ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Ιούνη 2022 - Κυριακή 19 Ιούνη 2022
Σελ. /40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΕΙΡΗΝΗ ΛΟΜΒΑΡΔΟΥ ΜΠΟΥΝΤΟΥΡΗ
ΕΙΡΗΝΗ ΛΟΜΒΑΡΔΟΥ ΜΠΟΥΝΤΟΥΡΗ
ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της αγαπημένης μου αδερφής ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΟΥ, λατρευτής μητέρας και γιαγιάς, αξιόλογης συμβολαιογράφου και αγωνίστριας, προσφέρω 200 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω ΚΟ Κέντρου Νέας Σμύρνης.

Τόνια Ταγματάρχου - Χαρατσίδου

***

ΦΩΤΟ

Για τα 6 χρόνια απουσίας του ΜΑΚΗ ΠΟΖΑΤΖΙΔΗ, συντρόφου μου στη ζωή, προσφέρω ως πρώτη δόση στο Κόμμα που έμεινε πιστός μέχρι το τέλος της ζωής του, το ποσό των 500 ευρώ.

Η σύντροφός του Μαρία Ποζατζίδου

***

Στη μνήμη του πατέρα μου ΦΙΛΙΠΠΑ, της μητέρας μου ΔΗΜΗΤΡΑΣ και του αδερφού μου ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω της ΤΟ Ιωαννίνων, το ποσό των 20 ευρώ. Να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις σε Ελλάδα και Κύπρο, να φύγετε όλοι οι φονιάδες. Δεν σας θέλουμε.

Κώστας Βεζδρεβάνης

***

Ο καπετάν Αντώνης Κουτσουλιέρης, από την Αρεόπολη Λακωνίας, προσφέρει στη μνήμη του συντρόφου καπετάν ΜΑΝΩΛΗ ΜΑΛΑΤΕΣΤΑ, αγωνιστή στη ναυτική οικογένεια, 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Ανατολικής Μάνης.

***

ΦΩΤΟ

Στις 8 Ιούνη συμπληρώθηκαν 6 χρόνια από τότε που μας άφησε για πάντα η αγαπημένη κορούλα μας ΕΙΡΗΝΗ ΜΠΟΥΝΤΟΥΡΗ - ΛΟΜΒΑΡΔΟΥ, σε ηλικία 50 ετών. Στη μνήμη της οι χαροκαμένοι γονείς προσφέρουν 50 ευρώ στο τιμημένο ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της ΕΛΕΝΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗ - ΓΚΟΛΕΜΑ, αλύγιστης κομμουνίστριας, αγωνίστριας και αγαπημένης φίλης που άντεξε στις θύελλες των «πέτρινων χρόνων», ο Σπύρος και η Μαριάνθη Χαλβατζή προσφέρουν στο ΚΚΕ 50 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Στις 17 Ιούνη 1943 εκτελέστηκε στην Καισαριανή ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΕΡΔΕΝΗΣ (φωτ.) του Γεωργίου και της Ευαγγελίας, από την Τσαριτσάνη, μαζί με άλλους 19 συντρόφους του.

Οι Ιταλοί φασίστες πήραν ομήρους από το στρατόπεδο της Λάρισας 9 κρατούμενους και τους πήγαν για εκτέλεση. Από τις φυλακές Αίγινας ή Αβέρωφ πήραν άλλους 10 και έτσι ο αριθμός των κρατουμένων έγινε 19 και 1 από το Τατόι 20 σύνολο. Τα εννιά πρώτα ονοματεπώνυμα είναι αυτών που πήραν από τη Λάρισα και τα 10 που ακολουθούν είναι εκείνων που μετέφεραν από την Αθήνα.

ΜΑΚΗΣ ΠΟΖΑΤΖΙΔΗΣ
ΜΑΚΗΣ ΠΟΖΑΤΖΙΔΗΣ
ΑΔΑΜΙΔΗΣ ΕΥΦΡΟΝΙΟΣ ή ΘΥΜΙΟΣ του Δημητρίου (32 χρόνων), ΚΡΟΜΜΥΔΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ του Κώστα (35 χρόνων), ΜΑΡΚΕΤΑΚΗΣ ή ΜΑΡΚΕΤΕΣ ΜΥΡΩΝ (52 χρόνων), ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ή ΡΟΖΗΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ του Κώστα (36 χρόνων), ΜΑΚΡΙΤΙΔΗΣ ή ΜΙΚΙΡΔΙΤΗΣ ΣΕΦΕΡΙΑΝ (28 χρόνων), ΡΑΝΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ του Δημήτρη (39 χρόνων), ΤΕΝΕΚΕΝΤΖΟΓΛΟΥ ή ΙΕΒΕΚΤΖΟΓΛΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ του Κ. (29 χρόνων), ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ του Αγ. (26 χρόνων, μεταφέρθηκε από το Τατόι), ΤΟΡΒΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ή ΕΥΘ. του Νικολάου (26 χρόνων), ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ του Πέτρου (28 χρόνων), ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ από την Αγιά Λάρισας (27 χρόνων), ΣΤΑΜΟΣ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ (27 χρόνων), ΣΕΡΔΕΝΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ του Γεωργίου (37 χρόνων), ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (25 χρόνων), ΚΟΥΝΑΒΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (50 χρόνων), ΚΟΛΛΙΑΣ ή ΚΟΧΛΙΑΣ ΚΩΣΤΑΣ του Γιώργου (27 χρόνων), ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (38 χρόνων), ΒΑΡΖΑΚΑΚΟΣ ή ΝΑΡΤΖΑΤΑΚΟΣ ΚΩΣΤΑΣ (28 χρόνων). ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ του Βασίλη (34 χρόνων), ΤΑΞΙΒΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ.

Στη μνήμη του ο ανιψιός του Θανάσης Σερδένης προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ Αγ. Κωνσταντίνου Λάρισας.

***

ΦΩΤΟ

Η συντρόφισσα ΠΟΠΗ ΔΡΙΤΣΑ γεννήθηκε στον Αγιο Θωμά Βοιωτίας. Ως κόρη αγωνιστή της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, που φυλακίστηκε και εξορίστηκε στη Μακρόνησο και τη Γυάρο, μπολιάστηκε από τα νεανικά της χρόνια με τις αγωνιστικές αξίες και τα ιδεώδη του ΚΚΕ.

Συμμετείχε στη Νεολαία Λαμπράκη από την ίδρυσή της και οργανώθηκε στο ΚΚΕ το 1974, στην Κομματική Οργάνωση του Γκύζη στην Αθήνα. Ανέπτυξε πλούσια δράση στο γυναικείο κίνημα, διατελώντας πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Γκύζη, αλλά και όπου αλλού έζησε και εργάστηκε, συμμετέχοντας στις Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ. Από το 1985 έως το 1992 ανέλαβε δουλειά στον μηχανισμό της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ και από το 1993 έως το 2013 στον μηχανισμό της Κεντρικής Επιτροπής, στην έδρα της στον Περισσό, ανταποκρινόμενη με συνέπεια και αφοσίωση. Τίμησε την ιδιότητα του μέλους του Κόμματος, μέσα από την ΚΟΒ Οινοφύτων, έως το τέλος της ζωής της στις 28/7/2020.

ΠΟΠΗ ΔΡΙΤΣΑ
ΠΟΠΗ ΔΡΙΤΣΑ
Στη μνήμη της προσφέρω στην ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ το ποσό των 100 ευρώ, για την οικονομική ενίσχυση του Κόμματος σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, και 100 ευρώ στην ΚΝΕ.

Γ. Π.

***

ΦΩΤΟ

Στις 15 Μάη «έφυγε» από κοντά μας ο πολυαγαπημένος μας σύζυγος και πατέρας ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΚΟΥΤΗΣ, στέλεχος για πολλά χρόνια του ΚΚΕ στην Καρδίτσα, συνεπής αγωνιστής και υπερασπιστής των δικαιωμάτων του λαού για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, καθημερινός αναγνώστης του «Ριζοσπάστη».

Στη μνήμη του η σύζυγος Θωμαή και η κόρη του Μάρθα προσφέρουν στο Κόμμα, μέσω της ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, το ποσό των 200 ευρώ.

Επίσης, στη μνήμη του μέλη και φίλοι του Κόμματος προσφέρουν το ποσό των 310 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Ο σύντροφος ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΥΔΑΣ γεννήθηκε στον Παγώνδα της Σάμου στις 25 Μάρτη 1934. Από μικρό παιδί, γαλουχημένος στις αρχές και τα ιδεώδη του σοσιαλισμού, πήρε μέρος στην Αντίσταση του λαού μας κατά των κατακτητών. Η αγωνιστική πορεία του ίδιου και της οικογένειάς του ήταν παρόμοια με αυτή των αντιστασιακών οικογενειών της Ελλάδας. Τελείωσε το Γυμνάσιο στο Βαθύ της Σάμου και αργότερα μέσα από τις γραμμές της ΠΕΜΕΝ συνέχισε τον αγώνα μέχρι την τελευταία του πνοή παραχωρώντας και το πατρικό του σπίτι προκειμένου να στεγαστούν τα γραφεία του ΚΚΕ στον Παγώνδα Σάμου.

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΠΟΛΥΜΕΡΙΔΟΥ
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΠΟΛΥΜΕΡΙΔΟΥ
Η ΚΟΒ Πύργου και η Τομεακή Επιτροπή Σάμου στη μνήμη του σεμνού αγωνιστή αντί στεφάνου προσφέρουν για τις ανάγκες του Κόμματός μας το ποσό των 50 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Πύργου. Με σεβασμό και ευχαριστώ στον σύντροφο Βαγγέλη και την οικογένειά του.

Οι σύντροφοί του

  • Στη μνήμη του ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΑΡΥΔΑ από τον Παγώνδα της Σάμου, συντρόφου, φίλου και συμμαθητή, προσφέρω στο ΚΚΕ 50 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Πύργου.

Νίκος Δεμερτζής

***

ΦΩΤΟ 3

Στις 28 Απρίλη έγινε στο Νεκροταφείο Ευόσμου η πολιτική κηδεία του ΝΙΚΟΥ ΒΑΜΒΑΚΙΔΗ. Καταγόταν από αγροτική οικογένεια του χωριού Γραμμένη Δράμας, δούλεψε για κάποια χρόνια εργάτης στην «Πεσινέ» και μετά αυτοαπασχολούμενος. Ανήσυχος, δραστήριος και με τη συνήθεια να «ψάχνεται», έγινε μαχητικός και επίμονος υποστηρικτής της πάλης να απαλλαγεί ο λαός από την εκμετάλλευση. Εγινε μέλος του ΚΚΕ και πέθανε «ως ένας κομμουνιστής - παράδειγμα», είπε ο γαμπρός του, που τον αποχαιρέτησε για όλη την οικογένεια.

Την 1η Ιούνη έγινε στον Αετό Τριφυλίας η κηδεία της ΔΗΜΗΤΡΑΣ Γ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, το γένος Τριζέλη, εργάτριας και σταθερής υποστηρίκτριας του ΚΚΕ.

Στις 4 Ιούνη έκλεισε ένας χρόνος από τον θάνατο της ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΠΟΛΥΜΕΡΙΔΗ, μέλους του Κόμματος στην ΚΟΒ Ζωγράφου.

ΕΛΕΝΗ ΒΟΥΛΓΑΡΗ ΓΚΟΛΕΜΑ
ΕΛΕΝΗ ΒΟΥΛΓΑΡΗ ΓΚΟΛΕΜΑ
Στη μνήμη τους προσφέρω για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ 150 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Ζωγράφου.

Αντώνης Σπυρόπουλος

***

Στη μνήμη των φίλων και συναδέλφων στον δήμο Κορυδαλλού που χάθηκαν νωρίς, ΣΩΤΗΡΗ ΛΑΚΙΩΤΗ, ΓΙΑΝΝΗ ΠΡΟΥΣΑΛΗ, ΧΡΗΣΤΑΡΑ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ, ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΟΥΤΑ, ΘΑΝΑΣΗ ΔΙΑΚΑΚΗ, και γενικά για όλα τα αγαπημένα πρόσωπα που χάθηκαν νωρίς και μας λείπουν, προσφέρω στο ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ Ταξιάρχη το ποσό των 50 ευρώ.

Αρίστος


ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΟΥ
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΟΥ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΕΡΔΕΝΗΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΕΡΔΕΝΗΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΚΟΥΤΗΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΚΟΥΤΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΥΔΑΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΥΔΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΝΙΚΟΣ ΒΑΜΒΑΚΙΔΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΒΑΜΒΑΚΙΔΗΣ

Θάνατος αγωνιστή

ΑΛΕΚΟΣ (ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ) ΚΟΥΦΑΔΑΚΗΣ
ΑΛΕΚΟΣ (ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ) ΚΟΥΦΑΔΑΚΗΣ
ΦΩΤΟ

Ο ΑΛΕΚΟΣ (ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ) ΚΟΥΦΑΔΑΚΗΣ γεννήθηκε στην Ακαμάτρα Ικαρίας το 1923. Η φτώχεια και η ανέχεια ήταν τόσο μεγάλες που αναγκάστηκε να ξεκινήσει το ταξίδι προς τη Μέση Ανατολή. Πέρασε από τον Τσεσμέ, το Χαλέπι και κατόπιν στην Παλαιστίνη. Οργανώθηκε στην ΑΣΟ το 1943 και μέσα από τις γραμμές του πάλεψε για την αντιφασιστική νίκη. Το 1945 γύρισε στην Ικαρία και ήρθε σε επαφή αμέσως με την ΕΠΟΝ και στη συνέχεια συνέχισε τον αγώνα με το ΚΚΕ. Είχε πλούσια συνδικαλιστική δράση. Μέχρι το τέλος της ζωής του (Ιούνης 2022) παρέμεινε πιστός στις αρχές του ΚΚΕ.

Η ΚΟ Δάφνης Ικαρίας του ΚΚΕ συλλυπείται τους οικείους του για την απώλειά του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ