Παρασκευή 8 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ψηφίστηκε η φίμωση των λαϊκών διεκδικήσεων στα Δημοτικά Συμβούλια

Ψηφίστηκε χτες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής το αντιδραστικό πολυνομοσχέδιο - «σκούπα» του υπουργείου Εσωτερικών, με διατάξεις που αφορούν από τη φίμωση των λαϊκών διεκδικήσεων στα Δημοτικά Συμβούλια, με απαγόρευση να θέτει η αντιπολίτευση θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης (άρθρο), μέχρι τον έλεγχο στο εσωτερικό των κομμάτων και τον περιορισμό της δυνατότητας κυρίως των μικρότερων κομμάτων να προπαγανδίζουν τα μηνύματά τους. Στο ίδιο νομοσχέδιο ενισχύεται και η λειτουργία των ΦΟΔΣΑ ως ανώνυμων εταιρειών, αλλά και υποδοχής επικίνδυνων αποβλήτων, επικαιροποιώντας και διευρύνοντας τον σχετικό αντιλαϊκό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο είναι «ενταγμένο στην επιτάχυνση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, με την ενίσχυση του αστικού κράτους και του πολιτικού συστήματος» ώστε να είναι «ικανά να υπηρετούν τις επιθυμίες - επιδιώξεις του κεφαλαίου σε κάθε φάση, στην παρούσα για την "πράσινη μετάβαση" και τον "ψηφιακό μετασχηματισμό" της καπιταλιστικής οικονομίας, την κερδοφορία και ανταγωνιστικότητά της», ενώ περιέχονται σε αυτό ρυθμίσεις όπως η ψευδεπίγραφη «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών», οι οποίες προσπαθούν «να ανακτήσουν τη χαμένη αξιοπιστία της ΕΕ».

Από τα πιο εμβληματικά άρθρα του νομοσχεδίου είναι το άρθρο 44. Οπως τόνισε ο Μ. Συντυχάκης, «είναι φανερό ότι αυτή η μεθόδευση έχει έναν και μόνο στόχο: Να επιβληθεί σιωπητήριο στα Δημοτικά Συμβούλια. Κυβέρνηση - ΚΕΔΕ (με πλειοψηφία ΝΔ) έχουν κοινή γραμμή πλεύσης. Ο καημός τους δεν περιορίζεται στη φίμωση των παρατάξεων της μειοψηφίας. Αυτό που κυρίως επιδιώκουν είναι να αποστειρώσουν τις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβούλων από τις διεκδικήσεις και την αντίδραση του λαϊκού παράγοντα. Αυτό σας ενοχλεί!».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ «βγήκαν στα κεραμίδια» για το άρθρο 44, με το δεύτερο να καταθέτει και αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, την ώρα που όπως τους «κάρφωσε» ο υπουργός Εσωτερικών, Μ. Βορίδης, το άρθρο αυτό έρχεται ως συνέχεια των μεταρρυθμίσεων του «Καποδίστρια» και του «Κλεισθένη», που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Οσον αφορά την ονομαστική ψηφοφορία, υπέρ ψήφισαν 157 βουλευτές (ΝΔ), κατά 131 και 10 ψήφισαν «παρών» (Ελ. Λύση). Το ΚΚΕ φυσικά καταψήφισε το άρθρο, όπως και το νομοσχέδιο επί της αρχής, και ζήτησε την απόσυρση των άρθρων που, με αφορμή τα οικονομικά, παραπέμπουν ευθέως σε έλεγχο στα εσωτερικά των κομμάτων.

Εκλογική διαδικασία για τους απόδημους

Στο νομοσχέδιο περιέχονται άρθρα και για τους απόδημους, όπως το άρθρο 13. Ο Μ. Συντυχάκης ζήτησε την απόσυρσή του, καθώς προβλέπει ότι με ευθύνη και δαπάνες των κομμάτων πρέπει να εφοδιάζονται με ψηφοδέλτια οι διπλωματικές αρχές μέσα σε δέκα μέρες πριν τη μέρα της ψηφοφορίας στην Ελλάδα. «Πρόκειται για ρύθμιση σκοπιμότητας, που δημιουργεί τεράστια ανισότητα ανάμεσα στα κόμματα. Ειδικά τα μικρότερα κόμματα είναι αδύνατον να αντεπεξέλθουν σε αυτό το καθήκον, πρακτικά και οικονομικά», ανέδειξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ