Πέμπτη 30 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΧΙΣΤΟ
Νέα φωτιά φέρνει στο προσκήνιο τις ελλείψεις στην πρόληψη

Από τη φωτιά στο Σχιστό δίπλα στα σπίτια
Από τη φωτιά στο Σχιστό δίπλα στα σπίτια
Φωτιά ξέσπασε λίγο πριν τα μεσάνυχτα (11.20 μ.μ.) της Τρίτης σε χαμηλή βλάστηση στο Σχιστό του Κορυδαλλού, πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά την έλλειψη μέτρων πρόληψης και πυροπροστασίας από το κράτος και την Τοπική Διοίκηση. Στο σημείο έπνεαν άνεμοι 4 μποφόρ και στη μάχη ρίχτηκαν 53 πυροσβέστες με 13 οχήματα και 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, και η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο στις 5.46 χτες το πρωί.

Από την πρώτη στιγμή κλιμάκια του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Μανώλη Ραπανάκη, Γραμματέα της ΤΕ Πειραιά και μέλος της ΚΕ, βρέθηκαν στην πλαγιά, βοηθώντας με όλες τους τις δυνάμεις την Πυροσβεστική και τους κατοίκους.

Αργότερα χτες, το μεσημέρι, εκδηλώθηκε κι άλλη φωτιά, λίγο νοτιότερα, χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν πρόκειται για αναζωπύρωση της προχτεσινής πυρκαγιάς ή για νέα.

Παράλληλα, οριοθετήθηκε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χτες σε χαμηλή βλάστηση στο Πάτημα της Ελευσίνας, όπου επιχείρησαν 30 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων και 8 οχήματα. Επίσης χτες, το μεσημέρι, ξέσπασε πυρκαγιά στην Περαία Θεσσαλονίκης, κοντά σε οικισμό Ρομά, και περιορίστηκε έγκαιρα αφού πρώτα κατέκαψε απορρίμματα και ξερά χόρτα.

Από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου έχουν εκδηλωθεί 1.812 πυρκαγιές, οι 1.051 τον Ιούνη και 311 την τελευταία βδομάδα. Οι πιο σοβαρές από αυτές ήταν στις 4 Ιούνη στην Ανω Γλυφάδα και στις 18 Ιούνη στη Γαία Εύβοιας.

Τραγική επανάληψη ενός εγκλήματος

Σε ανακοίνωσή της για το νέο περιστατικό, η ΚΟΒ Ανω Κορυδαλλού του ΚΚΕ σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της:

«Ούτε μήνας δεν πέρασε που το ΚΚΕ, με αφορμή την προηγούμενη πυρκαγιά, ανέδειξε το ζήτημα αυτό και πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα για να μην ξαναζήσουμε το ίδιο πράγμα και άλλη φορά. Αντίστοιχα και στο Δημοτικό Συμβούλιο οι εκλεγμένοι με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" έθεσαν το ζήτημα της έγκαιρης λήψης μέτρων από πλευράς δήμου για την ενίσχυση της πυρασφάλειας και πυροπροστασίας».

Και προσθέτει: «Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι το αστικό κράτος, από την κυβέρνηση μέχρι τις δημοτικές αρχές, είναι εχθρικό απέναντι στον λαό και τις ανάγκες του, αφού οι ανάγκες του για πρόληψη ενάντια στις πυρκαγιές και πυροπροστασία συνθλίβονται κάτω από την υποχρηματοδότηση και τη λογική κόστους - οφέλους. Την ίδια ώρα το ίδιο κράτος είναι ικανότατο να προωθεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, να προστατεύει τα κέρδη τους και να προωθεί τις μπίζνες τους, όπως στον δήμο μας.

Δεν πάει άλλο!

Καλούμε τον λαό της περιοχής να παλέψει μαζί με το ΚΚΕ και να διεκδικήσει τώρα μέτρα για την ενίσχυση της πυροπροστασίας, την ενίσχυση των υποδομών και την κάλυψη των αναγκών».

Ανάμεσα στα άμεσα μέτρα που πρέπει να παρθούν, προσθέτει, είναι τα εξής:

«Καθαρισμός των εκτάσεων από ξερόχορτα, σκουπίδια, απομάκρυνση μπάζων, αποψιλώσεις.

Ελεγχος στις δεξαμενές, να είναι γεμάτες νερό και οι κρουνοί λειτουργικοί, ώστε σε περίπτωση φωτιάς να μπορούν να αξιοποιηθούν.

Πρόσληψη προσωπικού φύλαξης των χώρων, μόνιμου και όχι για 3 μήνες.

Αμεση ένταξη των περιοχών στο σχέδιο πόλης και δημιουργία δικτύου ύδρευσης - αποχέτευσης.

Εργα υποδομής στην περιοχή, όπως διάνοιξη δρόμων, κατασκευή πεζοδρομίων και πλατειών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ