Παρασκευή 8 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΕΑ «ΛΥΠΗΤΕΡΗ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ
Από χτες λαμβάνουν τα ραβασάκια για την «επιστρεπτέα προκαταβολή»

Διαγραφή των οφειλών συνεχίζουν να διεκδικούν οι μικροί ΕΒΕ

Από την πρόσφατη κινητοποίηση στο υπουργείο Ανάπτυξης
Από την πρόσφατη κινητοποίηση στο υπουργείο Ανάπτυξης
Συνεχίζονται τα χτυπήματα στο εισόδημα των φτωχών αυτοαπασχολούμενων, με τα νέα μπιλιετάκια που τους έρχονται από χτες, για να περάσουν από τους γκισέδες και να πληρώσουν τα χρέη της «επιστρεπτέας προκαταβολής». Υπενθυμίζεται ότι τα ποσά αυτά της έκτακτης ενίσχυσης είχαν δοθεί σε επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια των lockdown ώστε να αντεπεξέλθουν στα έξοδά τους, καθώς είχαν μηδενικά έσοδα. Σε ό,τι αφορά δε τους μικρούς ΕΒΕ αυτά τα ποσά εξανεμίστηκαν, λόγω των υπέρογκων χρεών, της ακρίβειας που ακολούθησε και των ανατιμήσεων σε λογαριασμούς, πρώτες ύλες κ.λπ.

Την περασμένη Δευτέρα η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου, μαζί με τοπικές και κλαδικές συνδικαλιστικές οργανώσεις των ΕΒΕ, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ανάπτυξης και κατέθεσαν στον υπουργό τα αιτήματά τους. Οπως κατήγγειλαν οι δύο Ομοσπονδίες, ενώ η κυβέρνηση ετοιμαζόταν να δώσει το ρεσιτάλ της για την «κοινωνική πολιτική» στη Βουλή, στους φτωχούς βιοπαλαιστές ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο ανακούφισης.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση απέκλεισε το ενδεχόμενο ένταξης των αυτοαπασχολούμενων στο μέτρο επιστροφής της ενεργειακής επιβάρυνσης, το λεγόμενο power pass, με την αιτιολογία ότι δεν υπάρχει «δημοσιονομικός χώρος». Απέφυγε επίσης να απαντήσει στο αίτημα για πλαφόν στην τιμή της κιλοβατόρας και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Οσο για το αίτημα για μη καταβολή και διαγραφή της επιστρεπτέας προκαταβολής, η απάντηση ήταν ότι πέραν του «κουρέματος» του 50% που έχει γίνει, δεν προβλέπεται τίποτα άλλο, και έτσι από χτες άρχισαν να έρχονται τα ραβασάκια της πληρωμής.

Μάλιστα, ο υπουργός δεν αρκέστηκε στην απόρριψη των αιτημάτων των επαγγελματιών, καθώς δεν δίστασε και να τους κατηγορήσει για ...φοροδιαφυγή! Ετσι, όσον αφορά το αφορολόγητο όριο «η κυβέρνηση διά στόματος του υπουργού της μας είπε ότι θεωρεί τους αυτοαπασχολούμενους φοροκλέφτες. Συγκεκριμένα, μας απάντησε ότι αν θέλουμε αφορολόγητο όριο θα πρέπει να σταματήσουμε να φοροδιαφεύγουμε», σημειώνουν οι Ομοσπονδίες και υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση στοχοποιεί τους μικρούς επαγγελματίες «ενώ λίγες βδομάδες πριν δόθηκαν προκλητικά φοροαπαλλαγές εκατομμυρίων ευρώ, στους εφοπλιστές και στις αεροπορικές εταιρείες, μέσω του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών».

«Η κυβέρνηση αρνείται να πάρει μέτρα μόνιμου χαρακτήρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας. Για να μπορέσουμε να έχουμε την οποιαδήποτε κατάκτηση, μικρή ή μεγάλη, χρειάζεται το επόμενο διάστημα να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο την πίεση που ασκούμε», προσθέτουν οι δύο Ομοσπονδίες και καταλήγουν: «Μονόδρομος για κάθε συνάδελφο, για κάθε επαγγελματία είναι η απόγνωση και η οργή να γίνουν συλλογική δύναμη, να χτυπήσουν τις πραγματικές αιτίες. Είναι μονόδρομος η αγωνιστική διέξοδος για να φέρουμε στο προσκήνιο τις διεκδικήσεις μας. Παλεύουμε με μεγαλύτερη ένταση, μέχρι να ικανοποιηθούν να δίκαια αιτήματά μας».

ΤΕ ΕΒΕ Αττικής του ΚΚΕ: Πρόκληση για τους αυτοαπασχολούμενους τα νέα χρέη που τους φορτώνει η κυβέρνηση

Την προκλητική εξέλιξη σχολιάζει σε ανακοίνωσή της και η Τομεακή Επιτροπή Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, επισημαίνοντας: «Δεν πέρασαν 24 ώρες από τη συζήτηση στη Βουλή για την "κοινωνική πολιτική" και η κυβέρνηση ξεκίνησε τη διαδικασία ανάρτησης των οφειλών, για να σταλούν στους μικρούς επαγγελματίες τα ραβασάκια για την αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών.

Αποτελεί πρόκληση από τη μεριά της κυβέρνησης να ζητάει πίσω τις επιστρεπτέες προκαταβολές, τη στιγμή που γνωρίζει ότι το εισόδημα και το μέλλον των επιχειρήσεων των μικρών επαγγελματιών βρίσκονται σε διαρκή απειλή. Πριν λίγους μήνες εξαιτίας της απουσίας ολοκληρωμένων μέτρων προστασίας από την πανδημία, που οδήγησε σε lockdown και κλειστά μαγαζιά, και τώρα εξαιτίας του μεγάλου κύματος ακρίβειας, της μεγάλης αβεβαιότητας για την εξέλιξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου και την επίδραση που συνολικά έχει αυτός.

Οι μικροί επαγγελματίες, που δίκαια αγανακτούν, είναι ώρα να οργανωθούν και μαζικά να αντιπαλέψουν μια πολιτική που μόνιμα υποζύγια έχει τους ίδιους και τον λαό για να κερδίζουν το μεγάλο κεφάλαιο και οι μονοπωλιακοί όμιλοι.

Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση της ΝΔ μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ψήφισαν νέα προνόμια για τους εφοπλιστές, όπως αφορολόγητο πετρέλαιο και παχυλές επιδοτήσεις, και την ίδια στιγμή οι μικροί επαγγελματίες δεν έχουν καμία απολύτως στήριξη για τις ανατιμήσεις στην Ενέργεια και αποκλείστηκαν ακόμα και από τα ψίχουλα των διαφόρων pass.

Αποδεικνύεται επίσης από το γεγονός ότι για τους μικρούς επαγγελματίες το αστικό κράτος δεν χαρίζεται ούτε για λίγα ευρώ, ενώ οι επιδοτήσεις που δόθηκαν εν μέσω πανδημίας σε μεγάλους ομίλους είναι πακέτα εκατομμυρίων ευρώ που εξαρχής ήταν ανεπιστρεπτί.

Το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό των μικρών επαγγελματιών και στηρίζει το δίκαιο αίτημά τους να μετατραπεί το σύνολο του ποσού των επιστρεπτέων προκαταβολών για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις σε μη επιστρεπτέες. Να στηριχτούν τώρα από το μεγάλο κύμα ακρίβειας στο ρεύμα, στα καύσιμα και στις πρώτες ύλες, όπως έχει ζητήσει το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ