ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Ιούνη 2022
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για την ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond»

Από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Σαντορίνης με αίτημα την ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου
Από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Σαντορίνης με αίτημα την ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου
Την άμεση ανέλκυση του ναυαγίου του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond» ζητάει με Ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Την Ερώτηση κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος και έχει ως εξής:

«Τη δικαιολογημένη ανησυχία των κατοίκων της Σαντορίνης έχει προκαλέσει η μη ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου "Sea Diamond" εδώ και 15 χρόνια, ρυπαίνοντας το θαλάσσιο περιβάλλον και συνιστώντας απειλή για τη δημόσια υγεία. Στο εν λόγω ναυάγιο, που βρίσκεται σε περιοχή ΝATURA 2000, παραμένουν εγκλωβισμένοι πάνω από 300 τόνοι πετρελαίου που διαρρέουν. Η διάβρωση των υλικών του πλοίου οδηγεί σε έκλυση πολλών ακόμα επικίνδυνων ουσιών, όπως επικίνδυνα βαρέα μέταλλα. Η ρύπανση έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα και στην υγεία των κατοίκων, οδηγεί σε οικολογική υποβάθμιση της περιοχής.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για την ανέλκυση του "Sea Diamond" έχει αναδείξει τον επείγοντα χαρακτήρα του προβλήματος, αλλά και τις σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές που υπάρχουν. Ωστόσο, με ευθύνη όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει ληφθεί για την ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου και την αποκατάσταση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Αποκαλύπτεται, με αφορμή και αυτό το ζήτημα, ότι η "πράσινη μετάβαση" που προωθείται από την ΕΕ αφορά το μεγάλο κεφάλαιο και τις "πράσινες" επενδύσεις των ομίλων, και όχι την επίλυση περιβαλλοντικών ζητημάτων.

Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

- Στο αίτημα των κατοίκων για άμεση ολική ανέλκυση του ναυαγίου και λήψη μέτρων για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί;

- Στο γεγονός ότι το περιβαλλοντικό έγκλημα μεγεθύνεται και η πλοιοκτήτρια εταιρεία συνεχίζει ανενόχλητη να ρυπαίνει;».

Παρέμβαση του ΚΚΕ για τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα

Την προστασία όλων των προσφυγόπουλων που έρχονται στη χώρα ως ασυνόδευτοι ανήλικοι και κινδυνεύουν με απέλαση κατά την ενηλικίωσή τους λόγω της απόρριψης της αίτησης ασύλου ζήτησε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος στη Βουλή.

Η βουλευτής αναφέρθηκε στην περίπτωση του Σισέ από τη Γουινέα, που γεννήθηκε το 2002 και εισήλθε στην Ελλάδα το 2019 ως ορφανός ασυνόδευτος ανήλικος και ο οποίος αναγκάζεται να επιστρέψει στη χώρα καταγωγής του. Η βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην πορεία του μέχρι τη φοίτησή του στο ημερήσιο ΓΕΛ Σάμου.

Τόνισε πως, όπως και πολλά ακόμα ασυνόδευτα ανήλικα που βρίσκονται στην Ελλάδα, έφυγαν από τη χώρα τους, μόνα τους, στην πιο τρυφερή τους ηλικία, κυνηγημένα από τη βαρβαρότητα της εξαθλίωσης και των συγκρούσεων. Πως ως ασυνόδευτοι ανήλικοι δέχονται βέβαια καταρχάς μια ορισμένη στοιχειώδη προστασία σύμφωνα με τον νόμο και δεν απελαύνονται, φοιτούν στα ελληνικά σχολεία, μαθαίνουν τη γλώσσα μας και αποκτούν δεσμούς.

Ομως, μόλις ενηλικιωθούν και ενώ κουβαλούν και το τραύμα του ξεριζωμού ως παιδιά, βρίσκονται αντιμέτωποι με το σκληρό πλαίσιο και του ευρωπαϊκού δικαίου, κινδυνεύουν με απέλαση, τους στέλνουν πίσω στην κόλαση, από την οποία προσπάθησαν να ξεφύγουν.

Στην απάντησή της, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, επιχείρησε να ...παραδώσει μάθημα για το πώς ορίζεται ο ανθρωπισμός και έβαλε μπροστά το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Επιτροπής Προσφυγών που πήρε την απόφαση για απέλαση και κάλεσε τα μέλη της να διευκολύνουν αυτές τις καταστάσεις.

Παραδέχτηκε πως χρειάζεται διόρθωση στο πλαίσιο «χωρίς όμως να πάμε σε υπερβολές», «να λαμβάνεται υπόψη η ενταξιακή πρόθεση και διάθεση», «αν θέλει να εκπαιδευτεί, αν θέλει να προσφέρει σε τομείς της ελληνικής οικονομίας, αν θέλει να σπουδάσει». Δήλωσε πως από την Ειδική Γραμματεία Ασυνόδευτων Ανηλίκων έχει γίνει πρόταση προς τον υπουργό προκειμένου να αναδιαμορφωθεί το νομοθετικό πλαίσιο, οπότε κάθε παιδί που ενηλικιώνεται και έχει διαγράψει μια επιτυχημένη ενταξιακή πορεία να έχει μια άλλη μεταχείριση.

Η Μ. Κομνηνάκα στη δευτερολογία της τόνισε πως «ο ανθρωπισμός κρίνεται από το ίδιο το νομικό πλαίσιο που έχουν να αντιμετωπίσουν και τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και συνολικά οι ξεριζωμένοι, που βρίσκονται αντιμέτωποι με την καταστολή, με τα κέντρα - φυλακές, το ευρωπαϊκό πλαίσιο που ορθώνει νέα τείχη, τους διαχωρίζει ανάλογα με τις χώρες καταγωγής τους, χρηματοδοτεί τον εγκλωβισμό τους στη χώρα μας», ζητώντας ένα διαφορετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Στάθηκε στα παιδιά που κάνουν μια προσπάθεια πραγματικά τιτάνια, που έζησαν το τραύμα του ξεριζωμού, να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη, θυμίζοντας πως τέτοια περιστατικά ήδη υπάρχουν και σε σχολεία της Αθήνας με παιδιά που είναι μέσα σε οικογένειες και απορρίπτονται τα αιτήματα ασύλου τους.

  • Δύο πτώματα ανδρών, αγνώστων στοιχείων, εντοπίστηκαν το απόγευμα της Κυριακής στη θαλάσσια περιοχή Δρότας Πλωμαρίου Λέσβου. Πιθανολογείται πως ανήκουν σε ανθρώπους που προσπάθησαν να κάνουν το επικίνδυνο θαλάσσιο ταξίδι στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού, περισσότεροι από 1.130 πρόσφυγες και μετανάστες προσπάθησαν να μπουν στην Ελλάδα από τις 24 έως τις 27/6, στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Ρόδου.
Πυρκαγιά σε εργοστάσιο χρωμάτων στο Μενίδι

Πυρκαγιά ξέσπασε το Σάββατο σε εργοστάσιο χρωμάτων στην οδό Σχίνων στο Μενίδι, δίπλα σε άλλες επιχειρήσεις, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά τον κίνδυνο βιομηχανικού ατυχήματος, ενώ η περιοχή πνίγηκε στους καπνούς. Η πυρκαγιά σβήστηκε από 44 πυροσβέστες με 20 οχήματα. Στο σημείο βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ.

Να παρθούν τώρα τα αναγκαία μέτρα προστασίας και μέσα στους χώρους δουλειάς αλλά και στις βιομηχανικές ζώνες ζητά το Συνδικάτο Χημικής Βιομηχανίας Αττικής σε ανακοίνωσή του. Επισημαίνει ακόμα «να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος, να μη χαθεί κανένα μεροκάματο. Να γυρίσουν όλοι από Δευτέρα στις δουλειές τους».

Αναλυτικά αναφέρει ότι «το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο. Κάθε χρόνο γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων περιστατικών στον κλάδο, πέρσι στην "Drapa chemie", πριν λίγες μέρες στη "Fasoplast" κ.λπ., που και λόγω της φύσης των υλικών που παράγουμε στον κλάδο, σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες, όπως η άναρχη δόμηση στις βιομηχανικές ζώνες της Αττικής κ.λπ., εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για ένα μεγάλης έκτασης βιομηχανικό ατύχημα (ΒΑΜΕ), με ανάλογες συνέπειες στους εργαζόμενους και τους κατοίκους των περιοχών αυτών.

Η αυτοθυσία των πυροσβεστών και των εθελοντών, των κατοίκων και των εργαζομένων, που άμεσα περιόρισαν την πυρκαγιά πριν ξεφύγει επικίνδυνα, δεν αναιρεί τις τεράστιες ευθύνες της σημερινής, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, τις ευθύνες της εργοδοσίας που δεν παίρνουν ούτε τα στοιχειώδη μέτρα για την πρόληψη τέτοιων φαινομένων, με αποτέλεσμα κάθε τόσο να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

Απαιτούμε: Να διερευνηθούν τώρα τα αίτια της πυρκαγιάς. Να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα πρόληψης από πυρκαγιά και στο συγκεκριμένο εργοστάσιο και γενικότερα. Με αφορμή αυτό το περιστατικό να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος, να μη χαθεί κανένα μεροκάματο. Να γυρίσουν όλοι από Δευτέρα στις δουλειές τους».

Σκότωσαν χιμπατζή στο Αττικό Πάρκο

Προανάκριση για τη θανάτωση ενός χιμπατζή στο Αττικό Πάρκο θα ξεκινήσει το αστυνομικό τμήμα Σπάτων - Αρτέμιδας, έπειτα από αντιδράσεις οργανώσεων και φιλοζωικών ομάδων. Ο 29χρονος φροντιστής που πυροβόλησε το ζώο αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή του εισαγγελέα ζώων. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του πάρκου, ο χιμπατζής το έσκασε από τον χώρο όπου βρισκόταν μέσα στο πάρκο, πηδώντας τα ηλεκτροφόρα καλώδια της ψηλής περίφραξης, και βγήκε στα χωράφια, καταδιωκόμενος από άλλα αρσενικά. Οι φροντιστές επιχείρησαν να τον προσεγγίσουν, με σκοπό αρχικά να τον αναισθητοποιήσουν, αλλά τελικά αποφασίστηκε η θανάτωσή του, με το αιτιολογικό ότι αποτελούσε κίνδυνο για τους εργαζόμενους ή για πολίτες στην περιοχή.

Απολογήθηκε ο Δ. Λιγνάδης

Απολογήθηκε χτες, στη δίκη του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δ. Λιγνάδης που κατηγορείται για βιασμούς τεσσάρων ανήλικων και νεαρών ανδρών, που φέρεται να τελέστηκαν το 2010, το 2015 και το 2018. Ο Δ. Λιγνάδης αρνήθηκε τις κατηγορίες, έκανε λόγο για «καιροσκόπους» και για «άτομα που θέλουν να γίνουν Ρουβάς». Για τον λόγο που έφτανε στο σημείο να κάνει παρέα με ανήλικους, ακόμη και να τους φιλοξενεί για μέρες στο σπίτι του, είπε πως «ήμουν δεκτικός και ανοιχτός, φιλικός, απολάμβανα το τυχαίο και το απρογραμμάτιστο και απ' ό,τι έδειξε και η πρακτική μετά, ζούσα απερίσκεπτα και επιπόλαια». Κατά τ' άλλα επανέλαβε τα περί «σκευωρίας» και μίλησε για «επιθυμίες των διαφόρων ομάδων», λέγοντας ότι «υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι με πικρία προς εμένα (...) υπάρχουν προσωπικά κίνητρα. Αυτή είναι η πρώτη ύλη». Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο, 29 Ιούνη. Χτες, εξάλλου, η ιστοσελίδα «2020mag.gr» έφερε στη δημοσιότητα επιστολή με την υπογραφή «απόφοιτες και απόφοιτοι του Αρσακείου Ψυχικού, μέλη του Θεατρικού Ομίλου από το 1996 - 2002», όπου στο παρελθόν δίδασκε ο Δ. Λιγνάδης, με νέες καταγγελίες σε βάρος του.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ
Νέα κινητοποίηση για την υπογειοποίηση

Σε νέα μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση την Τετάρτη 6 Ιούλη (8 μ.μ. στον νέο σταθμό του προαστιακού στο Ρίο) καλούν η δημοτική αρχή Πάτρας και η Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων για την υπογειοποίηση της νέας σιδηροδρομικής γραμμής. Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα.

Νεκρός από ξυλοδαρμό στη Ραφήνα

Ενας 42χρονος ξυλοκοπήθηκε άγρια σε μπαρ της Ραφήνας τα ξημερώματα της Κυριακής, με αποτέλεσμα να καταλήξει, με βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Για το φονικό συνελήφθησαν χτες δύο άτομα, 24χρονοι αλβανικής καταγωγής, ο ένας από τους οποίους έχει πάρει την ελληνική υπηκοότητα. Οι δύο συλληφθέντες διαμένουν στην περιοχή και ήταν φίλοι και συμμαθητές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ομολόγησαν και ως αιτία της συμπλοκής παρουσίασαν ένα σκούντημα που υπήρξε με το θύμα στις τουαλέτες.

Νέα δικαστική απόφαση για το Θόλος Χίου

Το Ειρηνοδικείο Χίου απέρριψε προχτές την αίτηση προσωρινής διαταγής για πρόσβαση στο επίμαχο οικόπεδο του Θόλους Χίου όπου το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σχεδιάζει την κατασκευή υπερδομής - «φυλακής» προσφύγων και μεταναστών. Η απορριπτική απόφαση του Ειρηνοδικείου έγινε γνωστή χτες, μετά την εκδίκαση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων του Δημοσίου και την υποβολή της νέας αίτησης για έκδοση προσωρινής διαταγής. Ετσι, ο εν λόγω χώρος στο Θόλος παραμένει κλειστός για την ανάδοχο του έργου της υπερδομής και για κάθε άλλο εργολάβο ή εκπρόσωπο του Δημοσίου και του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ