ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Ιούνη 2022 - Κυριακή 19 Ιούνη 2022
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Θέλει το χρίσμα για να διασφαλίσει την «κοινωνική ειρήνη» και την αντιλαϊκή «σταθερότητα»

INTIME NEWS

Με τα χειρότερα για την καπιταλιστική οικονομία να είναι μπροστά και την εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που κλιμακώνεται να πολλαπλασιάζει τους κινδύνους, στις «επάλξεις» - έτοιμη με ένα νεύμα να ριχτεί στη μάχη από την πρώτη γραμμή - βρίσκεται η σοσιαλδημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστικά τα όσα έλεγε από το συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, την περασμένη Τετάρτη, ο Αλ. Τσίπρας, «κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου» για τον «υπαρξιακό κίνδυνο» «μετά από 8 χρόνια θυσιών και κόπων να ξαναβρεθούμε μπροστά σε καταστάσεις διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής, αμφισβήτησης του συνόλου του πολιτικού συστήματος (...) Πρέπει να το προλάβουμε».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει το χρίσμα της αστικής διακυβέρνησης για να «μαγειρέψει πριν πεινάσουν» οι βιομήχανοι, να διασφαλίσει ακριβώς την «κοινωνική ειρήνη», διαφημίζοντας ως «ατού» τη συνεισφορά του, και προηγουμένως από κυβερνητικές θέσεις και σήμερα ως «υπουργείο αντιπολίτευσης», στην υποταγή των εργαζομένων στη στρατηγική του κεφαλαίου.

Κομμάτι αυτής της προσπάθειας αποτελεί και η επιχείρηση παραπλάνησης για τις αιτίες των όσων ζουν σήμερα οι εργαζόμενοι: Η ακρίβεια, η ενεργειακή φτώχεια, η επερχόμενη καπιταλιστική κρίση, οι συνέπειες του ιμπεριαλιστικού πολέμου αποτελούν, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ «Μητσοτάκης effect». Προσπαθεί έτσι να κρύψει την πραγματική αιτία που δεν είναι άλλη από την στρατηγική του κεφαλαίου που υπηρετούν από κοινού όλα τα αστικά κόμματα. Κι επειδή η κοινή πολιτική είναι δύσκολο να κρυφτεί, λίγο πολύ ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πως είναι η εφαρμογή της από την «βραδυκίνητη» και «ιδεοληπτική» κυβέρνηση της ΝΔ που προκαλεί «παθογένειες» που μπορούν να «διορθωθούν» με την κυβερνητική εναλλαγή.

Ομως ο μύθος των «κυβερνητικών σωτήρων» έχει διαψευστεί προ πολλού: Μόνο την τελευταία δεκαετία έχουν δοκιμαστεί και χρεοκοπήσει όλες οι αστικές «συνταγές», επεκτατικές και περιοριστικές, απ' όλα τα αστικά κόμματα και τις κυβερνήσεις όλων των ειδών, «προοδευτικές» και «συντηρητικές», μονοκομματικές και συνεργασίας, επιβεβαιώνοντας πως δεν υπάρχει «γιατρειά» εντός των τειχών του συστήματος για την κρίση, τον πόλεμο, την εκμετάλλευση που βρίσκονται στο DNA του.

Ο λαός δεν έχει να ελπίζει ούτε από τον άλλο μύθο, αυτόν της ενισχυμένης κρατικής παρέμβασης που δήθεν θα αποτελεί ασπίδα προστασίας και για τον λαό. Το πραγματικό νόημα αποτυπώνεται γλαφυρά στα λόγια Τσίπρα προς τους βιομήχανους: «Το κράτος, λοιπόν, όπως μια επιχείρηση, για να μιλήσω στη δική σας γλώσσα, επενδύει στις υποδομές της, οφείλει να κάνει το ίδιο, με αντάλλαγμα (...) την κοινωνική ειρήνη και συνοχή. Αυτές είναι οι υποδομές, εκεί είναι οι στρατηγικές επενδύσεις, αν θέλετε, που πρέπει να κάνει το κράτος ώστε η αγορά να λειτουργήσει ομαλά και η οικονομία να ανθίσει...».

Το αστικό κράτος, «όπως μια επιχείρηση», ζυγίζει με το κριτήριο του «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο τις κοινωνικές ανάγκες όχι για να τις ικανοποιήσει, αλλά ως «επένδυση» για τους καπιταλιστές στην προσπάθειά τους να διαμορφώσουν όρους αντιλαϊκής «σταθερότητας».

Τίποτα λοιπόν δεν έχει να περιμένει ο λαός: «Περισσότερο» ή «λιγότερο», «επιτελικό» ή «αποκεντρωμένο», με όποια κυβέρνηση στο τιμόνι, το αστικό κράτος θα συνεχίσει να είναι κράτος του κεφαλαίου, και γι' αυτό γρήγορο και αποτελεσματικό όταν πρόκειται για τους επιχειρηματικούς ομίλους, «αργό» και εχθρικό στον λαό και τις ανάγκες του.

Και η «ομαλή λειτουργία της αγοράς» - η οποία με μαθηματική ακρίβεια γεννάει τις καπιταλιστικές κρίσεις που πληρώνει επίσης ο λαός - αποτελεί πηγή μόνιμης «αστάθειας» για τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, αφού η καπιταλιστική οικονομία «ανθίζει» μόνο με λίπασμα την ένταση της εκμετάλλευσης, τις βαριές θυσίες του λαού.

Δεν έχει άλλωστε παρά να δει κανείς και τα όσα είπε στη συνέλευση του ΣΕΒ ο Τσίπρας, καταθέτοντας και τα δικά του διαπιστευτήρια στο κοινό πρόγραμμα του κεφαλαίου, αυτό της «πράσινης ανάπτυξης», του υπερμνημονίου του Ταμείου Ανάκαμψης, της αναβάθμισης της αστικής τάξης στην περιοχή μέσα από τη βαθύτερη εμπλοκή στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό.

Μια μικρή σταχυολόγηση:

-- «Είμαστε ανοιχτοί στο να συζητήσουμε το πώς μπορούμε να μειώσουμε το μη μισθολογικό κόστος... », είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, περιγράφοντας την παραπέρα συμπίεση του «εργατικού κόστους» ως βασικό παράγοντα για την ενίσχυση της κερδοφορίας, με την παραπέρα απαλλαγή των μεγαλοεργοδοτών από ασφαλιστικές εισφορές. Απαλλαγή που θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι και με νέες τρύπες στα ασφαλιστικά τους ταμεία. Αλλωστε, και σε άλλο σημείο δεν παρέλειψε να υπερασπιστεί το τερατούργημα για την Κοινωνική Ασφάλιση που νομοθέτησε η κυβέρνησή του και υλοποιεί σήμερα η ΝΔ: «Η μεγάλη απειλή είναι το δημογραφικό και κατ' επέκταση το συνταξιοδοτικό. Ας είναι καλά ο Κατρούγκαλος (...) Ηταν μια από τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να γίνει βιώσιμο το συνταξιοδοτικό σύστημα στη χώρα», είπε.

-- «Και η βιωσιμότητα του χρέους (...) τα τελευταία χρόνια και εξαιτίας της πανδημίας αλλά και της διαχείρισης των πόρων που έδωσε τη δυνατότητα με τη ρήτρα διαφυγής η Ευρωπαϊκή Ενωση να επενδύσουμε στην οικονομία, έχει υπονομευθεί, ξανά...». Πλάι στην κυβέρνηση που νομοθετεί για τα «ματωμένα πλεονάσματα» και ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει προετοιμασία εδάφους για τον «βαρύ λογαριασμό» της επεκτατικής πολιτικής - την οποία τόσο υπερασπίστηκε - και που καταφτάνει στον λαό. Τα κρατικά χρέη από τα πακέτα στήριξης του κεφαλαίου γίνονται τώρα «βαρίδι» και ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει για τον «φαύλο κύκλο» της καπιταλιστικής οικονομίας όπου το «φάρμακο» για το ένα πρόβλημα είναι «φαρμάκι» για τα υπόλοιπα.

-- «Θα συμφωνήσουμε απόλυτα στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ανάγκη, παρά την κρίση που περνάμε, να επιταχυνθεί η ψηφιακή μετάβαση και η πράσινη μετάβαση, αλλά με σχέδιο», έλεγε ο Αλ. Τσίπρας παρουσιάζοντας, όπως ακριβώς και ο πρωθυπουργός λίγη ώρα αργότερα, την ανάγκη «επιτάχυνσης» των «πράσινων» και ψηφιακών μπίζνες, αλλά και συνδέοντας τη λεγόμενη «πράσινη μετάβαση» με τον στόχο της αστικής τάξης να αναβαθμιστεί η χώρα σε ενεργειακό κόμβο, κυρίως ως πύλη εισόδου του αμερικανικού LNG προς την Ευρώπη.

Ολα αυτά όμως μεταφράζονται για τον λαό σε επιτάχυνση όλων όσα τον «καίνε»: Σηματοδοτούν ακόμα πιο ακριβή Ενέργεια και «πράσινα» χαράτσια, εκτόξευση της ακρίβειας και του πληθωρισμού, επιτάχυνση των αντιλαϊκών «μεταρρυθμίσεων» που περιλαμβάνονται στο υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης, ως όρος για την εκταμίευση των «πακέτων» στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Σηματοδοτούν όμως και ένταση των ανταγωνισμών, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητάει και από το βήμα του ΣΕΒ περισσότερα «ανταλλάγματα» για την αστική τάξη από την εμπλοκή στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, όπως και στήριξη στο εν εξελίξει ιμπεριαλιστικό παζάρι με την Τουρκία.

Τα ίδια άλλωστε ζητούσε και μια μέρα πριν, οπότε και επέδιδε τα διαπιστευτήριά του στον νέο Αμερικανό πρέσβη, Τσούνη, επισημαίνοντας «την ανάγκη να πιεστεί η Τουρκία για να ανοίξει τους διαύλους με την Ελλάδα, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης και να επιστρέψουμε σε έναν διάλογο ύφεσης». Καλούσε δηλαδή να «τρέξει» με παρέμβαση των ΗΠΑ ο «διάλογος» ανάμεσα στις δύο αστικές τάξεις, που στο τραπέζι έχει και τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας - Κύπρου με φόντο τα σχέδια συνεκμετάλλευσης και «διασφάλισης» της ΝΑΤΟικής συνοχής.

Ενδεικτική άλλωστε είναι και η αποστροφή - σε ρόλο «λαγού» για τις επερχόμενες διευθετήσεις - του Αλ. Τσίπρα την Παρασκευή σε εκδήλωση: «Βεβαίως και όταν έχουμε να επιλύσουμε διαφορές, δεν μπορεί να πηγαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία επίλυσης έχοντας στο μυαλό μας ότι όλα θα τα κερδίσουμε, θα βάλουμε τα επιχειρήματά μας και θα κάνουμε διαπραγμάτευση. Θα έχουμε τις κόκκινες γραμμές μας, αλλά θα πάμε σε μια λύση κοινά αποδεκτή και από τις δυο πλευρές, που σημαίνει ότι, ενδεχομένως σε κάποια ζητήματα, κάποια βήματα πίσω θα γίνουν αμοιβαία από τις αρχικές θέσεις, αλλά δεν μπορεί η όποια διαπραγμάτευση να μην έχει ένα πλαίσιο. Και αυτό το πλαίσιο είναι το διεθνές δίκαιο», έλεγε.

Δεν προσφέρεται...

Μπορεί ο Αλ. Τσίπρας να έκανε την Πέμπτη την περατζάδα του από τη Βόρεια Εύβοια, πιστεύοντας ότι η καμένη γη αποτελεί ιδανικό ντεκόρ για την προεκλογική του εκστρατεία, οι κάτοικοι της περιοχής όμως δεν έχουν ξεχάσει τα έργα και τις ημέρες της δικής του κυβέρνησης, που καθόλου δεν διαφοροποιούνται απ' αυτά της σημερινής.

Μπορεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να έχυσε κροκοδείλια δάκρυα π.χ. για τους ρητινοκαλλιεργητές, όμως αυτοί δεν ξέχασαν ότι με τον νόμο Κατρούγκαλου οι συντάξεις τους κατρακύλησαν, η τιμή του ρετσινιού το ίδιο, ενώ στις απόπειρές τους να εκθέσουν τα προβλήματά τους στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έβρισκαν μπροστά τους κλειστές πόρτες, με το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος μάλιστα να χαρακτηρίζει τότε τις κινητοποιήσεις «ακραίες και αδικαιολόγητες»! Ενδεικτικά να σημειώσουμε ότι η οικονομική ενίσχυση που λάμβαναν από το κράτος, εν είδει αποζημίωσης για τον καθαρισμό των δασών, το 2010 ανερχόταν στα 64 λεπτά το κιλό, ενώ το 2017 είχε πέσει στα 15 λεπτά, με το Σωματείο να καταγγέλλει τότε ότι η πολιτική που υλοποιούσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οδηγούσε τον κλάδο τους σε αφανισμό.

Και ενώ ο Αλ. Τσίπρας σήμερα μοιράζει γενναιόδωρα ευθύνες στην κυβέρνηση, διεκδικώντας να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη, το 2018 μετά την καταστροφική πλημμύρα στη Βόρεια Εύβοια είχε το θράσος να δηλώνει ότι δεν είναι ώρα να συζητάμε για ευθύνες! Αυτή η συζήτηση δεν βόλευε, γιατί οι ευθύνες των καταστροφών που χρόνια τώρα βιώνει (και) η Βόρεια Εύβοια έχουν ονοματεπώνυμο: ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ. Από κοντά και οι αστικές κρατικές δομές της Περιφέρειας και της Τοπικής Διοίκησης, με τους εκάστοτε διαχειριστές τους.

Μάλιστα, όπως είχε αποκαλυφθεί τότε σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν έκανε τίποτα για την ουσιαστική αποκατάσταση των συνεπειών από την πλημμύρα, την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων, την απλοποίηση και επίσπευση των διαδικασιών για τις αποζημιώσεις των πληγέντων, αλλά ούτε καν είχε υποβάλει αίτημα για την άμεση και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων από το λεγόμενο «Ταμείο Αλληλεγγύης» της ΕΕ.

Ο λαός της Β. Εύβοιας έχει λοιπόν και πείρα και μνήμη: Ξέρει ότι τίποτα δεν έχει να περιμένει από το εχθρικό απέναντι στις ανάγκες του αστικό κράτος, όπου το μόνο που αλλάζει είναι το όνομα του εκάστοτε κυβερνητικού «σωτήρα». Ας αφήσουν λοιπόν τα «σάπια» οι ΣΥΡΙΖΑίοι: Ο αγώνας του λαού της Β. Εύβοιας δεν προσφέρεται για σκαλοπατάκι ώστε να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη.

Aγωγή στη «Novartis»

Αγωγή κατά της «Novartis», ύψους 214 εκατ. ευρώ, για την ηθική βλάβη που έχει υποστεί από τις πράξεις που η ίδια η εταιρεία έχει ομολογήσει στις ΗΠΑ για χρηματισμό γιατρών, κατέθεσε το ελληνικό Δημόσιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ