ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΕΑ «ΛΥΠΗΤΕΡΗ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ
Από χτες λαμβάνουν τα ραβασάκια για την «επιστρεπτέα προκαταβολή»

Διαγραφή των οφειλών συνεχίζουν να διεκδικούν οι μικροί ΕΒΕ

Από την πρόσφατη κινητοποίηση στο υπουργείο Ανάπτυξης
Από την πρόσφατη κινητοποίηση στο υπουργείο Ανάπτυξης
Συνεχίζονται τα χτυπήματα στο εισόδημα των φτωχών αυτοαπασχολούμενων, με τα νέα μπιλιετάκια που τους έρχονται από χτες, για να περάσουν από τους γκισέδες και να πληρώσουν τα χρέη της «επιστρεπτέας προκαταβολής». Υπενθυμίζεται ότι τα ποσά αυτά της έκτακτης ενίσχυσης είχαν δοθεί σε επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια των lockdown ώστε να αντεπεξέλθουν στα έξοδά τους, καθώς είχαν μηδενικά έσοδα. Σε ό,τι αφορά δε τους μικρούς ΕΒΕ αυτά τα ποσά εξανεμίστηκαν, λόγω των υπέρογκων χρεών, της ακρίβειας που ακολούθησε και των ανατιμήσεων σε λογαριασμούς, πρώτες ύλες κ.λπ.

Την περασμένη Δευτέρα η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου, μαζί με τοπικές και κλαδικές συνδικαλιστικές οργανώσεις των ΕΒΕ, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ανάπτυξης και κατέθεσαν στον υπουργό τα αιτήματά τους. Οπως κατήγγειλαν οι δύο Ομοσπονδίες, ενώ η κυβέρνηση ετοιμαζόταν να δώσει το ρεσιτάλ της για την «κοινωνική πολιτική» στη Βουλή, στους φτωχούς βιοπαλαιστές ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο ανακούφισης.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση απέκλεισε το ενδεχόμενο ένταξης των αυτοαπασχολούμενων στο μέτρο επιστροφής της ενεργειακής επιβάρυνσης, το λεγόμενο power pass, με την αιτιολογία ότι δεν υπάρχει «δημοσιονομικός χώρος». Απέφυγε επίσης να απαντήσει στο αίτημα για πλαφόν στην τιμή της κιλοβατόρας και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Οσο για το αίτημα για μη καταβολή και διαγραφή της επιστρεπτέας προκαταβολής, η απάντηση ήταν ότι πέραν του «κουρέματος» του 50% που έχει γίνει, δεν προβλέπεται τίποτα άλλο, και έτσι από χτες άρχισαν να έρχονται τα ραβασάκια της πληρωμής.

Μάλιστα, ο υπουργός δεν αρκέστηκε στην απόρριψη των αιτημάτων των επαγγελματιών, καθώς δεν δίστασε και να τους κατηγορήσει για ...φοροδιαφυγή! Ετσι, όσον αφορά το αφορολόγητο όριο «η κυβέρνηση διά στόματος του υπουργού της μας είπε ότι θεωρεί τους αυτοαπασχολούμενους φοροκλέφτες. Συγκεκριμένα, μας απάντησε ότι αν θέλουμε αφορολόγητο όριο θα πρέπει να σταματήσουμε να φοροδιαφεύγουμε», σημειώνουν οι Ομοσπονδίες και υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση στοχοποιεί τους μικρούς επαγγελματίες «ενώ λίγες βδομάδες πριν δόθηκαν προκλητικά φοροαπαλλαγές εκατομμυρίων ευρώ, στους εφοπλιστές και στις αεροπορικές εταιρείες, μέσω του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών».

«Η κυβέρνηση αρνείται να πάρει μέτρα μόνιμου χαρακτήρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας. Για να μπορέσουμε να έχουμε την οποιαδήποτε κατάκτηση, μικρή ή μεγάλη, χρειάζεται το επόμενο διάστημα να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο την πίεση που ασκούμε», προσθέτουν οι δύο Ομοσπονδίες και καταλήγουν: «Μονόδρομος για κάθε συνάδελφο, για κάθε επαγγελματία είναι η απόγνωση και η οργή να γίνουν συλλογική δύναμη, να χτυπήσουν τις πραγματικές αιτίες. Είναι μονόδρομος η αγωνιστική διέξοδος για να φέρουμε στο προσκήνιο τις διεκδικήσεις μας. Παλεύουμε με μεγαλύτερη ένταση, μέχρι να ικανοποιηθούν να δίκαια αιτήματά μας».

ΤΕ ΕΒΕ Αττικής του ΚΚΕ: Πρόκληση για τους αυτοαπασχολούμενους τα νέα χρέη που τους φορτώνει η κυβέρνηση

Την προκλητική εξέλιξη σχολιάζει σε ανακοίνωσή της και η Τομεακή Επιτροπή Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, επισημαίνοντας: «Δεν πέρασαν 24 ώρες από τη συζήτηση στη Βουλή για την "κοινωνική πολιτική" και η κυβέρνηση ξεκίνησε τη διαδικασία ανάρτησης των οφειλών, για να σταλούν στους μικρούς επαγγελματίες τα ραβασάκια για την αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών.

Αποτελεί πρόκληση από τη μεριά της κυβέρνησης να ζητάει πίσω τις επιστρεπτέες προκαταβολές, τη στιγμή που γνωρίζει ότι το εισόδημα και το μέλλον των επιχειρήσεων των μικρών επαγγελματιών βρίσκονται σε διαρκή απειλή. Πριν λίγους μήνες εξαιτίας της απουσίας ολοκληρωμένων μέτρων προστασίας από την πανδημία, που οδήγησε σε lockdown και κλειστά μαγαζιά, και τώρα εξαιτίας του μεγάλου κύματος ακρίβειας, της μεγάλης αβεβαιότητας για την εξέλιξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου και την επίδραση που συνολικά έχει αυτός.

Οι μικροί επαγγελματίες, που δίκαια αγανακτούν, είναι ώρα να οργανωθούν και μαζικά να αντιπαλέψουν μια πολιτική που μόνιμα υποζύγια έχει τους ίδιους και τον λαό για να κερδίζουν το μεγάλο κεφάλαιο και οι μονοπωλιακοί όμιλοι.

Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση της ΝΔ μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ψήφισαν νέα προνόμια για τους εφοπλιστές, όπως αφορολόγητο πετρέλαιο και παχυλές επιδοτήσεις, και την ίδια στιγμή οι μικροί επαγγελματίες δεν έχουν καμία απολύτως στήριξη για τις ανατιμήσεις στην Ενέργεια και αποκλείστηκαν ακόμα και από τα ψίχουλα των διαφόρων pass.

Αποδεικνύεται επίσης από το γεγονός ότι για τους μικρούς επαγγελματίες το αστικό κράτος δεν χαρίζεται ούτε για λίγα ευρώ, ενώ οι επιδοτήσεις που δόθηκαν εν μέσω πανδημίας σε μεγάλους ομίλους είναι πακέτα εκατομμυρίων ευρώ που εξαρχής ήταν ανεπιστρεπτί.

Το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό των μικρών επαγγελματιών και στηρίζει το δίκαιο αίτημά τους να μετατραπεί το σύνολο του ποσού των επιστρεπτέων προκαταβολών για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις σε μη επιστρεπτέες. Να στηριχτούν τώρα από το μεγάλο κύμα ακρίβειας στο ρεύμα, στα καύσιμα και στις πρώτες ύλες, όπως έχει ζητήσει το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή».

Καμία εργατική - λαϊκή οικογένεια χωρίς σπίτι, ρεύμα και νερό!

«Πανδημία» πλειστηριασμών και διακοπών ηλεκτροδότησης, διαρκείς παρεμβάσεις από εργατικά σωματεία και φορείς του κινήματος

Με πολύμορφες παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις, σωματεία και φορείς του λαϊκού κινήματος δίνουν τη μάχη για να μη μείνει καμία εργατική - λαϊκή οικογένεια χωρίς σπίτι, ρεύμα και νερό.

Στο πλαίσιο αυτό, χτες το πρωί πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου στην Καλαμαριά, έξω από το σπίτι οικογένειας το οποίο βγαίνει σε πλειστηριασμό, ενώ νωρίτερα, μετά από νέα δυναμική κινητοποίηση, αποφεύχθηκε η διακοπή ρεύματος σε πολύτεκνη οικογένεια εκπαιδευτικών.

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι περιπτώσεις λαϊκών νοικοκυριών που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ως αποτέλεσμα της ακρίβειας που χτυπάει το εισόδημά τους. Οι τράπεζες έχουν ξεσαλώσει σε βάρος της λαϊκής κατοικίας, πλειστηριάζοντας για χρέη που τα νοικοκυριά αδυνατούν να αποπληρώσουν. Θύματα αυτής της κατάστασης είναι και δύο μέλη του Συνδικάτου Εργαζομένων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Κ. Μακεδονίας, που οι οικογένειές τους βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν τα σπίτια τους.

Η μία περίπτωση αφορά 4μελή οικογένεια στην Κάτω Τούμπα Θεσσαλονίκης, με γονείς που έχουν προβλήματα υγείας και μακροχρόνια άνεργους, με μόνο εισόδημα το επίδομα ΚΕΑ των 300 ευρώ, που το σπίτι της πλειστηριάζεται για χρέη προς τράπεζα. Η άλλη περίπτωση, όπου έγινε χτες η συνέντευξη Τύπου, αφορά οικογένεια στην Καλαμαριά, που το σπίτι της βγαίνει σε πλειστηριασμό για χρέη 15.000 ευρώ προς το Δημόσιο. Μάλιστα οι δύο γονείς περιμένουν έναν χρόνο να βγουν στη σύνταξη, χάνοντας το όποιο εισόδημα θα μπορούσαν να έχουν ώστε να ανταποκριθούν στον διακανονισμό που είχαν κάνει για τα χρέη τους.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου η Ελένη Μαυροπούλου, πρόεδρος της Ενωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Καλαμαριάς, σημείωσε ότι «το περιστατικό αυτό δεν είναι ούτε μεμονωμένο ούτε το πρώτο. Είναι μέρος μιας επίθεσης σε όλα τα δικαιώματά μας. Η κατάσταση αυτή αλλάζει με την οργανωμένη πάλη. Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα».

«Χτίζουμε ασπίδα προστασίας μέσα από την κοινή δράση και αλληλεγγύη», σημείωσε η Ελενα Ελευθεριάδου, εκπρόσωπος του Συλλόγου Γυναικών Καλαμαριάς, και απαίτησε να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, χωρίς «ναι μεν αλλά», προϋποθέσεις και αστερίσκους.

Ο Γιάννης Ελευθεριάδης, μέλος του ΔΣ του ΣΕΤΕΠΕ, ανέδειξε ότι οι λαϊκές οικογένειες αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους λόγω των δυσβάσταχτων επιτοκίων, των φόρων και της ακρίβειας. Πρόσθεσε ότι οι προαναφερθείσες περιπτώσεις ξεχωρίζουν «γιατί ήρθαν σε επαφή με το οργανωμένο εργατικό λαϊκό κίνημα και υπήρξε οργανωμένη συλλογική απάντηση από τα σωματεία και τους φορείς, δυναμώνοντας την ελπίδα να ανατραπεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί».

Επίσης χτες πραγματοποιήθηκε νέα μαζική κινητοποίηση εκπαιδευτικών, γονιών, εργαζομένων άλλων κλάδων και συνταξιούχων έξω από τα γραφεία ιδιωτικής εταιρείας, για την αποτροπή διακοπής ρεύματος σε σπίτι οικογένειας εκπαιδευτικών με 4 παιδιά στην Καλαμαριά. Κάτω από την αποφασιστική κινητοποίηση των φορέων της περιοχής η εταιρεία, που μέχρι προχτές πρόβαλλε εξωφρενικές απαιτήσεις και είχε δώσει εντολή διακοπής ρεύματος, αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ευνοϊκό διακανονισμό, ώστε να μπορέσει η οικογένεια να ανταποκριθεί στην εξόφληση της οφειλής.

Χωρίς ρεύμα και ηλικιωμένοι με σοβαρά προβλήματα υγείας

Τη διακοπή ηλεκτροδότησης σε σπίτι ζευγαριού ηλικιωμένων με σοβαρά προβλήματα υγείας στα Ανω Λιόσια, για το ποσό των 700 ευρώ, από ιδιωτική εταιρεία ηλεκτρισμού, καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα κατά της Ακριβείας που έχει συγκροτηθεί στον δήμο Φυλής, από εργατικά σωματεία και άλλους φορείς.

Σημειώνει πως «η εταιρεία ήταν ενήμερη για την ολιγοήμερη αδυναμία έγκαιρης πληρωμής. Σήμερα έχει ήδη αποπληρωθεί πάνω από το 50% της οφειλής και το ρεύμα εξακολουθεί να είναι κομμένο».

Η Επιτροπή απαιτεί την άμεση επανασύνδεση του ρεύματος από την εταιρεία «Ηρων», κάτι που αν δεν γίνει θα ακολουθήσει κινητοποίηση στα γραφεία της και στον ΔΕΔΔΗΕ.

«Ξεκαθαρίζουμε ότι κανένας δεν είναι μόνος του! Τα σωματεία και οι φορείς του δήμου Φυλής θα είναι μπροστά στον αγώνα για τις ανάγκες των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων της περιοχής».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΛΕΣΒΟΥ
Δεν πάει άλλο με το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων

Διαμαρτυρία την Τρίτη 12 Ιούλη στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου

Σε παράσταση διαμαρτυρίας για την εκτίναξη του κόστους των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, την Τρίτη 12 Ιούλη, στις 10 π.μ., στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου, καλούν το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και 55 σωματεία και φορείς του νησιού. «Δεν πάει άλλο τα εισιτήρια και τα ναύλα συνεχώς να τα αυξάνουν ενώ η κατάσταση στην ακτοπλοΐα να επιδεινώνεται σε βάρος των επιβατών και των ναυτεργατών», σημειώνουν στην κοινή τους ανακοίνωση τα σωματεία, οι σύλλογοι και οι φορείς.

Σε μια περίοδο που η ακρίβεια εξανεμίζει το λαϊκό εισόδημα «οι εφοπλιστές βάζουν ξανά φωτιά στα εισιτήρια και τα ναύλα των ακτοπλοϊκών πλοίων», καταγγέλλουν, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι και οι επισκέπτες των νησιών να είναι αναγκασμένοι «να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη». Οπως εξηγούν, για τη Μυτιλήνη η αύξηση αγγίζει το 23%, καθώς το κόστος του εισιτηρίου για ταξίδι στο κατάστρωμα του πλοίου έχει σκαρφαλώσει από τα 43,5 στα 53,5 ευρώ. Δηλαδή, μια τετραμελής οικογένεια πρέπει να καταβάλει 214 ευρώ μόνο για να μεταβεί στο νησί!

Στο μεταξύ, περιοδείες σε εργασιακούς χώρους σε Βαθύ και Καρλόβασι πραγματοποίησαν μέλη του Εργατικού Κέντρου Σάμου καταγγέλλοντας την ακρίβεια σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια, καύσιμα, ρεύμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και διεκδικώντας μέτρα για την ουσιαστική ανακούφιση των εργαζομένων. Στην ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο σχολιάζει ιδιαίτερα τις αυξήσεις - φωτιά στα εισιτήρια των ακτοπλοϊκών γραμμών. «Σήμερα για να πάει ένα άτομο, χωρίς αυτοκίνητο, από τον Πειραιά στο Βαθύ θα πληρώσει στην οικονομική θέση εισιτήριο 74 ευρώ! Η εναλλακτική του είναι να πάρει το δρομολόγιο που κάνει το ίδιο ταξίδι σε σχεδόν 17 ώρες (!) και ως άλλος Οδυσσέας να φτάσει στον προορισμό του έχοντας πληρώσει εισιτήριο μόλις... 59,50 ευρώ!», σημειώνει. Αποτέλεσμα των ανατιμήσεων αυτών είναι να υποβάλλονται οι κάτοικοι του νησιού σε σοβαρές στερήσεις για να ταξιδέψουν προκειμένου να κάνουν, παραδείγματος χάριν, «απαραίτητες ιατρικές πράξεις που δεν γίνονται στο νησί». Οσο γι' αυτούς που κατάγονται από το νησί και ζουν αλλού, βλέπουν την επιστροφή στον τόπο τους για θερινές διακοπές να γίνεται άπιαστο όνειρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ