Παρασκευή 8 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΗ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Κάτω τα χέρια από τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων

Την Πέμπτη 14 Ιούλη η παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας

Παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 14 Ιούλη στο υπουργείο Εργασίας θα πραγματοποιήσουν αντιπροσωπείες διοικήσεων συνδικαλιστικών οργανώσεων της ναυπηγικής βιομηχανίας, απαιτώντας τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, την καταβολή των δεδουλευμένων και την υπογραφή ΣΣΕ. Η πρωτοβουλία αυτή αποφασίστηκε στη σύσκεψη συντονισμού που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, την περασμένη Τετάρτη, στην οποία συμμετείχαν το Εργατικό Κέντρο Σαλαμίνας, το Συνδικάτο Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, το Σωματείο Εργαζομένων Σκαραμαγκά «Τρίαινα», το Σωματείο Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας κ.ά.

Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους προχωρούν σε αυτήν την πρώτη παρέμβαση μπροστά στις ανησυχητικές εξελίξεις που προμηνύουν οι αλλαγές του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, διατυπώνοντας διεκδικήσεις για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, των δεδουλευμένων, των Συλλογικών Συμβάσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων.

Σημειώνεται ότι στα δυο μεγαλύτερα ναυπηγεία (Σκαραμαγκά και Ελευσίνας), μετά και την πρόσφατη ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, το σύνολο των εργαζομένων βρίσκεται αντιμέτωπο με την απόλυση ενώ οι «νέες θέσεις εργασίας» που διαφημίζουν η κυβέρνηση και οι νέοι ιδιοκτήτες τους είναι κομμένες και ραμμένες στο πρότυπο τις εργολαβικής εργασίας:

Στα μεν Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στη θέση του ειδικού εκκαθαριστή που έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται τώρα ο νέος ιδιοκτήτης (Προκοπίου). Η κυβέρνηση με τον νόμο που ψήφισε από τη μία διασφαλίζει τα συμφέροντα του νέου ιδιοκτήτη - ιδιώτη, με την υπαγωγή του στον «αναπτυξιακό» νόμο του 2021, ο οποίος εξασφαλίζει την ταχύτατη αδειοδότηση και φυσικά τις πολύ μεγάλες φοροαπαλλαγές, αλλά από την άλλη δεν δίνει καμία απάντηση στο εύλογο αίτημα των 700 εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Δεν επιλύονται ούτε τα ζητήματα των αποζημιώσεων ούτε τα ζητήματα της απόδοσης των δεδουλευμένων τους, προκειμένου τα ναυπηγεία να δοθούν στους νέους ιδιοκτήτες απαλλαγμένα από τις οφειλές τους προς τους εργαζόμενους, οι οποίοι φυσικά απολύονται. Η κυβέρνηση δεν απαντάει αν θα δοθούν τα χρωστούμενα στους εργαζόμενους, αν θα πάρουν τις αποζημιώσεις τους, αν θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα, αν θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις των δικαστηρίων που τους δικαιώνουν.

Παρόμοια είναι η κατάσταση στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, όπου επίσης υπάρχει τους τελευταίους μήνες νέος ιδιοκτήτης, η αμερικανοϊταλική κοινοπραξία «ONEX - Fincantieri». Εκεί, η μόνη δέσμευση που υπάρχει είναι αυτή των απολύσεων, καταγγέλλουν τα σωματεία, ενώ η αποπληρωμή των δεδουλευμένων συνδέεται με το εξοπλιστικό έργο που θα δοθεί στον νέο επενδυτή. Οσο για τις Συμβάσεις, αυτές θα ξεκινήσουν από μηδενική βάση, με το γνωστό μοντέλο των ατομικών συμβάσεων, όπως έγινε και στο Νεώριο της Σύρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ