Τρίτη 7 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ενδοαστικές κόντρες για τη σχέση με την ΕΕ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Με «όπλο» την κινδυνολογία για το μέλλον της βρετανικής οικονομίας και τη θέση των βρετανικών μονοπωλίων στην αρένα όξυνσης του διεθνούς ανταγωνισμού, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, και ηγετικά στελέχη των αστικών αντιπολιτευόμενων κομμάτων (Εργατικοί, Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, Πράσινοι) ξεσπάθωσαν χτες, σε νέα κεντρική διακομματική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιούνη, κατά των αντιπάλων τους - υποστηρικτών της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit), κατηγορώντας τους πως «πωλούν επικίνδυνες πολιτικές φαντασιώσεις».

Στο μέτωπο των υποστηρικτών του Brexit ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, ηγετικό στέλεχος των κυβερνώντων Συντηρητικών, Μπόρις Τζόνσον, και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάικλ Γκοβ, παραδέχθηκαν τις πιέσεις που δέχτηκε χτες η στερλίνα στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος και τη μείωση της ισοτιμίας της έναντι του δολαρίου κατά μία ποσοστιαία μονάδα, ωστόσο, υποστήριξαν ότι το φαινόμενο είναι «παροδικό» και ότι «η λίρα θα επανέλθει σε σύντομο χρονικό διάστημα»... Στη συνέχεια, ο Τζόνσον υπογράμμισε ότι είναι «μύθος και αυταπάτη» ο ισχυρισμός ότι «λιγότερος δημοκρατικός έλεγχος (σ.σ. από την ΕΕ) θα προωθήσει την ευημερία». Ο δε Γκοβ τόνισε πως η παραμονή στην ΕΕ «υποβαθμίζει το ΝΑΤΟ και αδυνατίζει τη βρετανική εθνική ασφάλεια».

Τα συνδικάτα

Υπέρ των πολιτικών της ΕΕ που ενθαρρύνουν την κερδοφορία των μονοπωλίων τάχθηκαν χτες τα 10 μεγαλύτερα βρετανικά συνδικάτα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα συνδικάτα Unite και Unison, με κοινή επιστολή - έκκληση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «The Guardian».

Τα συνδικάτα απηύθυναν έκκληση στα 6.000.000 μέλη τους να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της ΕΕ, με επιχείρημα ότι τα κοινωνικά και πολιτιστικά πλεονεκτήματα της παραμονής στην ΕΕ «υπερισχύουν κατά πολύ των πλεονεκτημάτων μιας εξόδου».

Δημοσκοπήσεις...

Ενώ εντείνονται οι διαξιφισμοί μεταξύ των δύο στρατοπέδων, κάποιες από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων ICM και YouGov δείχνουν να προηγείται το «μέτωπο» υπέρ του Brexit κατά 4 - 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Η δημοσκόπηση του ICM, στην οποία έλαβαν μέρος 1.741 άτομα από τις 3 - 5 Ιούνη, έδειξε ότι το 48% θα ψηφίσει υπέρ της εξόδου, από 47% μία εβδομάδα νωρίτερα, ενώ το 43% θα ψηφίσει υπέρ της παραμονής, μία μείωση 1% σε σχέση με μία βδομάδα νωρίτερα.

Η δημοσκόπηση της «YouGov», στην οποία έλαβαν μέρος 3.495 άνθρωποι και πραγματοποιήθηκε το διάστημα 1 - 3 Ιουνίου, έδειξε πως το 45% θα ψηφίσει υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, από 40% σε μία συγκρίσιμη δημοσκόπηση έναν μήνα νωρίτερα, ενώ το 41% θα ψηφίσει υπέρ της παραμονής, σε σχέση με το 42% νωρίτερα.

Καταλυτικός παραμένει ο ρόλος των αναποφάσιστων ψηφοφόρων που φθάνουν το 11%, (μείωση δύο ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το Μάη).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ