ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Ιούνη 2022
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ
Σε εξέλιξη η αγωνιστική προετοιμασία σε μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς

Από σήμερα ξεκινάει το απεργιακό μπαράζ, με τους εργαζόμενους στον Τουρισμό στη Θεσσαλονίκη. Τις επόμενες μέρες στο Φάρμακο, στα Τρόφιμα και στα ξενοδοχεία της Αττικής

Εργαζόμενοι σε ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη αποφασίζουν τη συμμετοχή τους στην απεργία
Εργαζόμενοι σε ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη αποφασίζουν τη συμμετοχή τους στην απεργία
Με απεργιακές κινητοποιήσεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς, συνδικαλιστικές οργανώσεις διεκδικούν την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση περισσότερων δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους.

Απεργίες έχουν προκηρύξει οι Ομοσπονδίες και τα Συνδικάτα εργαζομένων στο Φάρμακο και στα Τρόφιμα - Ποτά. Στους συγκεκριμένους κλάδους οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς Συλλογική Σύμβαση από το 2010, ενώ το ίδιο διάστημα οι μεγάλες επιχειρήσεις ενισχύουν την κερδοφορία τους, αυξάνουν τις εξαγωγές τους, προχωρούν σε επενδύσεις.

Στον Τουρισμό, οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης προχωρούν επίσης σε κινητοποιήσεις, καθώς η Συλλογική Σύμβαση που βρίσκεται σε ισχύ διατηρεί τους μισθούς τους στα επίπεδα του 2007, ενώ έχει κάνει το ωράριο και τα ρεπό «λάστιχο» στα χέρια των μεγαλοξενοδόχων, που ετοιμάζονται στις πλάτες των εργαζομένων να μετρήσουν νέα τουριστικά «ρεκόρ».

Με απεργία στις 23 Ιούνη απαιτούν την υπογραφή Σύμβασης στο Φάρμακο

Απόφαση για 24ωρη απεργία την Πέμπτη 23 Ιούνη έχει πάρει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ). Στο πλαίσιο της κινητοποίησης καλεί σε συγκέντρωση στις 3 μ.μ. έξω από τα γραφεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) στο Χαλάνδρι (Αγρινίου 3).

«Στο "success story" των φαρμακευτικών εταιρειών το δικό μας "μερίδιο" είναι η επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, των όρων και των συνθηκών εργασίας, η εντατικοποίηση της δουλειάς, η εργολαβική εργασία, η ανασφάλεια, οι απολύσεις, η απώλεια εργασιακών δικαιωμάτων, οι μισθοί και τα μεροκάματα που δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας», σημειώνει η Ομοσπονδία σχολιάζοντας την αύξηση τζίρου, εξαγωγών και κερδών των επιχειρήσεων του κλάδου, καθώς και τις επενδύσεις που ανέρχονται σε δισ. ευρώ. «Είναι επιτακτική η μάχη που όλοι πρέπει να δώσουμε για την υπογραφή της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας», τονίζει η Ομοσπονδία και προσθέτει: «Η επιτυχία του αγώνα μας εξαρτάται από τη συμμετοχή μας, από τη συσπείρωση στα Συνδικάτα και στην κλαδική μας Ομοσπονδία, από την πίεση που θα ασκήσουμε στην εργοδοσία, η οποία αντιμετωπίζει με ενιαίο τρόπο το πάγιο αίτημα και την ανάγκη των εργαζόμενων να υπογραφεί η κλαδική ΣΣΕ και μέχρι σήμερα φέρει ακέραιη την ευθύνη για τη μη υπογραφή της».

Η Ομοσπονδία διεκδικεί: Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις σε όλους τους μισθούς - 950 ευρώ κατώτερο μισθό. 8ωρη και πενθήμερη εργασία από Δευτέρα έως Παρασκευή. Επαναφορά τριετιών με επιδόματα από 5% έως 9%. Επιδόματα πτυχίου ΑΕΙ/ΤΕΙ, γνώσης ξένης γλώσσας, χρήσης Η/Υ - φορητού υπολογιστή και βοηθού φαρμακείου. Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας 5%. Εφάπαξ επίδομα θέρμανσης 1.000 ευρώ και 700 ευρώ για κάθε παιδί έως 6 ετών.

Απεργία και στον κλάδο των Τροφίμων - Ποτών

Κλαδική απεργία οργανώνει στις 30 Ιούνη η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών μαζί με συνδικάτα και επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου, διεκδικώντας ΣΣΕ και απαντώντας στον εμπαιγμό των βιομηχάνων, που σε δύο συναντήσεις δεν έδωσαν καμία απάντηση στα αιτήματα των εργαζομένων, επικαλούμενοι τους «δύσκολους καιρούς», σε μια προσπάθεια να οδηγήσουν τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο. Η μόνη αλήθεια - τονίζει η Ομοσπονδία - «είναι ότι οι βιομήχανοι από χρόνο σε χρόνο αυξάνουν σε δυσθεώρητα ύψη την κερδοφορία τους, σε αντίθεση με τους εργαζόμενους, που αγωνιούμε καθημερινά για ένα κομμάτι ψωμί, μη μας κόψουν το ρεύμα, μη μας ξεσπιτώσουν». Μπροστά στην απεργία η Ομοσπονδία και τα επιχειρησιακά σωματεία προχωρούν σε μια σειρά παρεμβάσεις για την προετοιμασία της, ενώ το κλαδικό Συνδικάτο Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 26 Ιούνη, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Τουρισμός: Απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στη σεζόν

Σε 24ωρη απεργία την Παρασκευή 24 Ιούνη προχωρούν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία της Αττικής, διεκδικώντας τοπική κλαδική και επιχειρησιακές ΣΣΕ, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Αντίστοιχες αποφάσεις λαμβάνουν οι συνελεύσεις των επιχειρησιακών σωματείων. Η απεργιακή προσυγκέντρωση θα γίνει στις 9.30 π.μ. μπροστά στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», στην οδό Πανεπιστημίου.

Σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία σήμερα Τετάρτη και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου το Συνδικάτο Εργαζομένων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής.

Τη μαζική συμμετοχή τους προετοιμάζουν το Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «The Met» Θεσσαλονίκης και η Επιτροπή Διανομέων. Μάλιστα την Παρασκευή, στη συνέλευση του Σωματείου «The Met», πάρθηκε απόφαση για συμμετοχή στην απεργία και έγινε πλούσια συζήτηση για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, καθώς και για την αναγκαιότητα κλιμάκωσης της δράσης το επόμενο διάστημα, βάζοντας μπροστά μεταξύ άλλων και το πάγιο αίτημά τους για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης. Επίσης αποφασίστηκε η συμμετοχή του Σωματείου στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ στις 18 και 19 Ιούνη.

Προειδοποιητική στάση εργασίας από το Σωματείο Εργαζομένων «e-food»

Την προκήρυξη προειδοποιητικής στάσης εργασίας την Παρασκευή 17 Ιούνη (12 μ. - 4 μ.μ.) και την οργάνωση μοτοπορείας στα γραφεία της εταιρείας έχει αποφασίσει το Σωματείο Εργαζομένων «e-food» Αττικής, ενάντια στις προσπάθειες της εταιρείας να προωθήσει το μοντέλο απασχόλησης του «συνεργάτη». Η εργοδοσία επιδιώκει να αλλάξει τον τρόπο διαμόρφωσης του εργασιακού προγράμματος, καλώντας τους 4ωρους εργαζόμενους να δουλέψουν με πρόγραμμα που διαμορφώνει η ίδια με βάση τις δικές της ανάγκες, μια πρακτική που προκαλεί σοβαρά προβλήματα στους εργαζόμενους, η πλειοψηφία των οποίων απασχολούνται και σε άλλες εργασίες, προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα εισόδημα που να τους επιτρέπει να ζήσουν. Με τον τρόπο αυτό ωθούνται είτε να παραιτηθούν είτε να αποδεχτούν να συνεχίσουν να δουλεύουν ως «freelancers», με το μοντέλο δηλαδή που θέλει να επεκτείνει η εταιρεία. Μάλιστα, σε αιτήματα διανομέων να μετατραπούν οι Συμβάσεις τους από 4ωρες σε 6ωρες ή 8ωρες, η εταιρεία απαντά αρνητικά.

Σε προειδοποιητική στάση εργασίας από τις 12 μ. έως τις 4 μ.μ., με συγκέντρωση και μοτοπορεία στις 12.30 μ.μ. έξω από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, θα προχωρήσει και το Συνδικάτο Διανομέων Ντελιβεράδων Αχαΐας την Παρασκευή 17 Ιούνη, για τον τρόπο «διευθέτησης» του χρόνου εργασίας που προωθεί για τους τετραωρίτες εργαζόμενους η «e-food».

ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ
Στάση εργασίας για την ανάκληση απόλυσης σε εταιρεία logistics

Με προειδοποιητική στάση εργασίας στην εταιρεία logistics «ΔΙΑΚΙΝΗΣΙΣ ΑΕ» στον Ασπρόπυργο αύριο, Πέμπτη 16 Ιούνη (2 μ.μ. έως 5 μ.μ.) απαντά το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής στην τρομοκρατική και εκδικητική απόλυση του εργαζόμενου και μέλους του, στην οποία προχώρησε η εργοδοσία.

Η εργοδοσία «προχώρησε στην απόλυση του εργαζόμενου σε μια περίοδο που όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι της εταιρείας με συλλογικές αποφάσεις βάζουν μπροστά την αγωνιστική διεκδίκηση για αυξήσεις στους μισθούς, για καλύτερες συνθήκες εργασίας και διεκδίκηση μέτρων προστασίας από την ακρίβεια στα καύσιμα και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης», σημειώνει το Σωματείο και απαιτεί την ανάκληση της απόλυσης.

Η εργοδοσία στοχοποίησε τον εργαζόμενο «γιατί ήταν μπροστάρης σε αυτές τις διεκδικήσεις των εργαζομένων», τονίζει το Σωματείο και καταγγέλλει την προσπάθεια της εταιρείας «να τρομοκρατήσει όλους τους εργαζόμενους που σηκώνουν κεφάλι και διεκδικούν».

Την απόλυση καταγγέλλουν η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η Ενωση Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ασπροπύργου, το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Θριάσιο», ο Σύλλογος Γυναικών Ελευσίνας (μέλος της ΟΓΕ) και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας και Περιχώρων.

Οργανώνονται οι συνταξιούχοι για την πανελλαδική συγκέντρωση

Στις 24 Ιούνη στην Αθήνα το αγωνιστικό ραντεβού για αυξήσεις στις συντάξεις

Μετά την ολοκλήρωση των περιφερειακών συσκέψεων των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων σε όλη τη χώρα, συνεχίζεται εντατικά η προετοιμασία για την οργάνωση και επιτυχία της πανελλαδικής τους κινητοποίησης στις 24 Ιούνη, που θα γίνει στην Αθήνα, στις 11 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ θα ακολουθήσει πορεία στο πρωθυπουργικό μέγαρο.

Οι συνταξιούχοι θα διαδηλώσουν ενάντια στις περικοπές και την ακρίβεια, διεκδικώντας αυξήσεις στις συντάξεις τους και επιστροφή της 13ης και της 14ης σύνταξης, απορρίπτοντας τα ψίχουλα της κοροϊδίας.

Ειδικότερα απαιτούν να δοθούν τώρα αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, σε όλο το ποσό των καταβαλλόμενων συντάξεων, μαζί με το ποσό της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς. Επίσης, κατώτατη σύνταξη στα 650 ευρώ, άμεση έκδοση συντάξεων, να σταματήσουν οι περικοπές στα εφάπαξ και να αποδοθούν οι παρακρατημένες συνδρομές στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της κινητοποίησης, ήδη η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των συνταξιουχικών οργανώσεων πραγματοποίησε μια σειρά από περιφερειακές συσκέψεις σε όλη τη χώρα που ολοκληρώθηκαν χτες με την περιφερειακή σύσκεψη της Κρήτης στα Χανιά.

Επίσης, η Συντονιστική Επιτροπή των Σωματείων στην Πάτρα οργανώνει σήμερα πλατιά σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας στις 10.30 π.μ.

Επίσης αύριο Πέμπτη ο ΠΕΣ-ΝΑΤ θα κάνει παρέμβαση στο Κέντρο Υγείας Πειραιά (πρώην Οίκος Ναύτου) στις 11 π.μ. για τις τεράστιες και επικίνδυνες ελλείψεις που υπάρχουν εκεί, όπως και στα υπόλοιπα Κέντρα Υγείας.

Απεργία σήμερα στον ΟΑΣΘ για ΣΣΕ και για βελτίωση της συγκοινωνίας

Με 24ωρη απεργία σήμερα, Τετάρτη, και συγκέντρωση στις 10 π.μ., οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) συνεχίζουν τον αγώνα για υπογραφή ΣΣΕ, την επιστροφή των νομοθετημένων επιδομάτων που περικόπηκαν και τη μη επιστροφή αναδρομικά μέρους των μισθών τους.

Παράλληλα, παλεύουν για βελτίωση της συγκοινωνίας, επισκευή των οχημάτων, αγορά νέων λεωφορείων, πρόσληψη οδηγών και καταγγέλλουν τους σχεδιασμούς για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της αστικής συγκοινωνίας.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων στον ΟΑΣΘ καταγγέλλει την εγκατάλειψη της συγκοινωνίας, σημειώνοντας ότι «η κατάσταση της συνεχιζόμενης απαξίωσης του συγκοινωνιακού έργου και των εργαζομένων εξυπηρετεί τα σχέδιά τους ώστε οδεύοντας το επιβατικό κοινό και τους εργαζόμενους στη συγκοινωνία σε κατάσταση απόγνωσης, να φαντάζει η οποιαδήποτε πρόταση ξεπουλήματος σαν η μόνη λύση».

Νέες στάσεις εργασίας με μαζική συμμετοχή στη «Μαλαματίνα»

Με μαζική συμμετοχή στις στάσεις εργασίας που προκήρυξε το επιχειρησιακό τους Σωματείο, την Παρασκευή 10/6, τη Δευτέρα 13/6 και χτες, Τρίτη, οι εργαζόμενοι συνέχισαν τον αγώνα τους ενάντια στις απολύσεις στην επιχείρηση «Μαλαματίνα» στη Θεσσαλονίκη.

Απαιτούν την άμεση ανάκληση των άδικων, αναιτιολόγητων, εκβιαστικών και τρομοκρατικών απολύσεων των 5 συναδέλφων τους, μελών του επιχειρησιακού Σωματείου.

Την αλληλεγγύη του στον δίκαιο αγώνα εκφράζει το ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ