ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Ιούνη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΤΡΑ
Μεγάλος καλλιτεχνικός σταθμός το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής

Χιλιάδες συμμετέχουν στο πολυθεματικό φεστιβάλ με το επίκαιρο θέμα «1922 - 2022, Πρόσφυγες»

Ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη και η πρόεδρος του ΕΕΤΕ Εύα Μελά καλωσορίζουν τους καλλιτέχνες στην έναρξη του Συμποσίου
Ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη και η πρόεδρος του ΕΕΤΕ Εύα Μελά καλωσορίζουν τους καλλιτέχνες στην έναρξη του Συμποσίου
Την προσοχή χιλιάδων κόσμου έχει κερδίσει το Υπαίθριο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής σε Μάρμαρο με θέμα «1922 - 2022, Πρόσφυγες», που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Πάτρα και είναι αφιερωμένο στον γλύπτη Διονύση Γερολυμάτο. Το Συμπόσιο διεξάγεται με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής και διοργάνωση του Πολιτιστικού Οργανισμού σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία που ξεκίνησε στις 23 Μάη και θα ολοκληρωθεί στις 23 Ιούνη, με θέμα τους πρόσφυγες, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή αλλά και τις ίδιες τις εξελίξεις με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία σήμερα, προηγουμένως στη Συρία κ.λπ. Για έναν μήνα δέκα καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθημερινά δημιουργούν έργα υπαίθρια, μπροστά στα μάτια του κοινού, τα οποία και θα μείνουν στην πόλη.

Η «Ιχθυόσκαλα» στο Νότιο Πάρκο της Πάτρας αποτελεί σημείο αναφοράς για την τέχνη της γλυπτικής, με τα υπό διαμόρφωση γλυπτά να αποκτούν σταδιακά μορφή. Εκεί καθημερινά υλοποιούν τα έργα τους οι Φίλιππος Βαλεράς, Βασίλης Βασίλη, Παναγιώτης Λάμπρου, Αλέξανδρος Πφαφφ, Μπεσίμ Τσαούσι και Χρήστος Τσουμπλέκας από την Ελλάδα, ο Kristaq Valera από την Αλβανία, ο Gagik Altounian από την Αρμενία, ο Abdulhamid Aktham από τη Συρία και ο Selcuk Yilmaz από την Τουρκία.

Πρωτόγνωρη εκδήλωση για την πόλη

Το μάρμαρο ήδη δουλεύεται για να πάρει τη μορφή του γλυπτού...
Το μάρμαρο ήδη δουλεύεται για να πάρει τη μορφή του γλυπτού...
Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη για την πόλη διοργάνωση (πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Πάτρα Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής), με πολλαπλά σημαντικά οφέλη στο σύνολό της. Από την πλευρά των καλλιτεχνών η ομαδική εργασία στον ίδιο υπαίθριο χώρο βοηθά στη συνεργασία τους, στην ανταλλαγή ιδεών, τεχνικών και στην κατάθεση αισθητικών προτάσεων. Από την πλευρά των θεατών (των πολιτών που παρακολουθούν το Συμπόσιο) γίνεται γνωστή η διαδικασία δημιουργίας ενός γλυπτού έργου. Εδώ και πάνω από μια βδομάδα ο χώρος εργασίας των καλλιτεχνών έχει γίνει πόλος έλξης καθημερινά για εκατοντάδες επισκέπτες, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται εκεί με τις οικογένειές τους.

Ιδιαίτερη είναι και η περιέργεια των παιδιών, που βλέπουν τον γλύπτη στην ώρα της εργασίας του, έχουν την ευκαιρία να πιάσουν το υλικό, να κουβεντιάσουν με τον καλλιτέχνη, να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία του. Αυτό έχει αμφίδρομα αποτελέσματα, αφού και οι καλλιτέχνες κάνουν τις παρεμβάσεις τους, δίνουν απαντήσεις, λειτουργώντας επί της ουσίας σαν ένα ανοιχτό σχολείο. Ο χώρος είναι ταυτόχρονα ανοιχτός για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών εκδρομών από σχολεία της Αχαΐας και από τους γύρω νομούς, δραστηριότητα που είναι σε εξέλιξη.

Μέσα και από το επίκαιρο θέμα άλλωστε, «1922 - 2022, Πρόσφυγες», η συζήτηση μεγαλώνει, αναπόφευκτα συνδέεται πολλές φορές με τις εξελίξεις, ενώ τη δική του σημασία παίζει και το γεγονός ότι όλοι οι καλλιτέχνες προέρχονται από χώρες που έχουν ζήσει με διάφορους τρόπους την προσφυγιά, τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαοί απ' αυτή.

Πολυθεματικό φεστιβάλ

Και δεν είναι αυτή η μοναδική δραστηριότητα. Με αφορμή το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής, συγχρόνως πραγματοποιείται ένα πλούσιο πολυθεματικό φεστιβάλ, όπου τη συμμετοχή τους δηλώνουν και νέοι φορείς, μεταφέροντας τις εκδηλώσεις και στις γειτονιές της Πάτρας, όπως το γλέντι που πραγματοποιήθηκε χτες στη γειτονιά των Προσφυγικών από τον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο.

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί συναυλίες όπως με την Ελένη Τσαλιγοπούλου με θέμα «Πατρίδα λέω τα τραγούδια - Σμύρνη 1922-2022» στην επίσημη έναρξη, αλλά και με το συγκρότημα «Κου-Του-Ρου» με θέμα «Στίχος... γένους θηλυκού», αφιέρωμα στην Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου και στη Σώτια Τσώτου, και πλήθος άλλων δράσεων (χορευτικά κ.λπ.).

Το πρόγραμμα συνεχίζεται σήμερα Παρασκευή με εκδήλωση από το Χορευτικό Τμήμα του δήμου Πατρέων, αύριο Σάββατο με παιδικό θεατρικό σκετς και χορευτικά από τον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο, και μετά ξανά από την Τρίτη 7 Ιούνη με χορευτικά από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ρίου «Η Ζωοδόχος Πηγή».

  • Η συνέχεια στην ανταπόκριση από το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη», όπου θα φιλοξενηθούν και δηλώσεις των συμμετεχόντων καλλιτεχνών.

«Ρόδο μου κόκκινο» από την Εύα Φάμπα

«Ρόδο μου κόκκινο» τιτλοφορείται ο νέος δίσκος της Εύας Φάμπα, ο πρώτος στον οποίο η γνωστή κιθαρίστα εμφανίζεται ως συνθέτης.

Ο δίσκος κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μετρονόμος» και θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 6 Ιούνη στις 8 μ.μ. στο θέατρο «Radar» (πλατεία Αγ. Ιωάννη και Πυθέου 93, σταθμός μετρό «Αγιος Ιωάννης»).

Για το άλμπουμ θα μιλήσουν οι: Τάκης Βαρελάς - ζωγράφος συγγραφέας, Χαράλαμπος Δαραδήμος - γλύπτης, Πέτρος Δραγουμάνος - μαθηματικός, ερευνητής, μουσικογράφος, Πανταζής Τσάρας - ειδικός μουσικός παραγωγός ΕΡΑ. Συντονίζει η Μίνα Μαύρου, δημοσιογράφος - εκδότρια του mousikogramma.gr. Θα ακουστούν ζωντανά τα τραγούδια του δίσκου.

Περιλαμβάνει 11 τραγούδια σε ποίηση Βέρας Βασιλείου-Πέτσα, Μαριάνθης Αλειφεροπούλου-Χαλβατζή, Φιλιώς Μόρφη και Γιώργου Μπίμη.

Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι: Βασίλης Γισδάκης, Παρασκευάς Θεοδωράκης, Πολυξένη Καράκογλου, Μαριλίζα Λούντζη, Στέλιος Μαγαλιός, Γιώργος Μαυροειδής, Μανώλης Μητσάκος, Θανάσης Χουλιαράς.

Μαζί τους: Νεοκλής Νεοφυτίδης - πιάνο, Εύα Φάμπα - κιθάρα, Αμαλία Κουντούρη - φλάουτο, Νίκος Σαρρής - τρομπέτα, Ευγένιος Μπένσης - τσέλο, Θοδωρής Στούγιος - μπουζούκι, Βασίλης Ραψανιώτης - βιολί, Κώστας Σταυρόπουλος - μπάσο, Γεράσιμος Πολλάτος - κιθάρα, Φώτης Κόλλιας - κρουστά, Ραλλού Γεωργουσοπούλου - όμποε.

Τις ενορχηστρώσεις υπογράφουν ο Νεοκλής Νεοφυτίδης, η Εύα Φάμπα και ο Νίκος Χαριζάνος. Το εξώφυλλο έχει φιλοτεχνήσει ο ζωγράφος Τάκης Βαρελάς. Τα θέματα των τραγουδιών εστιάζουν στον άνθρωπο, στις αγωνίες, στους προβληματισμούς του, στα θέλω και τις διεκδικήσεις του, στη μετανάστευση, στον πόλεμο, στον έρωτα.


Η Μαρία Φαραντούρη τραγουδά για το Δίστομο

Αύριο Σάββατο 4 Ιούνη, στις 21.00, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων μνήμης της Σφαγής του Διστόμου, η εμβληματική Μαρία Φαραντούρη παρουσιάζει στο προαύλιο του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στο ιστορικό γεγονός της Σφαγής με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και άλλων σπουδαίων συνθετών.

Μαζί της ο εξαιρετικός ερμηνευτής Βασίλης Γισδάκης και οι μουσικοί: Αχιλλέας Γουάστωρ (πιάνο), Ηρακλής Ζάκκας (μπουζούκι), David Lynch (σαξόφωνο), Μιχάλης Πορφύρης (τσέλο), Τεό Λαζάρου (μπάσο).

«Τραγουδώντας για το Δίστομο μαζί με την Μαρία Φαραντούρη, τραγουδάμε για την ειρήνη, την ελευθερία και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενάντια στον ναζισμό και τον φασισμό», σημειώνει για τη συναυλία ο Ιωάννης Σταθάς, δήμαρχος Διστόμου - Αράχοβας - Αντίκυρας.

Εικαστική έκθεση

Νωρίτερα, την ίδια μέρα, στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού, στο Δίστομο, στις 18.00, θα εγκαινιαστεί εικαστική έκθεση με τίτλο «Οι πόλεμοι των ανθρώπων - Οι άνθρωποι των πολέμων».

Με αφορμή τη μέρα μνήμης της Σφαγής του Διστόμου, καθώς και των υπόλοιπων 131 μαρτυρικών πόλεων, 50 δημιουργοί αποτυπώνουν τους λόγους, τα δεινά, τις δύσκολες στιγμές, την απώλεια, την ελπίδα, τα συναισθήματα που γεννούν οι πόλεμοι και οι άνθρωποι των πολέμων... Η έκθεση προσκαλεί τον επισκέπτη να «αγγίξει» τα έργα με τα μάτια της ψυχής του και να επιτρέψει στις «στιγμές», όπως αυτές αποτυπώθηκαν από τον «χρωστήρα» των συμμετεχόντων, να διεισδύσουν εντός του.

Οι συμμετέχοντες αλφαβητικά:

Αγγελόπουλος Χρίστος, Αλεξίου Σώτος, Αλεξοπούλου Γιάννα, Αλιγιζάκη Κύρα, Αναστασιάδου Ντίνα, Αράπης Βασίλειος, Βαζούκου Ειρήνη, Βασιλοπούλου Ελένη, Βάκα Λένα, Βγόντζας Παναγιώτης, Βεντούρη Ευρυδίκη, Γούναρη Κατερίνα, Γερούλιας Γιάννης, Γεωργάκη Εφη, Γεωργίου Γρηγόρης, Γιαλαντζή Βάσω, Γιαννιός Αλέξανδρος, Γκαλή Κωνσταντινιά, Γκουαρνιέρι Σύλβια - Μαρία, Γουργιώτης Σπύρος, Γυφτάκης Νίκος, Δημητράκος Αρης, Ζουλάκης Μανόλης, Καλαμάρας Φίλιππος, Καλτσάς - Χαντζιάρας Γιώργος, Καμπλιώνη Σοφία, Καραδήμος Παράσχος, Κούνδουρος Νικόλας, Κούτρικας Φίλιππος, Κουρσοβίτης Απόστολος (Kourso), Λευτεριώτου Ξανθίππη, Λιν Ιωάννα (Lin Ioanna), Μαυρόπουλος Σπ. Παναγιώτης, Ματσαρίδης Δημήτρης, Μελλίδης Χριστόφορος, Μεντζελοπούλου Βιβή, Μουρίκη Ελένη, Μπόζια Εφη, Μπιανκίνι Μάρθα (Biagini Marta), Μωραΐτη Βίκυ, Νέτας Αθανάσιος, Νικολάου Σοφία, Νικολόπουλος Αντώνης (Soloup), Ξαγοράρης Γιάννης, Παπαβασιλείου Βαγγέλης (Vaggoc), Πανίκος Παναγής (Χατζηδάκης), Παπαγεωργίου Βασίλειος, Παππά Φωτεινή, Παπανικολάου Γιώργης, Παπαστεφάνου Φώτης, Πρέκα Ευαγγελία, Παύλου - Τσαμπά Σοφία, Πατράγκου Κατερίνα, Ρουγγέρης Κωνσταντίνος, Σαμουηλίδου Βασιλική, Σάρας Γεώργιος, Σιλιάνι Αντζελα (Siliani Angela), Σίμου Αργυρούλα, Σκαλίδη Σ. Δήμητρα, Σπηλιοπούλου Μίνα, Σταυρόπουλος Στάθης (Στάθης), Σταύρου Σοφία, Τάσιος Χρήστος, Ταξιαρχόπουλος Γιώργος, Τσαβαρή Καίτη, Τσιολάκης Πέτρος, Τυρεκίδης Χρήστος, Φουστέρης Νικόλαος.

Επιμέλεια έκθεσης: Δήμητρα Παρασχαράκη. Διευθύντρια Μουσείου Αλλοτροπίας. Ωρες λειτουργίας: 10.00 - 13.00 και 18.00 - 21.00. Είσοδος ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ