ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Ιούνη 2022
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΟΜΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗ ΜΑΛΑΚΑΣΑ
Να παρθούν μέτρα στήριξης των ξεριζωμένων

Κλιμάκιο του ΚΚΕ εξέφρασε χτες αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες

Την κλειστή δομή για ξεριζωμένους στη Μαλακάσα επισκέφτηκε χτες το πρωί κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Μιχάλη Χασιώτη, στέλεχος του Κόμματος και δημοτικό σύμβουλο Ωρωπού με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Συναντήθηκαν με τον διοικητή της δομής, Χάρη Χρήστου, περιόδευσαν στον χώρο και μίλησαν με πρόσφυγες και εργαζόμενους, θύματα ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της βαρβαρότητας που βίωναν στην πατρίδα τους.

Μιλώντας με πρόσφυγες, ο Μ. Χασιώτης ανέφερε ότι η κυβέρνηση έφερε και φέρνει νέα άδικα μέτρα σε βάρος τους, όπως το κλείσιμο του προγράμματος «Εστία» (ενοικιαζόμενα διαμερίσματα). Πρόσθεσε δε πως οι πανηγυρισμοί της για τη λεγόμενη αποσυμφόρηση των νησιών και τη μείωση του προσφυγικού πληθυσμού στη χώρα κρύβουν την πρακτική των επαναπροωθήσεων, ενώ χιλιάδες κατατρεγμένοι έχουν μείνει χωρίς καμία προστασία, άστεγοι, άνεργοι, ακόμα και χωρίς τα αναγκαία έγγραφα. Και τόνισε ότι χρειάζονται μέτρα για την ένταξη των προσφύγων σε ζωή και δουλειά με δικαιώματα, με πρόσβαση σε αξιοπρεπή εργασία και στέγαση, με κρατική ευθύνη.

Στη δομή σήμερα μένουν 805 άνθρωποι, με χωρητικότητα της δομής τα 1.900 άτομα σε 334 κοντέινερ. Οι 300 είναι ανήλικοι, που φοιτούν στα σχολεία της περιοχής. Στον συνολικό αριθμό ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν μείνει 2-3 χρόνια. Οι διαμένοντες είναι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και 45-50 από το Ιράν. Από τον συνολικό πληθυσμό οι 400 είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, που σημαίνει ότι πρέπει να μεταβούν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ., να υποβάλουν αίτηση για διαβατήριο και άδεια διαμονής, στη συνέχεια να πάρουν ταξιδιωτικά έγγραφα και να συνεχίσουν μια δύσκολη ζωή έξω από τη δομή (πρέπει να αποχωρήσουν απ' αυτήν σε σύντομο χρονικό διάστημα), καθώς πολλοί από αυτούς και οι οικογένειές τους, με ελάχιστες γνώσεις Ελληνικών, «συναντιούνται» με την ανεργία και την αστεγία. Οι πιο τυχεροί θα βρουν μια χειρωνακτική απασχόληση και άλλοι ταξιδεύουν σε χώρες της ΕΕ, όπου λόγω της Συνθήκης του Δουβλίνου μπορούν να μείνουν για τρεις μήνες, αλλά αρκετοί θα παρατείνουν την παραμονή τους, ζώντας σε μια «γκρίζα ζώνη», αφού για τις αρχές είναι παράνομοι. Στα μέσα του Ιούλη θα ξεκινήσουν πάλι τα σχετικά ραντεβού στο Αλλοδαπών και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τον Οκτώβρη. Στη δομή κατοικούν και 45-50 άτομα που έχουν πάρει απορριπτική απόφαση στην αίτηση ασύλου και έχουν κάνει αίτημα για μεταγενέστερη εξέταση.

Πιο πάνω, στη Ν. Μαλακάσα, η δομή (χωρητικότητας 1.500 ατόμων με 250 κοντέινερ) που είχε ανοίξει για την καταγραφή ξεριζωμένων που έρχονταν στη χώρα μας από τον Μάρτη του 2020 έχει κλείσει από τις 15/11/2021. Εκεί εκτελούνται εργασίες διαμόρφωσης και θα γίνει δομή καταγραφής ξεριζωμένων οι οποίοι έρχονται στην ενδοχώρα, όπως και μεταναστών χωρίς χαρτιά. Σε αυτήν τη δομή θα γίνεται διαδικασία καταγραφής, όπως στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ).

Σε σχετική συζήτηση με εργαζόμενους ο Μ. Χασιώτης υπογράμμισε ότι πρέπει να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας όλων όσοι εργάζονται σε προσφυγικές δομές και να απορροφηθούν ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές, δήμους και Περιφέρειες, και όχι σαν αναλώσιμο προσωπικό συμβασιούχων, όπως τώρα.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΟI ΦΟΡΕΙΣ
Ανυποχώρητη πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά

Διήμερο αντιναρκωτικό Φεστιβάλ το Σαββατοκύριακο 25-26 Ιούνη

«Για μας είναι μάχη ζωής, μάχη καθημερινή κατά όλων των εξαρτήσεων», τόνισε ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, με αφορμή το διήμερο αντιναρκωτικό Φεστιβάλ του Σαββατοκύριακου 25-26 Ιούνη στο Νότιο Πάρκο της Πάτρας, αφιερωμένο στην Παγκόσμια Μέρα κατά των ναρκωτικών.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τους συνδιοργανωτές των διήμερων δράσεων (ΕΣΥΝ, Εργατικό Κέντρο, Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων, Σύλλογο Οικογένειας ΚΕΘΕΑ «Οξυγόνο»), στάθηκε στον κύριο στόχο της δημοτικής αρχής, της πρόληψης και στην πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και την ανοχή που καλλιεργείται, τονίζοντας:

«Να μη γίνει αποδεκτό ότι μπορούν να μπουν στη ζωή μας τα ναρκωτικά. Ολα τα ναρκωτικά. Γι' αυτό δίνουμε συνεχώς μάχη για να εξαλείψουμε τις αιτίες που οδηγούν στις εξαρτήσεις. Αντιμαχόμαστε αυτό το σύστημα που δημιουργεί τις προϋποθέσεις και προτρέπει τους νέους να πάρουν τον δρόμο των ναρκωτικών.

Παλεύουμε, διεκδικούμε, κάνουμε αγώνα να υπάρχει ένας κεντρικός σχεδιασμός στα ζητήματα της πρόληψης και να μην περιοριζόμαστε σε αυτό που οι κυβερνήσεις κάνουν, στη μείωση, δηλαδή, της βλάβης. Το θέμα δεν είναι μόνο ιατρικό, είναι κυρίως κοινωνικό».

Στάθηκε στην προσπάθεια να δημιουργηθούν διέξοδοι (αθλητικοί, πολιτιστικοί κ.ά. τομείς) προς τα παιδιά και τη νεολαία μέσα απ' τις δράσεις του δήμου και στη δυσκολία που δημιούργησε η πανδημία, να προχωρήσει η δημοτική αρχή μαζί με 43 φορείς στη δημιουργία κλειστού θεραπευτικού προγράμματος του ΚΕΘΕΑ, προσπάθεια που θα συνεχιστεί.

«Δεν υπακούμε, δεν συμβιβαζόμαστε, δεν ανεχόμαστε καμιά απομόνωση», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην παρέμβασή του ο Γιώργος Μαγιάκης, δημοτικός σύμβουλος, μέλος του τοπικού παραρτήματος του ΕΣΥΝ, ενώ η Ελισάβετ Καπαγερίδου, εκπρόσωπος του Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ «Οξυγόνο», κατήγγειλε την επίθεση που δέχεται το Κέντρο απ' τις εκάστοτε κυβερνήσεις, με τελευταία την καθαίρεση του εκλεγμένου άμισθου ΔΣ και τον διορισμό άλλου.

Ενημέρωσε ότι το ΣτΕ έκρινε μη νόμιμη την τελευταία ενέργεια και στηλίτευσε το κλείσιμο της «στεγνής» θεραπευτικής κοινότητας του ΚΕΘΕΑ στην Πάτρα τα τελευταία 4 χρόνια, με την αντίστοιχη κυβερνητική προώθηση των προγραμμάτων υποκατάστατων, σημειώνοντας ότι ο αγώνας των οικογενειών και των συλλόγων του ΚΕΘΕΑ συνεχίζεται συνολικά, με την πρόσφατη συγκρότηση Πανελλαδικής Ομοσπονδίας.

Στη συνεργασία της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων με το ΕΣΥΝ και την ανάγκη συνεχούς ενημέρωσης στα σχολεία αναφέρθηκε η εκπρόσωπός της Ελένη Μπεχλιούλη.

Τέλος, έγινε πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στον λαό της πόλης, στις εκδηλώσεις του διήμερου αντιναρκωτικού φεστιβάλ του Σαββατοκύριακου.

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Δράσεις σε όλη την Ελλάδα

Tn φετινή Παγκόσμια Μέρα κατά των ναρκωτικών στις 26 Ιούνη, γίνονται εκατοντάδες πολύμορφες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα από το ΕΣΥΝ, μαζί με μαζικούς φορείς, που περιλαμβάνουν ομιλίες, ημερίδες, αθλητικούς αγώνες, πολιτιστικές δράσεις, θεατρικές παραστάσεις, ενημερωτικές εξορμήσεις. Οπως δημοσιεύσαμε αναλυτικά στο φύλλο της Πέμπτης, γίνονται δράσεις από τα παραρτήματα του ΕΣΥΝ σε δήμους της Αττικής το Σαββατοκύριακο και την επόμενη βδομάδα, στη Βοιωτία με το 16ο Αντιναρκωτικό Φεστιβάλ μαζί με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ΠΕ Βοιωτίας και τον Οργανισμό Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας (ΟΠΑΣΤΕ), που θα συνεχιστεί έως τις 3 Ιούλη. Στην Κέρκυρα το 17ο Αντιναρκωτικό Φεστιβάλ, στην Πάτρα, στα Χανιά το Σάββατο, στη Λάρισα την Κυριακή αγώνας δρόμου σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ και πολλές ακόμα δράσεις σε άλλες πόλεις της χώρας.

Την Κυριακή 26 Ιούνη θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ Θεσσαλίας βραδινός αγώνας δρόμου στις 8 μ.μ. και αφετηρία την κοίτη του Πηνειού.

ΠΟΙΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΝΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΜΑΝΔΡΑ
Διαδικασία που δεν θίγει τις πραγματικές αιτίες

Ποινές που δεν ξεπερνούν τα επτά χρόνια κατά συγχώνευση επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο κατά περίσταση στους 8 καταδικασθέντες για τον θάνατο 25 ανθρώπων από τις πλημμύρες στη Μάνδρα το 2017. Αποφάσισε επίσης όλες οι ποινές να έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση, επιβάλλοντας σε τρεις κατηγορούμενους την υψηλότερη ποινή των 5 χρόνων και 19 μηνών φυλάκισης.

Παράλληλα, σε άλλους τέσσερις καταδικασθέντες επιβλήθηκε ποινή 5 χρόνια και 14 μήνες, ενώ στην πρώην δήμαρχο Μάνδρας επιβλήθηκε ποινή 4 χρόνια και 22 μήνες. Το δικαστήριο αναγνώρισε και στους οκτώ το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου που εκδόθηκε την περασμένη Πέμπτη, κρίθηκε αθώα η πρώην περιφερειάρχης Ρένα Δούρου για όλα τα αδικήματα που αντιμετώπιζε. Ειδικότερα, ομόφωνα αθώα κρίθηκε για την παράβαση καθήκοντος και κατά πλειοψηφία αθώα για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας εξ αμέλειας, της πλημμύρας εξ αμέλειας και των σωματικών βλαβών εξ αμέλειας. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο έκρινε επίσης ομόφωνα αθώους 12 εκ των 21 κατηγορουμένων για το σύνολο των αξιόποινων πράξεων που κατηγορούνταν, ανάμεσά τους ο τότε δήμαρχος Μεγάρων και ο τότε δήμαρχος Ελευσίνας, υπάλληλοι πολεοδομίας και υπάλληλοι επιτροπής αστυνόμευσης ρεμάτων.

Η απόφαση αυτή όπως αναμενόταν, δεν αγγίζει στο ελάχιστο τις πραγματικές αιτίες των καταστροφών και των απωλειών ζωών για τα λαϊκά στρώματα. Τη διαχρονική δηλαδή αντιλαϊκή πολιτική που θεωρεί τις υποδομές για αντιπυρική, αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία μη επιλέξιμα έργα, γιατί δεν προσφέρονται για την κερδοφορία του κεφαλαίου, που εμπορευματοποιεί τη γη και τους φυσικούς πόρους, αφήνοντας τον λαό εκτεθειμένο σε καταστροφές που με βάση τις τεράστιες δυνατότητες της εποχής θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

ΞΑΝΘΗ
Μεγάλες καταστροφές από χαλαζόπτωση

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται από το βράδυ της Τετάρτης ο δήμος Τοπείρου της ΠΕ Ξάνθης, μετά τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, οι έντονες βροχοπτώσεις και η χαλαζόπτωση προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε κύριες υποδομές, όπως δημοτικές οδούς, στο αγροτικό οδικό δίκτυο, σε αρδευτικά - αποστραγγιστικά κανάλια κ.α.

Η πτώση δέντρων προκάλεσε προβλήματα κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο, ενώ ζημιές προκλήθηκαν και σε κολόνες του ΔΕΔΔΗΕ, με αποτέλεσμα περίπου 15 χωριά της περιοχής να μείνουν χωρίς ρεύμα για τουλάχιστον 5 ώρες μέσα στη νύχτα.

Παράλληλα, από την έντονη βροχόπτωση και χαλαζόπτωση στα αγροτεμάχια παρατηρούνται ολικές καταστροφές καλλιεργειών σε διάφορες περιοχές του δήμου, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ξεπερνούν τα 40.000 στρέμματα.

Στην περιοχή βρέθηκαν κλιμάκια του ΕΛΓΑ προκειμένου να προχωρήσουν σε εκτιμήσεις των ζημιών, ενώ η ανησυχία παραμένει καθώς οι μετεωρολογικές προβλέψεις δείχνουν ότι η κακοκαιρία θα συνεχιστεί στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ
Συγκέντρωση τη Δευτέρα 27 Ιούνη ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών

Στο πρώην δημαρχείο του Ρίου στις 7.30 μ.μ.

Με κεντρικό σύνθημα «Οχι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών μέσα στα χωριά μας!», η αγωνιστική δημοτική αρχή Πάτρας προχωρά σε συγκέντρωση ενάντια στην εγκατάσταση τέτοιων μονάδων στη ΔΕ Ρίου, τη Δευτέρα 27 Ιούνη στις 7.30 μ.μ., στο πρώην δημαρχείο της περιοχής.

Τη συγκέντρωση οργανώνουν, επίσης, οι Τοπικές Κοινότητες Πλατανίου, Αγίου Βασιλείου, Αραχωβίτικων, Αργυράς, Δρεπάνου, Ανω Καστριτσίου, Κάτω Καστριτσίου, Σελλών και Ψαθοπύργου, καθώς και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Πλατανίου, Τσελέικων, Αραχωβίτικων, Αγίου Βασιλείου, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Δεν θα αποδεχτούμε παθητικά την πολιτική που έχουν εφαρμόσει όλες οι ως σήμερα κυβερνήσεις, με στόχο την εξασφάλιση των κερδών των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ενώ ταυτόχρονα βυθίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά στην ενεργειακή φτώχεια.

Δεν θα ανεχτούμε να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες μέσα στα χωριά του δήμου μας, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων και το περιβάλλον».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ