Τρίτη 13 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Εντείνεται η στρατιωτική παρουσία στο Κασμίρ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Συνεχίζεται η ένταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν στο Κασμίρ, με τις πακιστανικές Ενοπλες Δυνάμεις να ενισχύουν με όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό την πακιστανική αεροπορική βάση Σκαρντού, κοντά στα σύνορα με την Ινδία, όπως ανέφεραν χτες οι «Times of India». Η πολύχρονη αντιπαράθεση Ινδίας - Πακιστάν αναζωπυρώθηκε μετά την ανακοίνωση της ινδικής κυβέρνησης, την Πέμπτη, ότι αναστέλλεται το ειδικό καθεστώς αυτονομίας της πολιτείας Τζαμού - Κασμίρ ώστε να δημιουργηθούν δύο νέες περιοχές, «ομοσπονδιακά ελεγχόμενες», η Τζαμού - Κασμίρ και η Λαντάκ.

Εδώ και μέρες, η παρουσία ινδικών στρατευμάτων στο Κασμίρ ενισχύθηκε δραστικά, ενώ έχουν επιβληθεί σειρά περιορισμών στις επικοινωνίες, στις μεταφορές, στις δημόσιες συγκεντρώσεις κ.λπ.

Η ινδική κυβέρνηση κατηγόρησε το Πακιστάν ότι χρησιμοποιούσε το προηγούμενο καθεστώς «ως όπλο για να υποκινεί τους κατοίκους της περιοχής ενάντια στην Ινδία» και σημείωσε ότι η απόφαση πάρθηκε για να απελευθερώσει το Κασμίρ από «την τρομοκρατία και τα αποσχιστικά κινήματα». Το Πακιστάν κατηγορεί την Ινδία για πολιτική προσάρτησης του Κασμίρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι «Times of India», τρία αεροσκάφη «C-130» της Πολεμικής Αεροπορίας του Πακιστάν ξεκίνησαν το Σάββατο να μεταφέρουν εξοπλισμό στην αεροπορική τους βάση στην περιοχή Λαντάκ. Μαχητικά αεροσκάφη «JF-17» θα μεταφερθούν σύντομα στην αεροπορική βάση Σκαρντού για να συμμετάσχουν στις επερχόμενες στρατιωτικές αεροπορικές ασκήσεις, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.

Η γεωγραφική ζώνη του Κασμίρ εκτείνεται συνολικά στις επικράτειες Ινδίας, Πακιστάν αλλά και Κίνας, που διαφιλονικούν μεταξύ τους για την περιοχή, ενώ - καθόλου τυχαία - βρέθηκε στο επίκεντρο δύο πολέμων ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν. Στην αντιπαράθεση εμπλέκονται και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία, που ενδιαφέρονται για τη στρατηγικής σημασίας περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ