Τρίτη 13 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
«Προεκλογική» αναγνώριση εποικισμών επιδιώκει ο Νετανιάχου

Πολλές δεκάδες τραυματίες Παλαιστίνιοι προσκυνητές, το πρωί της Κυριακής, από την προκλητική βία Ισραηλινών στρατιωτών στο τέμενος Αλ Ακσα

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αυξάνει τις πιέσεις στην κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να προχωρήσει στην αναγνώριση εβραϊκών εποικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης πριν από τις ισραηλινές βουλευτικές εκλογές της 17ης Σεπτέμβρη. Οι πληροφορίες ισραηλινών εφημερίδων, που επικαλούνται συνεργάτες του πρωθυπουργικού γραφείου αλλά και πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ στο Ισραήλ, αναφέρουν ως βασικό στόχο μίας τέτοιας προκλητικής κίνησης την εξασφάλιση των ψήφων ακροδεξιών ψηφοφόρων.

Οι κινήσεις αυτές εμφανίζονται σε μία περίοδο όξυνσης των σχέσεων ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αρχή και τις ισραηλινές κατοχικές αρχές, ενόψει των σχεδίων των ΗΠΑ να παρουσιάσουν δήθεν «ειρηνευτικό σχέδιο» για τον τερματισμό της ισραηλινο-παλαιστινιακής διαμάχης. Η νέα κλιμάκωση της έντασης επιβεβαιώθηκε το περασμένο 48ωρο με την προκλητική βία που χρησιμοποίησαν Ισραηλινοί στρατιώτες σε βάρος πολλών χιλιάδων μουσουλμάνων προσκυνητών που μετέβησαν νωρίς το πρωί της Κυριακής στο τέμενος Αλ Ακσα στην Ανατ. Ιερουσαλήμ για να συμμετάσχουν στις θρησκευτικές εκδηλώσεις για τη γιορτή της Θυσίας (Εϊντ αλ Αντχά). Ισραηλινοί στρατιώτες, που αρχικά απαγόρευαν την πρόσβαση στην περιοχή σε Εβραίους εποίκους, πήραν εντολή να άρουν την απαγόρευση. Η παρουσία των εποίκων προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, τις οποίες οι κατοχικές δυνάμεις προσπάθησαν να καταστείλουν κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, γκλομπς, σφαιρών καουτσούκ. Η καταστολή, σε βάρος ακόμη και ηλικιωμένων προσκυνητών, είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό πολλών δεκάδων ανθρώπων, ενώ υπήρξαν και συλλήψεις τουλάχιστον δύο προσκυνητών.

Τα επεισόδια πέριξ του τεμένους Αλ Ακσα προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής, που προειδοποίησε τις κατοχικές αρχές ότι ριψοκινδυνεύουν με τις προκλητικές ενέργειές τους «να μετατρέψουν μία πολιτική σύγκρουση σε θρησκευτική».

Νωρίτερα, το περασμένο Σάββατο, από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών σκοτώθηκαν 4 νεαροί Παλαιστίνιοι στη μεθόριο της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ επειδή φέρεται πως προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ