Παρασκευή 8 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΤΟΥ G20
Διπλωματικός «πυρετός» με φόντο την όξυνση της κόντρας Δύσης - Ρωσίας

Για «εμβάθυνση του συντονισμού στην εξωτερική πολιτική» συζήτησαν οι ΥΠΕΞ Ρωσίας - Κίνας

Από τη χθεσινή συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας - Κίνας

Russian Foreign Ministry Press

Από τη χθεσινή συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας - Κίνας
Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στο Μπαλί της Ινδονησίας η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του G20, με φόντο τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και τη γενικότερη όξυνση του ανταγωνισμού του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία και την Κίνα.

Στην πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του G20 μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενδεικτικές της ατμόσφαιρας ήταν οι απουσίες (όπως του Ιάπωνα ΥΠΕΞ Γ. Χαγιάσι) από το επίσημο δείπνο που παρέθεσε χτες η ινδονησιακή προεδρία για τους διπλωμάτες. Πάντως, μια σειρά δυτικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι σε αντίθεση με άλλες συναντήσεις του G20 που έγιναν μετά την έναρξη του πολέμου, πολλές χώρες θα αξιοποιούσαν τη συγκεκριμένη για να μεγαλώσουν την «πίεση» κατά της Μόσχας.

Υπενθυμίζεται ότι στο G20 συμμετέχουν οι ισχυρότερες καπιταλιστικές οικονομίες του πλανήτη: Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία, Ινδονησία, Ιταλία, Καναδάς, Κίνα, Μεξικό, Νότια Αφρική, Νότια Κορέα, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Τουρκία και η ΕΕ ως σύνολο.

Μεταξύ άλλων συναντήσεων στο περιθώριο της Συνόδου αναμένεται και αυτή ανάμεσα στους ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, και της Κίνας, Γουάνγκ Γι, η οποία σύμφωνα με το «Associated Press» θα γίνει αύριο Σάββατο. Χτες ο Ντ. Κρίτενμπρινκ, βοηθός υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για Ασία - Ειρηνικό, είπε ότι «κατά τη διάρκεια των συνομιλιών θα μπορέσουμε να συζητήσουμε (σ.σ. την εγκατάσταση) προστατευτικού κιγκλιδώματος, ας το πούμε, γύρω από τη σχέση μας, ώστε ο ανταγωνισμός μας να μην εκτραπεί σε σφάλματα κρίσης ή σε αναμέτρηση».

Σημειωτέον, η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ φτάνοντας στο Μπαλί έσπευσε να δηλώσει πως «πρέπει να δείξουμε ότι ως διεθνής κοινότητα δεν θα επιτρέψουμε μία μεγαλύτερη χώρα να εισβάλλει σε άλλη - τότε καμία μικρότερη χώρα δεν θα μπορεί να κοιμάται ήσυχη». Στέλνοντας μηνύματα στη Μόσχα και όχι μόνο, πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται μόνο για το πώς εμείς ως Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουμε αυτόν τον βάρβαρο επιθετικό πόλεμο, αλλά για την υπεράσπιση μικρότερων και μεσαίων χωρών».

Από τη μεριά του ο Ζ. Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, φτάνοντας στην Ινδονησία είπε ότι η ΕΕ στηρίζει τις «πολυμερείς λύσεις σε παγκόσμια προβλήματα».

Για τη «στρατηγική αλληλεπίδραση» Ρωσίας - Κίνας μίλησαν οι δύο ΥΠΕΞ

Οπως ήταν αναμενόμενο, στις διμερείς συναντήσεις ξεχώρισε αυτή που έγινε μεταξύ των ΥΠΕΞ Ρωσίας και Κίνας.

Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, ο Σ. Λαβρόφ ενημέρωσε τον Γουάνγκ Γι για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και στο στρατιωτικό επίπεδο, ενώ σχετική ανακοίνωση τόνιζε πως «και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η επιβολή μονομερών κυρώσεων που καταστρατηγεί τον ΟΗΕ είναι απαράδεκτη».

Ακόμα, «οι δύο υπουργοί έδωσαν έμφαση στο ότι Ρωσία και Κίνα συνέχισαν να ενισχύσουν τη στρατηγική τους αλληλεπίδραση εν μέσω μιας δύσκολης γεωπολιτικής κατάστασης, λαμβάνοντας ίδιες ή παρόμοιες θέσεις στην τεράστια πλειοψηφία των θεμάτων που συζητιούνται. Επιβεβαίωσαν δε την ετοιμότητά τους να συνεχίσουν να βαθαίνουν τον συντονισμό στην εξωτερική πολιτική».

Ο ίδιος ο Λαβρόφ μίλησε για «στρατηγική» των δύο χωρών που «επιδιώκει οι δύο χώρες μας να αντιμετωπίσουν την πολιτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ και οι δορυφόροι τους (...) Σε αντίθεση με την ανοιχτά επιθετική πολιτική της Δύσης, που αναζητεί τη διατήρηση της προνομιακής της θέσης και ηγεμονίας στις παγκόσμιες σχέσεις, η δική μας στάση κερδίζει στήριξη και εκτίμηση μεταξύ των συμμετεχόντων στις διεθνείς σχέσεις».

Κατέληξε δε ότι «όπως παρατήρησαν και οι ηγέτες μας, τα εσωτερικά αποθέματα των σχέσεων Ρωσίας - Κίνας έχουν τρομακτικές δυνατότητες, άρα θα διεξάγουμε ουσιαστική ανάπτυξη των νέων μορφών συνεργασίας, ανεξάρτητα από εξωτερικούς παράγοντες».

Στο «υψηλότερο επίπεδο» και ο διάλογος Μόσχας - Αγκυρας

Ανάμεσα σε άλλους ο Λαβρόφ συνάντησε και τον Τούρκο ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλου, με τον οποίο «είχαν ολόπλευρη ανταλλαγή απόψεων πάνω στη διεθνή και περιφερειακή ατζέντα, με έμφαση στην κατάσταση στην Ουκρανία».

Ο Λαβρόφ ανάμεσα σε άλλα επέλεξε να επισημάνει στον Τσαβούσογλου ότι «περαιτέρω στήριξη της Δύσης στις μιλιταριστικές φιλοδοξίες του καθεστώτος του Κιέβου είναι απαράδεκτη, καθώς ενθαρρύνει την ουκρανική κυβέρνηση να οπισθοχωρήσει από τις συμφωνίες για την ειρήνη οι οποίες είχαν επιτευχθεί προηγουμένως».

Οσον αφορά το περιεχόμενο της ρωσοτουρκικής συνάντησης, «δόθηκε έμφαση στη σημασία του περαιτέρω συντονισμού μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας, με στόχο να διασφαλιστούν οι πολίτες και οι οικονομικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των ξένων».

Ακόμα, οι υπουργοί - σύμφωνα πάντα με τη Μόσχα - «δεν παρέλειψαν να εκφράσουν ικανοποίηση για τον πολιτικό διάλογο μεταξύ τους, τον οποίο μέσα στο 2022 οι δύο πλευρές ανέπτυξαν στο υψηλότερο επίπεδο» και «επιβεβαίωσαν την ετοιμότητά τους να συνεχιστούν στενές επαφές μεταξύ των ηγεσιών των δύο χωρών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ