Τρίτη 13 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
«Εκκαθάριση» ανατολικά του Ευφράτη προωθεί η Τουρκία...

ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Υψηλούς τόνους για τους βασικούς στόχους που προωθεί η Αγκυρα έναντι Κούρδων μαχητών που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ στη βορειοανατολική Συρία, ανατολικά του Ευφράτη ποταμού, υιοθετούν το τελευταίο διήμερο Τούρκοι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι σε μία προσπάθεια να αποσαφηνίσουν τις προθέσεις τους στην Ουάσιγκτον. Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, έστειλαν χτες αεροπορικώς στις νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας Σανλιούρφγα και Ακτσάκαλε 90 στρατιωτικούς προκειμένου να συμβάλουν στη δημιουργία του λεγόμενου «κοινού επιχειρησιακού κέντρου» που συμφώνησαν την περασμένη βδομάδα να φτιάξουν Τουρκία και ΗΠΑ για να δημιουργήσουν τάχα μία «ασφαλή ζώνη» στο έδαφος της βορειοανατολικής Συρίας.

Προχτές, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συμμετέχοντας σε διάφορες εκδηλώσεις με αφορμή τη μουσουλμανική γιορτή των Θυσιών, απείλησε εκ νέου πως ο στρατός θα εισβάλει στο έδαφος της βορειοανατολικής Συρίας εάν δεν φροντίσουν οι ΗΠΑ να επιταχύνουν τις προσπάθειες για «ταχεία» εφαρμογή της συμφωνίας που έκλεισαν την περασμένη βδομάδα με πρόσχημα τη δημιουργία «ασφαλούς ζώνης». Πρόσθεσε επίσης πως η Τουρκία«θα καθαρίσει την περιοχή ανατολικά του Ευφράτη ποταμού» με «οποιοδήποτε κόστος» και πως «δεν θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να αθετήσουν ή να παραμελήσουν τη συμφωνία όπως είχαν κάνει με το Μανμπίτζ».

Παρόμοιες απειλές εξαπέλυσε και ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χ. Ακάρ, επαναλαμβάνοντας πως η Τουρκία θα μπορούσε «να δράσει και μόνη της» στη βορειοανατολική Συρία εάν η πρόσφατη τουρκο-αμερικανική συμφωνία για «ασφαλή ζώνη» στο συριακό έδαφος δεν αποδώσει τους καρπούς που αναμένει η Αγκυρα. Υπαινίχθηκε επίσης πως η Αγκυρα έχει στο συρτάρι εναλλακτικά «σχέδια Β και Γ» για τις περιοχές που εκτείνονται ανατολικά του Ευφράτη.

Παράλληλα, στη βορειοδυτική Συρία και δη στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου έχουν καταφύγει οι περισσότεροι αντικαθεστωτικοί και τζιχαντιστές, ο συριακός στρατός κατάφερε να ανακτήσει την πόλη Αλ Χαμπίτ. Η σημαντική νίκη αναδείχθηκε από την επίσκεψη που έκανε στην πόλη λίγες ώρες μετά ο Σύρος υπουργός Αμυνας, Αλί Αμπουλάχ Αγιούμπ, που συναντήθηκε με στρατιώτες και συζήτησε με ανώτερους στρατιωτικούς τις επόμενες επιχειρήσεις του στρατού στην ευρύτερη περιοχή.

Επιπλέον, ρωσικές συστοιχίες αντιαεροπορικής άμυνας άνοιξαν πυρ προχτές βράδυ εναντίον τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών προερχόμενων από προπύργιο των τζιχαντιστών πάνω από τη ρωσική στρατιωτική βάση Χμέιμιμ, στη γειτονική επαρχία της Λαττάκειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ