Παρασκευή 8 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΣΡΑΗΛ - ΛΙΒΑΝΟΣ
«Τρέχουν» παζάρια οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με «βούλα» ΗΠΑ

Με τη νέα ορμή που δίνει σε ενεργειακές αναδιατάξεις ο πόλεμος στην Ουκρανία, «τρέχουν» και οι συνομιλίες για διευθέτηση με αμερικανοΝΑΤΟική βούλα διαφόρων «εκκρεμοτήτων» σε Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο.

Μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Αμος Χοκστάιν, ειδικού εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη Μέση Ανατολή για θέματα Ενέργειας, ο ΥΠΕΞ του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ δήλωσε ότι αναμένει εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις Λιβάνου - Ισραήλ για την οριοθέτηση των μεταξύ τους ΑΟΖ, ακόμα και συμφωνία τον Σεπτέμβρη όπως αναμετέδωσαν ΜΜΕ της περιοχής. Μιλώντας στο δίκτυο LBCI ο Χαμπίμπ είπε ακόμα ότι «οι διαπραγματεύσεις, που συνεχίζονται με τη βοήθεια της διαμεσολάβησης των ΗΠΑ, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο».

Χτες η δημόσια ραδιοφωνία του Ισραήλ επικαλέστηκε ανώτερη κυβερνητική πηγή σύμφωνα με την οποία επίσης «το Ισραήλ αναμένει σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με τον Λίβανο σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων».

Στο μεταξύ, ο Χαμπίμπ δήλωσε στις αρχές της βδομάδας ότι «κάθε ενέργεια που εκπίπτει του πλαισίου της κρατικής ευθύνης και της διπλωματικής τροχιάς μέσα στις οποίες προχωρούν οι διαπραγματεύσεις είναι απαράδεκτη». Πρόσθεσε δε ότι κάτι τέτοιο «εκθέτει τον Λίβανο σε αχρείαστους κινδύνους». Πολλοί υποστήριξαν ότι οι δηλώσεις του ήταν έμμεση πλην σαφής κριτική στην εκτόξευση drones που το Σάββατο πλησίασαν σε ισραηλινές εξέδρες φυσικού αερίου, στο κοίτασμα «Καρίς», και τα οποία κατέρριψαν οι ισραηλινές δυνάμεις, κατηγορώντας για την εκτόξευσή τους τη λιβανέζικη οργάνωση «Χεζμπολάχ».

Σε απάντηση της παρέμβασης Χαμπίμπ, το δίκτυο «Al-Manar» (που εκφράζει τις θέσεις της «Χεζμπολάχ») μετέδωσε ότι η οργάνωση «εκπλήσσεται από το πόσο κοντόφθαλμοι είναι ορισμένοι πολιτικοί ηγέτες, έτοιμοι να παραιτηθούν (...) Πρόκειται για συνθηκολόγηση υπό την πίεση των ΗΠΑ».

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος του Λιβάνου Μ. Αούν ανακοίνωσε ότι «τα αποτελέσματα της περιοδείας του Ουαλίντ Φαγιάντ, υπουργού Ενέργειας και Υδάτων στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, σχετικά με την εισαγωγή φυσικού αερίου από την Αίγυπτο και ηλεκτρικής ενέργειας, ήταν θετικά», ενώ πρόσθεσε ότι σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα και για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Προχωρά και η «αναθέρμανση» μεταξύ Ισραήλ - Τουρκίας

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, το ισραηλινό υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε και τη σύναψη συμφωνίας για την ενίσχυση της αεροπορικής σύνδεσης Ισραήλ - Τουρκίας.

Η συμφωνία - πρώτη του είδους της μετά το 1951 - υπεγράφη με φόντο την ευρύτερη «αναθέρμανση» των διμερών σχέσεων. Σύμφωνα δε με την ανακοίνωση, «αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα την επανάληψη των πτήσεων από ισραηλινές αεροπορικές εταιρείες προς διάφορους προορισμούς στην Τουρκία, αλλά και την πραγματοποίηση πτήσεων τουρκικών εταιρειών προς το Ισραήλ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ