Τρίτη 13 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Επίσκεψη Μπόλτον με στόχευση σε εμπόριο, Ιράν και «Huawei»

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, κατά τη διάρκεια συναντήσεών του

Copyright 2019 The Associated

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, κατά τη διάρκεια συναντήσεών του
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την επιθυμία του Προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ για «επιτυχημένη» αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (Brexit), με στόχο στενότερες εμπορικές διμερείς σχέσεις, μετέφερε χτες σε Βρετανούς αξιωματούχους στο Λονδίνο ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο από το Σαββατοκύριακο. Βασικό σκοπό της επίσκεψής του όμως είχε θέσει την «εναρμόνιση» των πολιτικών ΗΠΑ και Βρετανίας σε ζητήματα που αφορούν το Ιράν, την αποστολή που θέλουν να προωθήσουν οι ΗΠΑ με συμμάχους και εταίρους τους στον Περσικό Κόλπο, με πρόσχημα την «ασφαλή ναυσιπλοΐα», και τις προσπάθειες του κινεζικού τηλεπικοινωνιακού μονοπωλίου «Huawei» να συμμετάσχει στη δημιουργία δικτύου 5G στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που οι ΗΠΑ αντιπαλεύουν σε διεθνές επίπεδο.

Με φόντο τις επαφές του Μπόλτον στο Λονδίνο, Συντηρητικοί βουλευτές που διαφωνούν με την προοπτική «άτακτου» Brexit (αποχώρησης δηλαδή από την ΕΕ χωρίς συμφωνία) φέρεται πως είναι σε συνεννόηση με Εργατικούς βουλευτές, επιδιώκοντας να προωθήσουν στη Βουλή των Κοινοτήτων, τη δεύτερη βδομάδα του Σεπτέμβρη (κοντά στις 9 Σεπτέμβρη), πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης θα πρέπει να εμφανίσει εναλλακτικό κυβερνητικό σχήμα σε 14 μέρες. Παρ' όλα αυτά, ο Μπόρις Τζόνσον μπορεί να συνεχίσει να απειλεί με άτακτο Brexit ακόμα και σε περίπτωση κήρυξης πρόωρων εκλογών το Νοέμβρη, καθώς η διαδικασία ξεκινά στις 31 Οκτώβρη.

Ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός επιμένει πως θα προωθήσει το Brexit «με κάθε κόστος», δείχνοντας έτοιμος για σύγκρουση και διαπραγμάτευση με την ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ