ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ ΛΑΡΥΜΝΑΣ
Καμία αναμονή, ξεσηκωμός για να μην περάσει το έγκλημα!

Την Πέμπτη 21 Ιούλη στις 8 μ.μ. στον οικισμό της ΛΑΡΚΟ η μεγάλη σύσκεψη

«Αυτό το έγκλημα δεν θα περάσει», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, απευθύνοντας κάλεσμα για ξεσηκωμό στην περιοχή και μαζική συμμετοχή στην πλατιά σύσκεψη συνδικάτων και φορέων που διοργανώνει την Πέμπτη 21 Ιούλη, αλλά και στις υπόλοιπες κινητοποιήσεις και αγωνιστικές δράσεις για να συνεχίσει η ΛΑΡΚΟ να λειτουργεί και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας.

«Καμία αναμονή. Ξεσηκωμός της περιοχής μας τώρα. Το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ δεν θα περάσει. Οι απολύσεις δεν θα περάσουν. Θα αποτρέψουμε τον μαρασμό του τόπου μας», τονίζει το Σωματείο στο κάλεσμά του για κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και στην απόφασή της να σταματήσει τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ από 1η Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, το Σωματείο ανακοινώνει την απόφαση του ΔΣ για πραγματοποίηση ανοιχτής πλατιάς σύσκεψης συνδικάτων, συλλόγων και φορέων στις 21 Ιούλη, στις 8 μ.μ. στο γήπεδο μπάσκετ του οικισμού ΛΑΡΚΟ, για τον συντονισμό του αγώνα, με θέμα «ΛΑΡΚΟ ανοιχτή, εργασία για όλους, καμία έξωση από τους οικισμούς, καμία παραπέρα μείωση αποδοχών».

Απευθύνει κάλεσμα σε σωματεία, εργαζόμενους, φορείς και κατοίκους για καθολική συμμετοχή, ενώ προσθέτει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε μέχρι την σύσκεψη να επιδιώξει συναντήσεις με τα αρμόδια υπουργεία και τα κόμματα, καθώς και να πραγματοποιήσει πολύμορφες δραστηριότητες διαμαρτυρίας και ενημέρωσης.

Αυτό το έγκλημα δεν θα περάσει

Κάνοντας αναφορά στις άμεσες επιπτώσεις της παύσης της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ για τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία, το Σωματείο τονίζει:

«Η Ειδική Διαχείριση, πατώντας στον νόμο - έκτρωμα που ψήφισε πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση, σταματά τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ. Αυτό οδηγεί στην άμεση ανεργία όλους τους εργαζόμενους στις εργολαβίες. Επίσης, δεκάδες μικροεργολάβους με μηχανήματα έργου και αυτοκινητιστές, παρασέρνοντας παράλληλα τα επαγγέλματα της περιοχής που υποστηρίζουν την δραστηριότητά τους (πρατήρια, βουλκανιζατέρ κ.λπ.). Επιπλέον οδηγεί στο σταμάτημα της λειτουργίας τα 3 εργοστάσια αμμοβολής και στην ανεργία τούς δεκάδες εργαζόμενους που απασχολούν». Και προσθέτει:

«Μέσα από τον νόμο που ψηφίστηκε, ενώ μας κλέβουν τον μόχθο δίνοντάς μας ψίχουλα, παράλληλα μας οδηγούν στην ανασφάλεια της μηνιαίας ανανέωσης των συμβάσεων και στην έναρξη της αντίστροφης μέτρησης του πεντάμηνου, όταν θα οριστικοποιηθεί και η τελευταία απόλυση. Παράλληλα, μέσα από το σταμάτημα της λειτουργίας συρρικνώνει παραπέρα το εισόδημά μας (μας σταματά από την εργασία νύχτα και αργίες) και δημιουργεί γενική οικονομική ασφυξία στην περιοχή μας».

Το Σωματείο τονίζει την αποφασιστικότητα των εργαζομένων να συνεχίσουν τον αγώνα που δίνουν εδώ και δυόμισι χρόνια ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και ξεκαθαρίζει: «Αυτό το έγκλημα δεν θα περάσει. Το πλήγμα στην περιοχή μας θα είναι ανεπανόρθωτο, και γι' αυτό τη μάχη θα τη δώσουμε όλοι μαζί, σαν μια γροθιά.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τον λαό της περιοχής μας σε συσπείρωση και ξεσηκωμό. Εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, εργαζόμενοι στις εργολαβίες, μικροεργολάβοι έργου και αυτοκινητιστές, εργαζόμενοι στις αμμοβολές, μαγαζιά και καταστήματα, να δώσουμε απάντηση ενότητας και αποφασιστικότητας. Συνεχίζουμε μέχρι τη νίκη».

ΑΡΤΑ - ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «ΗΠΕΙΡΟΣ»
Δράση ενάντια στη συγκάλυψη του εργοδοτικού εγκλήματος

Την Τρίτη 12/7 το συλλαλητήριο για τη δικαίωση του αδικοχαμένου εργάτη Χρήστου Ζορμπά, την Τετάρτη 14/7 η παράσταση διαμαρτυρίας στο δικαστήριο

Από τη χτεσινή παρέμβαση στην Αρτα
Από τη χτεσινή παρέμβαση στην Αρτα
Συνεχίζεται το άνοιγμα στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές από τα πρωτοβάθμια σωματεία και το Εργατικό Κέντρο Αρτας για την προετοιμασία του μεγάλου συλλαλητηρίου την Τρίτη 12/7, στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Κιλκίς. Τα σωματεία παλεύουν ώστε να αποτραπούν οι προσπάθειες της εργοδοσίας «Ηπειρος ΑΕΒΕ» να συγκαλυφθούν οι ευθύνες της για το εργατικό «ατύχημα» από ηλεκτροπληξία που στοίχισε τη ζωή στον 29χρονο Χρήστο Ζορμπά τον Ιούνη του 2020.

Χτες το απόγευμα το Εργατικό Κέντρο Αρτας προχώρησε σε μαζική εξόρμηση στον πεζόδρομο στην κεντρική πλατεία, αναρτώντας και πανό, στο οποίο με παραστατικό τρόπο απεικονίζονταν από τη μία τα λαστιχένια γάντια καθαριότητας που η εργοδοσία της «Ηπειρος ΑΕΒΕ» προβάλλει ως ατομικό μέσο προστασίας των ηλεκτρολόγων (!) και από την άλλη τα γάντια που προβλέπονται για χρήση ηλεκτρολογικών εργασιών. «Κανένα βήμα πίσω, δεν θα μας πάρουν και τη ζωή μας κράτος και εργοδοσία» ανέγραφε το πανό, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι στην ακροαματική διαδικασία της δίκης η εργοδοσία της «Ηπειρος ΑΕΒΕ» υποστήριξε αφενός ότι δεν υποχρεούται να τοποθετήσει ρελέ διαφυγής σε κάθε ηλεκτρολογικό πίνακα, αφετέρου ότι με ατομική του ευθύνη ο Χρήστος Ζορμπάς δεν έκανε χρήση των γαντιών καθαριότητας που του παρείχε και τα οποία τάχα θα τον προστάτευαν από την ηλεκτροπληξία, οπότε ο ίδιος φέρει την ευθύνη για τον θάνατό του.

Ωστόσο, σε εσωτερική ηλεκτρονική αλληλογραφία της εταιρείας, και μάλιστα 6 μέρες πριν το τραγικό «ατύχημα», αναγνωρίζεται η ανάγκη τοποθέτησης ρελέ διαφυγής σε κάθε ηλεκτρολογικό πίνακα, για την ασφάλεια του προσωπικού του εργοστασίου, με την κυνική όμως επισήμανση ότι η επιλογή αυτή «εξαρτάται από το κόστος του». Δηλαδή η εργοδοσία δήλωνε έτοιμη να θυσιάσει τα όποια μέτρα ασφαλείας, στη λογική του περιορισμού του κόστους, για την κερδοφορία της.

Σήμερα Παρασκευή κλιμάκια συνδικαλιστών θα επισκεφτούν το εργοστάσιο της ΙΟΝ, επιδιώκοντας να ανοίξουν τη συζήτηση γύρω από την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και να μη νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των εργαζομένων η εργοδοτική αυθαιρεσία, με κόστος την ίδια την υγεία και τη ζωή τους.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΗ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Κάτω τα χέρια από τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων

Την Πέμπτη 14 Ιούλη η παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας

Παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 14 Ιούλη στο υπουργείο Εργασίας θα πραγματοποιήσουν αντιπροσωπείες διοικήσεων συνδικαλιστικών οργανώσεων της ναυπηγικής βιομηχανίας, απαιτώντας τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, την καταβολή των δεδουλευμένων και την υπογραφή ΣΣΕ. Η πρωτοβουλία αυτή αποφασίστηκε στη σύσκεψη συντονισμού που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, την περασμένη Τετάρτη, στην οποία συμμετείχαν το Εργατικό Κέντρο Σαλαμίνας, το Συνδικάτο Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, το Σωματείο Εργαζομένων Σκαραμαγκά «Τρίαινα», το Σωματείο Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας κ.ά.

Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους προχωρούν σε αυτήν την πρώτη παρέμβαση μπροστά στις ανησυχητικές εξελίξεις που προμηνύουν οι αλλαγές του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, διατυπώνοντας διεκδικήσεις για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, των δεδουλευμένων, των Συλλογικών Συμβάσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων.

Σημειώνεται ότι στα δυο μεγαλύτερα ναυπηγεία (Σκαραμαγκά και Ελευσίνας), μετά και την πρόσφατη ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, το σύνολο των εργαζομένων βρίσκεται αντιμέτωπο με την απόλυση ενώ οι «νέες θέσεις εργασίας» που διαφημίζουν η κυβέρνηση και οι νέοι ιδιοκτήτες τους είναι κομμένες και ραμμένες στο πρότυπο τις εργολαβικής εργασίας:

Στα μεν Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στη θέση του ειδικού εκκαθαριστή που έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται τώρα ο νέος ιδιοκτήτης (Προκοπίου). Η κυβέρνηση με τον νόμο που ψήφισε από τη μία διασφαλίζει τα συμφέροντα του νέου ιδιοκτήτη - ιδιώτη, με την υπαγωγή του στον «αναπτυξιακό» νόμο του 2021, ο οποίος εξασφαλίζει την ταχύτατη αδειοδότηση και φυσικά τις πολύ μεγάλες φοροαπαλλαγές, αλλά από την άλλη δεν δίνει καμία απάντηση στο εύλογο αίτημα των 700 εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Δεν επιλύονται ούτε τα ζητήματα των αποζημιώσεων ούτε τα ζητήματα της απόδοσης των δεδουλευμένων τους, προκειμένου τα ναυπηγεία να δοθούν στους νέους ιδιοκτήτες απαλλαγμένα από τις οφειλές τους προς τους εργαζόμενους, οι οποίοι φυσικά απολύονται. Η κυβέρνηση δεν απαντάει αν θα δοθούν τα χρωστούμενα στους εργαζόμενους, αν θα πάρουν τις αποζημιώσεις τους, αν θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα, αν θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις των δικαστηρίων που τους δικαιώνουν.

Παρόμοια είναι η κατάσταση στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, όπου επίσης υπάρχει τους τελευταίους μήνες νέος ιδιοκτήτης, η αμερικανοϊταλική κοινοπραξία «ONEX - Fincantieri». Εκεί, η μόνη δέσμευση που υπάρχει είναι αυτή των απολύσεων, καταγγέλλουν τα σωματεία, ενώ η αποπληρωμή των δεδουλευμένων συνδέεται με το εξοπλιστικό έργο που θα δοθεί στον νέο επενδυτή. Οσο για τις Συμβάσεις, αυτές θα ξεκινήσουν από μηδενική βάση, με το γνωστό μοντέλο των ατομικών συμβάσεων, όπως έγινε και στο Νεώριο της Σύρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ