ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Ιούνη 2022
Σελ. /32
ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ

Με την αστείρευτη δύναμη της κοινής δράσης της εργατικής τάξης με τα λαϊκά στρώματα

Μαχητικό το κλίμα από το άνοιγμα της Σύσκεψης και από τους χαιρετισμούς εκπροσώπων των βιοπαλαιστών αγροτών και των φτωχών αυτοαπασχολούμενων

«Εδώ στην εργατούπολη του Πειραιά, στις προσφυγογειτονιές της Δραπετσώνας, του Κερατσινίου, της Κοκκινιάς, στο λιμάνι που για πάνω από έναν αιώνα αποτελεί τόπο μεγάλων συγκρούσεων, στον Πειραιά που τα ταξικά συνδικάτα του ΠΑΜΕ αναμετρήθηκαν με τη δολοφονική δράση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, χτυπά για δύο μέρες η καρδιά της εργατικής τάξης. Χτυπά η καρδιά του ταξικού εργατικού κινήματος»: Με τα παραπάνω λόγια άνοιξε την αυλαία των εργασιών ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Υπογράμμισε ακόμα ότι η Πανελλαδική Σύσκεψη συμπίπτει με την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό.«Η απόφαση δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτή που διατράνωσαν εκ νέου χιλιάδες διαδηλωτές πριν από λίγες μέρες έξω από το Εφετείο: Οι ναζί πιο βαθιά στη φυλακή», ξεκαθάρισε.

Ξεχωριστό καλωσόρισμα επιφυλάχθηκε κατά το άνοιγμα στους συνταξιούχους, στους «απόστρατους της δουλειάς αλλά όχι του αγώνα», στους αγωνιστές που κράτησαν ψηλά τη σημαία του αγώνα σε δύσκολους καιρούς, που συνέβαλαν στη δημιουργία του ΠΑΜΕ πριν από 23 χρόνια. Αλλωστε, πολλοί από αυτούς τους παλαίμαχους συνδικαλιστές που σήκωσαν τότε το βάρος της συγκρότησης του ΠΑΜΕ βρέθηκαν στη Σύσκεψη παρακολουθώντας τις εργασίες.

Καλωσόρισε ακόμα τους αγωνιστές δικηγόρους που ανιδιοτελώς βρίσκονται στο πλευρό των εργαζομένων και των συνδικάτων. Τους απόστρατους αξιωματικούς των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Τέλος, ευχαρίστησε τον δήμαρχο Κερατσινίου - Δραπετσώνας για την παραχώρηση του κλειστού γυμναστηρίου.

Τους συμμετέχοντες στην Πανελλαδική Σύσκεψη καλωσόρισε εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Πειραιά ο Γιώργος Καλαμαράς, αναπληρωτής γραμματέας του. «Το Εργατικό Κέντρο της πόλης του Πειραιά είχε χρέος να είναι εδώ. Να μεταφέρει τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς των δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων που εκπροσωπεί. Να μεταφέρει μήνυμα αγώνα, πάλης και αλληλεγγύης σε όλους εσάς που παίρνετε μέρος σ' αυτή τη μεγάλη Σύσκεψη σωματείων, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων. Για να βγει το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα ένα μπόι πιο ψηλό απέναντι στις πολιτικές των κυβερνήσεων που θέλουν τους εργαζόμενους με σκυμμένο κεφάλι χωρίς εργασιακά και άλλα δικαιώματα», σημείωσε. Στην παρέμβασή του ξεχώρισε σημαντικές στιγμές από την ιστορία του εργατικού κινήματος της περιοχής, φτάνοντας από την ίδρυση του Εργατικού Κέντρου, το 1912, μέχρι σήμερα. «Δεν περιμένουμε κανέναν να μας σώσει. Μόνο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με την πάλη τους, τη συλλογική διεκδίκηση, τον αγώνα και την αλληλεγγύη τους μπορούν να καταφέρουν τα πάντα, αυτά που σήμερα μπορεί να φαίνονται ακατόρθωτα. Φτάνει να το πιστέψουμε, να παλέψουμε χωρίς φόβο, σαν μια γροθιά και στο τέλος εμείς θα πούμε την τελευταία λέξη», τόνισε.

Ενώνουμε τη φωνή μας, δυναμώνουμε τους κοινούς αγώνες

Το λόγο πήραν, επίσης, χαιρετίζοντας τις εργασίες της Σύσκεψης, εκπρόσωποι από τα κινήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς, των φτωχών αυτοαπασχολούμενων, των δυνάμεων δηλαδή που μαζί με την εργατική τάξη, μαζί με το ΠΑΜΕ παλεύουν για να συγκροτηθεί μια ισχυρή κοινωνική συμμαχία. Επίσης, χαιρέτισαν η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, Χριστίνα Σκαλούμπακα, και ο Αγγελος Θωμόπουλος, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Τοπογράφων, εκ μέρους του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Στις κινητοποιήσεις και τους αγώνες στους οποίους οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι συναντήθηκαν με τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους ανέτρεξε ο Ρίζος Μαρούδας, χαιρετίζοντας τις εργασίες εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Επισήμανε ότι η πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ όσον αφορά την αγροτική παραγωγή πλήττει όλο τον λαό ενώ ωφελεί μόνο τους επιχειρηματικούς ομίλους. Στις σημερινές συνθήκες της μεγάλης ακρίβειας, όπως εξήγησε, τα αγροτικά είδη που πωλούνται πανάκριβα διατίθενται από τους παραγωγούς τους στις ίδιες χαμηλές τιμές που τα διέθεταν τα προηγούμενα χρόνια. «Αυτό που ονομάζουν επισιτιστική κρίση δεν αφορά την έλλειψη τροφίμων», τόνισε, αλλά το γεγονός ότι ο λαός δεν έχει την αγοραστική δύναμη να τα αποκτήσει. Στο έδαφος αυτό, κάλεσε σε δυνάμωμα των κοινών αγώνων.

Ο Δημήτρης Βιτάλης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, σημείωσε πως «η Σύσκεψη θα αποτελέσει ισχυρό όπλο στα χέρια της εργατικής τάξης αλλά θα φωτίσει την πάλη όλου του λαού. Θα συμβάλει στην προσπάθεια ενίσχυσης της συμμαχίας εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, φτωχών αγροτών απέναντι στον κοινό εχθρό: Τα μονοπώλια, τις κυβερνήσεις τους, τις πολιτικές που τα υπηρετούν. Μια δεκαετία τώρα βαδίσαμε μαζί σας τον δρόμο του αγώνα!». Αναφερόμενος στην περίοδο της βαθιάς δεκαετούς κρίσης, διαβεβαίωσε πως «κανείς δεν θα ξεχάσει τις παρεμβάσεις των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ σε πλειστηριασμούς σπιτιών αυτοαπασχολούμενων», ενώ αντίστοιχα κατά το διάστημα της πανδημίας «η αποφασιστικότητα των δυνάμεων του ΠΑΜΕ μας έδωσε ανάσα, σπάσαμε πλάι σας τη σιωπή που ήθελε να επιβάλει η κυβέρνηση». Σήμερα στους αγώνες για την προστασία του λαού από την ακρίβεια και τις επιπτώσεις της «είμαστε πάλι πλάι σας, παίρνουμε κουράγιο από την αντοχή σας αλλά και τις κατακτήσεις σας». «Διεκδικούμε τα αυτονόητα. Να μπορέσουμε να δουλέψουμε στα μαγαζιά μας για να ζήσουμε τις οικογένειές μας με αξιοπρέπεια. Και θα τα καταφέρουμε! Γι' αυτό ενώνουμε τις φωνές μας με τις δικές σας. Γνωρίζοντας ότι ο αγώνας που δίνουμε, δεν είναι μόνο δικός μας αγώνας, δεν παλεύουμε μόνο για μας. Τα αιτήματά μας αφορούν όλο τον λαό», κατέληξε.

«Πιστεύουμε στον κοινό μας αγώνα και στην ανάγκη το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα να μπολιαστεί με αιτήματα που απαντούν στις ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών», υπογράμμισε η Χριστίνα Σκαλούμπακα. «Οταν από κοινού συζητάμε, καταλήγουμε σε αιτήματα, απευθυνόμαστε στις εργαζόμενες και οργανώνουμε τη δράση μας, πολλαπλασιάζουμε τις δυνάμεις μας, ανοίγονται νέοι δρόμοι, ριζοσπαστικοποιείται η συνείδηση», πρόσθεσε.

Χαιρετισμό εκ μέρους του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών έκανε ο Αγγελος Θωμόπουλος: «Είμαστε σήμερα εδώ επειδή θεωρούμε πως η θέση μας είναι δίπλα στην πρωτοπόρα εργατιά», είπε και κατήγγειλε πως η πολιτική που ξηλώνει τα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας, τη φοιτητική μέριμνα, είναι η ίδια που τσακίζει τα εργασιακά δικαιώματα.

«Βρισκόμαστε ανάμεσα στους καλύτερους δασκάλους, αυτούς που μας διδάσκουν το καλύτερο μάθημα, την αξία του συλλογικού αγώνα, της διεκδίκησης, της αλληλεγγύης, της πάλης για το δίκιο των πολλών», σημείωσε η Αναστασία Γκίνη, απευθύνοντας χαιρετισμό εκ μέρους του Συλλόγου Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ Αττικής. «Απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις σπουδές, στη δουλειά και την πρακτική άσκηση, στη ζωή μας συνολικότερα, το επόμενο διάστημα μπορεί να δυναμώσει η κοινή μας δράση», πρόσθεσε.


Μαζί σας γεμίζουμε κι εμείς τις μπαταρίες μας για τους ταξικούς αγώνες

Μεγάλη η διεθνής απήχηση της Σύσκεψης, συνδικαλιστές από 19 χώρες έδωσαν το «παρών»

Το «παρών» στη σύσκεψη έδωσαν 31 συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες από 19 χώρες του εξωτερικού, ενώ χαιρετιστήρια μηνύματα έστειλαν στο ΠΑΜΕ οργανώσεις από τις ΗΠΑ, τη Χώρα των Βάσκων, την Ισπανία, την Ινδία, τη Ρουμανία, τη Νότια Αφρική, το Καζακστάν, το Πακιστάν, την Τουρκία, την Παλαιστίνη, την Αυστρία, τη Βενεζουέλα. Μάλιστα, όπως επισημαίνει το ΠΑΜΕ, η συμμετοχή ξένων συνδικαλιστικών αντιπροσωπειών θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη αν δεν υπήρχαν μια σειρά εμπόδια που αφορούν την πανδημία αλλά και την παροχή βίζας.

«Ζήτω η φιλία των λαών!»: Με το σύνθημα αυτό και το πιο θερμό χειροκρότημα υποδέχθηκαν οι εργαζόμενοι στον χώρο της Σύσκεψης τις αντιπροσωπείες των ξένων συνδικαλιστικών οργανώσεων το πρωί του Σαββάτου, με το μυριόστομο σύνθημα να αντηχεί στη Δραπετσώνα: «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών».

«Μαζί με εσάς γεμίζουμε κι εμείς τις δικές μας μπαταρίες με ενέργεια για τους ταξικούς αγώνες που έχουμε μπροστά μας», τόνισε ο Πάμπης Κυρίτσης, γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην έναρξη των εργασιών. Υπενθυμίζοντας το πρόσφατο Συνέδριο της ΠΣΟ στη Ρώμη, σχολίασε ότι η Ομοσπονδία και τα μέλη της δυναμώνουν την πάλη τους για τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζομένων. Στην κατεύθυνση αυτή, χαιρέτισε το γεγονός ότι «το ΠΑΜΕ ως μέλος της παγκόσμιας οικογένειας της ΠΣΟ» συνεχίζει και δυναμώνει τον αγώνα του, ενισχυμένο από τη συζήτηση και τις αποφάσεις της Πανελλαδικής του Σύσκεψης.


Συμβολικά δώρα προσέφεραν στο ΠΑΜΕ ξένοι συνδικαλιστές: Την παλαιστινιακή μαντίλα, σύμβολο της πάλης του λαού της, προσέφερε η συνδικαλίστρια Susan Salam από την Παλαιστίνη. Αντίστοιχα, ο αντιπρόσωπος από τη Σερβία προσέφερε μπλουζάκι με το λογότυπο της συνδικαλιστικής του οργάνωσης.

Σημειώνεται ότι σειρά συνδικάτων στο εξωτερικό δημοσίευσαν ανταποκρίσεις και σχόλια για τη Σύσκεψη, υπογραμμίζοντας την παρουσία 2.000 συνδικαλιστών, νέων αγωνιστών, αλλά και τη μαχητικότητα, τα συνθήματα και τη ζωντάνια της.


Διαρκείς ανταποκρίσεις για τη Σύσκεψη σε ιστοσελίδες συνδικάτων σε όλο τον κόσμο
Διαρκείς ανταποκρίσεις για τη Σύσκεψη σε ιστοσελίδες συνδικάτων σε όλο τον κόσμο

Επίτευγμα των πιο ζωντανών δυνάμεων του εργατικού κινήματος

Αντιπρόσωποι παραλαμβάνουν τα υλικά και ετοιμάζονται για τη Σύσκεψη
Αντιπρόσωποι παραλαμβάνουν τα υλικά και ετοιμάζονται για τη Σύσκεψη
Δύο χιλιάδες συνδικαλιστές συμμετείχαν στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ και παρακολούθησαν με προσοχή τους περίπου 100 ομιλητές και ομιλήτριες, για δύο μέρες, σχεδόν 20 ώρες! Κανένας δεν εγκατέλειψε τη θέση του, οι χρόνοι έναρξης, λήξης, ομιλιών, διαλειμμάτων τηρήθηκαν στο ακέραιο. Τοποθετήσεις συγκροτημένες, με αρχή, μέση και τέλος, μετέφεραν πολύτιμη πείρα για τους τρόπους οργάνωσης του αγώνα στους χώρους δουλειάς. Ακούστηκαν με προσοχή, κάτι που έγινε φανερό από τις αντιδράσεις του ακροατηρίου, αλλά και τα «δάνεια» που έπαιρνε ο ένας ομιλητής από τον άλλο.

Αυτή η ολοζώντανη συλλογική διαδικασία, η ουσιαστική συζήτηση για τις ανάγκες της εργατικής τάξης, ήταν ένα επίτευγμα των συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Ολων όσοι «έλιωσαν τις σόλες τους» για να προετοιμάσουν την επιτυχία της Σύσκεψης. Εκαναν εκατοντάδες περιοδείες, συσκέψεις, συνελεύσεις, συνεδριάσεις ΔΣ σωματείων, για να γίνει η Σύσκεψη υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων. Επιφορτίστηκαν με την ίδια την οργάνωση της Σύσκεψης, ώστε να υπάρχουν όλα τα απαραίτητα υλικά για την πραγματοποίησή της. Από το να βρεθεί ο χώρος, να στηθούν καρέκλες, εξέδρες, μηχανήματα, να ετοιμαστούν έγκαιρα και να διακινηθούν τα υλικά, μέχρι το να οργανωθεί η υποδοχή, να μη λείψει τίποτα στους αντιπροσώπους των σωματείων, όπως για τη διαμονή και τη σίτισή τους. Να οργανωθούν επίσης το λαϊκό γλέντι και η διεθνής εκδήλωση με τις ξένες αντιπροσωπείες.


Μιλάμε για έναν τεράστιο όγκο δουλειάς, που τον έφεραν σε πέρας αυτοί οι άνθρωποι του μεροκάματου και του αγώνα, με μεγάλη αυταπάρνηση, πολλά ξενύχτια, τρέξιμο μετά το σχόλασμα, κι όλα αυτά παράλληλα με την οργάνωση της πάλης, η οποία δεν γνωρίζει διαλείμματα.

Πώς μπορεί το ΠΑΜΕ να τα «φέρνει βόλτα» όλα αυτά; Μπορεί γιατί στην προμετωπίδα του δεν έχει τίποτα άλλο από την ταξική γραμμή, τη γραμμή της χειραφέτησης της εργατικής τάξης. Είναι αυτή η γραμμή που θέτει το καθήκον της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, τα συνδικάτα να είναι πόλος έλξης των εργαζομένων και να συμμετέχουν σε αυτά ενεργά, για να γίνει ο αγώνας τους μαζικός, να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους, γιατί μόνο έτσι μπορούν να περάσουν στην αντεπίθεση παλεύοντας για την ανατροπή.

Ολα αυτά έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα σκιάχτρα του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού, που θέλουν τους εργαζόμενους μακριά από τα συνδικάτα και αυτά αποστεωμένους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς στην υπηρεσία των εργοδοτών, «θέατρα» υπόγειων συνεννοήσεων και συνδιαλλαγών για την «καρέκλα», «θερμοκήπια» υπουργικών θώκων, πάντα στην υπηρεσία της εργοδοσίας. Είναι άλλωστε γνωστές και χαρακτηριστικές οι εικόνες των εκφυλιστικών διαδικασιών που οργανώνουν αυτές οι δυνάμεις, όπως «συνέδρια» με άδειες καρέκλες σε πολυτελή ξενοδοχεία, με δυσθεώρητους προϋπολογισμούς και, βέβαια, χωρίς συζήτηση και ζωντανή αντιπαράθεση, με «αντιπρόσωπους» - μαϊμούδες που έρχονται κατ' εντολή της εργοδοσίας, μόνο για να ψηφίσουν και να βάλουν στις καρέκλες τους ξανά τα τσιράκια της.

Η αστείρευτη δύναμη της εργατικής τάξης όταν παλεύει με γραμμή σύγκρουσης, αντεπίθεσης και ανατροπής, αναμέτρησης με την καπιταλιστική βαρβαρότητα, όπως αποτυπώθηκε και στις εργασίες της Πανελλαδικής Σύσκεψης, έλαμψε για μια ακόμα φορά, τόσο στην άρτια οργάνωση όσο και στο περιεχόμενο της συζήτησης.


Υλικά από την πλούσια δράση του ΠΑΜΕ

Μια μικρή έκθεση από αφίσες που έχει κυκλοφορήσει το ΠΑΜΕ, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, φιλοξενήθηκε στον χώρο της Σύσκεψης, ζωντανεύοντας μικρούς και μεγάλους σταθμούς των προηγούμενων χρόνων στο εργατικό κίνημα. Ξεχώρισαν οι αφίσες ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την αλληλεγγύη των λαών, για απεργιακές μάχες, για ζητήματα Υγείας, Παιδείας κ.ο.κ.

Οι συμμετέχοντες στη Σύσκεψη προμηθεύτηκαν επίσης σημαντικά υλικά για τους αγώνες που δόθηκαν μέχρι τώρα, την προοπτική και τους στόχους πάλης. Δόθηκαν η εισήγηση και το διεκδικητικό πλαίσιο πάλης του ΠΑΜΕ, καθώς και ειδικό τεύχος της «Πανεργατικής», αφιερωμένο στην Πανελλαδική Σύσκεψη.

Διακινήθηκε τέλος ο β' τόμος για τη δράση του ΠΑΜΕ και των συνδικάτων την περίοδο της πανδημίας (Σεπτέμβρης 2020 - Μάης 2022).


Τίμησαν τους αγώνες της εργατικής τάξης

Στο μνημείο της ΠΣΟ στην Καισαριανή
Στο μνημείο της ΠΣΟ στην Καισαριανή
Στεφάνια στο μνημείο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας στην Καισαριανή κατέθεσαν η ΠΣΟ και οι αντιπροσωπείες των ξένων συνδικαλιστικών οργανώσεων που βρέθηκαν στην Αθήνα συμμετέχοντας στη Σύσκεψη. Επίσης κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο των πεσόντων εργατών της μεγάλης απεργίας του Αυγούστου του 1923 στο Πασαλιμάνι του Πειραιά.


Λαϊκό γλέντι στην ανάπαυλα των εργασιών

Λαϊκό γλέντι με τον Μπάμπη Τσέρτο, στα Λιπάσματα της Δραπετσώνας, ακολούθησε μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης μέρας, με τους 2.000 και πλέον συνδικαλιστές να φθάνουν στον χώρο με πορεία και συνθήματα όπως «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», «Τέρμα πια στις αυταπάτες, ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες». Στο γλέντι βρέθηκαν πολλοί ακόμα εργαζόμενοι που είχαν κατακλύσει τον χώρο.

Τον κόσμο καλωσόρισε, εκ μέρους του ΠΑΜΕ, ο Νίκος Παπαγεωργίου, ο οποίος έκανε και την κλήρωση των αριθμών της λαχειοφόρου εξόρμησης του ΠΑΜΕ.

«Εχω μια αγάπη», «Η μπαλάντα του Αντρίκου»: Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη πλημμυρίζει τον χώρο για «εισαγωγή», για να ακολουθήσουν τα μικρασιάτικα, λαϊκά τραγούδια της προσφυγιάς, που δεν θα μπορούσαν να λείψουν από την προσφυγομάνα Δραπετσώνα. Αμέσως μετά το κέφι άναψε με αγαπημένα λαϊκά, με τον χορό να δίνει και να παίρνει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ