ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Τάζει ψίχουλα μπροστά σε άλλον ένα δύσκολο χειμώνα

Για «δύσκολο χειμώνα», με κάποια ψίχουλα προς διαχείριση της διευρυνόμενης φτώχειας, προετοίμασε και χτες, μιλώντας στο ρ/σ ΣΚΑΪ, ο Κυρ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας ξανά μέτρα τύπου «pass», που ωστόσο δεν αντιμετωπίζουν τις αιτίες της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας.

Σε αυτήν τη λογική, άφησε να εννοηθεί για τα καύσιμα ότι μπορεί να υπάρξει ένα «fuel pass 3». Ωστόσο, παρά τα επιδόματα - ανεπαρκή σε κάθε περίπτωση - οι τιμές αυξάνονται συνεχώς καθώς το πρόβλημα είναι η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η «πράσινη μετάβαση», η απολιγνιτοποίηση και οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, τις οποίες υπερασπίζεται και προωθεί η κυβέρνηση, και τις οποίες πληρώνει ακριβά ο λαός.

Αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά, έβαλε ως στόχο να λύσουν «τη μία σημαντική διαφορά την οποία έχουμε, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο». «Αυτό θα ήταν το καλύτερο σενάριο», είπε, ενώ «το δεύτερο καλύτερο σενάριο είναι να μάθουμε να ζούμε με τις διαφορές μας», πρόσθεσε, ανοίγοντας και ο ίδιος τη βεντάλια της συζήτησης για επικίνδυνες διευθετήσεις για τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα. Εξάλλου, για τον εξοπλισμό της Αγκυρας από την Ουάσιγκτον υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει εσαεί την προμήθεια όπλων από τις ΗΠΑ στην Τουρκία.

Αργότερα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Ρουμάνο ομόλογό του, Nicolae Ionel Ciuca. Στη συζήτηση εστίασαν ιδιαίτερα στον τομέα της Ενέργειας, με τον πρωθυπουργό να «πουλάει», εκ μέρους της ντόπιας αστικής τάξης, τον ρόλο της Ελλάδας, «λόγω θέσης, υποδομών και δυνατότητας διασυνδέσεων», να αναδειχτεί σε «χώρα - κόμβο μεταφοράς Ενέργειας για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης». Σήμερα άλλωστε ο πρωθυπουργός θα βρεθεί με τον Βούλγαρο ομόλογό του στην Κομοτηνή για να εγκαινιάσει τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB).

Ακολούθησε συνάντηση Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όπου και ανέφερε ότι «μέχρι τη λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου, στα τέλη Ιουλίου, έχουμε μια σειρά ακόμη από σημαντικά νομοθετήματα, νομοσχέδια που θα έρθουν προς συζήτηση για να γίνουν νόμοι του κράτους». Ξεχώρισε την παρέμβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, νομοσχέδιο που μπαίνει για συζήτηση στη Βουλή την επόμενη βδομάδα.

«ΛΑΓΟΣ» ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Εστειλε επιστολή για τον περιορισμό των διαδηλώσεων!

Ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» / «Να μη μας πιάνει στο στόμα του» λένε οι αυτοαπασχολούμενοι

Μία ακόμα αντιλαϊκή παρέμβαση έγινε χτες από τον δήμαρχο Αθήνας Κ. Μπακογιάννη. Με επιστολή του προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, και Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, ζητά μέτρα καταστολής για τις πορείες και τις διαδηλώσεις των εργαζομένων, με το πρόσχημα ότι κλείνουν το κέντρο και δημιουργούν κυκλοφοριακή συμφόρηση στις βασικές οδικές αρτηρίες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στα πρώτα που ζητάει ο δήμαρχος είναι να «εφαρμοστεί συστηματικά ο υφιστάμενος νόμος για τις πορείες και τις υπαίθριες συγκεντρώσεις», το άθλιο νομοθέτημα που ψηφίστηκε εν μέσω πανδημίας με σκοπό τον περιορισμό των διαδηλώσεων, διευρύνοντας τις δυνατότητες των κατασταλτικών μηχανισμών να περιορίζουν και να απαγορεύουν κατά το δοκούν το δικαίωμα στη διαδήλωση.

«Σε "λαγό" της κυβερνητικής καταστολής αποφάσισε να μετατραπεί ο κ. Μπακογιάννης», αναφέρει σε σχόλιό της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αθήνας, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Και εκεί που όλοι θα περίμεναν μια συγγνώμη για την άθλια κατάσταση στο κέντρο της πόλης, ο κύριος Μπακογιάννης αποφάσισε να μετατραπεί σε "λαγό" της κυβερνητικής καταστολής, στέλνοντας επιστολή στους υπουργούς Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη για να απαγορεύσουν - περιορίσουν τις διαδηλώσεις, γιατί αυτές δήθεν διαταράσσουν "την κοινωνική και οικονομική ζωή".

Διερμηνεύει τα συναισθήματα των κατοίκων, των επαγγελματιών και των επισκεπτών όπως θέλει και όπως του αρέσει, όμως η αγανάκτηση ξεχειλίζει για τον αποτυχημένο δήμαρχο Αθηναίων, για το φιάσκο του "Μεγάλου Περιπάτου" και την εγκατάλειψη όλων των γειτονιών που δεν προσελκύουν τουρίστες. Οχι μόνο για την εικόνα της Αθήνας, αλλά ακόμα περισσότερο για την ταλαιπωρία των ανθρώπων που υφίστανται κάθε μέρα εδώ και τόσους μήνες, με το κυκλοφοριακό χάος, "τη διατάραξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωής"...

Κλείνει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που το κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος "διακοσμήθηκε" με τις διαβόητες λαμαρίνες... Κλείνουν σχεδόν 9 μήνες από τότε που η λεωφόρος Πανεπιστημίου παραμένει σκαμμένη και λειτουργεί ως ο πιο κεντρικός σκουπιδότοπος της πόλης.

Αλήθεια, τις περισσότερες μέρες τον τελευταίο χρόνο, που δεν υπήρχε κάποια συγκέντρωση - διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας, γιατί άραγε υπήρχε μποτιλιάρισμα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης;

Ο κύριος Μπακογιάννης αναλαμβάνει έναν διπλό ρόλο: Τροχονόμος των μεγαλοξενοδόχων και μεγαλεμπόρων, που νοιάζεται μόνο για την τουριστική μόστρα της Αθήνας, και πρωτομάστορας της κυβερνητικής καταστολής. Γιατί αντιλαμβάνονται πολύ καλά στα κυβερνητικά - κρατικά επιτελεία ότι σε μια περίοδο που συντρίβεται το λαϊκό εισόδημα από την ακρίβεια στα καύσιμα, στο ρεύμα, στα σούπερ μάρκετ, που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική, οι λαϊκές αντιδράσεις και οι διεκδικήσεις για μέτρα ανακούφισης θα πολλαπλασιαστούν.

Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι έτσι θα βάλουν στον γύψο τούς αγώνες των εργαζομένων, της νεολαίας, των συνταξιούχων... Για άλλη μια φορά θα πετάξουν στο καλάθι των αχρήστων τα αντιλαϊκά σχέδια καταστολής και αυταρχισμού».

«Να σταματήσει ο δήμαρχος να μας βάζει στο στόμα του για να "τρέξει" την καταστολή και την αντιλαϊκή πολιτική», τονίζει και ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας σε ανακοίνωσή του, όπου επισημαίνει:

«Ο Σύλλογός μας καταγγέλλει την απαράδεκτη ενέργεια του δήμαρχου Αθήνας να στείλει επιστολή στους υπουργούς της κυβέρνησης, κ. Βορίδη και κ. Θεοδωρικάκο, και να τους ζητήσει να πάρουν μέτρα για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και της διαμαρτυρίας του λαού στο κέντρο της Αθήνας. Μάλιστα ο κ. Μπακογιάννης, εντελώς προκλητικά, τολμάει να μιλάει εξ ονόματος των επαγγελματιών της πόλης, χωρίς κανείς να τον έχει εξουσιοδοτήσει για κάτι τέτοιο (...)

Η μεγαλύτερη ταλαιπωρία για τους μικρούς επαγγελματίες είναι η φοροληστεία, τα χαράτσια που διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις μας φόρτωσαν. Γι' αυτούς ακριβώς τους λόγους πρέπει με την οργάνωση και τον συλλογικό αγώνα μας να απαλλαγούμε από αυτές!».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ψηφίστηκε η φίμωση των λαϊκών διεκδικήσεων στα Δημοτικά Συμβούλια

Ψηφίστηκε χτες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής το αντιδραστικό πολυνομοσχέδιο - «σκούπα» του υπουργείου Εσωτερικών, με διατάξεις που αφορούν από τη φίμωση των λαϊκών διεκδικήσεων στα Δημοτικά Συμβούλια, με απαγόρευση να θέτει η αντιπολίτευση θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης (άρθρο), μέχρι τον έλεγχο στο εσωτερικό των κομμάτων και τον περιορισμό της δυνατότητας κυρίως των μικρότερων κομμάτων να προπαγανδίζουν τα μηνύματά τους. Στο ίδιο νομοσχέδιο ενισχύεται και η λειτουργία των ΦΟΔΣΑ ως ανώνυμων εταιρειών, αλλά και υποδοχής επικίνδυνων αποβλήτων, επικαιροποιώντας και διευρύνοντας τον σχετικό αντιλαϊκό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο είναι «ενταγμένο στην επιτάχυνση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, με την ενίσχυση του αστικού κράτους και του πολιτικού συστήματος» ώστε να είναι «ικανά να υπηρετούν τις επιθυμίες - επιδιώξεις του κεφαλαίου σε κάθε φάση, στην παρούσα για την "πράσινη μετάβαση" και τον "ψηφιακό μετασχηματισμό" της καπιταλιστικής οικονομίας, την κερδοφορία και ανταγωνιστικότητά της», ενώ περιέχονται σε αυτό ρυθμίσεις όπως η ψευδεπίγραφη «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών», οι οποίες προσπαθούν «να ανακτήσουν τη χαμένη αξιοπιστία της ΕΕ».

Από τα πιο εμβληματικά άρθρα του νομοσχεδίου είναι το άρθρο 44. Οπως τόνισε ο Μ. Συντυχάκης, «είναι φανερό ότι αυτή η μεθόδευση έχει έναν και μόνο στόχο: Να επιβληθεί σιωπητήριο στα Δημοτικά Συμβούλια. Κυβέρνηση - ΚΕΔΕ (με πλειοψηφία ΝΔ) έχουν κοινή γραμμή πλεύσης. Ο καημός τους δεν περιορίζεται στη φίμωση των παρατάξεων της μειοψηφίας. Αυτό που κυρίως επιδιώκουν είναι να αποστειρώσουν τις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβούλων από τις διεκδικήσεις και την αντίδραση του λαϊκού παράγοντα. Αυτό σας ενοχλεί!».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ «βγήκαν στα κεραμίδια» για το άρθρο 44, με το δεύτερο να καταθέτει και αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, την ώρα που όπως τους «κάρφωσε» ο υπουργός Εσωτερικών, Μ. Βορίδης, το άρθρο αυτό έρχεται ως συνέχεια των μεταρρυθμίσεων του «Καποδίστρια» και του «Κλεισθένη», που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Οσον αφορά την ονομαστική ψηφοφορία, υπέρ ψήφισαν 157 βουλευτές (ΝΔ), κατά 131 και 10 ψήφισαν «παρών» (Ελ. Λύση). Το ΚΚΕ φυσικά καταψήφισε το άρθρο, όπως και το νομοσχέδιο επί της αρχής, και ζήτησε την απόσυρση των άρθρων που, με αφορμή τα οικονομικά, παραπέμπουν ευθέως σε έλεγχο στα εσωτερικά των κομμάτων.

Εκλογική διαδικασία για τους απόδημους

Στο νομοσχέδιο περιέχονται άρθρα και για τους απόδημους, όπως το άρθρο 13. Ο Μ. Συντυχάκης ζήτησε την απόσυρσή του, καθώς προβλέπει ότι με ευθύνη και δαπάνες των κομμάτων πρέπει να εφοδιάζονται με ψηφοδέλτια οι διπλωματικές αρχές μέσα σε δέκα μέρες πριν τη μέρα της ψηφοφορίας στην Ελλάδα. «Πρόκειται για ρύθμιση σκοπιμότητας, που δημιουργεί τεράστια ανισότητα ανάμεσα στα κόμματα. Ειδικά τα μικρότερα κόμματα είναι αδύνατον να αντεπεξέλθουν σε αυτό το καθήκον, πρακτικά και οικονομικά», ανέδειξε.

ΤΟΜΕΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΕΒΕ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση με αυτοαπασχολούμενους

Εκδήλωση - συζήτηση με αυτοαπασχολούμενους από τους κλάδους επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων του Πειραιά διοργανώνουν τη Δευτέρα 11 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ. στο «Αλαργινό στη Νίκαια» (Αγ. Ιωάννου 2, Νίκαια), οι Τομεακές Οργανώσεις Πειραιά και ΕΒΕ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Θα μιλήσει ο Χάρης Βουρδουμπάς, μέλος του Τμήματος ΕΒΕ της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του Κόμματος.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αύριο η παρουσίαση της έκδοσης για το 1922

Με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα

Η Κομματική Οργάνωση Κύπρου του ΚΚΕ διοργανώνει αύριο, Σάββατο 9 Ιούλη, στις 8.30 μ.μ., εκδήλωση - παρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής», επιμέλειας του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, «1922. Ιμπεριαλιστική εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή». Η παρουσίαση θα γίνει στη Λεμεσό (πλατεία Αναγέννησης, οδός Βεγιαζίτ, Αγ. Αντώνιος) και ομιλήτρια θα είναι η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το «άγχος» του είναι η σταθερότητα της αντιλαϊκής πολιτικής

Σε σχόλιό του για τη συνέντευξη Μητσοτάκη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Το "άγχος" και το κριτήριο των αποφάσεων του κ. Μητσοτάκη δεν είναι γενικά η "σταθερότητα", αλλά η σταθερότητα της σημερινής πολιτικής που για τον λαό σημαίνει αστάθεια, ανασφάλεια και νέα βάρη.

Γι' αυτόν τον λόγο και η αναμέτρηση με αυτήν τη στρατηγική, την οποία με επιμέρους διαφορές υπηρετούν και τα άλλα κόμματα, είναι καθημερινή και συνεχής και στις εκλογές - όποτε κι αν γίνουν - πρέπει να εκφραστεί με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ.

Αλλωστε και η χτεσινή συζήτηση στη Βουλή ανέδειξε ότι το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που δίνει πραγματικές απαντήσεις στα σημερινά αδιέξοδα για τον λαό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ