ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Ιούνη 2022
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Αύριο η μέρα πανελλαδικής δράσης για τις ζωτικές διεκδικήσεις τους

Στις 11 π.μ. στην Αθήνα (Σύνταγμα), στη Θεσσαλονίκη (υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης) και σε άλλες πόλεις τα αγωνιστικά ραντεβού

Μέρα πανελλαδικής δράσης είναι η αυριανή για τα άτομα με αναπηρία, αγωνιστική πρωτοβουλία που παίρνουν μαζικοί φορείς του χώρου. Στις κινητοποιήσεις καλούν ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, ο Σύλλογος Γονέων ΕΕΕΕΚ Αιγάλεω, ο Πανελλαδικός Σύλλογος Αναπήρων Πολιτών (ΠΑΣΑΠ), η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), το Αθλητικό Σωματείο ΑμεΑ «Κεραυνός», ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ).

Στο πλαίσιο της μέρας δράσης θα γίνουν συγκεντρώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας:

- Στην Αθήνα στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα

- Στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης

- Στις Σέρρες στις 10.30 π.μ. στην Αντιπεριφέρεια

- Στη Χίο επίσης στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Βουνακίου

Οι προσυγκεντρώσεις για την Αθήνα έχουν οριστεί ως εξής: Στις 9.45 π.μ. στα νότια προάστια στους σταθμούς του Μετρό «Δάφνη», «Ηλιούπολη» και «Αγ. Δημήτριος», στα δυτικά προάστια στους σταθμούς «Αγιος Αντώνιος» και «Αιγάλεω», στα βόρεια στον σταθμό του ΗΣΑΠ «Περισσός», στον Πειραιά στους σταθμούς «Αγιος Νικόλαος» (Νίκαια), «Κορυδαλλός» και «Πειραιάς» (ΗΣΑΠ). Και στις 9.30 π.μ. για την Ανατολική Αττική στο Κορωπί.

«Οι ανάπηροι, οι χρόνιοι πάσχοντες, οι γονείς και οι κηδεμόνες θα ορθωθούν σαν ένας άνθρωπος για να υπερασπίσουν τον εαυτό τους, τα παιδιά τους, τις οικογένειές τους», σημειώνουν οι φορείς που οργανώνουν τις κινητοποιήσεις, με τις διεκδικήσεις τους να περιλαμβάνουν: Προστασία τώρα από την ακρίβεια, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης στο ρεύμα και στα καύσιμα, ουσιαστικές αυξήσεις στα επιδόματα, στους μισθούς και στις συντάξεις, ενάντια στο «νέο ΕΣΥ» και στο Εθνικό Σχέδιο για την Αναπηρία, που εμπορευματοποιεί περαιτέρω τις ανάγκες των αναπήρων.

Το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του για τα απροστάτευτα παιδιά

Στο μεταξύ, στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησε χτες το Σωματείο Εργαζομένων ΠΠΠ «Η Μητέρα και Παιδουπόλεις» μαζί με εργαζόμενους στα παιδικά χωριά SOS, απαιτώντας να μη γίνουν απολύσεις, να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, και να προχωρήσει το κράτος σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Παρά τις πιέσεις των εργαζομένων να συναντηθούν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου προκειμένου να θέσουν τα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν τον ιδιαίτερα ευαίσθητο χώρο της παιδικής προστασίας, η κυβέρνηση επιχείρησε για άλλη μια φορά να τους παραπέμψει προς ...διεκπεραίωση σε «αρμόδιο υπάλληλο», ο οποίος βέβαια θα δήλωνε αναρμόδιος και θα δεσμευόταν να μεταφέρει τα αιτήματα. Οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να μπουν σ' αυτήν τη διαδικασία και απαιτούν άμεσα συνάντηση με την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δ. Μιχαηλίδου, καθώς τα κενά στο «Μητέρα» και στις «Παιδουπόλεις» είναι τεράστια, η διαχρονική υποχρηματοδότηση στερεί πολύτιμες υπηρεσίες στα απροστάτευτα παιδιά, ενώ στα παιδικά χωριά SOS έχει δοθεί παράταση στους εργαζόμενους μέχρι τέλη Ιούλη, με τους ίδιους να απολύονται και τα παιδιά να στοιβάζονται σε κάποια από τις ελάχιστες και ήδη επιβαρυμένες δημόσιες δομές.

Οι εργαζόμενοι στον χώρο της παιδικής προστασίας απαιτούν από το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του για επαρκή χρηματοδότηση, αντί να τις μετακυλίει σε ιδιώτες, μετατρέποντας τις δημόσιες δομές παιδικής προστασίας σε πεδίο κερδοφορίας επιχειρηματιών και ΜΚΟ, όπως συμβαίνει με τον 7ο θάλαμο του Αναρρωτηρίου Πεντέλης.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με την ίδια χρεοκοπημένη συνταγή και στο «θερινό κύμα»

Συστάσεις «αυτοπροστασίας» μπροστά σε νέα έξαρση της πανδημίας

Δύο μήνες μετά το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν για τρίτη χρονιά χωρίς μέτρα προστασίας, ο ιός εξακολουθεί να καλπάζει και στην Ελλάδα και η κυβέρνηση, μην μπορώντας πλέον να κρυφτεί πίσω από την απουσία της επιδημιολογικής επιτήρησης στη χώρα, αναγκάζεται να παραδεχτεί ότι ο λαός θα βρεθεί αντιμέτωπος με νέα αναζωπύρωση της πανδημίας.

Στο μεταξύ, και χτες 8 άνθρωποι με COVID-19 έχασαν τη ζωή τους, ενώ ο τραγικός απολογισμός από την έναρξη της επιδημίας ανέρχεται σε 30.057 νεκρούς. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 102, το 51,96% είναι πλήρως εμβολιασμένοι. 5,56% αυξήθηκαν και χτες οι εισαγωγές, ενώ επιβεβαιώθηκαν 8.220 νέα κρούσματα (τα 1.062 αφορούν επαναλοιμώξεις). Πάνω από το 50% εντοπίστηκαν στην Αττική, 394 στο Ηράκλειο, 383 στη Θεσσαλονίκη, πάνω από 100 κρούσματα σε 6 Περιφερειακές Ενότητες, 228 είναι υπό διερεύνηση.

Στο φόντο των παραπάνω, ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης έκανε λόγο για «ένα θερινό κύμα» «που δεν θα μας επηρεάσει», όμως κάλεσε τις «ευάλωτες ομάδες» να πάρουν «μέτρα αυτοπροστασίας». Ετσι εκτός από μάσκες και αντισηπτικό, ο λαός δεν πρόκειται να δει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής του, διότι «θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα έχουμε πίεση στο σύστημα Υγείας και δεν θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα», κι όλα αυτά τη στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία δοκιμάζονται από το τσουνάμι της εκτίναξης της λοιπής και βαριάς νοσηρότητας, με χιλιάδες τακτικά χειρουργεία να μετατρέπονται σε επείγοντα μετά από δύο χρόνια lockdown στο σύστημα Υγείας.

Στο μεταξύ, σήμερα ξεκινά και η διαδικασία εγγραφής στον «προσωπικό γιατρό», βάσει της πρώτης Υπουργικής Απόφασης που εκδόθηκε χτες και κάνει σαφές ότι ο προσωπικός γιατρός θα λειτουργεί «ως πύλη εισόδου», δηλαδή ως κόφτης για την πρόσβαση των εγγεγραμμένων στις δομές και στις υπηρεσίες Υγείας.

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στοιβαγμένοι οι ψυχικά ασθενείς, σε «ανθρωποφύλακες» μετατρέπονται οι εργαζόμενοι

Συγκέντρωση χτες στην πύλη με αίτημα να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης

«

Δεν πάει άλλο»: Αυτήν την κραυγή αγωνίας μετέφεραν χτες οι εργαζόμενοι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (Δαφνί) με κινητοποίηση που πραγματοποίησαν στην πύλη του νοσοκομείου, με πρωτοβουλία του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων, κλείνοντας συμβολικά την εφημερία, καθώς όπως λένε «δεν χωράνε άλλοι». Ηδη 106 ψυχικά ασθενείς νοσηλεύονται σε ράντζα, θέτοντας σε κίνδυνο τους ίδιους και το προσωπικό του νοσοκομείου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας εφημερίας του ΨΝΑ νοσηλεύονταν 331 ασθενείς, αλλά τα διαθέσιμα κρεβάτια είναι 225. Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων, τα 106 ράντζα αποτελούν τέσσερις ολόκληρες επιπλέον κλινικές.

Στις βάρδιες το νοσηλευτικό προσωπικό δεν φτάνει για να παρέχει νοσηλεία, να σιτίζει και να φροντίζει ασθενείς για την ατομική τους υγιεινή ή για την αποτροπή από το να κάνουν κακό στον εαυτό τους ή στον διπλανό νοσηλευόμενο.

«Εχουμε μετατραπεί σε ανθρωποφύλακες, έχει αυξηθεί κατακόρυφα το ποσοστό επικινδυνότητας και για τους ασθενείς και για το προσωπικό. Δουλεύουμε κάτω από τα όρια της ασφάλειας και πέρα από τα όρια της ανθρώπινης αντοχής. Οι συνθήκες νοσηλείας και οι τραγικές ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό βάζουν τρικλοποδιά στη φιλότιμη προσπάθεια που κάνουμε για να βοηθήσουμε ανήμπορους ανθρώπους», καταγγέλλει χαρακτηριστικά ο Σταύρος Καλαρίτης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» και της ψευδεπίγραφης «αποϊδρυματοποίησης» που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση και υλοποίησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κλείνοντας δημόσια ειδικά ψυχιατρικά νοσοκομεία, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα διατήρησε κλειστά. Ολα αυτά σε μια περίοδο που η φτώχεια, η ανεργία, η κατάργηση του 8ωρου και της 5ήμερης δουλειάς, η εντατικοποίηση υποσκάπτουν ακόμα περισσότερο και την ψυχική υγεία του λαού.

Κάτω από την πίεση της χτεσινής κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση της 2ης ΥΠΕ, όπου αποφασίστηκε ως «λύση» για την αποσυμφόρηση του νοσοκομείου από ράντζα η ...μεταφορά ασθενών στις ψυχιατρικές κλινικές άλλων νοσοκομείων, αποσιωπώντας το γεγονός ότι όλες οι κλινικές στενάζουν από την έλλειψη μόνιμου προσωπικού, κρατικής χρηματοδότησης και υποδομών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ψυχιατρικής Κλινικής στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, όπου σχεδόν σε καθημερινή βάση ασθενείς στοιβάζονται σε ράντζα ακόμα και στην τραπεζαρία, με το προσωπικό και εκεί να έχει ξεπεράσει τα όρια της εξάντλησης.

ΒΟΥΛΗ
Κυρώθηκε η συμφωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Υπερψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ μια ακόμα σύμβαση στη λογική «κόστους - οφέλους»

Από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ψήφισαν χτες στην Ολομέλεια της Βουλής την κύρωση συμφωνίας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την ίδρυση υπο-γραφείου του στην Αθήνα, η οποία κατατέθηκε ως νομοσχέδιο από το υπουργείο Υγείας.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, με τα στοιχεία που παρέθεσε στην ομιλία του για τον ρόλο του ΠΟΥ, τον οποίο εκθείασαν τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, έδειξε ότι και με αυτήν την κοινή ψήφο, αυτό που καταγράφεται για πολλοστή φορά είναι η κοινή στρατηγική της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων σε βάρος της Υγείας του λαού.

Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως σημείωσε ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Ανδ. Ξανθός, ήταν αυτός που «έκλεισε» το 2018 τη συμφωνία με τον ΠΟΥ για τη δημιουργία του υπο-γραφείου στην Ελλάδα. «Η στρατηγική συνεργασία με τον ΠΟΥ - είπε ο Ανδ. Ξανθός - δρομολογήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση με την ίδρυση του γραφείου και με τη συνεργασία σε κρίσιμες μεταρρυθμίσεις όπου ο ΠΟΥ ήταν τεχνικός σύμβουλος της χώρας. Γιατί έγινε αυτό; Οχι μόνο επειδή ο ΠΟΥ έχει εμπειρία και τεχνογνωσία, αλλά επειδή έχει και ένα ιδεολογικό πρόσημο και μια κοσμοθεωρία με την οποία είμαστε σύμφωνοι», ανέφερε.

Το ποια είναι όμως αυτή η στρατηγική και το «ιδεολογικό πρόσημο» με το οποίο συμφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αναδείχθηκαν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο από τον Γ. Λαμπρούλη. Πιο συγκεκριμένα, ο ΠΟΥ όσο και αν παρουσιάζεται από τα αστικά κόμματα ως ένας «ουδέτερος» οργανισμός, στην πραγματικότητα αποτελεί, στις σημερινές συνθήκες, έναν «διακρατικό οργανισμό καπιταλιστικών κρατών που αντιμετωπίζει την Υγεία σύμφωνα με τα κριτήρια της καπιταλιστικής οικονομίας και ανάπτυξης».

Εξάλλου, όπως σημείωσε ο Γ. Λαμπρούλης, πουθενά στο κείμενο της σύμβασης δεν γίνεται λόγος για δωρεάν Υγεία και πρόληψη, για κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών, για δημόσιες υποδομές, για αξιοποίηση όλων των τεχνολογικών και επιστημονικών δυνατοτήτων.

«Αντιθέτως, όλες οι κατευθύνσεις και παρεμβάσεις που προτείνονται έχουν τη λογική να είναι προσιτές οικονομικά για τους λαούς. Θεωρείται, δηλαδή, δεδομένο ότι θα πληρώνουν για την Υγεία. Ετσι, οι υπηρεσίες πρέπει να οργανώνονται και να λειτουργούν με τη λογική κόστους - οφέλους και η πρόληψη να περιορίζεται στο βασικό πακέτο».

Εφερε ως παράδειγμα το ότι ανάμεσα στους στόχους της λειτουργίας του υπο-γραφείου θα είναι η ενημέρωση, πληροφόρηση, διαχείριση της γνώσης για τα μη μεταδιδόμενα νοσήματα, που σημαίνει ότι «αποδίδει την αύξηση των νοσημάτων αυτών στην έλλειψη κατανόησης, γνώσης, εμπειρίας, πληροφόρησης και όχι ως αποτέλεσμα των όρων διαβίωσης και εργασίας». Δηλαδή, παράλληλα με την ατομική ευθύνη, οι ανισότητες στην Υγεία εμφανίζονται ως τεχνοκρατικό πρόβλημα αποκρύπτοντας την πολιτική που τις παράγει, την πολιτική δηλαδή που υπηρετεί τα μονοπώλια.

Ο Γ. Λαμπρούλης τόνισε ακόμα ότι στη σύμβαση γίνεται αναφορά για «διασφάλιση της πνευματικής ιδιοκτησίας στον ΠΟΥ για τα αποτελέσματα των εργασιών του στην Ελλάδα. Στην ουσία, μιλάμε για εμπορευματοποίηση των ερευνητικών δεδομένων, έστω τμήματος αυτών», ενώ προβλέπεται ένα καθεστώς ασυλίας των υπαλλήλων του γραφείου του ΠΟΥ, που ξεπερνάει ακόμα και την ασυλία των διπλωματών. Είναι ενδεικτικό ότι προστατεύονται ακόμα και μετά τη λήξη της θητείας τους. Και βέβαια για τις ...υπηρεσίες που θα προσφέρουν θα πληρώνονται αδρά από τον ελληνικό λαό με αμοιβές που ξεκινούν από περίπου 45.000 ευρώ οι κατώτερες και φτάνουν μέχρι τα 181.000 ευρώ τον χρόνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ