ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κανένα συμφέρον δεν έχουν οι εργαζόμενοι από τους σχεδιασμούς ξεπουλήματος των ναυπηγείων

Ανακοίνωση - κάλεσμα με αφορμή τις εξελίξεις στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας

Στους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας απευθύνεται με ανακοίνωσή της η Τομεακή Οργάνωση Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις και τα κυβερνητικά πανηγύρια για το γεγονός ότι τα πρώτα περνάνε «στα ελληνικά χέρια του εφοπλιστή Προκοπίου», καθώς και για την παράδοση αυτών της Ελευσίνας στην αμερικανο-ιταλική κοινοπραξία «Onex - Fincartieri».

«Πίσω από αυτούς τους πανηγυρισμούς κρύβονται σφοδροί γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί και παζάρια, στα οποία εμπλέκεται επικίνδυνα η Ελλάδα, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και με τη συμφωνία των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, έχουν φτάσει να πανηγυρίζουν που διευρύνεται το ΝΑΤΟ, αυτός ο εγκληματικός οργανισμός που έχει σπείρει δυστυχία σε όλο τον πλανήτη», σημειώνει η Οργάνωση του ΚΚΕ και προσθέτει:

«Μόνο τυχαία δεν ήταν η δήλωση του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τσούνη, πριν από λίγες μέρες, ότι "οι ΗΠΑ επικεντρώνονται έντονα στα ναυπηγεία της Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά", στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με την Κίνα».

Καμία συναίνεση στους αντεργατικούς σχεδιασμούς

«Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη», τονίζει η ΤΟ Βιομηχανίας. «Στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, των επενδύσεων, της εξασφάλισης των κερδοφορίας των μονοπωλίων που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στη ναυπηγική βιομηχανία, και με στόχο τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας στην περιοχή για λογαριασμό της αστικής τάξης, επιδιώκουν να μας βάλουν στο χέρι, να συναινέσουμε στους σχεδιασμούς τους.

Επιχειρούν να μας εκβιάσουν με τα δεδουλευμένα μας, δηλαδή με τον ιδρώτα μας, και να μας τρομοκρατήσουν ότι θα χάσουμε τις θέσεις εργασίας μας αν δεν στρατευτούμε με τις επιλογές τους.

Λέμε καθαρά:

-- Οχι στο ξεπούλημα του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά

-- Οχι στην "πρόταση εξυγίανσης" της "Onex" για το Ναυπηγείο Ελευσίνας».

Σχολιάζοντας την προσπάθεια να πειστούν οι εργαζόμενοι ότι με αυτές τις διαδικασίες ξαναζωντανεύει η ναυπηγική βιομηχανία και ότι έχουν να λαμβάνουν από την «αναβάθμιση της χώρας», η ΤΟ Βιομηχανίας υπογραμμίζει:

«Αν τους είχε πιάσει ο πόνος για τα συμφέροντά μας, τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και οι προηγούμενες, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αντί να δίνουν κάθε χρόνο δισεκατομμύρια ευρώ για τους πολεμικούς - δολοφονικούς σκοπούς του ΝΑΤΟ θα δημιουργούσαν υποδομές, νοσοκομεία, σχολεία, τρένα και καράβια για τη φθηνή μετακίνηση του λαού, θα ανέπτυσσαν τα ναυπηγεία για τις μεγάλες ανάγκες που έχει η χώρα, θα τη θωράκιζαν διατροφικά, ενεργειακά, αντισεισμικά και αντιπλημμυρικά.

Αντίθετα, ακριβώς επειδή κοινός στόχος τους είναι η εξασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, απαξιώνουν υποδομές και φυσικό πλούτο και τον παραδίδουν στα μονοπώλια, παίρνουν μέτρα και ενισχύουν το αντεργατικό οπλοστάσιο με ένταση της εκμετάλλευσης (10ωρη απλήρωτη εργασία, παιδική τζάμπα εργασία κ.λπ.), κατάργηση των ΣΣΕ και των όποιων συγκροτημένων εργατικών δικαιωμάτων.

Εμείς οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία έχουμε βιώσει και συνεχίζουμε να βιώνουμε τον δήθεν μονόδρομο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας με μειώσεις στο μεροκάματο, με χιλιάδες ευρώ χρωστούμενα, με εκβιασμούς και απειλές.

Ζούμε σε μόνιμη ανασφάλεια για το αν και πότε θα πάρουμε τα λεφτά μας, για το αν θα ανανεωθεί η σύμβαση με το Πολεμικό Ναυτικό, για το αν θα έχουμε δουλειά το επόμενο διάστημα και με τι όρους.

Ολες οι κυβερνήσεις έχουν ευθύνη για τη σταδιακή απαξίωση της ναυπηγικής βιομηχανίας, στο πλαίσιο των ανταγωνισμών και των συμφωνιών της αστικής τάξης.

Είναι υποκριτική η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι τάχα κόπτεται για τα δικαιώματα των εργαζομένων, μιας και ως κυβέρνηση συμφώνησε και εφάρμοσε το φιρμάνι της ΕΕ για να θέσει το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, συμφωνώντας ο νέος ιδιοκτήτης να το πάρει "καθαρό" από εργαζόμενους, δηλαδή με όλους τους εργαζόμενους απολυμένους».

Ηρθε η ώρα να δείξουμε τη δύναμή μας!

Η ΤΟ Βιομηχανίας καλεί τους εργαζόμενους των ναυπηγείων «να οργανώσουμε την πάλη μας μέσα στα ναυπηγεία ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που τη στηρίζουν και οι ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και να διεκδικήσουμε:

  • Την εξασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας μας, να μην απολυθεί κανείς, μόνιμη και σταθερή εργασία με αυξήσεις στους μισθούς μας, με Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που θα κατοχυρώνει τα δικαιώματά μας.
  • Την πληρωμή άμεσα όλων των δεδουλευμένων μας, είναι δικά μας λεφτά».

Παράλληλα τους καλεί, μέσα και από την πείρα που έχουν αποκτήσει, να βγάλουν πιο βαθιά συμπεράσματα.

«Η καπιταλιστική ανάπτυξη, οι επενδύσεις και η ανταγωνιστικότητα, στο όνομα των οποίων πίνουν νερό ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και όλα τα αστικά κόμματα, τσαλαπατούν τα εργασιακά δικαιώματα, διαλύουν ανθρώπινες ζωές, η ανασφάλεια και ο φόβος για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας είναι μόνιμα, όλα υπηρετούν τα κέρδη του κεφαλαίου.

Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από "σωτήρες" και "προστάτες", το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι εχθρικοί ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί και διαπράττουν εγκλήματα σε όλο τον πλανήτη.

Λέμε καθαρά ότι η λύση βρίσκεται αλλού: Στην πραγματική διέξοδο από τα δεινά μας, δηλαδή στη σοσιαλιστική προοπτική, εκεί που οι εργάτες θα απολαμβάνουν τον πλούτο που παράγουν, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας και όχι το καπιταλιστικό κέρδος.

Στη χώρα μας υπάρχουν όλες οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις, υπάρχει τεράστια τεχνογνωσία και έμπειρο εργατικό δυναμικό, ώστε τα ναυπηγεία να αναπτυχθούν παραπέρα, με ενιαίο σχέδιο, για να κατασκευάζονται και να συντηρούνται τα πλοία, να εξασφαλίζεται η επικοινωνία με τα νησιά, να φτιάχνονται σύγχρονα τρένα, και φυσικά για την εθνική άμυνα της χώρας, την οποία υπονομεύει η ΝΑΤΟική προσήλωση όλων των άλλων κομμάτων».

«Ηρθε η ώρα να δείξουμε τη δύναμή μας», καταλήγει η ΤΟ Βιομηχανίας. «Το ΚΚΕ είναι εδώ, δίπλα σας, δίνει όλες του τις δυνάμεις για το δίκιο των εργατών. Μπορούμε να είμαστε νικητές εμείς, αν αποφασίσουμε να μπούμε μπροστά, να κάψουμε όλα τα αντιλαϊκά σενάρια».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΗΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ ΑΕ»
Δεν θα περάσει η προσπάθεια της εργοδοσίας για «σιγή νεκροταφείου»

Τη στάση της εργοδοσίας της επιχείρησης «Βαρβαρέσος», που διώκει εργαζόμενους επειδή πάλεψαν ενάντια στις απολύσεις και διεκδίκησαν το δικαίωμά τους στη δουλειά, να πληρώνονται τα δεδουλευμένα τους και υπογραφή ΣΣΕ, καταγγέλλει το επιχειρησιακό Σωματείο και ζητά η εργοδοσία να πάρει πίσω τη μήνυση που κατέθεσε σε βάρος των εργαζομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εργοδοσία κατέθεσε μήνυση σε βάρος 15 εργαζομένων, για «διατάραξη εργασιακής ειρήνης», ενώ επικαλείται και ζημιές. Τους διώκει για τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν με απόφαση Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου στις αρχές Φλεβάρη του 2022, ενάντια στις εκδικητικές απολύσεις συναδέλφων τους. Η μήνυση κατατέθηκε τον Απρίλη και τώρα άρχισαν να καλούνται να καταθέσουν στο Αστυνομικό Τμήμα οι 15, ανάμεσά τους μέλη του ΔΣ του Σωματείου, απολυμένοι εργαζόμενοι και αποχωρήσαντες, οι οποίοι δεν άντεξαν άλλο το καθεστώς πολύμηνης απληρωσιάς που έχει επιβάλει η επιχείρηση.

«Θέλουν να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς την ίδια στιγμή που θα τσακίζουν τις ζωές μας για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους», σημειώνει το Σωματείο και θυμίζει ότι «εδώ και 5 μήνες η επιχείρηση δεν πληρώνει ΙΚΑ - ΔΕΗ, δίνει ψίχουλα στους εργαζόμενους με τη βούλα του νόμου και εμείς δεν έχουμε λεφτά ούτε για βενζίνη για τη μετακίνησή μας στη δουλειά, κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς ρεύμα, να χάσουμε τα σπίτια μας κ.λπ.».

Το Σωματείο ξεκαθαρίζει ότι «όσο η εργοδοσία αξιοποιεί την τρομοκρατία, τις απολύσεις, τους αντεργατικούς νόμους όλων των κυβερνήσεων, εμείς θα γινόμαστε πιο αποφασισμένοι και αλληλέγγυοι. Ούτε τα νομοσχέδια θα μας γονατίσουν, ούτε τα δικαστήριά τους», και απαιτεί να παρθεί πίσω η απαράδεκτη έγκληση από την εργοδοσία, να πληρωθούν τα δεδουλευμένα, να δοθεί επίδομα 4.000 ευρώ σε όλους τους απλήρωτους εργαζόμενους μέσω του ΟΑΕΔ. Επίσης, να υπογραφεί ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, να καταργηθεί ο άθλιος διαχωρισμός παλιών και νέων εργαζομένων και να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις εργασίας σε αορίστου χρόνου.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Σύσκεψη σωματείων για την κοινή δράση των εργαζομένων στα ναυπηγεία

Αύριο, Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στον Πειραιά

Σε σύσκεψη με θέμα τις εξελίξεις στη ναυπηγική βιομηχανία, αύριο, Τετάρτη 6 Ιούλη, στις 6.30 μ.μ., στο αμφιθέατρό του, καλεί το Εργατικό Κέντρο Πειραιά συνδικαλιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στους συγκεκριμένους χώρους δουλειάς. Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη έχουν προσκληθεί τα Εργατικά Κέντρα Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής και Σαλαμίνας, τα Σωματεία Εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά «Η Τρίαινα» και Ελευσίνας, το Συνδικάτο Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Αττικής, το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών και η Σωματειακή Επιτροπή Εργαζομένων Ναυπηγείων «Σπανόπουλου».

«Οι εξελίξεις στη ναυπηγική βιομηχανία έχουν φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο για τα δικαιώματα των συναδέλφων», σχολιάζει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά «η κυβέρνηση προωθεί και με νομοθετικές πρωτοβουλίες την αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος, χωρίς όμως να εξασφαλίζει με κανέναν τρόπο τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και την αποπληρωμή των δεδουλευμένων».

Στον διαρκώς αναπτυσσόμενο όμιλο Ναυπηγείων «Σπανόπουλου» βρίσκεται σε εξέλιξη «μια σημαντική μάχη για υπογραφή, για πρώτη φορά, επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία μάχη βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο».

Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη «έχει μόλις υπογραφεί από το κλαδικό συνδικάτο νέα ικανοποιητική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση δεν προχωρεί στην κήρυξή της ως υποχρεωτικής». Την ίδια στιγμή, η επέκταση της συγκεκριμένης ΣΣΕ «θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό εργαλείο στα χέρια εργαζομένων και συνδικαλιστικών οργάνων του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου» σε κάθε χώρο εργασίας.

«Με δεδομένη τη διαχρονική απαξίωση, το νομοθετικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί και το ξεπούλημα που διαχρονικά συντελείται, οι υποχρεώσεις κράτους και εργοδοτών, προς τους εργαζόμενους, κόβονται και ράβονται προς όφελος των εργοδοτών και των τραπεζιτών. Η σταθερή εργασία, δεδουλευμένα ετών, Συλλογικές Συμβάσεις και η μόνιμη και σταθερή εργασία είναι όλα στον "αέρα"», προσθέτει το Εργατικό Κέντρο. Στο έδαφος αυτό, παίρνει την πρωτοβουλία να καλέσει σε σύσκεψη Εργατικών Κέντρων και σωματείων που δραστηριοποιούνται σε ναυπηγικούς χώρους, με σκοπό «τον συντονισμό και την κοινή δράση για την υπεράσπιση όλων των θέσεων εργασίας, των ΣΣΕ και την πλήρη καταβολή των δεδουλευμένων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ