Τρίτη 7 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Νέες προκλήσεις εποίκων

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Τεταμένη ηρεμία επικρατούσε χτες στην Ιερουσαλήμ μετά την προχτεσινή προκλητική «παρέλαση» χιλιάδων εποίκων και ακροδεξιών Ορθόδοξων Εβραίων στον μουσουλμανικό τομέα της πόλης, με αφορμή τη «Μέρα της Ιερουσαλήμ», κατά την οποία γιορτάζουν τον πόλεμο των έξι ημερών του 1967.

Μεταξύ των χιλιάδων Εβραίων «διαδηλωτών» ήταν ακροδεξιοί βουλευτές - έποικοι από την ισραηλινή Βουλή (Κνεσέτ) και ηγετικά στελέχη οργανώσεων εποίκων. Φώναξαν συνθήματα κατά των Παλαιστινίων και των Αράβων, όπως «Θάνατος στους Αραβες», «Ο Μωάμεθ είναι νεκρός», «Ο ναός (του Σολομώντα) θα ξανακτιστεί και το τέμενος Αλ Ακσα θα καεί» κ.λπ.

Παράλληλα, εκατοντάδες νεαροί Ορθόδοξοι Εβραίοι, με τις πλάτες του ισραηλινού στρατού κατοχής, επιχείρησαν να εκφοβίσουν Αραβες της Α. Ιερουσαλήμ, προκαλώντας τους με ύβρεις, συνθήματα, πετώντας τους σκουπίδια ή μπουκάλια νερού ή σχίζοντας σελίδες του Κορανίου.

Η εμφάνισή τους προκάλεσε νέα μπλόκα του στρατού στις αραβικές συνοικίες της πόλης, απαγορεύοντας στους κατοίκους τους να κάνουν τα ψώνια της τελευταίας στιγμής ενόψει της νηστείας του Ραμαζανιού, που ξεκίνησε χτες.

Νεκρός νεαρός Παλαιστίνιος στη Ναμπλούς

Προκλητική εμφάνιση έκαναν το βράδυ της Παρασκευής στον ανατολικό τομέα της παλαιστινιακής πόλης Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης, κοντά στον τάφο του Ιωσήφ, περίπου 4.000 Εβραίοι έποικοι. Τα προκλητικά συνθήματα των Εβραίων εξτρεμιστών προκάλεσαν συγκρούσεις με νεαρούς Παλαιστίνιους, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό αρκετών εξ αυτών, μεταξύ των οποίων ο 20χρονος Τζαμάλ Μουχάμαντ Ντουέικα, που εξέπνευσε χτες σε ισραηλινό νοσοκομείο.

Τρεις αξιωματικοί της ιορδανικής υπηρεσίας πληροφοριών και δύο άλλα μέλη του προσωπικού της σκοτώθηκαν, χτες νωρίς το πρωί, σε επίθεση πιθανώς τζιχαντιστών στον παλαιστινιακό καταυλισμό προσφύγων Μπακά'α , στα περίχωρα της ιορδανικής πρωτεύουσας, Αμμάν.

Η επίθεση θεωρείται πιθανώς αντίποινα για μία προ μηνών επιχείρηση ασφαλείας του ιορδανικού στρατού στη βόρεια πόλη Ιρμπιντ, κατά την οποία σκοτώθηκαν αρκετοί τζιχαντιστές μισθοφόροι σε ανταλλαγή πυροβολισμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ