ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Ιούνη 2022
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΕΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ξεκινούν σήμερα το απόγευμα οι διήμερες εκδηλώσεις στην Αθήνα
  • Αύριο η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλία του Νίκου Αμπατιέλου, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ
  • Στις 24 - 25 Ιούνη προγραμματίζονται σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Ανοίγουν σήμερα οι πύλες του Φοιτητικού Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, με κεντρικό σύνθημα «Με το ΚΚΕ, στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, για τον Σοσιαλισμό!» και με πλούσιο περιεχόμενο. Κορύφωση των διήμερων εκδηλώσεων είναι η αυριανή μεγάλη πολιτική συγκέντρωση, όπου θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Ολες τις προηγούμενες μέρες οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια της Αθήνας απευθύνουν πλατύ κάλεσμα σε χιλιάδες φοιτητές να συμμετέχουν στις διήμερες εκδηλώσεις. Εξάλλου, από νωρίς χτες το πρωί δεκάδες μέλη και φίλοι της ΚΝΕ με μεράκι διαμόρφωναν τον χώρο της Πανεπιστημιούπολης, που θα αποτελέσει το σημείο για το αγωνιστικό ραντεβού του Φεστιβάλ.

Το πρόγραμμα αναλυτικά έχει ως εξής:

  • Σήμερα, Παρασκευή

19.30 Φοιτητικά συγκροτήματα

20.30 Εκδήλωση - συζήτηση «"Πανσπουδαστική" 1η δύναμη. Η επόμενη μέρα για το φοιτητικό κίνημα. Οι αγώνες ενάντια στον νέο νόμο - πλαίσιο και την πανεπιστημιακή αστυνομία». Θα μιλήσουν: Παντελής Αρζόγλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και Αφροδίτη Κτενά, ΔΕΠ, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.

21.30 Hip Hop live με τον Raibo και τους Rhyme Riot

22.15 Stand up comedy με τον Αριστοτέλη Ρήγα

23.00 Συναυλία με τον Δημήτρη Μυστακίδη

01.00 Νησιώτικο γλέντι

  • Αύριο Σάββατο

19.30 Φοιτητικά συγκροτήματα

21.00 Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση. Θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ

22.00 Συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη

00.30 Λαϊκό γλέντι

Στον χώρο του φεστιβάλ θα λειτουργούν έκθεση βιβλίου με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» και θεματικές εκθέσεις και θα πραγματοποιηθούν τουρνουά σκακιού, quiz ερωτήσεων, αθλητικές δραστηριότητες.

Στη Θεσσαλονίκη

Οι διήμερες εκδηλώσεις του φοιτητικού Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη στις 24 - 25 Ιούνη στα γρασίδια της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ περιλαμβάνουν πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, συζητήσεις και εκδηλώσεις, θεματικές γωνίες για τον Πολιτισμό, τις νέες γυναίκες, την Επιστήμη, γωνιά ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, αθλητικές επιδείξεις. Την Παρασκευή προγραμματίζονται βιβλιοπαρουσίαση της νέας έκδοσης «Πανδημία COVID-19: Ο Καπιταλισμός στη Δύση του», με ομιλητή τον Γιώργο Σιδέρη, επικεφαλής του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και στη συνέχεια συναυλίες και γλέντι. Το Σάββατο, προγραμματίζεται εκδήλωση - συζήτηση με τίτλο: «Οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης στείλαμε μήνυμα ελπίδας, αντεπίθεσης, ανυπακοής. Με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ συνεχίζουμε στον δρόμο της ανατροπής!» με ομιλητή τον Σωτήρη Αβραμόπουλο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσουν συναυλίες και πάρτι.

Στην Πάτρα

Την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Ιούνη στον Μόλο Αγίου Νικολάου θα πραγματοποιηθεί το Φοιτητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Πάτρα. Το πρόγραμμα ξεκινά και τις δύο μέρες στις 8 μ.μ. και περιλαμβάνει την Παρασκευή συζήτηση με θέμα: «"Πανσπουδαστική ΚΣ" - Πρώτη δύναμη. Η επόμενη μέρα για το φοιτητικό κίνημα. Οι αγώνες ενάντια στον νέο νόμο - πλαίσιο και την πανεπιστημιακή αστυνομία». Θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ θα συμμετέχουν πρόεδροι φοιτητικών συλλόγων και καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών. Θα ακολουθήσει συναυλία. Το Σάββατο προγραμματίζεται πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Στάθη Κεντρή, μέλος του ΚΣ και Γραμματέα του ΣΠ Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσουν συναυλίες και λαϊκό - νησιώτικο γλέντι.

Για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών

Η ΚΟΒ Θεάτρου της ΤΟ Καλλιτεχνών Αττικής του ΚΚΕ και η ΟΒ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της ΤΟ Καλλιτεχνών Αττικής της ΚΝΕ διοργανώνουν σύσκεψη με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για το Πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας», τη Δευτέρα 20 Ιούνη, στις 18.30, στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36, Βικτώρια).

Θα μιλήσει η Ιουλία Χρονοπούλου, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Πανεπιστημίων - Ερευνας Αττικής του ΚΚΕ. Μετά την παρουσίαση θα ακολουθήσουν συζήτηση και παρεμβάσεις.

ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ - ΠΛΑΙΣΙΟ
Τον απορρίπτουν ο ένας μετά τον άλλον οι σύλλογοι των πανεπιστημιακών

Προειδοποιητική απεργία τη μέρα κατάθεσής του στη Βουλή αποφάσισε η ΠΟΣΔΕΠ

Την αρχική ομόφωνη απόφαση απόρριψης του υπό διαβούλευση νόμου - πλαισίου επιβεβαίωσε σε νέα ανακοίνωσή της χτες η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ.

Η ΠΟΣΔΕΠ καλεί τους Συλλόγους ΔΕΠ «να αναλάβουν πρωτοβουλίες συντονισμού και κοινών δράσεων που να αγκαλιάζουν το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας, διεκδικώντας να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο» και παράλληλα τους καλεί «στην περίπτωση που προωθηθεί το νομοσχέδιο, να αποφασίσουν την προκήρυξη προειδοποιητικής απεργίας την ημέρα κατάθεσής του στη Βουλή και να προετοιμαστούν για την κλιμάκωση του αγώνα ώστε να μην ψηφιστεί».

Η Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών διαμαρτύρεται για το ότι το υπουργείο Παιδείας δεν επιδίωξε την οποιαδήποτε επαφή μαζί της και επιβεβαιώνει την εκτίμησή της ότι «η γενική κατεύθυνση του νομοσχεδίου βρίσκεται στον αντίποδα της σύγχρονης και υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που έχει ανάγκη η νεολαία και η χώρα μας».

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι λήψεις αποφάσεις Συλλόγων ΔΕΠ που απορρίπτουν το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΣ του Συλλόγου Καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο ζητά την απόσυρσή του, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι με τις προτεινόμενες διατάξεις: «Μεταβάλλουν τα πανεπιστήμια σε επιχειρήσεις παραγωγής πτυχίων διάρκειας ολίγων ετών, μεταθέτοντας το κόστος της επιμόρφωσης στους πτυχιούχους. Τα οδηγούν σε έναν φρενήρη ανταγωνισμό για την αναζήτηση πόρων μέσω μεταπτυχιακών προγραμμάτων με υψηλά δίδακτρα. Προβλέπουν τη γιγάντωση του αριθμού του έκτακτου διδακτικού προσωπικού με ελαστικές συμβάσεις εργασίας (και αβέβαιο μέλλον). Σε τελική ανάλυση, στο όνομα της αυτονομίας των ΑΕΙ, επιδιώκουν να μονιμοποιήσουν την υποχρηματοδότησή τους, την έλλειψη και συντήρηση υποδομών, την ανεπάρκεια προσωπικού, και να νομιμοποιήσουν τη διαχρονική αδιαφορία του υπουργείου Παιδείας να σκύψει πάνω στα ουσιαστικά προβλήματα των ΑΕΙ».

Η Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής αποφάσισε επίσης ομόφωνα να απορρίψει στο σύνολό του το νομοσχέδιο, εκφράζοντας αντιθέσεις για τα πολλαπλά προγράμματα σπουδών, την εξατομίκευση του προγράμματος σπουδών και τη μονιμοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, το μοντέλο διοίκησης με τη συμμετοχή μη επιστημόνων και μη μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, την κατάργηση της αυτοτελούς λειτουργίας των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών, τις ρυθμίσεις για την εξέλιξη του ΔΕΠ και το νέο πειθαρχικό πλαίσιο κ.ά. Προσθέτει δε ότι το νομοσχέδιο «αναδεικνύει, με απόδοση υπέρμετρης αξίας, πρακτικές όπως τα βιομηχανικά διδακτορικά και η έρευνα για εταιρείες τεχνοβλαστών (spinoff), τα οποία αποτελούν ένα περαιτέρω βήμα για την εμπορευματοποίηση της γνώσης. Εν τέλει είναι αντικοινωνικό, διότι αντί να ενισχύει την ανάγκη σύνδεσης των πανεπιστημίων με την κοινωνία, τα συνδέει με επιχειρηματικά συμφέροντα».

Απορριπτική είναι και η στάση του ΔΣ του Συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών, που ζητά να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο και «υπογραμμίζει την αρνητική επίπτωση, μέχρι διαλύσεως, που θα επιφέρει η εφαρμογή διατάξεων του σχεδίου νόμου στα προγράμματα σπουδών, στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων και στα θεραπευόμενα γνωστικά αντικείμενα στα Τμήματα».

Ομόφωνη αντίθεση «τόσο στο πνεύμα όσο και στο περιεχόμενο ενός νομοσχεδίου που αλλοιώνει την ταυτότητα του δημόσιου πανεπιστημίου» εξέφρασε και η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που εξουσιοδότησε το ΔΣ να προχωρήσει σε δράσεις συντονισμού και πρωτοβουλίες εναντίον της ψήφισης και της εφαρμογής του, ενώ αποφάσισε και αποχή των μελών ΔΕΠ κατά τη μέρα ψήφισης του νόμου και κήρυξη νέας αποχής από 1η Σεπτέμβρη, σε περίπτωση που επιχειρηθεί η υλοποίηση των προβλέψεων του νομοσχεδίου.

Οι επόμενοι σταθμοί των Μαθητικών Φεστιβάλ της ΚΝΕ

Εχοντας ήδη διανύσει μία μεγάλη επιτυχημένη διαδρομή σε πόλεις, δήμους και γειτονιές, τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ κορυφώνουν το ταξίδι τους σε διάφορες περιοχές της χώρας, με σύνθημα ««Στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται... Είμαι κάθε φορά το μέλλον!».

Το πρόγραμμα για τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

  • Σήμερα Παρασκευή:

Πάτρα, στην πλατεία Γεωργίου, στις 8 μ.μ.

Λευκός Πύργος, στις 7 μ.μ.

Θέρμη, στην πλατεία, στις 7 μ.μ.

Καλαμάτα, στο λιμάνι, στις 8 μ.μ.

Βόλος, στην παραλία, στις 8 μ.μ.

Εύοσμος, στην πλατεία, στις 7 μ.μ. για δεύτερη μέρα

Κέρκυρα, στην Πάνω Πλατεία, στις 8 μ.μ.

  • Σήμερα και αύριο πραγματοποιείται το Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Ρόδο, την πρώτη μέρα στην πλατεία Κύπρου, στις 7.30 μ.μ. και τη δεύτερη στις 7 μ.μ. στα ανοιχτά γηπεδάκια Κολοσσού (γήπεδο Διαγόρα).
  • Αύριο Σάββατο:

Μυτιλήνη, στο πάρκο Χατζηδήμου, στις 7 μ.μ.

Καρλόβασι Σάμου, στην πλατεία, στις 7 μ.μ.

  • Κυριακή 19 Ιούνη:

Ιεράπετρα, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ οργανώνονται τουρνουά ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ, με τίτλο «Ο αθλητισμός ανάγκη της νεολαίας και όχι πολυτέλεια» σήμερα και αύριο.

Στα Χανιά, τουρνουά μπάσκετ 3x3 και ποδοσφαίρου 5x5 στο διοργανώνεται στο Δημοτικό Στάδιο Χανίων, στις 5 μ.μ. μπροστά στις κεντρικές εκδηλώσεις του Μαθητικού Φεστιβάλ στην πόλη στις 26 Ιούνη.

Ενταση της καταστολής αντί για κάλυψη των αναγκών

Αντί για κάλυψη των τεράστιων πραγματικών αναγκών των ιδρυμάτων, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προσλάβει άλλους 600 ειδικούς φρουρούς για τη λεγόμενη πανεπιστημιακή Αστυνομία.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε εξέλιξη βρίσκεται από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας η διαδικασία για την πρόσληψή τους, για τη συγκρότηση των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ). Οι 600 επιπλέον ειδικοί φρουροί θα προσληφθούν από τη λίστα επιλαχόντων και η διαδικασία των προκαταρκτικών εξετάσεων θα πραγματοποιηθεί μέσα στον ερχόμενο Ιούλη, ενώ ήδη χορηγούνται στους υποψήφιους τα δελτία υγειονομικών εξετάσεων.

Φοιτητές και εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια στο μεταξύ έχουν καθυστερήσει ήδη την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές μέσα από συνεχείς κινητοποιήσεις. Αποκαλύπτοντας πως η ένταση της καταστολής στα πανεπιστήμια έχει στόχο τις διεκδικήσεις για πραγματική αναβάθμιση, όσο κι αν αυτό επιχειρείται να κρυφτεί πίσω από κυβερνητικά συνθήματα όπως «βαριοπούλα ή βιβλιοθήκη» και δηλώσεις περί «αναβάθμισης και ενίσχυσης της ασφάλειας προσώπων και υποδομών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ