Πέμπτη 9 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τάζει λύσεις στο δημογραφικό που δεν αποτελούν απάντηση στα αδιέξοδα

INTIME NEWS

«Στοχευμένες πρωτοβουλίες που θα εκδηλωθούν σε βάθος χρόνου» και στο περιεχόμενό τους ανακύκλωση συνταγών της ΕΕ, που όχι μόνο δεν δίνουν λύσεις, αλλά επιδεινώνουν τη ζωή των νέων γυναικών και νέων ζευγαριών, προανήγγειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες σε Συνέδριο με θέμα το λεγόμενο Δημογραφικό.

Ως πρώτο και μεγαλύτερο κίνδυνο έθεσε τη «μείωση των οικονομικά ενεργών πολιτών. Η ελάττωση δηλαδή όσων εργάζονται και μέσα από την εργασία τους συντηρούν τον υπόλοιπο πληθυσμό. Οι μεγάλες προκλήσεις της γήρανσης του πληθυσμού για το ασφαλιστικό μας σύστημα, για το σύστημα Υγείας», είπε, εστιάζοντας στην «υπονόμευση της δυνατότητας του τόπου να παράγει ατομικό και δημόσιο πλούτο, διατηρώντας ισχυρό τον ιστό που ενώνει τους πολίτες του».

Ως βήματα αντιμετώπισης παρουσίασε κάποια μέτρα - ασπιρίνες όπως την ενίσχυση με 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση και τον χαμηλό ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη. Διαφήμισε εξάλλου το γεγονός ότι το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτεί τη διαμόρφωση χώρων φύλαξης βρεφών στους χώρους των επιχειρήσεων, που αποκτούν άλλη μια υποδομή με χρήμα από τον δημόσιο κορβανά και με την επιβολή τροφείων στη συνέχεια, αντί αυτή η υπηρεσία να παρέχεται από το κράτος σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους, με συγκεκριμένο πρόγραμμα και κανονισμούς λειτουργίας. Επίσης, αναφέρθηκε στη νέα νομοθετική πρωτοβουλία για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, η οποία θα αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες μέρες. «Αυξάνουμε στα 54 το δυνητικό όριο ηλικίας όσων επιλέγουν αυτές τις διαδικασίες και διορθώνουμε και κάποιες απίστευτες στρεβλώσεις», είπε.

Παραπέρα, ως «βασική πρακτική προτεραιότητα» της κυβέρνησης «για το άμεσο μέλλον» έβαλε την «εξασφάλιση προσιτής στέγης για τους νέους ανθρώπους», σημειώνοντας ότι «μελετούν» ήδη «ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα εξαντλεί κάθε δυνατότητα που έχουμε, από τη σημαντική ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, η οποία συχνά παραμένει αναξιοποίητη, έως τα αντικίνητρα τα οποία υπάρχουν σήμερα στην αγορά και τα οποία δεν επιτρέπουν σε κλειστά διαμερίσματα να ανακαινιστούν». Προανήγγειλε, εξάλλου, «συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα για την ανακαίνιση παλαιών κατοικιών», που «με ένα έξυπνο πλαίσιο κινήτρων θα μπορούσαν και να αναβαθμιστούν ενεργειακά και να μπουν στην αγορά ακινήτων, αποσυμφορώντας με αυτόν τον τρόπο τη μεγάλη πίεση η οποία υπάρχει κυρίως στις αυξήσεις των ενοικίων», πρόσθεσε, πριμοδοτώντας και εδώ τον ιδιωτικό τομέα. Πρόκειται για τις αναβαθμίσεις που θα γίνουν χαρατσώνοντας τη λαϊκή κατοικία στο όνομα της «ενεργειακής αναβάθμισης», όπως προβλέπει άλλωστε ο πρόσφατος κλιματικός νόμος που ψήφισαν στη Βουλή.

Παράλληλα, είπε, «σε τελική ευθεία προετοιμασίας βρίσκονται και μερικές πρωτοβουλίες άμεσης εφαρμογής: Η επέκταση, παραδείγματος χάριν, των παιδικών σταθμών αλλά και των δημοτικών έως τις 6 το απόγευμα». Στη συζήτηση έβαλε τέλος και την «ένταξη στην ελληνική κοινωνία των νόμιμων μεταναστών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ