχέσεις.

Και άδεια για γεωτρήσεις φυσικού αερίου

Η Ισραηλινή υπουργός Ενέργειας Καρίν Ελχαράρ ανακοίνωσε την έναρξη τέταρτης γεώτρησης για φυσικό αέριο στην ισραηλινή ΑΟΖ μέσα στις επόμενες μέρες ή βδομάδες. Η εξέλιξη ακυρώνει προηγούμενη απόφαση της υπουργού περί ανάσχεσης όλων των ερευνών για φυσικό αέριο εντός του 2022, με σκοπό την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ωστόσο οι άμεσες ενεργειακές ανάγκες που διαμορφώνει ο ανταγωνισμός της Δύσης με τη Ρωσία εκτιμάται ότι επιβάλλουν αλλαγή σχεδιασμών.

Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλεί η επίσκεψη που ξεκίνησε χτες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης λιμένων Κατάρ, Αμπντούλα Μοχάμεντ αλ Χαντζί, στην Τεχεράνη, όπου μετά από συναντήσεις με Ιρανούς αξιωματούχους δήλωσε ότι οι δύο χώρες μπορούν να αναπτύξουν ναυτιλιακή συνεργασία αλλά και συνεργασία στη διαχείριση ιρανικών λιμανιών, όπως σε Μπουσέρ και Ντέιρ, που τα χαρακτήρισε «πύλες διμερούς εμπορίου», καθώς μέσω αυτών πραγματοποιείται το 99% του διμερούς εμπορίου.

Ιράν και Κατάρ είχαν υπογράψει τον περασμένο Απρίλη δύο συμφωνίες κοινής συνεργασίας στον τομέα των Μεταφορών.

ΙΣΡΑΗΛ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Δεκάδες τραυματίες για τη Μέρα της Ιερουσαλήμ

Από τις προκλήσεις των Ισραηλινών εθνικιστών κατά Αράβων στην Ιερουσαλήμ

Copyright 2022 The Associated

Από τις προκλήσεις των Ισραηλινών εθνικιστών κατά Αράβων στην Ιερουσαλήμ
Δεκάδες χιλιάδες Εβραίοι έποικοι κατέκλυσαν από νωρίς την Κυριακή το κέντρο της Ιερουσαλήμ πραγματοποιώντας μαζική παρέλαση με αφορμή την 55η επέτειο κατάκτησης του ανατολικού τμήματος της πόλης μετά τον πόλεμο των Εξι Ημερών, τον Ιούνη του 1967.

Στη διάρκεια της παρέλασης των δεκάδων χιλιάδων εθνικιστών εποίκων σημειώθηκαν επιθέσεις σε βάρος Αράβων κατοίκων της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Εβραίοι διαδηλωτές, υπό την προστασία 3.000 αστυνομικών, επιτέθηκαν σε Αραβες με όπλα, σφαίρες καουτσούκ και σπρέι πιπεριού, τραυματίζοντας πάνω από 50 άτομα. Φώναξαν συνθήματα μίσους όπως «Θάνατος στους Αραβες», «Η Σιρίν πέθανε» (αναφορά στην Παλαιστίνια δημοσιογράφο του «Αλ Τζαζίρα» που σκοτώθηκε από τον ισραηλινό στρατό στην Τζενίν στις 11 Μάη) κ.ά. Επίσης, πάνω από 2.600 Εβραίοι εθνικιστές, μεταξύ των οποίων ο ακροδεξιός βουλευτής του κόμματος «Εβραϊκή Ισχύς» Ιτάμαρ Μπεν Γκβιρ, πραγματοποίησαν «επίσκεψη» στον περίβολο του τεμένους Αλ Ακσα σε μια επίδειξη δύναμης.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γιαΐρ Λαπίντ, σε μια προσπάθεια να «ξεπλύνει» τη μισαλλοδοξία των διαδηλωτών δήλωσε χτες ότι οι εκδηλώσεις κατά τη Μέρα της Ιερουσαλήμ ολοκληρώθηκαν «σχετικά ειρηνικά» προσθέτοντας πως «χρωματίστηκαν από τους εξτρεμιστές και καπελώθηκαν από τους ρατσιστές οι οποίοι δεν είναι πατριώτες».

Νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ (που έχει υπογράψει από τον Σεπτέμβρη του 2020 «Συμφωνίες του Αβραάμ» με το Ισραήλ) καταδίκασε τις επιθέσεις των Εβραίων εποίκων στους Αραβες της Ιερουσαλήμ σημειώνοντας πως η εισβολή στον περίβολο του τεμένους Αλ Ακσα «έγινε υπό την προστασία των ισραηλινών δυνάμεων». Απαίτησε να τερματιστούν οι προκλητικές παραβιάσεις στο Αλ Ακσα και κάλεσε το Ισραήλ να αποφύγει «την κλιμάκωση στο ιερό μέρος επιδεικνύοντας υπέρτατη αποχή από τη βία».

Οι ρατσιστικές και βίαιες επιθέσεις σε βάρος Αράβων της Ιερουσαλήμ καταδικάστηκαν χτες από τον εκπρόσωπο Τύπου του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μαχμούτ Αμπάς, Αμπού Ρουντέινα, ο οποίος τόνισε πως «δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή όσο το Ισραήλ συνεχίζει τον πόλεμο σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, της γης και των ιερών τόπων του και όσο δρα σαν να είναι υπεράνω του νόμου και απορρίπτει τις διεθνείς αποφάσεις». Επανέλαβε δε πως ο μόνος τρόπος επίτευξης σταθερότητας και βιώσιμης ειρήνης είναι η εκπλήρωση των νόμιμων δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού με πρώτη την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα.

Η ισλαμική «Χαμάς» διεμήνυσε ότι θα απαντήσει στο Ισραήλ και στις βίαιες επιθέσεις σε βάρος Αράβων της Ιερουσαλήμ «εν ευθέτω χρόνω».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ερευνα θα διενεργήσει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με τον χρόνο και τρόπο ανταπόκρισης της τοπικής αστυνομίας στο Ουβάλντε του Τέξας κατά τη φονική επίθεση (πριν από μία βδομάδα) ενός 18χρονου σε δημοτικό σχολείο με αποτέλεσμα τον θάνατο 19 παιδιών και 2 δασκάλων.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Είκοσι ένα πτώματα εντοπίστηκαν στη ζώνη Σανοσουέαρ του αγροτικού δήμου Τασάνγκ στον τομέα Μούστανγκ του Νεπάλ, όπου την Κυριακή συνετρίβη αεροσκάφος με 22 επιβαίνοντες. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε πως το αεροπλάνο «υπέστη ένα ατύχημα» στα 4.420 μέτρα, χωρίς λεπτομέρειες για τις αιτίες. Επρόκειτο για δικινητήριο σκάφος που είχε απογειωθεί από την πόλη Ποχάρα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη (200 χλμ. δυτικά του Κατμαντού), προτού χάσει την επαφή με το κέντρο ελέγχου.

ΡΑΚΑ.-- Περίπου 400 κρούσματα μηνιγγίτιδας καταγράφονται τις τελευταίες μέρες κυρίως σε παιδιά προσφυγικών καταυλισμών της πόλης Ράκα στη Βόρεια Συρία.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν το Σαββατοκύριακο στη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης κατά Κούρδων μαχητών στο βόρειο Ιράκ. Οι θάνατοι αυτοί αυξάνουν σε 8 τις απώλειες του τουρκικού στρατού στο βόρειο Ιράκ μέσα στην τελευταία βδομάδα.

ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ.-- Τα ΗΑΕ θα διαθέσουν 10 δισ. δολάρια σε επενδυτικό ταμείο που αφορά την ανάπτυξη της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, αποκάλυψε την Κυριακή η φιλοκυβερνητική εμιρατινή εφημερίδα «Khaleej Times». Τα κεφάλαια θα διατεθούν από τον Βιομηχανικό Συνεταιρισμό Οικονομικής Ανάπτυξης.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον δήλωσαν χτες πως θα προσφερθούν βίζες εργασίας σε αποφοίτους από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου σε μια προσπάθεια διεύρυνσης του συστήματος μετανάστευσης μετά το Brexit που σχεδιάστηκε προκειμένου να προσελκύσει εργαζόμενους με ...υψηλά προσόντα.

ΣΟΥΔΑΝ
Αρση κατάστασης εκτάκτου ανάγκης

Την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που είχε επιβάλει μετά το πραξικόπημα της 25ης του περασμένου Οκτώβρη ανακοίνωσε την Κυριακή ο Σουδανός Πρόεδρος, στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν.

Ο Μπουρχάν ανακοίνωσε πως η απόφαση αυτή πάρθηκε στο πλαίσιο «αποδοτικού και ουσιαστικού διαλόγου για τη σταθερότητα για τη μεταβατική περίοδο».

Η άρση κατάστασης εκτάκτου ανάγκης υποτίθεται πως ανοίγει την πόρτα για την απελευθέρωση μέρους των χιλιάδων πολιτικών κρατούμενων, που συνελήφθησαν στη διάρκεια ή στο τέλος διαδηλώσεων με κεντρικό σύνθημα τον τερματισμό της χούντας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα. Τίποτε δεν αναμένεται σε ό,τι αφορά την τιμωρία των υπεύθυνων για τις εν ψυχρώ δολοφονίες πολλών δεκάδων διαδηλωτών που αντιτίθενται στη χούντα του στρατηγού Μπουρχάν.

Τον περασμένο μήνα η στρατιωτική κυβέρνηση του Προέδρου Μπουρχάν είχε ανακοινώσει την απελευθέρωση δεκάδων ηγετικών στελεχών κομμάτων και δυνάμεων της αντιπολίτευσης που είχαν συλληφθεί (και) στη διάρκεια του πραξικοπήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ