ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΤΟΥ G20
Διπλωματικός «πυρετός» με φόντο την όξυνση της κόντρας Δύσης - Ρωσίας

Για «εμβάθυνση του συντονισμού στην εξωτερική πολιτική» συζήτησαν οι ΥΠΕΞ Ρωσίας - Κίνας

Από τη χθεσινή συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας - Κίνας

Russian Foreign Ministry Press

Από τη χθεσινή συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας - Κίνας
Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στο Μπαλί της Ινδονησίας η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του G20, με φόντο τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και τη γενικότερη όξυνση του ανταγωνισμού του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία και την Κίνα.

Στην πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του G20 μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενδεικτικές της ατμόσφαιρας ήταν οι απουσίες (όπως του Ιάπωνα ΥΠΕΞ Γ. Χαγιάσι) από το επίσημο δείπνο που παρέθεσε χτες η ινδονησιακή προεδρία για τους διπλωμάτες. Πάντως, μια σειρά δυτικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι σε αντίθεση με άλλες συναντήσεις του G20 που έγιναν μετά την έναρξη του πολέμου, πολλές χώρες θα αξιοποιούσαν τη συγκεκριμένη για να μεγαλώσουν την «πίεση» κατά της Μόσχας.

Υπενθυμίζεται ότι στο G20 συμμετέχουν οι ισχυρότερες καπιταλιστικές οικονομίες του πλανήτη: Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία, Ινδονησία, Ιταλία, Καναδάς, Κίνα, Μεξικό, Νότια Αφρική, Νότια Κορέα, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Τουρκία και η ΕΕ ως σύνολο.

Μεταξύ άλλων συναντήσεων στο περιθώριο της Συνόδου αναμένεται και αυτή ανάμεσα στους ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, και της Κίνας, Γουάνγκ Γι, η οποία σύμφωνα με το «Associated Press» θα γίνει αύριο Σάββατο. Χτες ο Ντ. Κρίτενμπρινκ, βοηθός υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για Ασία - Ειρηνικό, είπε ότι «κατά τη διάρκεια των συνομιλιών θα μπορέσουμε να συζητήσουμε (σ.σ. την εγκατάσταση) προστατευτικού κιγκλιδώματος, ας το πούμε, γύρω από τη σχέση μας, ώστε ο ανταγωνισμός μας να μην εκτραπεί σε σφάλματα κρίσης ή σε αναμέτρηση».

Σημειωτέον, η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ φτάνοντας στο Μπαλί έσπευσε να δηλώσει πως «πρέπει να δείξουμε ότι ως διεθνής κοινότητα δεν θα επιτρέψουμε μία μεγαλύτερη χώρα να εισβάλλει σε άλλη - τότε καμία μικρότερη χώρα δεν θα μπορεί να κοιμάται ήσυχη». Στέλνοντας μηνύματα στη Μόσχα και όχι μόνο, πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται μόνο για το πώς εμείς ως Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουμε αυτόν τον βάρβαρο επιθετικό πόλεμο, αλλά για την υπεράσπιση μικρότερων και μεσαίων χωρών».

Από τη μεριά του ο Ζ. Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, φτάνοντας στην Ινδονησία είπε ότι η ΕΕ στηρίζει τις «πολυμερείς λύσεις σε παγκόσμια προβλήματα».

Για τη «στρατηγική αλληλεπίδραση» Ρωσίας - Κίνας μίλησαν οι δύο ΥΠΕΞ

Οπως ήταν αναμενόμενο, στις διμερείς συναντήσεις ξεχώρισε αυτή που έγινε μεταξύ των ΥΠΕΞ Ρωσίας και Κίνας.

Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, ο Σ. Λαβρόφ ενημέρωσε τον Γουάνγκ Γι για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και στο στρατιωτικό επίπεδο, ενώ σχετική ανακοίνωση τόνιζε πως «και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η επιβολή μονομερών κυρώσεων που καταστρατηγεί τον ΟΗΕ είναι απαράδεκτη».

Ακόμα, «οι δύο υπουργοί έδωσαν έμφαση στο ότι Ρωσία και Κίνα συνέχισαν να ενισχύσουν τη στρατηγική τους αλληλεπίδραση εν μέσω μιας δύσκολης γεωπολιτικής κατάστασης, λαμβάνοντας ίδιες ή παρόμοιες θέσεις στην τεράστια πλειοψηφία των θεμάτων που συζητιούνται. Επιβεβαίωσαν δε την ετοιμότητά τους να συνεχίσουν να βαθαίνουν τον συντονισμό στην εξωτερική πολιτική».

Ο ίδιος ο Λαβρόφ μίλησε για «στρατηγική» των δύο χωρών που «επιδιώκει οι δύο χώρες μας να αντιμετωπίσουν την πολιτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ και οι δορυφόροι τους (...) Σε αντίθεση με την ανοιχτά επιθετική πολιτική της Δύσης, που αναζητεί τη διατήρηση της προνομιακής της θέσης και ηγεμονίας στις παγκόσμιες σχέσεις, η δική μας στάση κερδίζει στήριξη και εκτίμηση μεταξύ των συμμετεχόντων στις διεθνείς σχέσεις».

Κατέληξε δε ότι «όπως παρατήρησαν και οι ηγέτες μας, τα εσωτερικά αποθέματα των σχέσεων Ρωσίας - Κίνας έχουν τρομακτικές δυνατότητες, άρα θα διεξάγουμε ουσιαστική ανάπτυξη των νέων μορφών συνεργασίας, ανεξάρτητα από εξωτερικούς παράγοντες».

Στο «υψηλότερο επίπεδο» και ο διάλογος Μόσχας - Αγκυρας

Ανάμεσα σε άλλους ο Λαβρόφ συνάντησε και τον Τούρκο ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλου, με τον οποίο «είχαν ολόπλευρη ανταλλαγή απόψεων πάνω στη διεθνή και περιφερειακή ατζέντα, με έμφαση στην κατάσταση στην Ουκρανία».

Ο Λαβρόφ ανάμεσα σε άλλα επέλεξε να επισημάνει στον Τσαβούσογλου ότι «περαιτέρω στήριξη της Δύσης στις μιλιταριστικές φιλοδοξίες του καθεστώτος του Κιέβου είναι απαράδεκτη, καθώς ενθαρρύνει την ουκρανική κυβέρνηση να οπισθοχωρήσει από τις συμφωνίες για την ειρήνη οι οποίες είχαν επιτευχθεί προηγουμένως».

Οσον αφορά το περιεχόμενο της ρωσοτουρκικής συνάντησης, «δόθηκε έμφαση στη σημασία του περαιτέρω συντονισμού μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας, με στόχο να διασφαλιστούν οι πολίτες και οι οικονομικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των ξένων».

Ακόμα, οι υπουργοί - σύμφωνα πάντα με τη Μόσχα - «δεν παρέλειψαν να εκφράσουν ικανοποίηση για τον πολιτικό διάλογο μεταξύ τους, τον οποίο μέσα στο 2022 οι δύο πλευρές ανέπτυξαν στο υψηλότερο επίπεδο» και «επιβεβαίωσαν την ετοιμότητά τους να συνεχιστούν στενές επαφές μεταξύ των ηγεσιών των δύο χωρών».

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Προειδοποιεί για ύφεση η επικεφαλής του ΔΝΤ

«Σκοτεινές» είναι οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία δήλωσε χτες στο «Reuters» ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο «παγκόσμιας ύφεσης» το 2023 λόγω των αυξημένων κινδύνων.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ανέφερε ότι τις επόμενες βδομάδες το Ταμείο θα αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το τρέχον έτος, για τρίτη φορά μέσα σε έναν χρόνο. Η επικαιροποιημένη πρόβλεψη του ΔΝΤ αναμένεται στα τέλη Ιούλη και, όπως ανέφερε η επικεφαλής του, θα λάβει υπόψη τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί και συγκεκριμένα τη μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού, τις σημαντικές αυξήσεις των επιτοκίων, την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας.

Σε σχέση με το ενδεχόμενο παγκόσμιας ύφεσης, είπε ότι «ο κίνδυνος έχει αυξηθεί, δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε. Θα είναι ένα δύσκολο 2022, αλλά ίσως και ένα πιο δύσκολο το 2023».

Η Γκεοργκίεβα εντοπίζει μεγαλύτερους κινδύνους στους εισαγωγείς Ενέργειας, ενώ για τις οικονομίες που εξάγουν ενεργειακά εμπορεύματα σημείωσε ότι βρίσκονται σε πιο «σταθερό έδαφος». Καταλήγοντας χαρακτήρισε την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας «απαραίτητο τίμημα» για τη σταθερότητα των τιμών...

Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν οι δηλώσεις του προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Αντρέα Ενρία, ο οποίος προειδοποίησε τις τράπεζες της Ευρωζώνης ότι στους υπολογισμούς τους για την καταβολή μετοχικού μερίσματος θα πρέπει να συνυπολογίσουν και τον κίνδυνο ύφεσης. Οπως είπε, οι τράπεζες θα πρέπει να συμπεριλάβουν στους υπολογισμούς τους τα «επικαιροποιημένα δυσμενή μακροοικονομικά σενάρια και ιδίως τα σενάρια ύφεσης».

Το Καζακστάν αναζητεί εναλλακτικές οδούς για το πετρέλαιό του

Στο μεταξύ ο Πρόεδρος του Καζακστάν Κ. Τοκάγεφ δήλωσε ότι η χώρα του χρειάζεται να διαφοροποιήσει τις οδούς μεταφοράς του πετρελαίου της, μετά την εντολή που έδωσε ρωσικό δικαστήριο στην Κοινοπραξία Αγωγού Κασπίας (CPC) να αναστείλει τη δραστηριότητα του αγωγού για 30 μέρες, εξαιτίας «περιβαλλοντικών προβλημάτων».

Ο εν λόγω αγωγός είναι ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο και διοχετεύει πάνω από 1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, από το Καζακστάν στο ρωσικό λιμάνι Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Τοκάγεφ ζήτησε να ξεκινήσει μελέτη για την κατασκευή πετρελαϊκού αγωγού κατά μήκος της Κασπίας Θάλασσας ο οποίος θα παρακάμπτει τη Ρωσία. Παράλληλα θέτει ως στόχο την αναβάθμιση των υποδομών των λιμανιών της χώρας στην Κασπία, τα οποία χαρακτήρισε «στρατηγικής σημασίας».

Εκπρόσωπος του Τοκάγεφ, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, ανέφερε ότι το Καζακστάν «δεν κάνει κινήσεις για να βλάψει τα συμφέροντα» της Ρωσίας και «ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξουν τέτοιες κινήσεις για το Καζακστάν αντίστοιχα».

Η Μόσχα κρατικοποιεί τον αγωγό «Σαχαλίν 1»

Χτες ο επικεφαλής της επιτροπής Ενέργειας της ρωσικής κρατικής Δούμας, Π. Ζαβάλνι, δήλωσε ότι ο αγωγός πετρελαίου και αερίου «Σαχαλίν 1» θα τεθεί υπό τον έλεγχο της Μόσχας, όπως έχει ήδη γίνει με τον «Σαχαλίν 2».

Στην κοινοπραξία διαχείρισης του αγωγού συμμετείχαν τέσσερις εταιρείες - η ρωσική «Rosneft», η αμερικανική «ExxonMobil», η ιαπωνική SODECO και η ινδική «ONGC Videsh» - με την «ExxonMobil» να έχει αποχωρήσει ήδη από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

ΙΣΡΑΗΛ - ΛΙΒΑΝΟΣ
«Τρέχουν» παζάρια οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με «βούλα» ΗΠΑ

Με τη νέα ορμή που δίνει σε ενεργειακές αναδιατάξεις ο πόλεμος στην Ουκρανία, «τρέχουν» και οι συνομιλίες για διευθέτηση με αμερικανοΝΑΤΟική βούλα διαφόρων «εκκρεμοτήτων» σε Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο.

Μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Αμος Χοκστάιν, ειδικού εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη Μέση Ανατολή για θέματα Ενέργειας, ο ΥΠΕΞ του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ δήλωσε ότι αναμένει εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις Λιβάνου - Ισραήλ για την οριοθέτηση των μεταξύ τους ΑΟΖ, ακόμα και συμφωνία τον Σεπτέμβρη όπως αναμετέδωσαν ΜΜΕ της περιοχής. Μιλώντας στο δίκτυο LBCI ο Χαμπίμπ είπε ακόμα ότι «οι διαπραγματεύσεις, που συνεχίζονται με τη βοήθεια της διαμεσολάβησης των ΗΠΑ, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο».

Χτες η δημόσια ραδιοφωνία του Ισραήλ επικαλέστηκε ανώτερη κυβερνητική πηγή σύμφωνα με την οποία επίσης «το Ισραήλ αναμένει σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με τον Λίβανο σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων».

Στο μεταξύ, ο Χαμπίμπ δήλωσε στις αρχές της βδομάδας ότι «κάθε ενέργεια που εκπίπτει του πλαισίου της κρατικής ευθύνης και της διπλωματικής τροχιάς μέσα στις οποίες προχωρούν οι διαπραγματεύσεις είναι απαράδεκτη». Πρόσθεσε δε ότι κάτι τέτοιο «εκθέτει τον Λίβανο σε αχρείαστους κινδύνους». Πολλοί υποστήριξαν ότι οι δηλώσεις του ήταν έμμεση πλην σαφής κριτική στην εκτόξευση drones που το Σάββατο πλησίασαν σε ισραηλινές εξέδρες φυσικού αερίου, στο κοίτασμα «Καρίς», και τα οποία κατέρριψαν οι ισραηλινές δυνάμεις, κατηγορώντας για την εκτόξευσή τους τη λιβανέζικη οργάνωση «Χεζμπολάχ».

Σε απάντηση της παρέμβασης Χαμπίμπ, το δίκτυο «Al-Manar» (που εκφράζει τις θέσεις της «Χεζμπολάχ») μετέδωσε ότι η οργάνωση «εκπλήσσεται από το πόσο κοντόφθαλμοι είναι ορισμένοι πολιτικοί ηγέτες, έτοιμοι να παραιτηθούν (...) Πρόκειται για συνθηκολόγηση υπό την πίεση των ΗΠΑ».

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος του Λιβάνου Μ. Αούν ανακοίνωσε ότι «τα αποτελέσματα της περιοδείας του Ουαλίντ Φαγιάντ, υπουργού Ενέργειας και Υδάτων στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, σχετικά με την εισαγωγή φυσικού αερίου από την Αίγυπτο και ηλεκτρικής ενέργειας, ήταν θετικά», ενώ πρόσθεσε ότι σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα και για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Προχωρά και η «αναθέρμανση» μεταξύ Ισραήλ - Τουρκίας

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, το ισραηλινό υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε και τη σύναψη συμφωνίας για την ενίσχυση της αεροπορικής σύνδεσης Ισραήλ - Τουρκίας.

Η συμφωνία - πρώτη του είδους της μετά το 1951 - υπεγράφη με φόντο την ευρύτερη «αναθέρμανση» των διμερών σχέσεων. Σύμφωνα δε με την ανακοίνωση, «αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα την επανάληψη των πτήσεων από ισραηλινές αεροπορικές εταιρείες προς διάφορους προορισμούς στην Τουρκία, αλλά και την πραγματοποίηση πτήσεων τουρκικών εταιρειών προς το Ισραήλ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ