ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Ιούνη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
Μεγαλώνει η «στρατιά» εκτοπισμένων και προσφύγων

Ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ανθρώπους

Εκτοπισμένοι από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Eurokinissi

Εκτοπισμένοι από τον πόλεμο στην Ουκρανία
Προειδοποίηση για περαιτέρω αύξηση των απανταχού εκτοπισμένων που σήμερα ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια απηύθυνε ο επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φ. Γκράντι, σε συνέντευξη στη Γενεύη.

Τόνισε ότι σε αυτό παίζουν ρόλο οι συγκρούσεις (δηλαδή ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και επεμβάσεις) και η επιδείνωση της επισιτιστικής κατάστασης σε πολλές χώρες, μια κατάσταση που χειροτερεύει εδώ και χρόνια, ενώ αναμένεται να οξυνθεί μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της υπηρεσίας του, ο Γκράντι σημείωσε ότι στο τέλος του 2021 οι πρόσφυγες και οι εκτοπισμένοι ήταν περίπου 89,3 εκατομμύρια άνθρωποι, αριθμός υπερδιπλάσιος απ' ό,τι πριν από 10 χρόνια. «Κάθε χρονιά κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας οι αριθμοί δεν έπαυαν να αυξάνονται», ανέφερε ο Φ. Γκράντι, ο οποίος κατά τα άλλα απηύθυνε κάλεσμα στη... «διεθνή κοινότητα» να «βάλει τέλος στις συρράξεις» και να «καταλήξει σε βιώσιμες λύσεις»...

Σχολιάζοντας τη διαφορετική, θετική «υποδοχή» των μεγάλων προσφυγικών ροών από την Ουκρανία από τα κράτη της ΕΕ, ανέφερε: «Δεν είμαι αφελής, κατανοώ το υπόβαθρο, πως δεν γίνεται πάντα να είναι έτσι, αλλά (η ουκρανική κρίση) έδειξε κάτι σημαντικό, πως η υποδοχή τεράστιων ροών προσφύγων στις ακτές ή στα σύνορα πλουσίων χωρών είναι διαχειρίσιμη». Επισήμανε παράλληλα πως σε αυτή την περίπτωση οι πολιτικοί στις χώρες υποδοχής δεν άρχισαν να κραυγάζουν πως «έρχονται να μας κλέψουν τις δουλειές, να απειλήσουν την ασφάλειά μας, να καταστρέψουν τις αξίες μας».

Στην πραγματικότητα, βέβαια, την ίδια ώρα που οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε όλο τον πλανήτη και η καπιταλιστική εκμετάλλευση μεγαλώνουν τις «στρατιές» των ξεριζωμένων, η αντιμετώπισή τους στις ισχυρές χώρες του ευρωατλαντικού μπλοκ σχετίζεται άμεσα με τις εκάστοτε ανάγκες των μονοπωλίων σε εργατικό δυναμικό, αλλά και με τις γεωπολιτικές προτεραιότητες και σκοπιμότητες.

«Δεν γίνεται να έχουμε άνιση αντίδραση», ανέφερε ο ύπατος αρμοστής και εξέφρασε τη «μεγάλη ανησυχία» του για το Κέρας της Αφρικής και το Σαχέλ, δύο περιοχές όπου συγκεντρώνονται όλα όσα αναγκάζουν τον κόσμο να τραπεί σε φυγή: Πολεμικές συρράξεις, μεγάλη φτώχεια, δύσκολες συνθήκες διαβίωσης κ.ο.κ. Το Σαχέλ αποτελεί «την τέλεια αντανάκλαση του τρόπου που γίνονται αυτά τα πράγματα», ενός «αληθινά φαύλου κύκλου που οφείλεται σε πολλούς παράγοντες» είπε ο Γκράντι. Για την ώρα, οι άνθρωποι εκεί εκτοπίζονται στο εσωτερικό των χωρών τους, ή γειτονικές χώρες, αλλά «δεν θα με εξέπληττε εάν με τη διατροφική ανασφάλεια δούμε κόσμο να εγκαταλείπει την περιοχή», προειδοποίησε.

ΣΥΡΙΑ
Επιφυλάξεις των ΗΠΑ για την κλιμάκωση της τουρκικής επέμβασης

Μετά τη Ρωσία και οι ΗΠΑ επανέλαβαν τις επιφυλάξεις τους για τα σχέδια της Τουρκίας για κλιμάκωση των χερσαίων επεμβάσεων που πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια στο έδαφος της βόρειας Συρίας.

Ηγετικά στελέχη της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας και της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν αργά το βράδυ της Τετάρτης σημειώνουν: «Ανησυχούμε εξαιρετικά για τις συνεχιζόμενες απειλές από την Τουρκία για την έναρξη μιας νέας στρατιωτικής εισβολής στη βόρεια Συρία. Προηγούμενες τουρκικές εισβολές έχουν διακόψει τις επιχειρήσεις κατά του "Ισλαμικού Κράτους" από τις δυνάμεις των ΗΠΑ και των συνεργατών τους και επιδείνωσαν την τρομερή ανθρωπιστική κρίση της Συρίας. Μια επιπλέον τουρκική εισβολή θα είχε τα ίδια καταστροφικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένου του εκτοπισμού αμέτρητων ευάλωτων Σύρων. Προτρέπουμε σθεναρά την τουρκική κυβέρνηση και τις δυνάμεις που συνδέονται μαζί της να απέχουν από οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση». Την ανακοίνωση υπέγραψαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Επιτροπής, Μπομπ Μενέντεζ, και ο επικεφαλής της μειοψηφίας της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Τζιμ Ρις.

Ρωσικές αντιδράσεις για τις επιθέσεις του Ισραήλ

Ρώσοι διπλωμάτες εξέφρασαν για μία ακόμη φορά «σοβαρή ανησυχία» στον πρέσβη του Ισραήλ στη Ρωσία, Μπεν Σβι, για τις αεροπορικές επιδρομές βομβαρδιστικών στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού στις 10 Ιούνη οι οποίες προκάλεσαν σημαντικές υλικές ζημιές. Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, είπε στον Ισραηλινό πρέσβη πως η επίθεση προκαλεί «σοβαρή ανησυχία» ενώ απέρριψε ως μη πειστικές τις δικαιολογίες για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Ισραήλ από τη Συρία. Ο Μπογκντάνοφ μάλιστα απαίτησε περισσότερες εξηγήσεις από την ισραηλινή πλευρά.

Στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Νουρ Σουλτάν, πάντως χτες αξιωματούχοι από τη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία που συμμετέχουν στη λεγόμενη «διαδικασία της Αστάνα» για την πολιτική «μετάβαση» στη Συρία συμφώνησαν να προσπαθήσουν περισσότερο για να διασφαλίσουν την ηρεμία στην περιοχή αποκλιμάκωσης της Ιντλίμπ στη Συρία. Σε κοινή τους ανακοίνωση έπειτα από συνομιλίες αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα να διατηρηθεί η ηρεμία επί του πεδίου με την πλήρη εφαρμογή όλων των συμφωνιών για την Ιντλίμπ.

Σύλληψη διοικητή του «Ισλαμικού Κράτους»

Ο αμερικανικός στρατός πάντως χτες ανακοίνωσε πως στη διάρκεια επιχείρησης κατά ηγετών των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία συνέλαβαν ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης.

«Το πρόσωπο που συνελήφθη εκτιμάται πως είναι πεπειραμένος κατασκευαστής βομβών, άνθρωπος που διευκόλυνε τη δράση της οργάνωσης και είχε μετατραπεί σε έναν από τους κορυφαίους ηγέτες της στη Συρία», ανέφερε αργότερα ανακοίνωση του λεγόμενου «διεθνούς συνασπισμού» των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους». Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται πού ακριβώς στη συριακή επικράτεια έγινε η επιχείρηση.

Στελέχη οργάνωσης Σύρων φιλότουρκων μισθοφόρων είπαν στο πρακτορείο «Ρόιτερς» πως δυνάμεις του συνασπισμού, μεταφερόμενες με ελικόπτερα, έκαναν επιδρομή στο χωριό Αλ Χουμάιρα, κοντά στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας, τονίζοντας πως επρόκειτο για την πρώτη επιχείρηση του είδους στη συγκεκριμένη περιοχή.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΤΑΒΑ - ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-- Συμφωνία διαμοιρασμού της μικροσκοπικής νήσου Χανς υπέγραψαν ο Καναδάς και η Δανία, με την οποία τερματίζεται μια διαμάχη σχεδόν μισού αιώνα αναφορικά με την κυριαρχία της. Η έκτασης 1,3 τ. χλμ. ακατοίκητη βραχονησίδα βρίσκεται περίπου 1.100 χιλιόμετρα νοτίως του Βορείου Πόλου, ακριβώς στη μέση των Στενών Nars, ενός καναλιού κρύας θάλασσας που χωρίζει τον Καναδά με τη Γροιλανδία. Πλέον ο Καναδάς απέκτησε χερσαία σύνορα πέραν των ΗΠΑ και με την ΕΕ, όπως είπε η Καναδή ΥΠΕΞ.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Τη μαζική ανταπόκριση εργαζομένων δεκάδων κλάδων του δημόσιου τομέα προκάλεσε χτες το απεργιακό κάλεσμα του συνδικάτου UGTT της Τυνησίας με μισθολογικά και εργασιακά αιτήματα. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν καλύτερους μισθούς και διαμαρτύρονται για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης αλλά και την αύξηση του πληθωρισμού που επισήμως τρέχει με τουλάχιστον 7,5%.

ΚΑΪΡΟ.-- Τη συνέχιση της συνεργασίας και του συντονισμού στους τομείς των Ενόπλων Δυνάμεων και της ασφάλειας συμφώνησαν ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, και ο Εμιρατινός αρχηγός του Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Χάμαντ Μοχάμεντ Θάνι αλ Ρουμάιθι, κατά τη συνάντηση που είχαν προχτές στο Κάιρο. Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο Αιγύπτιος υπουργός Αμυνας, στρατηγός Μοχάμεντ Ζάκι, και ο πρέσβης των ΗΑΕ στην Αίγυπτο και μόνιμος εκπρόσωπος στον Αραβικό Σύνδεσμο, Μάριαμ Χαλίφα αλ Χαάμπι.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Εκρηκτική είναι η αύξηση της πείνας στην ανατολική και τη νότια Αιθιοπία τόσο εξαιτίας του πολέμου όσο και της ξηρασίας. Υπολογίζεται ότι λιμοκτονούν πάνω από 185.000 άνθρωποι και ότι πάνω από 1 εκατομμύριο έχουν άμεση ανάγκη από επισιτιστική βοήθεια στις επαρχίες Σομαλία, Ορόμια και στην Περιφέρεια των Λαών του Νότου.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Αίτηση για υπαγωγή στον πτωχευτικό κώδικα υπέβαλε χτες η αμερικανική εταιρεία καλλυντικών «Revlon». Η εταιρεία που έφτιαχνε κραγιόν και βαφές νυχιών εδώ και 90 χρόνια έχασε τις πρώτες θέσεις που κατείχε στην αγορά των ΗΠΑ από ανταγωνιστικές εταιρείες. Την Τετάρτη δικαστήριο εξέδωσε απόφαση για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων έως 10 δισ. δολαρίων για την πληρωμή χρεών.

ΗΠΑ - ΒΙΕΤΝΑΜ
Ενίσχυση της «εταιρικής σχέσης» αλλά και «αντιστάσεις»

Στο πλαίσιο της προσπάθειας των ΗΠΑ να αναβαθμίσουν και να ενισχύσουν συμμαχίες στον Ινδο-Ειρηνικό, βάζοντας «σφήνες» απέναντι στην Κίνα και τα αντίστοιχα σχέδιά της, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν, πραγματοποίησε πολυήμερη περιοδεία σε Νότια Κορέα, Βιετνάμ και Φιλιππίνες.

Ξεχωριστή σημασία είχαν οι συναντήσεις στο Βιετνάμ, τις σημαντικές διμερείς διαφορές του οποίου με την Κίνα επιχειρεί να αξιοποιήσει η Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Σέρμαν «έδωσε έμφαση στην ισχύ της Εταιρικής Περιεκτικής Σχέσης ΗΠΑ - Βιετνάμ». Μεταξύ άλλων «καλωσόρισε τη συμμετοχή του Βιετνάμ στην έναρξη του Indo-Pacific Economic Framework (IPEF)», της νέας πολυμερούς συμμαχίας που η Ουάσιγκτον προωθεί στον Ινδο-Ειρηνικό, με τη συμμετοχή και δυνάμεων όπως Ινδία, Ινδονησία, διάφορα μέλη της ASEAN (Ενωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας), αλλά και στενών εταίρων των ΗΠΑ όπως οι Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Αυστραλία κ.τ.λ.

Ειδικό ενδιαφέρον είχαν και οι συζητήσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με φόντο τις «αντιστάσεις» του Βιετνάμ στις πιέσεις των ΗΠΑ για συμμετοχή στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Χαρακτηριστικά, αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν περιέγραφε σε αμερικανικά ΜΜΕ το Βιετνάμ ως «ασιατικό κράτος που αιωρείται». Να σημειωθεί ότι το Βιετνάμ απείχε από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ για το δυτικό ψήφισμα καταδίκης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ τον Απρίλη καταψήφισε την αποπομπή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Σε δηλώσεις της, η Σέρμαν ανέφερε ότι «το Βιετνάμ θα λαμβάνει τις δικές του κυρίαρχες αποφάσεις και τις σεβόμαστε, αλλά εμείς θα συζητάμε γι' αυτές μαζί του, θα δίνουμε τις δικές μας απόψεις για αυτές (...) θα μοιραζόμαστε όλη τη διπλωματία που χρησιμοποιήθηκε για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ