ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Ιούνη 2022 - Κυριακή 19 Ιούνη 2022
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΚΛΑΔΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Ιούνη το «κόκκινο ραντεβού» στη Δραπετσώνα

  • Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση τη δεύτερη μέρα, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα
  • «Με το ΚΚΕ στη σωστή πλευρά της Ιστορίας! Για τον σοσιαλισμό!» το σύνθημα των εκδηλώσεων

Με σύνθημα «Με το ΚΚΕ στη σωστή πλευρά της Ιστορίας! Για τον σοσιαλισμό!» και πλούσιο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συζητήσεις, συναυλίες, εκθέσεις και αφιερώματα, προετοιμάζεται το Φεστιβάλ που διοργανώνουν η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά και οι κλαδικές Οργανώσεις Αττικής της ΚΝΕ στα Λιπάσματα Δραπετσώνας την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Ιούνη. Κορύφωση των εκδηλώσεων θα αποτελέσει η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση το Σάββατο στις 8 μ.μ., με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Για το μεγάλο πολιτικό άνοιγμα των Κομματικών και ΚΝίτικων Οργανώσεων ενόψει του Φεστιβάλ, την πρωτοπόρα δράση του Κόμματος όλο το προηγούμενο διάστημα, για όλα τα ζητήματα που «καίνε» τον λαό και τη νεολαία της περιοχής, αλλά και για τους αγώνες που έχουν στο επίκεντρο το λιμάνι, τα επιχειρηματικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς γύρω από αυτό, οργανώνοντας την πάλη για τα λαϊκά δικαιώματα και τις ανάγκες, απέναντι στα επιχειρηματικά σχέδια ανταγωνιστικών μονοπωλίων, ο «Ριζοσπάστης» φιλοξενεί στο παρόν φύλλο αρθρογραφία και συνεντεύξεις.

Η Ιστορία έχει μια σωστή πλευρά και την επιλέγουμε, έχει έναν δρόμο για το δίκιο και θα τον βαδίσουμε!

Αντιπολεμικό συλλαλητήριο ενάντια στην έλευση του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ Ντε Γκολ» στον Πειραιά
Αντιπολεμικό συλλαλητήριο ενάντια στην έλευση του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ Ντε Γκολ» στον Πειραιά
Στον Πειραιά μετράμε αντίστροφα μέχρι να ανοίξει τις πύλες του το Φεστιβάλ που διοργανώνουν η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά και οι κλαδικές Οργανώσεις Αττικής της ΚΝΕ!

Θα πραγματοποιηθεί φέτος για δεύτερη χρονιά στα Λιπάσματα Δραπετσώνας, σε μια έκταση 640 στρεμμάτων δίπλα στη θάλασσα, για την οποία έχουν αναπτυχθεί αγώνες και διεκδικήσεις προκειμένου να αποδοθεί στον λαό και τη νεολαία της περιοχής, να διαμορφωθούν υποδομές, χώροι πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού.

Η ανάδειξη αυτού του αιτήματος και το δυνάμωμα του αγώνα για τη διεκδίκηση και την αναβάθμιση ελεύθερων χώρων αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία αν σκεφτεί κανείς ότι στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά ψάχνεις με το «κιάλι» για να βρεις χώρους πρασίνου, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις ανοιχτές για τον λαό και τη νεολαία της περιοχής.

Αυτό που βρίσκεις βέβαια σε αφθονία είναι η ρύπανση και η καταστροφή του περιβάλλοντος με τα «καζάνια του θανάτου» στη Δραπετσώνα και στο Πέραμα, τα σχέδια υποβάθμισης της Πειραϊκής, τη δημιουργία χωματερών δίπλα στους οικιστικούς ιστούς και ό,τι άλλο προκύψει, αφού η πείρα των τελευταίων χρόνων έχει αποδείξει ότι κάθε επενδυτικό σχέδιο που δήθεν θα αναβάθμιζε τη ζωή του λαού στον Πειραιά, τελικά μπουκώνει με κέρδη τους ομίλους και ρημάζει τα δικαιώματα και την ποιότητα ζωής του λαού και της νεολαίας.

Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ πραγματοποιούμε αυτές τις μέρες ένα μεγάλο πολιτικό άνοιγμα στη νεολαία της περιοχής συζητώντας με χιλιάδες νέους, εργαζόμενους, μαθητές και φοιτητές για όσα μας «καίνε», για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και τις σχολές, για τη γενικευμένη ανασφάλεια που έχει προκαλέσει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, για το άγχος που μας έχει φορτώσει ένα άδικο σύστημα για το πώς θα τα βγάλουμε πέρα, για το τι μπορούμε να κάνουμε.

Ιδιαίτερα στον Πειραιά αυτός ο προβληματισμός και η αγανάκτηση δυναμώνουν από τις αντιφατικές εικόνες που αντικρίζει ένας νέος, βλέποντας, για παράδειγμα, από τη μια γιγαντιαία έργα, όπως αυτά της COSCO, από τα οποία θησαυρίζουν οι ιδιοκτήτες της και από την άλλη την εντατικοποίηση που βιώνουν οι εργαζόμενοι, τα χτυπημένα εργασιακά δικαιώματα, μέχρι την κορυφή του παγόβουνου που είναι οι σακατεμένοι και νεκροί εργάτες.

Τη μαυρίλα που γεμίζει αυτό το σάπιο σύστημα τη ζωή μας υπάρχει τρόπος να την αντιμετωπίσουμε!

Ο εμβληματικός αγώνας των εργατών της COSCO στην πόλη μας, που τα έβαλε με «θεούς και δαίμονες», με τις κυβερνήσεις, την εργοδοσία, την καταστολή, με όλων των ειδών τους μηχανισμούς που στήθηκαν για να τους χτυπήσουν, μας δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε για να κατακτήσουμε τα δικαιώματά μας, για να ζήσουμε όπως μας αξίζει.

Σε αυτόν τον αγώνα προστίθενται οι μεγάλοι αγώνες στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα, για την υπογραφή ΣΣΕ, όπως και η πρόσφατη απεργία στο «Ναυπηγείο Σπανόπουλου», όπως επίσης ο αγώνας των εργαζομένων της «e-food», των εργατών της ΛΑΡΚΟ, των οικοδόμων που υπέγραψαν ΣΣΕ με αυξήσεις.

Προστίθενται το ελπιδοφόρο αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών που ανέδειξαν την «Πανσπουδαστική» πρώτη δύναμη και ήδη έκαναν ...κομφετί τον ψηφισμένο νόμο για την πανεπιστημιακή αστυνομία, οι κινητοποιήσεις των μαθητών και οι δράσεις τους μέσα στα σχολεία που γέμισαν τα προαύλιά τους με αντιπολεμικά συνθήματα.

Από όλους αυτούς τους αγώνες βγαίνει για τη νέα γενιά ένα καθοριστικό συμπέρασμα που μπορεί να οδηγήσει τη σκέψη και τη δράση μας. Οσες φορές εναποθέσαμε τις ελπίδες μας σε «σωτήρες», η ζωή μας έγινε όλο και χειρότερη. Οσες φορές όμως εμπιστευτήκαμε τις δικές μας δυνάμεις, πήγαμε κόντρα στην απάθεια και τη μοιρολατρία, επιλέξαμε τον αγώνα και τη συλλογική διεκδίκηση, τότε οι αγώνες μας είχαν αποτέλεσμα, τότε ήταν οι στιγμές που καταφέραμε να χαμογελάσουμε. Και τα μέλη της ΚΝΕ είμαστε περήφανοι επειδή σε όλες αυτές τις στιγμές ήμασταν εκεί, πρωτοστατήσαμε, δεν λείψαμε από πουθενά.

Με το σύνθημα που επιλέξαμε μπροστά στο Φεστιβάλ, «Με το ΚΚΕ στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, για τον σοσιαλισμό!», επιδιώκουμε να προβάλουμε επιθετικά την ανάγκη συμπόρευσης με το ΚΚΕ, που όπως σε όλη την Ιστορία αγώνων και θυσιών του, έτσι και σήμερα συνεχίζει αταλάντευτα να βρίσκεται «στη σωστή πλευρά της Ιστορίας». Σύνθημα που σημαδεύτηκε από την αντιπαράθεση που άνοιξε με την κυβέρνηση της ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, που στοιχήθηκαν με τη γραμμή και την προπαγάνδα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ για την ιμπεριαλιστική σύγκρουση που διεξάγεται στην Ουκρανία με τυπική έναρξη την απαράδεκτη εισβολή της καπιταλιστικής Ρωσίας.

Παίρνουμε θέση!

Στη «σωστή πλευρά της Ιστορίας» απέναντι στους δολοφόνους ιμπεριαλιστές, που για τα κέρδη των λίγων δεν διστάζουν μπροστά σε κανένα έγκλημα. Απέναντι σε όλα τα στρατόπεδα ληστών που την περίοδο της ειρήνης κάνουν μπίζνες και διπλωματία με τη δύναμη των όπλων και όταν πια οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί οξυνθούν παραπέρα οδηγούν τους λαούς στη σφαγή για τα κέρδη των λίγων.

Απέναντι στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που μπλέκουν όλο και πιο βαθιά τη χώρα και τον λαό μας σε πολύ επικίνδυνες εξελίξεις ενώ την ίδια στιγμή κάνουν τους... «κινέζους» απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα που συνεχώς δυναμώνει. Απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ που συντασσόμενοι με τα μπούνια με το ΝΑΤΟικό στρατόπεδο έχουν μετατρέψει τη χώρα μας σε μια μεγάλη μπαρουταποθήκη από την Κρήτη μέχρι τον Εβρο. Απέναντι σε όλους αυτούς που έφεραν στη Βουλή και χειροκρότησαν τον Ζελένσκι και τους ναζί του Τάγματος Αζόφ.

Στη «σωστή πλευρά της Ιστορίας» απέναντι στο σύστημα και την πολιτική που επιδεινώνει τους όρους ζωής και επιτίθεται διαρκώς στα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας, που μας φορτώνει τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης και της ματωμένης τους ανάπτυξης, για να εξασφαλίζονται η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των μεγάλων ομίλων. Απέναντι στο σύστημα που ούτε θέλει ούτε μπορεί να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας στην Υγεία, στη μόρφωση, στην εργασία με δικαιώματα, στις δημοκρατικές ελευθερίες, στον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

Για όλους αυτούς τους λόγους καλούμε τη νεολαία να συμπορευτεί με το ΚΚΕ «στη σωστή πλευρά της Ιστορίας» για να δυναμώσει ο αγώνας, για να μπορέσουμε να ανασάνουμε, για να βαδίσουμε ακόμη περισσότεροι τον όμορφο και δίκαιο δρόμο για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και την οικοδόμηση της κοινωνίας της πραγματικής ελευθερίας, δικαιοσύνης και δημοκρατίας, του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Αυτόν τον δρόμο αξίζει να βαδίσει κάθε νέος που δεν ανέχεται την αδικία και την εκμετάλλευση, που τα όνειρά του δεν χωράνε στα ασφυκτικά σημερινά πλαίσια.

Το Φεστιβάλ, με τις εκδηλώσεις του και το πρόγραμμά του, με τις συζητήσεις για τους νέους εργαζόμενους, για τους μαθητές, με την πολιτική συγκέντρωση και την ομιλία από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μπορεί να συμβάλει ώστε να δυναμώσουν και άλλο η συζήτηση και ο προβληματισμός μέσα στη νεολαία της περιοχής, μπορεί να δώσει διέξοδο και απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν χιλιάδες νέοι σήμερα για το τι μπορούμε να κάνουμε. Με το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα αποτελεί μια ευκαιρία για να ξεσκάσουμε, να περάσουμε καλά, να γεμίσουμε δύναμη και αισιοδοξία για τους μεγάλους αγώνες που θα έρθουν το επόμενο διάστημα και θα μας βρουν και πάλι στην πρώτη γραμμή.

Για όλους αυτούς τους λόγους τις μέρες που απομένουν, με τον «Οδηγητή» και τον «Ριζοσπάστη», με το πρόγραμμα του Φεστιβάλ και το εισιτήριο ενίσχυσης είμαστε αποφασισμένοι να σαρώσουμε όλο τον Πειραιά και να καταφέρουμε τον στόχο που έχουμε θέσει: Στις 24 και 25 Ιούνη να βουλιάξουν τα Λιπάσματα από χιλιάδες νέους που παίρνουν θέση με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας.


Βασίλης ΠΥΡΡΟΣ
Μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης Πειραιά

Μήνυμα διεκδίκησης η διεξαγωγή του Φεστιβάλ στον χώρο των πρώην Λιπασμάτων

Μιλάνε στον «Ριζοσπάστη» εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στους δήμους Κερατσινίου - Δραπετσώνας και Περάματος

Κινητοποίηση για να μην προχωρήσουν τα εγκληματικά επιχειρηματικά σχέδια στην Πειραϊκή
Κινητοποίηση για να μην προχωρήσουν τα εγκληματικά επιχειρηματικά σχέδια στην Πειραϊκή
To Φεστιβάλ της ΤΟ Πειραιά και των κλαδικών Οργανώσεων Αττικής της ΚΝΕ θα φιλοξενηθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στον χώρο των πρώην Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα. Για τη σημασία της φετινής διοργάνωσης και τον αντίκτυπο αυτής της πρωτοβουλίας στις γειτονιές του Πειραιά, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τους εκλεγμένους με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Γιώργο Καλαμαρά, δημοτικό σύμβουλο Κερατσινίου - Δραπετσώνας και τον Βασίλη Βατίστα, δημοτικό σύμβουλο Περάματος.

* * *

Οπως μας εξηγεί ο Γιώργος Καλαμαράς, το Φεστιβάλ της ΚΝΕ στα Λιπάσματα έχει ήδη γίνει θεσμός. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό, τόσο λόγω της μεγάλης ιστορίας του χώρου, όπου υπήρξε εμβληματικός χώρος δουλειάς της περιοχής μας. Αλλά και λόγω των αγώνων που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια από το εργατικό - λαϊκό κίνημα για να αποδοθεί εξολοκλήρου στον λαό της περιοχής, για να δοθεί ανάσα στην ανάγκη του λαού και της νεολαίας για πρόσβαση σε ελεύθερους χώρους δίπλα στη θάλασσα, για πρόσβαση στην πολιτιστική, την αθλητική δραστηριότητα και την ψυχαγωγία. Ολα αυτά ενάντια σε κρατικούς και επιχειρηματικούς σχεδιασμούς που έχουν βγάλει "μαχαιροπίρουνα" για να "πέσουν πάνω στο φιλέτο". Σχεδιασμοί που έχουν στο μάτι τον χώρο για να αναπτύξουν τις μπίζνες τους, με τον λαό απέξω να κοιτάει τη βιτρίνα και να πληρώνει».

Από το περσινό Φεστιβάλ στον χώρο των Λιπασμάτων
Από το περσινό Φεστιβάλ στον χώρο των Λιπασμάτων
Η μεγάλη σημασία του Φεστιβάλ της ΚΝΕ στον Πειραιά όμως έχει και ακόμα μια σημαντική πλευρά: «Αναδεικνύει τις δύο αντιφατικές εικόνες που επικρατούν στην πόλη μας τα τελευταία χρόνια. Από τη μία τα ΝΑΤΟικά πλοία να πηγαινοέρχονται στο λιμάνι μετατρέποντας τον λαό της πόλης μας σε στόχο της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης, η εμβληματική επένδυση της COSCO που μετατρέπει το λιμάνι σε ένα τέρας με κοντέινερ, των έργων της στην Πειραϊκή και στο Κερατσίνι που σηκώνουν φράχτη και στους ελάχιστους χώρους που έχει ο λαός πρόσβαση στη θάλασσα, τα φαραωνικά σχέδια αναπλάσεων στον Πύργο του Πειραιά, στην παλιά ΧΡΩΠΕΙ, στις φυλακές Κορυδαλλού αλλά και σε παλιά βιομηχανικά κτίρια εργατογειτονιών, που διαμορφώνουν την "καλαίσθητη αυλή" των επιχειρηματικών μπίζνες στον Πειραιά, είναι η μία εικόνα της πόλης.

Από την άλλη είναι οι εικόνες των εξουθενωμένων και σακατεμένων εργατών στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, οι εικόνες της εντατικοποίησης και της έντασης της εκμετάλλευσης σε μεγάλους χώρους δουλειάς, στα καράβια, στα εμπορικά καταστήματα και τα εργοστάσια. Είναι η εικόνα των εξουθενωμένων γιατρών σε μια εφημερία στο Κρατικό Νίκαιας, των ράντζων στους διαδρόμους, των στοιβαγμένων στην ουρά που περιμένουν νοσηλεία. Τα τεράστια κενά και οι ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας και σε άλλες μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας σε όλους του δήμους του Πειραιά. Είναι τα απαρχαιωμένα σχολικά κτίρια και τα νηπιαγωγεία που στεγάζονται σε κοντέινερ. Είναι η πλήρης εγκατάλειψη χώρων άθλησης προσβάσιμων για τη νεολαία του Πειραιά. Αυτές οι αντιφατικές εικόνες λένε ένα πράγμα: Επιχειρηματικοί και κυβερνητικοί σχεδιασμοί, κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και οι λαϊκές ανάγκες είναι δύο πράγματα ασυμβίβαστα!».

Συνένοχες κυβερνήσεις, περιφερειακές και δημοτικές αρχές

ΝΑΤΟικό πλοίο που ελλιμενίστηκε στον Πειραιά, «στολίζεται» με κόκκινη μπογιά
ΝΑΤΟικό πλοίο που ελλιμενίστηκε στον Πειραιά, «στολίζεται» με κόκκινη μπογιά
Ο Βασίλης Βατίστας από την πλευρά του σχολιάζει «τα έργα και τις ημέρες» της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ καθώς και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και των αντίστοιχων περιφερειακών αρχών, καθώς και των δύο δημοτικών αρχών του ΣΥΡΙΖΑ σε Κερατσίνι - Δραπετσώνα και Πέραμα. Σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Η σημερινή περιφερειακή αρχή της ΝΔ πήρε κυριολεκτικά τη σκυτάλη από την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ στη στήριξη των αντιλαϊκών σχεδίων στις γειτονιές του Πειραιά. Στήριξαν και χρηματοδότησαν τα επιχειρηματικά σχέδια της COSCO, την επαναλειτουργία των καζανιών του θανάτου στο Πέραμα, αδειοδότησαν τη λειτουργία των καζανιών της "Οil Οne" στην περιοχή των Λιπασμάτων, προχώρησαν το σχέδιο για κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στο Σχιστό, που εμπνεύστηκε η Δούρου και υλοποιεί ο Πατούλης.

Αντίστοιχη ευθύνη έχουν και οι δημοτικές αρχές του ΣΥΡΙΖΑ σε Κερατσίνι - Δραπετσώνα και Πέραμα, που στηρίζουν τον πυρήνα αυτού του σχεδιασμού σε κάθε βήμα του, όσο κι αν εμφανίζονται να διαφωνούν με πλευρές του, κοροϊδεύοντας τον λαό της περιοχής ότι είναι στο πλευρό του και ότι αγωνιούν για τα δικά του συμφέροντα και τις ανάγκες.

Ειδικά η δημοτική αρχή Περάματος έχει ευθύνη, καθώς λειτουργεί Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο παλιό νεκροταφείο δίπλα στο μεγαλύτερο σχολικό συγκρότημα της πόλης. Υστερα από εισήγηση - πρόταση της δημοτικής αρχής, η κυβέρνηση της ΝΔ αδειοδότησε τη λειτουργία του χώρου ως ΣΜΑ, στερώντας από τον λαό ένα χώρο πρασίνου 10 τουλάχιστον στρεμμάτων. Ακόμη, με ευθύνη της ρημάζει ο "Αρμός", ανοίγοντας την όρεξη στο μονοπώλιο της COSCO να καταπατήσει τον χώρο.

Ολα αυτά άλλωστε δεν είναι τυχαία, αφού ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που ως κυβέρνηση παραχώρησε το λιμάνι, έδωσε γην και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους και τους σχεδιασμούς τους στην περιοχή. Πάει πολύ τώρα οι βουλευτές του στην Α' και Β' Πειραιά και οι δημοτικές αρχές και παρατάξεις του να το "παίζουν αντιπολίτευση", όταν στα δικά τους έργα πατάνε σήμερα και κλιμακώνουν την επίθεση στη ζωή του λαού του Πειραιά η κυβέρνηση και η περιφερειακή αρχή της ΝΔ».

Ο λαός μπορεί να δώσει απάντηση, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ

Στη συνέχεια, ο Βασίλης Βατίστας αναφέρει την καθοριστική συμβολή των μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στον Πειραιά, σε όλους τους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος και προσθέτει πως «πρωτοστάτησαν στην οργάνωση των κινητοποιήσεων, των διεκδικήσεων, των παρεμβάσεων, του συντονισμού του αγώνα μέσα στους φορείς του μαζικού κινήματος, στα σωματεία και στους συλλόγους, αλλά και με τη μαχητική προβολή των διεκδικήσεων του λαού μέσα στα Δημοτικά Συμβούλια, την Περιφέρεια και τη Βουλή, αποκαλύπτοντας τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, σε αντιπαράθεση με τους πραγματικούς ενόχους, τις κυβερνήσεις, την Τοπική Διοίκηση, το κεφάλαιο».

Ο Γιώργος Καλαμαράς αναφέρεται κι αυτός στους μεγάλους αγώνες που αναπτύχθηκαν το τελευταίο διάστημα στον Πειραιά, με καθοριστική τη συμβολή του ΚΚΕ: «Τον μεγαλειώδη και νικηφόρο αγώνα των εργατών της COSCO, που μετά από μεγάλη μάχη έσπασαν την αδιαλλαξία της εργοδοσίας και υπέγραψαν Συλλογική Σύμβαση κόντρα στην COSCO, την κυβέρνηση, τα δικαστήρια και τα ΜΑΤ.

Τους πρόσφατους αγώνες στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος για τη Συλλογική Σύμβαση και τη σημαντική απεργία στο ναυπηγείο του Σπανόπουλου. Τις απεργιακές μάχες των ναυτεργατών που έσπασαν πάνω στους καταπέλτες την προσπάθεια καταστολής των αγώνων τους. Την κορυφαία στιγμή για το εργατικό κίνημα της χώρας μας, την Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ, που φιλοξενείται στη γειτονιά μας αυτές τις μέρες.

Τους αγώνες του εργατικού και λαϊκού κινήματος της πόλης για την υπεράσπιση των γειτονιών μας, την υπεράσπιση της ζωής των λαϊκών οικογενειών. Για να φύγουν τα καζάνια του θανάτου από το Πέραμα και το Κερατσίνι, για να κλείσει ο παράνομος ΣΜΑ στο παλιό νεκροταφείο Περάματος, που λειτουργεί δίπλα σε σχολεία, και να μη δημιουργηθεί εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στο Σχιστό. Για να εμποδίσουμε σημερινές και προηγούμενες κυβερνήσεις, τοπικές αρχές, την COSCO και άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα να πατήσουν το πόδι τους και στους τελευταίους ελεύθερους χώρους, όπως ο "Αρμός" στο Πέραμα».

* * *

Αυτές είναι οι εικόνες που θα δώσουν το χρώμα και τον τόνο στο φετινό αντάμωμα στο Φεστιβάλ, και η φιλοδοξία είναι να πλημμυρίσει ο χώρος των Λιπασμάτων από τον λαό και τη νεολαία της πόλης, με κορύφωση το Σάββατο 25 Ιούνη, στη μεγάλη συγκέντρωση με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Για αυτόν τον λόγο οι Κομματικές Οργανώσεις και η ΚΝΕ ξεδιπλώνουν ένα πλούσιο πρόγραμμα παρεμβάσεων, επιδιώκοντας να ανοίξει πλατιά μέσα στον λαό η συζήτηση με επίκεντρο το σύνθημα του Φεστιβάλ «Με το ΚΚΕ στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, για τον σοσιαλισμό», προβάλλοντας μαχητικά την πρόταση, τις θέσεις και τις διεκδικήσεις του ΚΚΕ στην περιοχή.

Το πρόγραμμα του διημέρου εκδηλώσεων
Παρασκευή 24 Ιούνη

18.30 - Συζήτηση για μαθητές: «Με τη δύναμη της γνώσης γνωρίζουμε τον κόσμο... με τη δύναμη της οργάνωσης τον αλλάζουμε». Θα μιλήσει η Αφροδίτη Μπόμπολη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

19.30 - Συναυλία με μαθητικά και νεανικά συγκροτήματα

20.30 - Συζήτηση: «Οι μεγάλοι αγώνες του σήμερα, πυξίδα της νεολαίας στην πάλη για ζωή και δουλειά με δικαιώματα». Θα μιλήσουν οι: Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος σωματείου ΕΝΕΔΕΠ-COSCO. Μαίρη Αγρογιάννη, παθολόγος στο ΓΝ Νίκαιας, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ. Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ. Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων ν. Αττικής, εργαζόμενος στην «e-food».

21.30 - Hip-hop Συναυλία με τον Retro

21.45 - Συναυλία με τους Κοινούς Θνητούς

22.30 - Stand up Comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο

23.30 - Συναυλία με την Ιουλία Καραπατάκη

Σάββατο 25 Ιούνη

20.30 - Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση. Ομιλία από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

21.30 - Μουσικό αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία με τίτλο «ΤΡΑΒΕΡΣΟ», με την Πολυξένη Καράκογλου

22.30 - Συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου

00.30 - Λαϊκό και παραδοσιακό γλέντι με τους Rebeti

Στον χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργούν: Μαθητικό Στέκι και έκθεση με θέμα «Μια σωστή πλευρά έχει η Ιστορία», Εργατικό Στέκι και έκθεση, Στέκι της ΤΟ Κατάρτισης της ΚΝΕ, έκθεση με θέμα «Μια αναδρομή στις αντιιμπεριαλιστικές κατασκηνώσεις της ΚΝΕ», βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», χώρος του «ΤΡΑΒΕΡΣΟ» (θα πραγματοποιηθούν τουρνουά σκακιού, σεμινάριο ρομποτικής και άλλες δραστηριότητες), χώρος κατά των ναρκωτικών, χώρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, γωνιά του «κόκκινου Αερόστατου».

Η πρόσβαση στον χώρο του Φεστιβάλ

Για την είσοδο στην πύλη Ε1 (Κράκαρη):

Από τον σταθμό ΗΣΑΠ του Πειραιά:

-- 703 - τερματική στάση «Ακτή Βασιλειάδη»

-- 859 - στάση «ΥΕΝ»

-- 420 - τερματική στάση

Για την είσοδο στην πύλη του υδατόπυργου:

Από τον σταθμό ΗΣΑΠ του Πειραιά: Τρόλεϊ 20 - στάση «Δραπετσώνα»

Από το Μετρό Νίκαιας: 820 - στάση «ΙΚΑ» (μέσω πλατείας Κύπρου, Ταμπούρια)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ