Τρίτη 31 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
«Μπρα ντε φερ» Κίνας - ΗΠΑ για οικονομικές και άλλες «συνεργασίες»

Τα Φίτζι έγιναν το 14ο «ιδρυτικό μέλος» του αμερικανικού IPEF, λίγο πριν τα επισκεφτεί ο ΥΠΕΞ της Κίνας για να προωθήσει δικά της σχέδια συνεργασίας

Από τη συνέντευξη Τύπου του Κινέζου ΥΠΕΞ με τον πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ των νησιών Φίτζι
Από τη συνέντευξη Τύπου του Κινέζου ΥΠΕΞ με τον πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ των νησιών Φίτζι
Την όξυνση του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού ΗΠΑ - Κίνας για τη γεωπολιτική επιρροή σε Ασία - Ειρηνικό επιβεβαιώνει η ανακοίνωση ένταξης και των νήσων Φίτζι στο «Οικονομικό Πλαίσιο για τον Ινδο-Ειρηνικό» (Indo-Pacific Economic Framework - IPEF), λίγες μέρες αφότου αναγγέλθηκε η δημιουργία του κατά την επίσκεψη Μπάιντεν στην περιοχή, αλλά και λίγες μέρες πριν τα νησιά Φίτζι φιλοξενήσουν τη 2η Σύνοδο ΥΠΕΞ Κίνας - Νησιών Ειρηνικού, μέσα από την οποία το Πεκίνο φιλοδοξεί να προωθήσει το δικό του «Κοινό Αναπτυξιακό Οραμα».

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζ. Σάλιβαν, καλωσόρισε επίσημα την περασμένη Πέμπτη την απόφαση των Φίτζι ως του «14ου έθνους» που γίνεται «ιδρυτικό μέλος» του IPEF και «του πρώτου από τον Ειρηνικό». Χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη χώρα «στενό εταίρο των ΗΠΑ και ηγέτη στην περιοχή», σχολίασε ότι «θα προσθέσει ζωτική αξία και προοπτική στο Πλαίσιο», εκφράζοντας ανυπομονησία για την «εμβάθυνση της εταιρικής μας σχέσεις προς όφελος των χωρών μας, των νησιών του Ειρηνικού και όλου του Ινδο-Ειρηνικού».

Σε ένα τέτοιο φόντο, χτες πραγματοποιήθηκε στη Σούβα, πρωτεύουσα των Φίτζι, η 2η Σύνοδος ΥΠΕΞ Κίνας - Νησιών Ειρηνικού (όπου εκτός από τις δύο χώρες συμμετέχουν τα νησιά Σαμόα, Τόνγκα, Κιριμπάτι, Βανουάτου, Νήσοι Σολομώντα, Νίουε, Παπούα - Νέα Γουινέα και Ομόσπονδες Πολιτείες Μικρονησίας).

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι (που προέδρευσε μαζί με τον ομόλογό του από τα Φίτζι, Ζ. Β. Μπαϊνιμαραμά, ο οποίος είναι και πρωθυπουργός της χώρας), αναφέρθηκε στις «προκλήσεις και αλλαγές άνευ προηγουμένου που σήμερα γνωρίζει ο κόσμος» και αναφέρθηκε σε 6 πλατφόρμες συνεργασίας που το Πεκίνο θα συνεχίσει να προωθεί για τη συνεργασία με τις χώρες της περιοχής (αντιμετώπιση φτώχειας, κλιματική αλλαγή, παρεμπόδιση φυσικών καταστροφών, γεωργία και κέντρο τεχνολογίας Juncao).

Το «Σινχουά» μετέδωσε ακόμα ότι «ο Γουάνγκ συμβούλευσε ορισμένους να μην ανησυχούν υπερβολικά και να μην είναι υπερβολικά ευαίσθητοι, γιατί η κοινή ανάπτυξη και ευημερία που προωθούν η Κίνα και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες θα κάνει τον κόσμο πιο ίσο, αρμονικό και σταθερό».

Οσον αφορά τη στάση των άλλων συμμετεχόντων, το «Σινχουά» μετέδωσε γενικόλογα ότι «ηγέτες και υπουργοί Εξωτερικών ευχαρίστησαν την Κίνα για την ανιδιοτελή στήριξή της» και «εξέφρασαν στήριξη για κοινή οικοδόμηση της πρωτοβουλίας "Belt and Road" και της πρωτοβουλίας "Global Development", ενώ ανέφεραν ότι θα μείνουν σταθερά δεσμευμένοι στην πολιτική της "μίας Κίνας"».

Κινεζικά σχέδια και «σφήνες»

Δυτικά ΜΜΕ υπενθύμισαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Πεκίνο επιδίωκε στη συνάντηση να προωθήσει σύμφωνο συνεργασίας με έμφαση αφενός στο εμπόριο, αφετέρου στην ασφάλεια, χωρίς ωστόσο να έχει αποτελέσματα, ειδικά στο δεύτερο σκέλος.

Επίσης, υπενθύμισαν την ανησυχία που εξέφρασε ο Ντ. Πανουέλο, Πρόεδρος των Ομόσπονδων Πολιτειών Μικρονησίας (που έχουν «ειδική σύνδεση» με τις ΗΠΑ), αποδίδοντας στο Πεκίνο μια πρόταση «ελκυστική» αλλά και «ανειλικρινή», με στόχο «να αποκτήσει πρόσβαση και έλεγχο στην περιοχή μας». Ανέφερε ακόμα ότι οι Κινέζοι «θα εξασφαλίσουν επιρροή στην κυβέρνηση, οικονομικό έλεγχο σε ορισμένες βιομηχανίες - κλειδιά, καθώς και μαζική παρακολούθηση» των τηλεφωνικών και των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Αλλά και ο Πρόεδρος του Αρχιπελάγους Παλάου, Σουρέιντζελ Γουίπς Τζούνιορ, δήλωσε ότι οι κινεζικές προτάσεις «θα πρέπει να ανησυχούν» την περιοχή.

Επίσης, σύμφωνα με δυτικά ρεπορτάζ ο Γουάνγκ δήλωσε ότι «θα έχουμε συνεχείς και σε βάθος συζητήσεις και διαβουλεύσεις ώστε να διαμορφωθεί ομοφωνία» μεταξύ του Πεκίνου και των νησιών του Ειρηνικού. Ο δε Κινέζος πρέσβης στα Φίτζι, Τσιάν Μπο, δήλωσε ότι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να συζητήσουν το προσχέδιο της συμφωνίας και το πενταετές σχέδιο «μέχρι να καταλήξουμε σε συμφωνία».

Σημειωτέον, στα Φίτζι είχε επίσημες επαφές την περασμένη βδομάδα και η νέα ΥΠΕΞ της Αυστραλίας, Πένι Γουόνγκ, που επανήλθε στις «ανησυχίες» που προκαλεί η συμφωνία Κίνας - Νήσων Σολομώντα (για την οποία πολλοί επιμένουν ότι αποτελεί προάγγελο δημιουργίας κινεζικής βάσης στις Νήσους). «Οπως ισχύει και για άλλα νησιά του Ειρηνικού, θεωρούμε ότι υπάρχουν συνέπειες. Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό η ασφάλεια της περιοχής να καθορίζεται από την ίδια την περιοχή», πρόσθεσε. Υπογράμμισε δε πως «θέλουμε να δείξουμε στη χώρα σας και στις άλλες χώρες της περιοχής ότι είμαστε ένας εταίρος που αξίζει την εμπιστοσύνη, που μπορεί να είναι αξιόπιστος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ