ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Ιούνη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τάζει λύσεις στο δημογραφικό που δεν αποτελούν απάντηση στα αδιέξοδα

INTIME NEWS

«Στοχευμένες πρωτοβουλίες που θα εκδηλωθούν σε βάθος χρόνου» και στο περιεχόμενό τους ανακύκλωση συνταγών της ΕΕ, που όχι μόνο δεν δίνουν λύσεις, αλλά επιδεινώνουν τη ζωή των νέων γυναικών και νέων ζευγαριών, προανήγγειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες σε Συνέδριο με θέμα το λεγόμενο Δημογραφικό.

Ως πρώτο και μεγαλύτερο κίνδυνο έθεσε τη «μείωση των οικονομικά ενεργών πολιτών. Η ελάττωση δηλαδή όσων εργάζονται και μέσα από την εργασία τους συντηρούν τον υπόλοιπο πληθυσμό. Οι μεγάλες προκλήσεις της γήρανσης του πληθυσμού για το ασφαλιστικό μας σύστημα, για το σύστημα Υγείας», είπε, εστιάζοντας στην «υπονόμευση της δυνατότητας του τόπου να παράγει ατομικό και δημόσιο πλούτο, διατηρώντας ισχυρό τον ιστό που ενώνει τους πολίτες του».

Ως βήματα αντιμετώπισης παρουσίασε κάποια μέτρα - ασπιρίνες όπως την ενίσχυση με 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση και τον χαμηλό ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη. Διαφήμισε εξάλλου το γεγονός ότι το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτεί τη διαμόρφωση χώρων φύλαξης βρεφών στους χώρους των επιχειρήσεων, που αποκτούν άλλη μια υποδομή με χρήμα από τον δημόσιο κορβανά και με την επιβολή τροφείων στη συνέχεια, αντί αυτή η υπηρεσία να παρέχεται από το κράτος σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους, με συγκεκριμένο πρόγραμμα και κανονισμούς λειτουργίας. Επίσης, αναφέρθηκε στη νέα νομοθετική πρωτοβουλία για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, η οποία θα αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες μέρες. «Αυξάνουμε στα 54 το δυνητικό όριο ηλικίας όσων επιλέγουν αυτές τις διαδικασίες και διορθώνουμε και κάποιες απίστευτες στρεβλώσεις», είπε.

Παραπέρα, ως «βασική πρακτική προτεραιότητα» της κυβέρνησης «για το άμεσο μέλλον» έβαλε την «εξασφάλιση προσιτής στέγης για τους νέους ανθρώπους», σημειώνοντας ότι «μελετούν» ήδη «ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα εξαντλεί κάθε δυνατότητα που έχουμε, από τη σημαντική ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, η οποία συχνά παραμένει αναξιοποίητη, έως τα αντικίνητρα τα οποία υπάρχουν σήμερα στην αγορά και τα οποία δεν επιτρέπουν σε κλειστά διαμερίσματα να ανακαινιστούν». Προανήγγειλε, εξάλλου, «συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα για την ανακαίνιση παλαιών κατοικιών», που «με ένα έξυπνο πλαίσιο κινήτρων θα μπορούσαν και να αναβαθμιστούν ενεργειακά και να μπουν στην αγορά ακινήτων, αποσυμφορώντας με αυτόν τον τρόπο τη μεγάλη πίεση η οποία υπάρχει κυρίως στις αυξήσεις των ενοικίων», πρόσθεσε, πριμοδοτώντας και εδώ τον ιδιωτικό τομέα. Πρόκειται για τις αναβαθμίσεις που θα γίνουν χαρατσώνοντας τη λαϊκή κατοικία στο όνομα της «ενεργειακής αναβάθμισης», όπως προβλέπει άλλωστε ο πρόσφατος κλιματικός νόμος που ψήφισαν στη Βουλή.

Παράλληλα, είπε, «σε τελική ευθεία προετοιμασίας βρίσκονται και μερικές πρωτοβουλίες άμεσης εφαρμογής: Η επέκταση, παραδείγματος χάριν, των παιδικών σταθμών αλλά και των δημοτικών έως τις 6 το απόγευμα». Στη συζήτηση έβαλε τέλος και την «ένταξη στην ελληνική κοινωνία των νόμιμων μεταναστών».

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Προεκλογικό τουρ με ισχυρές δόσεις εμπαιγμού του λαού

Σε Ρόδο και Σύμη «προσγειώθηκε» χτες ο Αλ. Τσίπρας για να «απογειώσει» και εκεί τον εμπαιγμό στους νησιώτες, που αυτή τους ακριβώς η ιδιότητα προσθέτει προβλήματα και αγωνίες στα όσα ήδη αντιμετωπίζουν, κοινά για όλο τον λαό.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πούλησε συμπάθεια στους κατοίκους των δύο νησιών, ισχυριζόμενος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ροδιακή» ότι «είναι στο χέρι της συντεταγμένης πολιτείας να μετατρέψει το "βαρύ φορτίο" της νησιωτικότητας για τους κατοίκους τους σε ένα μοναδικό προνόμιο (...) Είμαστε υποχρεωμένοι να εξασφαλίζουμε όρους ισότιμης και ασφαλούς διαβίωσης των νησιωτών. Αυτό η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το έκανε πράξη, ιδρύοντας συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο για τη Νησιωτική Πολιτική, σχεδιάζοντας και εφαρμόζοντας το Μεταφορικό Ισοδύναμο, βάζοντας ως προτεραιότητα την αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας της νησιωτικής χώρας»! Θυμίζουμε πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε το «Μεταφορικό Ισοδύναμο», το διαφήμιζε ως το αντιστάθμισμα για την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, στην πραγματικότητα όμως λειτούργησε ως μία ακόμα έμμεση επιδότηση των εφοπλιστών και αποδείχθηκε «αέρας κοπανιστός» για τους νησιώτες.

Οσο για την αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας της νησιωτικής χώρας, δεν χρειάζεται παρά να θυμίσουμε το ...εμβληματικό - της πολιτικής εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας - Νοσοκομείο της Σαντορίνης, το «διαμάντι των συμπράξεων», που εγκαινιάστηκε με πολλά «ταρατατζούμ» από τον ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα λειτουργεί ως «αυτοχρηματοδοτούμενη επιχείρηση», αδυνατώντας να καλύψει ακόμα και τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες κατοίκων και επισκεπτών, με πανσπερμία εργασιακών σχέσεων, έχοντας ανοίξει τον δρόμο για επέκταση αυτού του μοντέλου.

Ο εμπαιγμός συνεχίστηκε και για τα ζητήματα της Ενέργειας και της ακρίβειας, με τον Αλ. Τσίπρα να κάνει λόγο για «ρήτρα Μητσοτάκη» και να καταγγέλλει ότι «πληρώνουμε πανάκριβα την επιλογή του κ. Μητσοτάκη να ιδιωτικοποιήσει το 17% της ΔΕΗ, λίγο πριν ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση, τη βίαιη και χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίηση», κρύβοντας ότι η στρατηγική της «πράσινης ανάπτυξης», στο πλαίσιο της οποίας προχώρησαν η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η απολιγνιτοποίηση κ.λπ., υπηρετήθηκε με αφοσίωση και από τη δική του κυβέρνηση.

Στο ίδιο μοτίβο, σαν να μην κυβέρνησε ποτέ και να μη φέρει καμία ευθύνη για τη «γαλέρα» του Τουρισμού και τις άθλιες συνθήκες εργασίας, σχολίασε την έλλειψη εργατικών χεριών στον Τουρισμό επικρίνοντας το ότι δεν υπάρχει «ένα οργανωμένο πλέγμα στήριξης αυτών των εργαζομένων, που θα διασφαλίζει ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής για όλο το υπόλοιπο έτος».

Ο εμπαιγμός ολοκληρώθηκε με τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την εξωτερική πολιτική. Σαν να μην υπήρξε σημαιοφόρος των ευρωατλαντικών σχεδιασμών και πρωτεργάτης της εμπλοκής σε αυτούς, διαμαρτυρήθηκε για τα ανταλλάγματα που δεν παίρνει η αστική τάξη της χώρας, λέγοντας ότι «η εξωτερική πολιτική Ι.Χ. του κ. Μητσοτάκη κινείται χωρίς στρατηγική».

Επί της ουσίας πάντως σε δηλώσεις του παρέπεμψε στη Χάγη λέγοντας ότι «η μία και σημαντική διαφορά μας στο Αιγαίο, αυτή που αφορά την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, πρέπει να λυθεί στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, στο δικαστήριο της Χάγης, με διάλογο».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ασπίδα προστασίας των νέων ζευγαριών η πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες σε συμπόρευση με το ΚΚΕ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την ομιλία του πρωθυπουργού σε ημερίδα για το δημογραφικό:

«Οι προτάσεις του πρωθυπουργού για το δημογραφικό σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν απάντηση στα αδιέξοδα που βιώνουν οι νέες γυναίκες και τα νέα ζευγάρια για τη δημιουργία οικογένειας, όταν στενάζουν από τη "θύελλα" της ακρίβειας σε είδη βασικής ανάγκης και ενοίκια, από τους μισθούς που τελειώνουν στα μισά του μήνα, από τη ζωή - λάστιχο.

Οι κυβερνητικές διακηρύξεις αποτελούν ανακύκλωση των συνταγών της ΕΕ που καταδικάζουν τη νεολαία, ιδιαίτερα τις νέες εργαζόμενες και μητέρες, στην "ευέλικτη" εργασία, στα σπαστά και ακανόνιστα ωράρια, στις αβάσταχτες καθημερινές υποχρεώσεις της ατομικής - οικογενειακής ευθύνης για τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ΑμεΑ. Τα προγράμματα για την περιβόητη "ευέλικτη φροντίδα" των παιδιών βρίσκονται στην αντίπερα όχθη από τη σύγχρονη ανάγκη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν φροντίδα και Προσχολική Αγωγή, για την ολόπλευρη ψυχοσωματική, διανοητική, κοινωνική τους ανάπτυξη.

Η ανακοίνωση επέκτασης του ωραρίου του σχολείου γεννά τουλάχιστον μία σειρά ερωτηματικά. Σε ποιους χώρους θα γίνει αυτό; Μήπως στα εκατοντάδες κοντέινερ που υπάρχουν; Πού θα μελετήσουν τα παιδιά; Εκεί που τρώνε; Με ποιους εκπαιδευτικούς, όταν τα κενά συνεχώς γιγαντώνονται; Οσο οι υπαρκτές κοινωνικές και μορφωτικές ανάγκες θα βρίσκονται στα αζήτητα, αυτά τα καίρια ερωτήματα θα μένουν αναπάντητα.

Παρά τα μεγάλα λόγια για τις πρωτοβουλίες σχετικά με το πλαίσιο της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, οι προωθούμενες αλλαγές εδραιώνουν το σημερινό τοπίο, όπου αυτή η εξέλιξη της επιστήμης γίνεται πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους της Υγείας.

Αλλωστε, όπως κυνικά ομολόγησε ο πρωθυπουργός, το κίνητρο των όποιων μέτρων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού δεν είναι οι σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες αλλά η αύξηση του "οικονομικά ενεργού πληθυσμού", ως ανάγκη των επιχειρηματικών ομίλων για την ενίσχυση της κερδοφορίας τους. Αυτή η πολιτική λογαριάζει τα αναγκαία μέτρα προστασίας και στήριξης της οικογένειας με τη λογική του "κόστους - οφέλους", και με κριτήριο το κέρδος των μονοπωλίων.

Γι' αυτό άλλωστε όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις απορρίπτουν τις προτάσεις του ΚΚΕ για το δημογραφικό, οι οποίες έχουν στο επίκεντρο τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες των νέων στην εργασία, με σταθερό ωράριο και αυξήσεις μισθών, με βελτίωση των συνθηκών εργασίας και ζωής, με κοινωνική προστασία της μητρότητας και κάλυψη όλων των εξόδων προγεννητικού ελέγχου, ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τοκετού από το κράτος, με μέτρα στήριξης της πολύτεκνης και της μονογονεϊκής οικογένειας. Αυτές είναι οι οικονομικές, κοινωνικές προϋποθέσεις για να είναι πραγματικά ελεύθερη η επιλογή ενός νέου ζευγαριού, για το πότε και αν θα δημιουργήσει οικογένεια, πόσα παιδιά θα κάνει, χωρίς να περιορίζεται από οικονομικούς ή άλλους κοινωνικούς παράγοντες.

Πραγματική ασπίδα προστασίας των νέων ζευγαριών είναι η πάλη γι' αυτές τις σύγχρονες ανάγκες σε συμπόρευση με το ΚΚΕ».

Εκδήλωση της ΚΟ Τρικάλων του ΚΚΕ

Συγκέντρωση - συζήτηση διοργανώνει η ΚΟ Τρικάλων του ΚΚΕ σήμερα στις 9 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημαρχείου Φαρκαδόνας, με θέμα: «Το μέλλον του βιοπαλαιστή αγρότη - κτηνοτρόφου, το μέλλον της αγροτικής παραγωγής. Η πρόταση του ΚΚΕ».

Ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Γιάννης Τσιούτρας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πρόγραμμα πολιτικών εκδηλώσεων

Σήμερα Πέμπτη

Εκδήλωση των ΚΟΒ Βότση - Φοίνικα ΚΚΕ, στις 7.30 μ.μ., στον πεζόδρομο έξω από το αμφιθέατρο των Λυκείων Βότση 4ου - 5ου, με θέμα «Με το ΚΚΕ! Στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο!». Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Κλιγκόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τετάρτη 15/6

Σε εκδήλωση των ΚΟΒ Θερμαϊκού και Μίκρας στις 7.30 μ.μ., στο αναψυκτήριο «Η Αρετσού» (επί της Πλαστήρα), με το ίδιο θέμα, θα μιλήσει ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ.

Παρασκευή 17/6

Εκδήλωση - πολιτική συγκέντρωση, στις 7.30 μ.μ., στο πρώην δημαρχείο Πολίχνης, με θέμα «Πόλεμος - φτώχεια - ακρίβεια, τώρα με το ΚΚΕ για την ανατροπή της βαρβαρότητας». Θα μιλήσει ο Βασίλης Τομπουλίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Σύσκεψη στις 8 μ.μ., στην πλατεία Αγίου Αθανασίου, με το ίδιο θέμα. Θα μιλήσει ο Ηλίας Γκουτζηγιάννης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ