ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Ιούνη 2022
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΧΙΣΤΟ
Νέα φωτιά φέρνει στο προσκήνιο τις ελλείψεις στην πρόληψη

Από τη φωτιά στο Σχιστό δίπλα στα σπίτια
Από τη φωτιά στο Σχιστό δίπλα στα σπίτια
Φωτιά ξέσπασε λίγο πριν τα μεσάνυχτα (11.20 μ.μ.) της Τρίτης σε χαμηλή βλάστηση στο Σχιστό του Κορυδαλλού, πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά την έλλειψη μέτρων πρόληψης και πυροπροστασίας από το κράτος και την Τοπική Διοίκηση. Στο σημείο έπνεαν άνεμοι 4 μποφόρ και στη μάχη ρίχτηκαν 53 πυροσβέστες με 13 οχήματα και 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, και η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο στις 5.46 χτες το πρωί.

Από την πρώτη στιγμή κλιμάκια του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Μανώλη Ραπανάκη, Γραμματέα της ΤΕ Πειραιά και μέλος της ΚΕ, βρέθηκαν στην πλαγιά, βοηθώντας με όλες τους τις δυνάμεις την Πυροσβεστική και τους κατοίκους.

Αργότερα χτες, το μεσημέρι, εκδηλώθηκε κι άλλη φωτιά, λίγο νοτιότερα, χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν πρόκειται για αναζωπύρωση της προχτεσινής πυρκαγιάς ή για νέα.

Παράλληλα, οριοθετήθηκε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χτες σε χαμηλή βλάστηση στο Πάτημα της Ελευσίνας, όπου επιχείρησαν 30 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων και 8 οχήματα. Επίσης χτες, το μεσημέρι, ξέσπασε πυρκαγιά στην Περαία Θεσσαλονίκης, κοντά σε οικισμό Ρομά, και περιορίστηκε έγκαιρα αφού πρώτα κατέκαψε απορρίμματα και ξερά χόρτα.

Από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου έχουν εκδηλωθεί 1.812 πυρκαγιές, οι 1.051 τον Ιούνη και 311 την τελευταία βδομάδα. Οι πιο σοβαρές από αυτές ήταν στις 4 Ιούνη στην Ανω Γλυφάδα και στις 18 Ιούνη στη Γαία Εύβοιας.

Τραγική επανάληψη ενός εγκλήματος

Σε ανακοίνωσή της για το νέο περιστατικό, η ΚΟΒ Ανω Κορυδαλλού του ΚΚΕ σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της:

«Ούτε μήνας δεν πέρασε που το ΚΚΕ, με αφορμή την προηγούμενη πυρκαγιά, ανέδειξε το ζήτημα αυτό και πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα για να μην ξαναζήσουμε το ίδιο πράγμα και άλλη φορά. Αντίστοιχα και στο Δημοτικό Συμβούλιο οι εκλεγμένοι με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" έθεσαν το ζήτημα της έγκαιρης λήψης μέτρων από πλευράς δήμου για την ενίσχυση της πυρασφάλειας και πυροπροστασίας».

Και προσθέτει: «Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι το αστικό κράτος, από την κυβέρνηση μέχρι τις δημοτικές αρχές, είναι εχθρικό απέναντι στον λαό και τις ανάγκες του, αφού οι ανάγκες του για πρόληψη ενάντια στις πυρκαγιές και πυροπροστασία συνθλίβονται κάτω από την υποχρηματοδότηση και τη λογική κόστους - οφέλους. Την ίδια ώρα το ίδιο κράτος είναι ικανότατο να προωθεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, να προστατεύει τα κέρδη τους και να προωθεί τις μπίζνες τους, όπως στον δήμο μας.

Δεν πάει άλλο!

Καλούμε τον λαό της περιοχής να παλέψει μαζί με το ΚΚΕ και να διεκδικήσει τώρα μέτρα για την ενίσχυση της πυροπροστασίας, την ενίσχυση των υποδομών και την κάλυψη των αναγκών».

Ανάμεσα στα άμεσα μέτρα που πρέπει να παρθούν, προσθέτει, είναι τα εξής:

«Καθαρισμός των εκτάσεων από ξερόχορτα, σκουπίδια, απομάκρυνση μπάζων, αποψιλώσεις.

Ελεγχος στις δεξαμενές, να είναι γεμάτες νερό και οι κρουνοί λειτουργικοί, ώστε σε περίπτωση φωτιάς να μπορούν να αξιοποιηθούν.

Πρόσληψη προσωπικού φύλαξης των χώρων, μόνιμου και όχι για 3 μήνες.

Αμεση ένταξη των περιοχών στο σχέδιο πόλης και δημιουργία δικτύου ύδρευσης - αποχέτευσης.

Εργα υποδομής στην περιοχή, όπως διάνοιξη δρόμων, κατασκευή πεζοδρομίων και πλατειών».

ΦΟΝΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
Σε δίκη για πλημμελήματα στελέχη της Πυροσβεστικής και της Τοπικής Διοίκησης

Σε δίκη παραπέμπονται 21 κατηγορούμενοι για την πυρκαγιά του 2018 στο Μάτι, όπου πέθαναν 100 άνθρωποι. Το Συμβούλιο Εφετών, κατόπιν έφεσης που ασκήθηκε επί του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, αποφάσισε ότι τα 21 πρόσωπα, στην πλειοψηφία τους στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών της Πυροσβεστικής και της Τοπικής Διοίκησης, θα πρέπει να δικαστούν για πλημμεληματικές πράξεις, και συγκεκριμένα κατά περίσταση για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή διά παραλείψεως από υπόχρεους και μη, και πρόκληση σωματικών βλαβών κατά συρροή.

Σημειωτέον, το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών είχε καταλήξει στο ότι πρέπει να συνεχιστεί η ανάκριση για να ερευνηθούν κακουργήματα αναφορικά με 5 αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, θέση την οποία ανέτρεψε το Συμβούλιο Εφετών, σύμφωνα με το οποίο δεν προκύπτει η τέλεση αδικημάτων κακουργηματικής φύσης, και ειδικότερα αυτό της θανατηφόρας έκθεσης σε κίνδυνο.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους που παραπέμπονται για να δικαστούν ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου είναι: Ο ηλικιωμένος που φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά, η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, δήμαρχοι της περιοχής και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, για λάθη και παραλείψεις στην πρόληψη και την κατάσβεση της πυρκαγιάς, αλλά και τους χειρισμούς που έγιναν με σκοπό τη διάσωση των ανθρώπινων ζωών. Τέλος, το Συμβούλιο Εφετών απάλλαξε τρεις αστυνομικούς.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να μετεγκατασταθούν οι Ρομά του Χαλανδρίου

Την κυβερνητική πολιτική αποκλεισμού, γκετοποίησης και διακρίσεων σε βάρος των Ρομά, που έχει ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων να παραμένουν αναποτελεσματικές οι οποιεσδήποτε ενέργειες μετεγκατάστασης όσων ζουν στον καταυλισμό του Νομισματοκοπείου, στο Χαλάνδρι, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σημειώνεται στην Ερώτηση: «Οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι τραγικές και είναι άμεση ανάγκη να μετεγκατασταθούν με ασφάλεια και με εξασφάλιση σύγχρονων συνθηκών ζωής, όπως και να παραδοθούν οι εκτάσεις στις οποίες διαμένουν στους ιδιοκτήτες τους. Παρά τις σχετικές αποφάσεις του δήμου, παραμένει πρόβλημα η έλλειψη της αναγκαίας κρατικής χρηματοδότησης.

Οι εκθέσεις του Ευρωκοινοβουλίου και της Κομισιόν, που επικαλούνται τα δικαιώματα των Ρομά, στην πράξη διαψεύδονται από την πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων, που από τη μία επιφυλάσσει άθλιους όρους διαβίωσης, στρώνοντας το έδαφος για τη δράση κυκλωμάτων, και από την άλλη χρηματοδοτεί αφειδώς αποσπασματικά προγράμματα που θρέφουν τις ΜΚΟ, διαιωνίζοντας την εξαθλίωση και την ομηρία των Ρομά.

Απαιτείται, σε σύγκρουση με αυτήν την πολιτική, η διεκδίκηση για εξασφάλιση μόνιμης και σταθερής δουλειάς με δικαιώματα, στέγαση με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας και Παιδείας, με παιδικούς σταθμούς, ένταξη των παιδιών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαιδευτικής διαδικασίας και τμήματα βοηθητικής διδασκαλίας για τους ενήλικες, για να ξεριζωθεί ο αναλφαβητισμός, αλλά και να εξασφαλιστεί ο σεβασμός στην κουλτούρα και στον τρόπο ζωής τους, για την ουσιαστική κοινωνική ένταξή τους».

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος ρωτά:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:

- Στη λήψη άμεσων μέτρων για την εξασφάλιση της μετεγκατάστασης των Ρομά που ζουν στον καταυλισμό του Νομισματοκοπείου στο Χαλάνδρι;

- Στο αίτημα για ουσιαστικά μέτρα κοινωνικής ένταξης των Ρομά και διάχυσή τους στο σύνολο της κοινωνίας, χωρίς απομόνωσή τους σε περιοχές γκέτο, με κρατική ευθύνη, χωρίς μεσάζοντες και ΜΚΟ, για την εξασφάλιση όλων των σύγχρονων όρων ζωής, απέναντι στη συνεχιζόμενη πολιτική γκετοποίησης και στοχοποίησής τους;».

ΛΑΜΙΑ
Συγκέντρωση ενάντια στην αποφυλάκιση Κορκονέα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην απαράδεκτη δικαστική απόφαση αποφυλάκισης του Επαμεινώνδα Κορκονέα, του δολοφόνου του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου στις 6/12/2008 στα Εξάρχεια, διοργανώνουν σήμερα Πέμπτη, στις 9 π.μ. έξω από τα δικαστήρια Λαμίας, φοιτητικοί σύλλογοι των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της πόλης.

Στη συγκέντρωση καλεί και το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, χαρακτηρίζοντάς την απόφαση «προκλητική και προσβλητική για τον λαό και τη νεολαία» και εκφράζοντας τη στήριξή του στις αγωνιστικές αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων.

ΔΙΚΗ Δ. ΛΙΓΝΑΔΗ
Ενοχή για τρεις βιασμούς η εισαγγελική πρόταση

Να κηρυχθεί ένοχος για τους τρεις βιασμούς ανηλίκων για τους οποίους κατηγορείται ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Δ. Λιγνάδης, πρότεινε χτες ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ο εισαγγελέας Κωνσταντίνος Κούντριας, ενώ ζήτησε την απαλλαγή του για τον τέταρτο καταγγελλόμενο βιασμό, καθώς, όπως είπε, οι αμφιβολίες συνηγορούν υπέρ του κατηγορουμένου. Κι αυτό διότι ο καταγγέλλων δεν προσήλθε τελικά να καταθέσει και επέλεξε εν γνώσει του να απουσιάσει.

Ο εισαγγελέας ανέφερε ότι «τα συγκεκριμένα θύματα λόγω και της ανηλικότητάς τους, της καταγωγής και της οικογενειακής τους κατάστασης ήταν ο εύκολος στόχος του κατηγορούμενου, καθώς διασφάλιζε τη σιγουριά ότι δεν θα αποκάλυπταν τι συνέβη. Η αναγνωρισιμότητα και η λάμψη του κατηγορούμενου δεν αναιρούν την ανάγκη για ικανοποίηση της σεξουαλικής του ορμής». Επίσης, έκανε λόγο για «δόλο» από την πλευρά του κατηγορουμένου, ο οποίος φρόντισε να «καλλιεργεί σχέσεις εμπιστοσύνης με τα θύματα». Αναφορικά με τους ισχυρισμούς του Δ. Λιγνάδη, ανέφερε ότι δεν έλαβε χώρα καμία σκευωρία ή πλεκτάνη σε βάρος του. Σημείωσε ακόμα ότι «οι σεξουαλικές προτιμήσεις του καθενός είναι προσωπικό του δικαίωμα, όμως η άσκηση βίας είναι αδίκημα και δη κακούργημα».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΘΑΝΑΤΟΥ 3 ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Υποπτη για τους θανάτους των παιδιών της κρίθηκε η μητέρα τους

Κλήση στην Ρούλα Πισπιρίγκου, για να καταθέσει ως ύποπτη για τους θανάτους των δύο μικρότερων παιδιών, της 6 μηνών Ιριδας και της 3,5 χρονών Μαλένας, απέστειλαν χτες οι εισαγγελικές αρχές, ενώ ολοκληρώθηκε και η ανάκριση για την ανθρωποκτονία της 9χρονης Τζωρτζίνας, που κατηγορείται και έχει προφυλακιστεί. Η Ρ. Πισπιρίγκου αναμένεται να ζητήσει προθεσμία.

Στη δικογραφία της υπόθεσης, που έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη, περιλαμβάνονται περισσότερες από πενήντα καταθέσεις γιατρών, νοσηλευτών, τραυματιοφορέων και ατόμων του συγγενικού περιβάλλοντος καθώς και οι ιατροδικαστικές εκθέσεις και το πρόσφατο πόρισμα που κάνει λόγο για θάνατο λόγω ασφυξίας. Επίσης, η 18η τακτική ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα κήρυξε χτες το πέρας της ανάκρισης για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας. Η δικογραφία αναμένεται να διαβιβαστεί άμεσα προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, όπου ο αρμόδιος εισαγγελέας θα εισηγηθεί για την παραπομπή της Ρ. Πισπιρίγκου ή όχι σε δίκη. Τον τελικό λόγο θα έχει το δικαστικό συμβούλιο.

Σοβαρές καταγγελίες για επαναπροωθήσεις ξεριζωμένων

Σοβαρές καταγγελίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τις επαναπροωθήσεις στα σύνορα στον Εβρο, όπου σύμφωνα με δημοσιεύματα αιτούντες άσυλο εξαναγκάζονται να κάνουν τη «βρώμικη» δουλειά σε παράνομες επιχειρήσεις απώθησης που διεξάγει η αστυνομία, με αντάλλαγμα να μην απελαθούν.

Σύμφωνα με αποκαλύψεις της πολύμηνης δημοσιογραφικής έρευνας πέντε ευρωπαϊκών ΜΜΕ («Guardian», «Lighthouse Reports», «Le Monde», «Report Munchen», «Spiegel») που δημοσιεύτηκε χτες, 6 μετανάστες, Σύροι και Μαροκινοί, είπαν ότι συμμετείχαν σε επιχειρήσεις απώθησης στον ποταμό Εβρο, με αντάλλαγμα ένα σημείωμα της αστυνομίας που τους επέτρεπε να παραμείνουν έναν μήνα στην Ελλάδα.

Δίπλα στο συνοριακό φυλάκιο στο Νέο Χειμώνιο, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, μένει ο βασικός συνεργάτης της αστυνομίας, ένας Σύρος που αναλαμβάνει να επιστρατεύσει νέους «συνεργάτες» για την αστυνομία μεταξύ ξεριζωμένων που θέλουν να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα χωρίς να επαναπροωθηθούν από τις αρχές. Η συμφωνία - συνεχίζουν - κλείνεται στην Κωνσταντινούπολη, όπου οι μελλοντικοί «συνεργάτες» πληρώνουν περίπου 5.000 ευρώ για την υπόσχεση ότι θα φτάσουν στην Ελλάδα και δεν θα επαναπροωθηθούν, αλλά θα συνεργαστούν με την ΕΛ.ΑΣ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ