Παρασκευή 3 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΤΡΑ
Μεγάλος καλλιτεχνικός σταθμός το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής

Χιλιάδες συμμετέχουν στο πολυθεματικό φεστιβάλ με το επίκαιρο θέμα «1922 - 2022, Πρόσφυγες»

Ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη και η πρόεδρος του ΕΕΤΕ Εύα Μελά καλωσορίζουν τους καλλιτέχνες στην έναρξη του Συμποσίου
Ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη και η πρόεδρος του ΕΕΤΕ Εύα Μελά καλωσορίζουν τους καλλιτέχνες στην έναρξη του Συμποσίου
Την προσοχή χιλιάδων κόσμου έχει κερδίσει το Υπαίθριο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής σε Μάρμαρο με θέμα «1922 - 2022, Πρόσφυγες», που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Πάτρα και είναι αφιερωμένο στον γλύπτη Διονύση Γερολυμάτο. Το Συμπόσιο διεξάγεται με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής και διοργάνωση του Πολιτιστικού Οργανισμού σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία που ξεκίνησε στις 23 Μάη και θα ολοκληρωθεί στις 23 Ιούνη, με θέμα τους πρόσφυγες, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή αλλά και τις ίδιες τις εξελίξεις με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία σήμερα, προηγουμένως στη Συρία κ.λπ. Για έναν μήνα δέκα καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθημερινά δημιουργούν έργα υπαίθρια, μπροστά στα μάτια του κοινού, τα οποία και θα μείνουν στην πόλη.

Η «Ιχθυόσκαλα» στο Νότιο Πάρκο της Πάτρας αποτελεί σημείο αναφοράς για την τέχνη της γλυπτικής, με τα υπό διαμόρφωση γλυπτά να αποκτούν σταδιακά μορφή. Εκεί καθημερινά υλοποιούν τα έργα τους οι Φίλιππος Βαλεράς, Βασίλης Βασίλη, Παναγιώτης Λάμπρου, Αλέξανδρος Πφαφφ, Μπεσίμ Τσαούσι και Χρήστος Τσουμπλέκας από την Ελλάδα, ο Kristaq Valera από την Αλβανία, ο Gagik Altounian από την Αρμενία, ο Abdulhamid Aktham από τη Συρία και ο Selcuk Yilmaz από την Τουρκία.

Πρωτόγνωρη εκδήλωση για την πόλη

Το μάρμαρο ήδη δουλεύεται για να πάρει τη μορφή του γλυπτού...
Το μάρμαρο ήδη δουλεύεται για να πάρει τη μορφή του γλυπτού...
Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη για την πόλη διοργάνωση (πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Πάτρα Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής), με πολλαπλά σημαντικά οφέλη στο σύνολό της. Από την πλευρά των καλλιτεχνών η ομαδική εργασία στον ίδιο υπαίθριο χώρο βοηθά στη συνεργασία τους, στην ανταλλαγή ιδεών, τεχνικών και στην κατάθεση αισθητικών προτάσεων. Από την πλευρά των θεατών (των πολιτών που παρακολουθούν το Συμπόσιο) γίνεται γνωστή η διαδικασία δημιουργίας ενός γλυπτού έργου. Εδώ και πάνω από μια βδομάδα ο χώρος εργασίας των καλλιτεχνών έχει γίνει πόλος έλξης καθημερινά για εκατοντάδες επισκέπτες, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται εκεί με τις οικογένειές τους.

Ιδιαίτερη είναι και η περιέργεια των παιδιών, που βλέπουν τον γλύπτη στην ώρα της εργασίας του, έχουν την ευκαιρία να πιάσουν το υλικό, να κουβεντιάσουν με τον καλλιτέχνη, να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία του. Αυτό έχει αμφίδρομα αποτελέσματα, αφού και οι καλλιτέχνες κάνουν τις παρεμβάσεις τους, δίνουν απαντήσεις, λειτουργώντας επί της ουσίας σαν ένα ανοιχτό σχολείο. Ο χώρος είναι ταυτόχρονα ανοιχτός για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών εκδρομών από σχολεία της Αχαΐας και από τους γύρω νομούς, δραστηριότητα που είναι σε εξέλιξη.

Μέσα και από το επίκαιρο θέμα άλλωστε, «1922 - 2022, Πρόσφυγες», η συζήτηση μεγαλώνει, αναπόφευκτα συνδέεται πολλές φορές με τις εξελίξεις, ενώ τη δική του σημασία παίζει και το γεγονός ότι όλοι οι καλλιτέχνες προέρχονται από χώρες που έχουν ζήσει με διάφορους τρόπους την προσφυγιά, τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαοί απ' αυτή.

Πολυθεματικό φεστιβάλ

Και δεν είναι αυτή η μοναδική δραστηριότητα. Με αφορμή το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής, συγχρόνως πραγματοποιείται ένα πλούσιο πολυθεματικό φεστιβάλ, όπου τη συμμετοχή τους δηλώνουν και νέοι φορείς, μεταφέροντας τις εκδηλώσεις και στις γειτονιές της Πάτρας, όπως το γλέντι που πραγματοποιήθηκε χτες στη γειτονιά των Προσφυγικών από τον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο.

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί συναυλίες όπως με την Ελένη Τσαλιγοπούλου με θέμα «Πατρίδα λέω τα τραγούδια - Σμύρνη 1922-2022» στην επίσημη έναρξη, αλλά και με το συγκρότημα «Κου-Του-Ρου» με θέμα «Στίχος... γένους θηλυκού», αφιέρωμα στην Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου και στη Σώτια Τσώτου, και πλήθος άλλων δράσεων (χορευτικά κ.λπ.).

Το πρόγραμμα συνεχίζεται σήμερα Παρασκευή με εκδήλωση από το Χορευτικό Τμήμα του δήμου Πατρέων, αύριο Σάββατο με παιδικό θεατρικό σκετς και χορευτικά από τον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο, και μετά ξανά από την Τρίτη 7 Ιούνη με χορευτικά από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ρίου «Η Ζωοδόχος Πηγή».

  • Η συνέχεια στην ανταπόκριση από το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη», όπου θα φιλοξενηθούν και δηλώσεις των συμμετεχόντων καλλιτεχνών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ