Τρίτη 31 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Δεκάδες τραυματίες για τη Μέρα της Ιερουσαλήμ

Από τις προκλήσεις των Ισραηλινών εθνικιστών κατά Αράβων στην Ιερουσαλήμ

Copyright 2022 The Associated

Από τις προκλήσεις των Ισραηλινών εθνικιστών κατά Αράβων στην Ιερουσαλήμ
Δεκάδες χιλιάδες Εβραίοι έποικοι κατέκλυσαν από νωρίς την Κυριακή το κέντρο της Ιερουσαλήμ πραγματοποιώντας μαζική παρέλαση με αφορμή την 55η επέτειο κατάκτησης του ανατολικού τμήματος της πόλης μετά τον πόλεμο των Εξι Ημερών, τον Ιούνη του 1967.

Στη διάρκεια της παρέλασης των δεκάδων χιλιάδων εθνικιστών εποίκων σημειώθηκαν επιθέσεις σε βάρος Αράβων κατοίκων της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Εβραίοι διαδηλωτές, υπό την προστασία 3.000 αστυνομικών, επιτέθηκαν σε Αραβες με όπλα, σφαίρες καουτσούκ και σπρέι πιπεριού, τραυματίζοντας πάνω από 50 άτομα. Φώναξαν συνθήματα μίσους όπως «Θάνατος στους Αραβες», «Η Σιρίν πέθανε» (αναφορά στην Παλαιστίνια δημοσιογράφο του «Αλ Τζαζίρα» που σκοτώθηκε από τον ισραηλινό στρατό στην Τζενίν στις 11 Μάη) κ.ά. Επίσης, πάνω από 2.600 Εβραίοι εθνικιστές, μεταξύ των οποίων ο ακροδεξιός βουλευτής του κόμματος «Εβραϊκή Ισχύς» Ιτάμαρ Μπεν Γκβιρ, πραγματοποίησαν «επίσκεψη» στον περίβολο του τεμένους Αλ Ακσα σε μια επίδειξη δύναμης.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γιαΐρ Λαπίντ, σε μια προσπάθεια να «ξεπλύνει» τη μισαλλοδοξία των διαδηλωτών δήλωσε χτες ότι οι εκδηλώσεις κατά τη Μέρα της Ιερουσαλήμ ολοκληρώθηκαν «σχετικά ειρηνικά» προσθέτοντας πως «χρωματίστηκαν από τους εξτρεμιστές και καπελώθηκαν από τους ρατσιστές οι οποίοι δεν είναι πατριώτες».

Νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ (που έχει υπογράψει από τον Σεπτέμβρη του 2020 «Συμφωνίες του Αβραάμ» με το Ισραήλ) καταδίκασε τις επιθέσεις των Εβραίων εποίκων στους Αραβες της Ιερουσαλήμ σημειώνοντας πως η εισβολή στον περίβολο του τεμένους Αλ Ακσα «έγινε υπό την προστασία των ισραηλινών δυνάμεων». Απαίτησε να τερματιστούν οι προκλητικές παραβιάσεις στο Αλ Ακσα και κάλεσε το Ισραήλ να αποφύγει «την κλιμάκωση στο ιερό μέρος επιδεικνύοντας υπέρτατη αποχή από τη βία».

Οι ρατσιστικές και βίαιες επιθέσεις σε βάρος Αράβων της Ιερουσαλήμ καταδικάστηκαν χτες από τον εκπρόσωπο Τύπου του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μαχμούτ Αμπάς, Αμπού Ρουντέινα, ο οποίος τόνισε πως «δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή όσο το Ισραήλ συνεχίζει τον πόλεμο σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, της γης και των ιερών τόπων του και όσο δρα σαν να είναι υπεράνω του νόμου και απορρίπτει τις διεθνείς αποφάσεις». Επανέλαβε δε πως ο μόνος τρόπος επίτευξης σταθερότητας και βιώσιμης ειρήνης είναι η εκπλήρωση των νόμιμων δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού με πρώτη την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα.

Η ισλαμική «Χαμάς» διεμήνυσε ότι θα απαντήσει στο Ισραήλ και στις βίαιες επιθέσεις σε βάρος Αράβων της Ιερουσαλήμ «εν ευθέτω χρόνω».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο έγκλημα των κατοχικών δυνάμεων στην πόλη Τζενίν (2023-01-03 00:00:00.0)
Επιθέσεις κατά Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ (2022-04-19 00:00:00.0)
«Προεκλογική» αναγνώριση εποικισμών επιδιώκει ο Νετανιάχου (2019-08-13 00:00:00.0)
Νέες προκλήσεις εποίκων (2016-06-07 00:00:00.0)
Καζάνι που βράζει η Ανατολική Ιερουσαλήμ (2014-11-06 00:00:00.0)
Ελιγμοί και ένταση της επιθετικότητας (2011-12-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ