Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Ελιγμοί και ένταση της επιθετικότητας

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Σε κινήσεις εντυπωσιασμού προχώρησε, χτες, η κυβέρνηση Νετανιάχου δίνοντας εντολή για «σκληρή αντιμετώπιση των εξτρεμιστών εποίκων και φανατικών Εβραίων» προφανώς για να αποπροσανατολίσει από τις καταγγελίες περί ισραηλινοποίησης της ανατολικής Ιερουσαλήμ στη βάση, εννοείται, σχεδίου που δημιουργεί δεδομένα στο έδαφος. Λίγες ώρες νωρίτερα είχαν γίνει έξι συλλήψεις σε γειτονιά φανατικών Εβραίων «σε σχέση με τα πρόσφατα επεισόδια» ενώ οι σχετικές συλλήψεις των τελευταίων 24ώρων ξεπερνούν τις 23. Μετά από τις επιθέσεις σε τεμένη, σε μουσουλμανικά νεκροταφεία, αλλά και γεωργικές καλλιέργειες στη Δ. Οχθη, προχτές, εξτρεμιστές έποικοι επιτέθηκαν στον ισραηλινό στρατό, ενώ χτες βανδαλίστηκε τέμενος της ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Η απόφαση αυτή, πάντως, σε συνδυασμό με την επαναλειτουργία της εισόδου αλ Μαγκράμπι στο τέμενος αλ Ακσα, δεν μοιάζει να πείθει κανέναν για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης Νετανιάχου. Σειρά ισραηλινών, παλαιστινιακών και ξένων φιλειρηνικών οργανώσεων δημοσιοποίησαν, χτες, αναφορά που αποδεικνύει ότι έχει γίνει καταιγιστικός ο ρυθμός κατεδάφισης σπιτιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ, που σε συνδυασμό με την επέκταση των εποικισμών, οδηγεί σαφώς σε αλλαγή του παλαιστινιακού χαρακτήρα του ανατολικού τμήματος.

Το ζήτημα αναμενόταν να τεθεί από την παλαιστινιακή πλευρά και στις χωριστές επαφές με Ισραηλινούς και Παλαιστινίους που είχε, χτες, αντιπροσωπεία του Κουαρτέτου (ΕΕ - ΗΠΑ - ΟΗΕ - Ρωσία) στην Ιερουσαλήμ.

  • Τα 24 χρόνια από την ίδρυσή της γιόρτασε, με μεγάλη συγκέντρωση, στην πόλη της Γάζας η «Χαμάς», της οποίας ο πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγια χαιρέτισε ως «βήμα προς τον ισλαμισμό, τη νίκη των Αδελφών Μουσουλμάνων σε άλλες αραβικές χώρες» ενώ επανέλαβε ότι η οργάνωση θα δεχτεί «επ' αόριστον εκεχειρία» με το Ισραήλ αν ιδρυθεί παλαιστινιακό κράτος στα όρια του 1967.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ