ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Ιούνη 2022 - Κυριακή 19 Ιούνη 2022
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΕΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Κορυφώνεται το Σάββατο στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου

  • Στις 9 μ.μ. μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Νίκο Αμπατιέλο
  • Σε αγωνιστικό και γιορτινό κλίμα ξεκίνησαν το απόγευμα της Παρασκευής οι εκδηλώσεις

Μέσα σε κλίμα αγωνιστικό και γιορτινό άνοιξε το απόγευμα της Παρασκευής τις πύλες του το διήμερο Φεστιβάλ ΑΕΙ της ΚΝΕ στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου με κεντρικό σύνθημα «Με το ΚΚΕ, στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, για τον σοσιαλισμό!». Το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιείται η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Νίκο Αμπατιέλο, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα άνοιξαν φοιτητικά συγκροτήματα ενώ οι επισκέπτες έκαναν στάσεις στην έκθεση βιβλίου με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» και τις θεματικές εκθέσεις.

Από την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων το ενδιαφέρον προσέλκυσε η συζήτηση που διοργανώθηκε με τίτλο «Πανσπουδαστική πρώτη δύναμη. Η επόμενη μέρα για το φοιτητικό κίνημα. Οι αγώνες ενάντια στον νέο νόμο - πλαίσιο και την πανεπιστημιακή αστυνομία». Ομιλητές ήταν ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και η Αφροδίτη Κτενά, ΔΕΠ, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ. Με ενδιαφέρον και συμμετοχή από τους φοιτητές μπήκαν στο επίκεντρο τα πραγματικά σημερινά προβλήματα, όπως τα βιώνουν από την πρώτη μέρα στο πανεπιστήμιο και αφορούν τους όρους και το περιεχόμενο των σπουδών, την προοπτική των αποφοίτων. Αναδείχτηκε ξεκάθαρα ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν προοιωνίζεται τίποτα που να απαντά στα παραπάνω προς όφελος των φοιτητών, καθώς αυτό που εξυπηρετεί είναι η ενίσχυση του ρόλου των πανεπιστημίων ως επιχειρήσεων. Φωτίστηκαν η διέξοδος της συλλογικής πάλης και η πρόταση του ΚΚΕ για το πανεπιστήμιο που δίνει πραγματικά απάντηση στο τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο.


Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν ακόμα το πώς διαμορφώθηκαν οι προϋποθέσεις που οδήγησαν στο ιστορικό αποτέλεσμα της πρωτιάς της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» αλλά και η ανάγκη και οι δυνατότητες που διαμορφώνει το αποτέλεσμα των εκλογών προκειμένου να μετρηθούν σημαντικά βήματα στην ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος. Τονίστηκε η ανάγκη να εκφραστεί ακόμα μεγαλύτερη συμπόρευση της νεολαίας με το ΚΚΕ, να δυναμώσει σε κάθε έτος, τμήμα και Ιδρυμα η ΚΝΕ ως όρος για την ανάπτυξη νέων αγώνων, για να δυναμώσουν η αντοχή, το πείσμα, η αισιοδοξία, η γραμμή ρήξης και ανατροπής που συγκρούεται με τον συμβιβασμό.

Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας περιλάμβανε Hip Hop live με τον Raibo και τους Rhyme Riot, Stand up comedy με τον Αριστοτέλη Ρήγα, συναυλία με τον Δημήτρη Μυστακίδη και νησιώτικο γλέντι.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται το Σάββατο και έχει ως εξής:

19.30 Φοιτητικά συγκροτήματα

21.00 Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση. Θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

22.00 Συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη

00.30 Λαϊκό γλέντι.

Σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Ιούνη, τη σκυτάλη των φοιτητικών Φεστιβάλ παίρνουν η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα.

Στη Θεσσαλονίκη οι διήμερες εκδηλώσεις του φοιτητικού Φεστιβάλ στα γρασίδια της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ περιλαμβάνουν πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, συζητήσεις και εκδηλώσεις, θεματικές γωνιές για τον Πολιτισμό, τις νέες γυναίκες, την επιστήμη καθώς και γωνιά ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, αθλητικές επιδείξεις. Στον χώρο θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» και θα υπάρχει έκθεση που θα επιμεληθεί η ΠΟ Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ με τίτλο: «Ο σοσιαλισμός η απάντηση τον 21ο αιώνα, η ΚΝΕ η Οργάνωσή μας!».

Πιο αναλυτικά:

Παρασκευή 24 Ιούνη

Στις 19.30 βιβλιοπαρουσίαση της νέας έκδοσης «Πανδημία COVID-19: Ο καπιταλισμός στη δύση του». Θα μιλήσει ο Γιώργος Σιδέρης, επικεφαλής του Τμήματος Υγείας & Πρόνοιας της ΚΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θα ακολουθήσουν συναυλίες με τους ROCKANIDIA, ELECTRIFIED, ΣΕ + ΜΕ ΠΑΤΙΡΝΤΙ & μεγάλο γλέντι με νεανικό συγκρότημα.

Σάββατο 25 Ιούνη

Στις 19.30 εκδήλωση - συζήτηση με τίτλο: «Οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης στείλαμε μήνυμα ελπίδας, αντεπίθεσης, ανυπακοής. Με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ συνεχίζουμε στον δρόμο της ανατροπής!». Θα μιλήσει ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ. Θα πραγματοποιηθούν επίσης παρεμβάσεις από φοιτητές, εκλεγμένους στα ΔΣ των φοιτητικών συλλόγων.

Θα ακολουθήσουν συναυλίες με τους Mystery Dice, Urban Pulse, Μιθριδάτης & Κίτρινα Ποδήλατα. Θα ακολουθήσει πάρτι.

Στην Πάτρα

Στον Μόλο Αγίου Νικολάου θα πραγματοποιηθεί το Φοιτητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Πάτρα. Το πρόγραμμα ξεκινά και τις δύο μέρες στις 8 μ.μ. και περιλαμβάνει:

Παρασκευή 24 Ιούνη

  • Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «"Πανσπουδαστική ΚΣ" - Πρώτη δύναμη. Η επόμενη μέρα για το φοιτητικό κίνημα. Οι αγώνες ενάντια στον νέο νόμο - πλαίσιο και την πανεπιστημιακή αστυνομία». Θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ θα συμμετάσχουν πρόεδροι φοιτητικών συλλόγων και καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών.
  • Συναυλία με φοιτητικά συγκροτήματα.

Σάββατο 25 Ιούνη

  • Πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Στάθη Κεντρή, μέλος του ΚΣ και Γραμματέα του ΣΠ Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ.
  • Συναυλίες με το συγκρότημα «Κοινοί Θνητοί» και τον «DASON».
  • Λαϊκό, νησιώτικο γλέντι.

ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Οι εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου

Συνεχίζονται το Σαββατοκύριακο τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ, μεταφέροντας το σύνθημά τους «Στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται... Είμαι κάθε φορά το μέλλον!» με εκδηλώσεις σε νησιά του Αιγαίου και Κρήτη:

  • Το Σάββατο

Στη Μυτιλήνη, στο πάρκο Χατζηδήμου, στις 7 μ.μ.

Στο Καρλόβασι Σάμου, στην πλατεία, στις 7 μ.μ.

Στη Ρόδο, συνεχίζεται για δεύτερη μέρα το Φεστιβάλ, στις 7 μ.μ., στα ανοιχτά γηπεδάκια Κολοσσού (γήπεδο Διαγόρα).

  • Την Κυριακή

Στην Ιεράπετρα, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Στα Χανιά, τουρνουά μπάσκετ 3x3 και ποδοσφαίρου 5x5 διοργανώνονται στο Δημοτικό Στάδιο Χανίων, στις 5 μ.μ. μπροστά στις κεντρικές εκδηλώσεις του Μαθητικού Φεστιβάλ που θα γίνουν στις 26 Ιούνη.


ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ «ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟΥ»
Μια απολαυστική γιορτή με δυνατό μήνυμα για τη φιλία των λαών

Ενα πραγματικά πολύβουο, κεφάτο, πολύχρωμο και παιχνιδιάρικο Φεστιβάλ, για παιδιά όλων των ηλικιών, που έστελνε μήνυμα ειρήνης και φιλίας των λαών, ήταν αυτό που στήθηκε στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την Παρασκευή το απόγευμα για τους φίλους του «κόκκινου Αερόστατου» και αγκαλιάστηκε πολύ μαζικά από γονείς και παιδιά από κάθε γωνιά της Αθήνας.

Δύσκολο να περιγράψει κανείς όλο τον πλούτο των δραστηριοτήτων που ξετυλίγονταν ταυτόχρονα στις διάφορες γωνιές του, χωρίς να παραλείψει τίποτα. Από τους ξυλοπόδαρους που περιδιάβαιναν τον χώρο, κάνοντας ζογκλερικά, παίζοντας έως και πινγκ πονγκ (!), από τις γωνιές με τον πηλό και το σκάμμα για τα μικρότερα παιδιά, από τις σκυταλοδρομίες, τα σκαρφαλώματα, τα ακροβατικά πανιά, το παιχνίδι με τις γιγάντιες φούσκες, το ξέφρενο πάρτι μπροστά από τη σκηνή, το face painting, το εργαστήρι κρουστών, έως τις λαχταριστές λιχουδιές, αλμυρές, γλυκές και δροσιστικές που προσφέρονταν από τα μπαρ του Φεστιβάλ, αλλά και την έκθεση βιβλίου που δεν έμεινε στιγμή χωρίς κόσμο... Ηταν μια γιορτή που την απόλαυσαν μικροί και μεγάλοι...

Η μεγάλη αυτή γιορτή συνεχιζόταν και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές τα μικρόφωνα της σκηνής είχε αναλάβει ο dj Rico, για να δώσει ρυθμό και να ξεσηκώσει το κέφι. Στη συνέχεια ήταν προγραμματισμένη συναυλία με σύνθημα «Βοήθησε κι εσύ να γένει όλη η Γης αγαπημένη...», με τη συμμετοχή των ερμηνευτών Αλέξανδρου Δάικου, Αλέξανδρου Κτιστάκη, Ράνιας Μπαλή, Μιρέλας Πάχου και Θανάση Χουλιαρά και ενορχήστρωση Γιώργου Θεοφάνους και Χριστόφορου Φλυτζάνη.


Ηταν το πρώτο τέτοιο μεγάλο Φεστιβάλ που επιχείρησε το αγαπημένο περιοδικό των παιδιών «κόκκινο Αερόστατο» και η μεγάλη επιτυχία του μας υποψιάζει ότι τα παιδιά θα το ζητούν με λαχτάρα κάθε χρόνο!

Ο «Ριζοσπάστης» θα επανέλθει με αναλυτικό ρεπορτάζ και πολλές φωτογραφίες από τις όμορφες αυτές εκδηλώσεις.






Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ