Παρασκευή 8 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΡΤΑ - ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «ΗΠΕΙΡΟΣ»
Δράση ενάντια στη συγκάλυψη του εργοδοτικού εγκλήματος

Την Τρίτη 12/7 το συλλαλητήριο για τη δικαίωση του αδικοχαμένου εργάτη Χρήστου Ζορμπά, την Τετάρτη 14/7 η παράσταση διαμαρτυρίας στο δικαστήριο

Από τη χτεσινή παρέμβαση στην Αρτα
Από τη χτεσινή παρέμβαση στην Αρτα
Συνεχίζεται το άνοιγμα στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές από τα πρωτοβάθμια σωματεία και το Εργατικό Κέντρο Αρτας για την προετοιμασία του μεγάλου συλλαλητηρίου την Τρίτη 12/7, στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Κιλκίς. Τα σωματεία παλεύουν ώστε να αποτραπούν οι προσπάθειες της εργοδοσίας «Ηπειρος ΑΕΒΕ» να συγκαλυφθούν οι ευθύνες της για το εργατικό «ατύχημα» από ηλεκτροπληξία που στοίχισε τη ζωή στον 29χρονο Χρήστο Ζορμπά τον Ιούνη του 2020.

Χτες το απόγευμα το Εργατικό Κέντρο Αρτας προχώρησε σε μαζική εξόρμηση στον πεζόδρομο στην κεντρική πλατεία, αναρτώντας και πανό, στο οποίο με παραστατικό τρόπο απεικονίζονταν από τη μία τα λαστιχένια γάντια καθαριότητας που η εργοδοσία της «Ηπειρος ΑΕΒΕ» προβάλλει ως ατομικό μέσο προστασίας των ηλεκτρολόγων (!) και από την άλλη τα γάντια που προβλέπονται για χρήση ηλεκτρολογικών εργασιών. «Κανένα βήμα πίσω, δεν θα μας πάρουν και τη ζωή μας κράτος και εργοδοσία» ανέγραφε το πανό, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι στην ακροαματική διαδικασία της δίκης η εργοδοσία της «Ηπειρος ΑΕΒΕ» υποστήριξε αφενός ότι δεν υποχρεούται να τοποθετήσει ρελέ διαφυγής σε κάθε ηλεκτρολογικό πίνακα, αφετέρου ότι με ατομική του ευθύνη ο Χρήστος Ζορμπάς δεν έκανε χρήση των γαντιών καθαριότητας που του παρείχε και τα οποία τάχα θα τον προστάτευαν από την ηλεκτροπληξία, οπότε ο ίδιος φέρει την ευθύνη για τον θάνατό του.

Ωστόσο, σε εσωτερική ηλεκτρονική αλληλογραφία της εταιρείας, και μάλιστα 6 μέρες πριν το τραγικό «ατύχημα», αναγνωρίζεται η ανάγκη τοποθέτησης ρελέ διαφυγής σε κάθε ηλεκτρολογικό πίνακα, για την ασφάλεια του προσωπικού του εργοστασίου, με την κυνική όμως επισήμανση ότι η επιλογή αυτή «εξαρτάται από το κόστος του». Δηλαδή η εργοδοσία δήλωνε έτοιμη να θυσιάσει τα όποια μέτρα ασφαλείας, στη λογική του περιορισμού του κόστους, για την κερδοφορία της.

Σήμερα Παρασκευή κλιμάκια συνδικαλιστών θα επισκεφτούν το εργοστάσιο της ΙΟΝ, επιδιώκοντας να ανοίξουν τη συζήτηση γύρω από την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και να μη νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των εργαζομένων η εργοδοτική αυθαιρεσία, με κόστος την ίδια την υγεία και τη ζωή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ