ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Ιούνη 2022 - Κυριακή 19 Ιούνη 2022
Σελ. /40
ΞΕΚΙΝΑ Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κορυφαίος σταθμός στη δράση για την ανασύνταξη του κινήματος και την οργάνωση της πάλης
  • Στη Δραπετσώνα χτυπά η καρδιά του οργανωμένου εργατικού κινήματος
  • Πάνω από 500 Εργατικά Κέντρα - Ομοσπονδίες - Συνδικάτα δίνουν το «παρών»
  • Μεγάλο το ενδιαφέρον και από συνδικάτα του εξωτερικού, που αποτυπώθηκε και στη διεθνιστική εκδήλωση της Παρασκευής

Από την υποδοχή των ξένων αντιπροσωπειών στο αεροδρόμιο
Από την υποδοχή των ξένων αντιπροσωπειών στο αεροδρόμιο
Ξεκινούν το Σάββατο 18/6 οι εργασίες της μεγάλης Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΠΑΜΕ στο κλειστό γήπεδο της Δραπετσώνας «Αριστείδης Παπαμιχαήλ», με σύνθημα «Στην οργάνωση η δύναμη, στον αγώνα η ελπίδα, όπλο μας η αλληλεγγύη». Από το Σάββατο μέχρι την Κυριακή περισσότερες από 500 συνδικαλιστικές οργανώσεις (βλ. σελ. 14), περίπου 2.000 εργαζόμενοι συνδικαλιστές από κάθε κλάδο και περιοχή της χώρας, θα «συναντηθούν», θα συζητήσουν την πολύτιμη πείρα από τους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, θα επεξεργαστούν τα επόμενα βήματα της προσπάθειας να δυναμώσουν η οργάνωση στους χώρους δουλειάς, η πάλη και η διεκδίκηση με κριτήριο τις ανάγκες των εργαζομένων, η αντιπαράθεση με το κράτος και την εργοδοσία. Η μεγάλη ανταπόκριση που έχει συναντήσει το κάλεσμα στέλνει ελπιδοφόρο μήνυμα και σηματοδοτεί νέες δυνατότητες για να πολλαπλασιαστούν οι δυνάμεις που δίνουν τη μάχη στους χώρους δουλειάς και τους κλάδους για την υπεράσπιση των εργαζομένων.

Η Πανελλαδική Σύσκεψη ανοίγει τις εργασίες της μετά από ένα πολύ μεγάλο άνοιγμα σε χώρους δουλειάς, με σωματεία που συζήτησαν ζωντανά για τη συμμετοχή τους, πολλά από αυτά πήραν τέτοια απόφαση για πρώτη φορά. Για άλλα σωματεία αυτή η Σύσκεψη ήταν η αφορμή να μοιραστούν την πείρα από τους αγώνες, να βάλουν μπροστά νέες αγωνιστικές παρεμβάσεις και διεκδικήσεις.

Συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες από 20 χώρες δίνουν το «παρών». Στιγμιότυπο από τη διεθνιστική εκδήλωση της Παρασκευής
Συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες από 20 χώρες δίνουν το «παρών». Στιγμιότυπο από τη διεθνιστική εκδήλωση της Παρασκευής
Αλλωστε η προετοιμασία και οι εργασίες της Σύσκεψης πάνε μαζί με τις μάχες που δίνονται από συνδικάτα για τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων (βλ. σελ. 15), απέναντι στη λαίλαπα της ακρίβειας που κατατρώει το εισόδημα, στους αντεργατικούς νόμους που επιτρέπουν σε κυβερνήσεις και εργοδοσία να έχουν βάλει στον «πάγο» τις Συμβάσεις και να κρατούν καθηλωμένους τους μισθούς. Σε χώρους δουλειάς οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναβρασμό, προχωρούν σε συνελεύσεις, στάσεις εργασίας και άλλες παρεμβάσεις, μια δραστηριότητα που εμπλουτίζει τη συζήτηση, γύρω από το βασικό θέμα που απασχολεί το οργανωμένο εργατικό κίνημα και βρίσκεται στο επίκεντρο της σύσκεψης: Το τι συνδικάτα χρειάζονται οι εργαζόμενοι, με ποιο προσανατολισμό, ώστε να δυναμώνει η σύγκρουση με την εργοδοσία, τις κυβερνήσεις και το κράτος, να δυναμώνει η διεκδίκηση με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων που υπονομεύονται από το κυνήγι της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Συμμετέχουν Συνδικάτα από 20 χώρες

Η μεγάλη σημασία της Σύσκεψης αναδεικνύεται και από τη συμμετοχή δεκάδων αντιπροσωπειών αγωνιστικών συνδικάτων άλλων χωρών, που από το πρωί της Παρασκευής κατέφθαναν αεροπορικώς στην Αθήνα.

Στο αεροδρόμιο, τον γενικό γραμματέα της ΠΣΟ, Πάμπη Κυρίτση, υποδέχτηκε ο Γιώργος Πέρρος, από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Παράλληλα, εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο και το Σωματείο στην επιχείρηση «SELECT SP» καλωσόρισαν τις αντιπροσωπείες με ένα μικρό δώρο.

Στη Σύσκεψη θα παραστούν επίσης 35 συνδικαλιστές από 20 χώρες: OSPN PATOS - Αλβανίας, SLOGA - Σερβίας, AST - Ισπανίας, VERDI Rems Murr Kliniken, IG Metal Βάδης - Βυρτεμβέργης και IG Metal LEAR Γερμανίας, Συνδικάτο UCUUCL Αγγλίας, Εργατικά Κέντρα Μπους ντε Ρον και Βαλ ντε Μαρν, Ομοσπονδία Χημικής Βιομηχανίας, Ομοσπονδία Εμπορίου και το Συνδικάτο Τρένων Μονπαρνάς Παρισιού από τη Γαλλία, USM Μονακό, Ομοσπονδία Μεταφορών Νακλιάτ-Ις και Ομοσπονδία Υπηρεσιών Σόσιαλ Ις Τουρκίας, ΠΕΟ και DEVIS Κύπρου, Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Γιουτλάνδης Δανίας, AFSCME 3800 ΗΠΑ, Συνδικάτο Μετρό Στοκχόλμης, OSCMS Τσεχίας, PSU Ιρλανδίας, NEHAWU Νότιας Αφρικής, CITU Ινδίας, Συνδικάτο Ιερουσαλήμ Παλαιστίνης, GFTU Συρίας, USB Ιταλίας, Συνομοσπονδία Πορτογαλίας CGTP In.

Επίσης, χαιρετιστήρια στη Σύσκεψη του ΠΑΜΕ και μηνύματα αλληλεγγύης έχουν στείλει συνδικάτα από Ρουμανία, Αυστρία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ινδία, Πακιστάν, Σρι Λάνκα και Ισπανία.

Με τη διεθνιστική εκδήλωση άνοιξε η αυλαία των εργασιών

Στο μεταξύ, το απόγευμα της Παρασκευής, με επιτυχία διοργανώθηκε η διεθνιστική εκδήλωση του ΠΑΜΕ με τη συμμετοχή δεκάδων συνδικαλιστών και εκπροσώπων των παραπάνω αντιπροσωπειών, με θέμα: «Η δράση των Συνδικάτων σε όλες τις συνθήκες, πείρα από τις απεργιακές μάχες και τους αγώνες των εργατών την περίοδο της πανδημίας».

Την εκδήλωση άνοιξε ο Ν. Θεοδωράκης, μέλος της Γραμματείας Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΜΕ, καλωσορίζοντας εκ μέρους του ΠΑΜΕ τις διεθνείς αντιπροσωπείες. Στην εκδήλωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Γιώργος Μαυρίκος, επίτιμος πρόεδρος της ΠΣΟ, και ο Πάμπης Κυρίτσης, ενώ παρουσιάστηκε ένα σύντομο βίντεο από την πολύμορφη αγωνιστική δραστηριότητα που ανέπτυξε όλα τα προηγούμενα χρόνια το ΠΑΜΕ.

Στην εκδήλωση μίλησαν η Μαίρη Αγρογιάννη, γγ της ΕΙΝΑΠ, και ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος της Ενωσης Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων (ΕΝΕΔΕΠ) στο λιμάνι του Πειραιά (COSCO), μεταφέροντας πολύτιμη πείρα από τους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος. Στη συνέχεια τον λόγο πήραν εκπρόσωποι από τα ξένα συνδικάτα οι οποίοι περιέγραψαν τις συνθήκες που επικρατούν στις χώρες τους, προβλήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι αυτών των χωρών και τη δράση των συνδικάτων για την οργάνωση του αγώνα τους.

Την πείρα από τους αγώνες που έδωσαν οι υγειονομικοί κατά τη διάρκεια της πανδημίας συμπύκνωσε η Μαίρη Αγρογιάννη. Αναφέρθηκε στον αγώνα για την υπεράσπιση και βελτίωση των υπηρεσιών Υγείας στον λαό, για το δικαίωμα στην αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Υγεία για όλους, μίλησε για το σπάσιμο της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων που πραγματοποίησαν οι αγωνιστές υγειονομικοί, στις 20 Μάρτη 2020, μπροστά στο υπουργείο Υγείας, αλλά και για τη γενίκευση του αγώνα μέσα από τον συντονισμό της δράσης με σωματεία άλλων κλάδων, στη συμβολή της ΟΕΝΓΕ για να περάσει το μήνυμα της αντίστασης κ.ά. Επίσης, για τις δυνατότητες της επιστήμης που βρήκε μέσα σε λίγους μήνες εμβόλια αλλά και για το ότι οι επιστημονικές ανακαλύψεις γίνονται εμπόρευμα στον καπιταλισμό, ενώ αποτύπωσε την τεράστια αντίθεση ανάμεσα στους μαζικούς τάφους των φτωχών της Νέας Υόρκης και τους λίγους πλούσιους καπιταλιστές, που κάνουν διακοπές στο Διάστημα.

«Αυτή η εμπειρία», τόνισε, «είναι για εμάς τεράστια παρακαταθήκη για τις μεγάλες μάχες που έχουμε να δώσουμε από δω και πέρα, τόσο απέναντι στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, όσο και απέναντι στις επιδιώξεις για περιορισμούς στη συνδικαλιστική δράση».

Καλωσορίζοντας τις αντιπροσωπείες των ξένων συνδικάτων εκ μέρους του ΠΑΜΕ, ο Μ. Μπεκρής μίλησε για τη στήριξη που έδωσαν σε κάθε αγώνα των εργαζομένων στην Ελλάδα, που «μας τροφοδότησε με μεγαλύτερη αντοχή, με δύναμη και κουράγιο. Η αλληλεγγύη και η διεθνιστική ταξική πάλη των εργαζομένων αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο ώστε να μπορέσει η ταξική πάλη των εργατών να βάλει τη σφραγίδα της στις εξελίξεις, να οργανώσει μεγάλους και νικηφόρους ταξικούς αγώνες», ανέφερε. Εκανε μια αναδρομή στον μεγάλο αγώνα των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά, στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO που ανάγκασε το μονοπωλιακό μεγαθήριο και τους εργολάβους να υπογράψουν ΣΣΕ.

«Αυτές οι μάχες», είπε, «αυτός ο αγώνας που είχε, έχει και θα έχει συνέχεια, αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία γιατί επιβεβαιώνουν ένα και το αυτό: Μόνο οι αγώνες μπορούν να φέρουν αποτελέσματα, αγώνες που στοχεύουν ταυτόχρονα τον πραγματικό αντίπαλο, τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις κυβερνήσεις που τους υπηρετούν. Αγώνες που υπερασπίζονται τα ταξικά συμφέροντα και δείχνουν την προοπτική της ταξικής πάλης. Που δεν καλλιεργούν αυταπάτες ότι υπάρχουν κυβερνήσεις φιλολαϊκές για τους εργαζόμενους, που δεν θέλουν να μετατρέψουν το κίνημα σε σκαλοπάτι των κυβερνητικών αλλαγών».

Σημαντικός για τη διεθνή εργατική τάξη ο αγώνας του ΠΑΜΕ

Θερμός ήταν ο αγωνιστικός χαιρετισμός που μετέφερε ο Πάμπης Κυρίτσης, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «το ΠΑΜΕ έδειξε καινοτόμες μορφές δράσης σε δύσκολες συνθήκες τα τελευταία χρόνια». Ανέδειξε τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής κρίσης που φορτώνεται στους εργαζόμενους, αλλά και στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, σημειώνοντας την υποκριτική επίκληση από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ της «προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Αναφέρθηκε ακόμα στη δράση της ΠΣΟ μέσα στην πανδημία, σημειώνοντας ότι αυτήν την περίοδο στοχοποιήθηκαν οι διαδηλώσεις και το δικαίωμα στην απεργία. Οπως είπε, η ΠΣΟ συνέχισε να λειτουργεί αδιάκοπα, να συντονίζει τους αγώνες, οι Επιτροπές συναντιούνταν συχνά σε διαδικτυακή βάση, συνεχίστηκαν οι δραστηριότητες για το δυνάμωμα της αλληλεγγύης.

Στην αγωνιστική φιλία με την οποία συνδέονται το ΠΑΜΕ και η ΘΣΒ από την Ιταλία μίλησε η εκπρόσωπος της συνδικαλιστικής οργάνωσης Cinzia Della Porta. «Η ιστορική στιγμή που αντιμετωπίζουμε είναι σκληρή για τους εργάτες και τα ταξικά σωματεία που παλεύουν για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση», ανέφερε μεταξύ άλλων. Και μίλησε για την εγκληματική πολιτική του κέρδους που προκάλεσε εκατομμύρια θύματα σε όλο τον κόσμο, αλλά και για τη δράση της USB στην Ιταλία ενάντια στον πόλεμο.

Από τη Γερμανία ο Vincent Leuze μίλησε για τη μεγάλη ζημιά που κάνουν στα συνδικάτα και στο εργατικό κίνημα οι σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις, λέγοντας ότι «ουσιαστικά καταστέλλουν τους αγώνες και βασίζονται στη συνεργασία με τους καπιταλιστές». «Απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους και τους λέμε να βασιστούν στη δική τους δύναμη, να μην εμπιστεύονται την κυβέρνηση», ανέφερε και μίλησε για τις προσπάθειες οργάνωσης των ταξικών αγώνων.

Η Lily Kerr, από το Συνδικάτο PSU, μετέφερε τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς των εργαζομένων της Ιρλανδίας και ιδιαίτερα την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ.

Την κατάσταση των δημόσιων δομών Υγείας στις λεγόμενες «ανεπτυγμένες» χώρες, η οποία αναδείχθηκε με τραγικό τρόπο στις συνθήκες της πανδημίας, σχολίασε ο Olivier Mateu, από το Εργατικό Κέντρο Μασσαλίας. Αναφερόμενος στους αγώνες στη Γαλλία, μίλησε για τις κινητοποιήσεις που έγιναν για την υπεράσπιση θέσεων εργασίας, την πάλη των λιμενεργατών για τα δικαιώματά τους, τις παρεμβάσεις σε μια σειρά από χώρους για την προστασία από την πανδημία. «Δεν πρέπει να ανεχθούμε την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας και ζωής μας», τόνισε.

  • Ο «Ριζοσπάστης» θα δώσει συνέχεια στο ρεπορτάζ από την εκδήλωση σε επόμενο φύλλο
Λαϊκό γλέντι με τον Μπάμπη Τσέρτο το Σάββατο

Στο πλαίσιο της Σύσκεψης το ΠΑΜΕ διοργανώνει λαϊκό γλέντι με τον Μπάμπη Τσέρτο, το Σάββατο 18 Ιούνη, στις 9 μ.μ., στον χώρο των Λιπασμάτων Δραπετσώνας. Απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους και στα συνδικάτα του Πειραιά, αλλά και όλης της Αττικής, να δώσουν το «παρών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ