ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Ιούνη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΤΡΑ
Σήμερα η μεγάλη συγκέντρωση ενάντια στο κλείσιμο του «Καραμανδάνειου»

Πλήθος εργατικών και λαϊκών φορέων δηλώνουν «παρών» στη συγκέντρωση που οργανώνει η δημοτική αρχή στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Γεωργίου

Ο Κ. Πελετίδης και εκπρόσωποι των εργαζομένων του «Καραμανδάνειου» στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Ο Κ. Πελετίδης και εκπρόσωποι των εργαζομένων του «Καραμανδάνειου» στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Πλήθος εργατικών συνδικάτων και λαϊκών φορέων της Πάτρας δηλώνουν τη συμμετοχή τους στη μεγάλη συγκέντρωση που οργανώνει σήμερα, Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Γεωργίου η αγωνιστική δημοτική αρχή, ενάντια στο κλείσιμο του «Καραμανδάνειου» Παιδιατρικού Νοσοκομείου που προωθείται με ευθύνη της κυβέρνησης.

Πρόκειται για μια κινητοποίηση - πρώτη απάντηση, μετά το σταμάτημα των εφημεριών του μοναδικού νοσηλευτικού ιδρύματος για παιδιά στη Δυτική Ελλάδα αλλά και τους σχεδιασμούς μεταφοράς του χειρουργικού του τομέα στο ΠΓΝ του Ρίου.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι την ίδια ώρα, όπως γίνεται γνωστό, στην Πάτρα ετοιμάζεται να λειτουργήσει σύγχρονη μονάδα παίδων σε μεγάλο ιδιωτικό θεραπευτήριο, το οποίο ουσιαστικά έρχεται να ...επενδύσει για μεγαλύτερα κέρδη στο «κενό» που αφήνει το «Καραμανδάνειο».

«Η κινητοποίηση της Παρασκευής δεν είναι φωτοβολίδα ούτε πρόκειται για αντιπολιτευτικό θέμα. Πρόκειται για τη ζωή και την υγεία των παιδιών μας κι έτσι απαιτούμε ν' αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση», ανέφερε μεταξύ άλλων σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, από κοινού με εκπροσώπους των εργαζομένων του νοσοκομείου, ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, απαιτώντας άμεσα όλα τα μέτρα για την αναβάθμιση της λειτουργίας του.

«Κανείς δεν έχει δικαίωμα να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των παιδιών μας!»

«Ο κόμπος έφτασε στο χτένι!», διαμηνύει το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, καλώντας σε ξεσηκωμό για να μην κλείσει κι αυτό το νοσοκομείο και υπογραμμίζοντας ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των παιδιών μας». Το Εργατικό Κέντρο καλεί σε συναγερμό τα συνδικάτα, με έκτακτες αποφάσεις και με κινητοποιήσεις να διεκδικήσουν «να συνεχιστεί και να αναβαθμιστεί η λειτουργία του "Καραμανδάνειου" Παιδιατρικού Νοσοκομείου. Να μπει τέλος στα "μπαλώματα", με πρώτη απάντηση τη συγκέντρωση».

«Η υποκρισία και ο εμπαιγμός δεν έχουν τέλος, αφού στα δικά τους σχέδια δεν χωράει η νοσοκομειακή περίθαλψη των παιδιών της λαϊκής οικογένειας», σημειώνει από την πλευρά του ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών (μέλος της ΟΓΕ).

Απαιτώντας να πραγματοποιηθούν με κατεπείγουσες διαδικασίες όλες οι μόνιμες προσλήψεις παιδοαναισθησιολόγων που είναι απαραίτητες, να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να αναβαθμιστεί περαιτέρω το «Καραμανδάνειο», συμμετοχή στη σημερινή συγκέντρωση έχουν δηλώσει, εκτός από το Εργατικό Κέντρο, οι εξής φορείς: Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας, Σωματείο Εργαζομένων «Καραμανδάνειου», Συνδικάτα Εμπορίου - Υπηρεσιών Αχαΐας, Επισιτισμού - Τουρισμού Αχαΐας, Διανομέων - Ντελιβεράδων Αχαΐας, Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Πατρέων, Μισθωτών Τεχνικών, Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος, Πολιτιστικοί Σύλλογοι Γούβας, Αγίου Διονυσίου, Αρόης, Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών, το απερχόμενο ΔΣ του Συλλόγου Γονέων της πόλης και ο Εμπορικός Σύλλογος. Επίσης, η δημοτική παράταξη «Ωρα Πατρών».

ΣΕΑΑΝ - ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΑμεΑ
Το Σάββατο 18 Ιούνη το παναναπηρικό συλλαλητήριο

Ζωτικές διεκδικήσεις για τα άτομα με αναπηρία, που πληρώνουν πολλαπλά την ακρίβεια

Παναναπηρικό συλλαλητήριο το Σάββατο 18 Ιούνη συνδιοργανώνουν ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, ο Σύλλογος Γονέων ΕΕΕΕΚ Αιγάλεω, ο Πανελλαδικός Σύλλογος Αναπήρων Πολιτών (ΠΑΣΑΠ), η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), το Αθλητικό Σωματείο ΑμεΑ «Κεραυνός» και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ).

Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα, ενώ πολύμορφες διαμαρτυρίες έχουν προγραμματιστεί και σε άλλες πόλεις της χώρας. Πρόκειται για την υλοποίηση απόφασης που πάρθηκε στη σύσκεψη σωματείων και συλλόγων στις 14 Μάη απέναντι στα μέτρα - κοροϊδία της κυβέρνησης για την ακρίβεια, όπως και απέναντι στη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν τα άτομα με αναπηρίες και οι οικογένειές τους.

Οπως υπογραμμίζουν στο κάλεσμά τους, «οι ανάπηροι, οι χρόνιοι πάσχοντες και οι οικογένειές τους, εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, χτυπήθηκαν πολλαπλά από την κρίση. Χάθηκε κόσμος που θα μπορούσε να είχε σωθεί, βασανίστηκαν πολλοί περισσότεροι μέσα στην πανδημία από το σμπαραλιασμένο, εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας και Πρόνοιας. Ερχονται τώρα η ακρίβεια, ο πόλεμος για τα μερίδια των αγορών, το "νέο ΕΣΥ" και το εθνικό σχέδιο για την αναπηρία να μας αποτελειώσουν».

Διεκδικούν μέτρα προστασίας από την ακρίβεια και επιπλέον: Να ενισχυθούν οι δημόσιες μονάδες Πρόνοιας, Ειδικής Αγωγής και Αποκατάστασης, γενναία αύξηση όλων των επιδομάτων (τουλάχιστον 100 ευρώ από 1/1/2022), κανένα επίδομα αναπηρίας και καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ, ένα ολόκληρο επίδομα και μία ολόκληρη σύνταξη μπροστά στο καλοκαίρι. Προσωπικό βοηθό για όλους τους ανάπηρους που έχουν ανάγκη και για τους ηλικιωμένους, από εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή δουλειά σε δημόσιες δομές, όπως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», χωρίς εμπλοκή εταιρειών. Και μέτρα στήριξης για φάρμακα, θεραπείες, νοσήλια, τεχνολογικά βοηθήματα κ.ά.

Την Κυριακή 5 Ιούνη στις 5.30 μ.μ. θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ειδικής Αγωγής (ΠΟΜΕΕΑ), στο οποίο καλούνται να συμμετάσχουν τα ΔΣ των πρωτοβάθμιων σωματείων και οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι. Εκτός από το θέμα της οργάνωσης της πάλης, θα συζητηθεί και η συμμετοχή της Ομοσπονδίας και των πρωτοβάθμιων σωματείων στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ στις 18 και 19 Ιούνη.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) καλεί τα άτομα με αναπηρία και με χρόνιες παθήσεις, τις οικογένειές τους, τους εργαζόμενους στις δομές για ΑμεΑ, κάθε φορέα που εμπλέκεται με την αναπηρία και τις χρόνιες παθήσεις, σε σύσκεψη στον νομό Πέλλας την Κυριακή 5 Ιούνη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα υπολογιστών του Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Να αρθεί η αναστολή εργασίας των υγειονομικών

Την άρση της αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών ζητάει με νέα Ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης στην Ερώτηση που υπέβαλε αναφέρει τα παρακάτω:

«Εδώ και μήνες χιλιάδες ανεμβολίαστοι υγειονομικοί παραμένουν εκτός εργασίας και ως εκ τούτου, χωρίς μισθό, ασφαλιστική κάλυψη και προσμέτρηση υπηρεσίας με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και παρά τα επιβεβαιωμένα στοιχεία ότι η μετάδοση του κορονοϊού γίνεται και από τους πλήρως εμβολιασμένους. Ο αναγκαίος και σε κάθε περίπτωση απαραίτητος για την προστασία από τον κορονοϊό εμβολιασμός έχει μετατραπεί σε εργαλείο διαχωρισμού και διχασμού των εργαζομένων, οδηγώντας στην ανεργία αναγκαίο προσωπικό για τη λειτουργία των νοσοκομείων. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι το απαράδεκτο αυτό μέτρο διατηρείται ενώ τα νοσοκομεία καθημερινά "στενάζουν" από τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό σε όλες τις δημόσιες μονάδες Υγείας στη χώρα, με πρόσφατα παραδείγματα τόσο το "Καραμανδάνειο" Παιδιατρικό Νοσοκομείο στην Πάτρα που αναγκάζεται να σταματήσει τις εφημερίες λόγω έλλειψης προσωπικού, όσο και το Νοσοκομείο "Παπανικολάου" στη Θεσσαλονίκη που η ΩΡΛ κλινική του μένει με έναν ειδικό ιατρό.

Η διατήρηση του μέτρου της αναστολής εργασίας αντί για επιστημονικά υγειονομικά πρωτόκολλα και ενώ η κυβέρνηση ενόψει της τουριστικής περιόδου κηρύσσει το "τέλος της πανδημίας" συνηγορεί στο ότι αποτελεί μέρος της διαχρονικής πολιτικής υποβάθμισης των δημόσιων νοσοκομείων σε βάρος των ασθενών και των λαϊκών αναγκών προστασίας της υγείας, που αφήνει κερδοφόρα πεδία επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία. Αυτή είναι άλλωστε η πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας που εφαρμόζουν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις και η ΕΕ και προωθείται και με το "νέο ΕΣΥ".

Δεδομένου ότι η αρμόδια επίτροπος στην απάντησή της σε προηγούμενη Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ δήλωσε ότι "δεν είναι ενήμερη" για την αναστολή εργασίας των υγειονομικών, πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

- Στο αίτημα άμεσης άρσης της αναστολής εργασίας των υγειονομικών με την πραγματοποίηση των αναγκαίων σε συχνότητα προληπτικών τεστ και με ουσιαστική προσωποποιημένη συζήτηση προκειμένου να εμβολιαστούν;

- Στο ότι η πολύμηνη εφαρμογή του απαράδεκτου αυτού μέτρου της αναστολής εργασίας στερεί αναγκαίο προσωπικό από τα δημόσια νοσοκομεία, θέτοντας εν αμφιβόλω τη λειτουργία τους και ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες της κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους του χώρου της Υγείας;».

Ελάχιστα τα τεστ, χιλιάδες τα κρούσματα

Συνεχίζεται η πορεία της πανδημίας, με τον λαό να εξακολουθεί να πληρώνει ακριβό τίμημα, καθώς χτες 9 άνθρωποι με COVID-19 έχασαν τη ζωή τους, ενώ ο τραγικός απολογισμός από την έναρξή της ανέρχεται σε 29.869 νεκρούς.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 131, ενώ χτες έγιναν 94 εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19.

Παρά τον ελάχιστο αριθμό τεστ που διενεργήθηκαν, επιβεβαιώθηκαν 4.175 νέα κρούσματα και τα 406 αφορούν επαναλοιμώξεις.

Υποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στη Θεσσαλονίκη

Υποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για 61χρονο τουρίστα από το Μαρόκο, ο οποίος τέθηκε σε απομόνωση στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» μέχρι να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις στις οποίες έχει υποβληθεί. Ο 61χρονος έφτασε στην Ελλάδα μέσω Κωνσταντινούπολης και μετέβη στο νοσοκομείο όταν ο ίδιος διαπίστωσε εξανθήματα σε όλο του το σώμα. Το δείγμα έχει σταλεί στο εργαστήριο του ΑΠΘ και αναμένονται σήμερα τα αποτελέσματα.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»
Προσλήψεις τώρα για να μη διαλυθεί η ΩΡΛ Κλινική

Κινητοποίηση με αίτημα την εδώ και τώρα κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων με προσλήψεις μόνιμων ειδικών ιατρών με κατεπείγουσες διαδικασίες, απαίτησαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, με κινητοποίηση που πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι στην πύλη του νοσοκομείου.

Κατήγγειλαν την προωθούμενη διάλυση της ΩΡΛ κλινικής του νοσοκομείου, που μένει με έναν μόνο ειδικό ιατρό. Οπως είπαν, με την αρχή του έτους έχουν αποχωρήσει 2 ιατροί, είτε σε σύνταξη είτε για άλλη θέση. Ενώ, αναμένεται άμεσα να φύγουν άλλοι 3, λόγω σύνταξης και παραιτήσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παραμένει μόνο ένας μόνιμος ιατρός.

Απαιτούν να καλυφθούν οι 4 κενές από τις συνολικά 6 οργανικές θέσεις γιατρών και συνολικά κάλυψη όλων των αναγκών του νοσοκομείου σε προσωπικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ