Τρίτη 31 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Οξυμένοι ανταγωνισμοί και διεργασίες

Κλιμάκωση της αντιπαράθεσης Ισραήλ - Ιράν

Οξύνεται η γεωπολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, που στο παρελθόν έχει απειλήσει με επίθεση τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, κλιμάκωσε τις απειλές κατά του Ιράν το Σάββατο. «Για πολλά χρόνια το ιρανικό καθεστώς έκανε τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ και της περιοχής μέσω αντιπροσώπων, αλλά για κάποιους λόγους το κεφάλι του χταποδιού - το ίδιο το Ιράν - απολάμβανε ασυλία», είπε και πρόσθεσε: «Οπως έχουμε επαναλάβει, η εποχή της ασυλίας για το ιρανικό καθεστώς τελείωσε. Αυτοί που χρηματοδοτούν τρομοκράτες, που τους εξοπλίζουν και τους στέλνουν, θα πληρώσουν όλο το αντίτιμο».

Δύο μέρες μετά, χτες, το Ισραηλινό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας εξέδωσε αποτρεπτική ταξιδιωτική οδηγία σε βάρος της Τουρκίας, επικαλούμενο τις απειλές του Ιράν για αντίποινα για τη δολοφονία του Ιρανού συνταγματάρχη Χασάν Σαγιάντ Χονταΐ. Ισραηλινοί αξιωματούχοι θεωρούν πιθανό τα ιρανικά αντίποινα για τη δολοφονία του συνταγματάρχη να ληφθούν στην Τουρκία, σε βάρος Ισραηλινών που βρίσκονται εκεί.

Τον Χονταΐ σκότωσαν μια βδομάδα πριν «Ισραηλινοί σιωνιστές», είχε καταγγείλει νωρίτερα χτες ο επικεφαλής των «Φρουρών της Επανάστασης», στρατηγός Χασάν Χοσεΐν Σαλαμί. Την ίδια μέρα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων «Fars» έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα «πέντε σιωνιστών που ζουν ινκόγκνιτο», τονίζοντας πως τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειες και οι συνεργάτες τους «παρακολουθούνται στενά μέρα και νύχτα». Μεταξύ των πέντε είναι ο απόστρατος στρατηγός Εϊμος Μάλκα, που έχει υπάρξει διευθυντής του Τμήματος Πληροφοριών του ισραηλινού στρατού (1972 - 2002) και διοικητής των χερσαίων δυνάμεων, και ο ιδρυτής της εταιρείας κυβερνοασφάλειας «Cylus», Αμίρ Λέβινθαλ.

Κατάσχεση πλοίου για λαθρεμπόριο

Στο μεταξύ οι ιρανικές αρχές το Σαββατοκύριακο κατάσχεσαν και άλλο ένα πλοίο, που μετέφερε 106.500 λίτρα λαθραίων καυσίμων, συλλαμβάνοντας το 9μελές πλήρωμα. Το Ιράν, όπου οι τιμές των καυσίμων είναι μεταξύ των χαμηλότερων παγκοσμίως, εξαιτίας των μεγάλων κρατικών επιδοτήσεων και της υποτίμησης του νομίσματος της χώρας, είναι αντιμέτωπο με λαθρεμπόριο καυσίμων προς τις γειτονικές του χώρες μέσω ξηράς και προς τις χώρες του Κόλπου μέσω θαλάσσης. Αρκετά πλοία έχουν συλληφθεί τους τελευταίους μήνες επειδή προσπάθησαν να εξαγάγουν λαθραία καύσιμα από το Ιράν σε χώρες του Κόλπου.

Το Ισραήλ προχωρά τις σχέσεις με ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία

Σήμερα Τρίτη αναμένεται η υπογραφή συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου στο Ντουμπάι ανάμεσα στους αρμόδιους υπουργούς των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ισραήλ.

Σε ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Εμπορίου επισημαίνεται ότι θα εξαλειφθούν οι δασμοί στο 96% των προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, αγροτικής παραγωγής, καλλυντικών, ιατρικού εξοπλισμού και φαρμάκων.

Παράλληλα, χτες η ισραηλινή οικονομική εφημερίδα «Globes» μετέδωσε ότι σε συνάντηση Σαουδαράβων και Ισραηλινών αξιωματούχων, καθώς και ισραηλινών επιχειρηματιών, το Σαββατοκύριακο στο Ριάντ, συμφωνήθηκε να υπογραφούν τις επόμενες μέρες διμερείς συμφωνίες για συνεργασία σε ιατρική τεχνολογία, έρευνα, γεωργία και Ενέργεια. Επίσης οι Σαουδάραβες ετοιμάζονται να εκδώσουν ειδική βίζα για Ισραηλινούς επιχειρηματίες, ώστε να μπορούν να επισκέπτονται απρόσκοπτα τη Σαουδική Αραβία με τα ισραηλινά διαβατήρια, μολονότι οι δύο χώρες επίσημα δεν έχουν συνάψει διπλωματικές σχέσεις.

Και άδεια για γεωτρήσεις φυσικού αερίου

Η Ισραηλινή υπουργός Ενέργειας Καρίν Ελχαράρ ανακοίνωσε την έναρξη τέταρτης γεώτρησης για φυσικό αέριο στην ισραηλινή ΑΟΖ μέσα στις επόμενες μέρες ή βδομάδες. Η εξέλιξη ακυρώνει προηγούμενη απόφαση της υπουργού περί ανάσχεσης όλων των ερευνών για φυσικό αέριο εντός του 2022, με σκοπό την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ωστόσο οι άμεσες ενεργειακές ανάγκες που διαμορφώνει ο ανταγωνισμός της Δύσης με τη Ρωσία εκτιμάται ότι επιβάλλουν αλλαγή σχεδιασμών.

Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλεί η επίσκεψη που ξεκίνησε χτες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης λιμένων Κατάρ, Αμπντούλα Μοχάμεντ αλ Χαντζί, στην Τεχεράνη, όπου μετά από συναντήσεις με Ιρανούς αξιωματούχους δήλωσε ότι οι δύο χώρες μπορούν να αναπτύξουν ναυτιλιακή συνεργασία αλλά και συνεργασία στη διαχείριση ιρανικών λιμανιών, όπως σε Μπουσέρ και Ντέιρ, που τα χαρακτήρισε «πύλες διμερούς εμπορίου», καθώς μέσω αυτών πραγματοποιείται το 99% του διμερούς εμπορίου.

Ιράν και Κατάρ είχαν υπογράψει τον περασμένο Απρίλη δύο συμφωνίες κοινής συνεργασίας στον τομέα των Μεταφορών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ