ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Ο νόμος - πλαίσιο δεν θα εφαρμοστεί!

«Ο νόμος - πλαίσιο δεν θα εφαρμοστεί! Συνεχίζουμε τον αγώνα για σύγχρονες σπουδές, πτυχία με αξία, δουλειά με δικαιώματα!», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), που χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις της περασμένης Πέμπτης ενάντια στον νέο νόμο - πλαίσιο, επισημαίνοντας πως η προσπάθεια της κυβέρνησης να ψηφίσει το νομοσχέδιο με σιγή νεκροταφείου μέσα στο κατακαλόκαιρο δεν πέρασε!

Το ΜΑΣ τονίζει: «Η συζήτηση που εκτυλίχθηκε μέσα στη Βουλή και η ονομαστική ψηφοφορία απέδειξαν τα "ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα" ορισμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης που τελικά είτε υπερψήφισαν πλειάδα άρθρων του νομοσχεδίου είτε αποχώρησαν για να μην εκτεθούν υπερψηφίζοντας μια σειρά αντιδραστικών διατάξεων. Ομως ο νόμος - έκτρωμα έχει καταψηφιστεί από την πλειοψηφία των φοιτητών, των εργαζομένων και πανεπιστημιακών δασκάλων που θα φροντίσουν να μείνει στα χαρτιά!

Οι φοιτητικοί σύλλογοι, το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα έχουν αποδείξει ότι μπορούν να ακυρώνουν στην πράξη ακόμα και ψηφισμένους νόμους! Ετσι αναβάλαμε την είσοδο της πανεπιστημιακή αστυνομίας. Ακυρώσαμε την απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας που είχε επιχειρήσει να περάσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018. Μπλοκάραμε την επιβολή διδάκτρων σε δεκάδες προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών. Βάλαμε εμπόδια στα σχέδια για συγχωνεύσεις - καταργήσεις τμημάτων το προηγούμενο διάστημα. Εδώ και μια δεκαετία δεν εφαρμόστηκε η διάταξη του νόμου Διαμαντοπούλου για ενιαία ψηφοδέλτια στην εκλογή φοιτητών στα όργανα διοίκησης.

Τώρα μπορεί και πρέπει να δυναμώσει η πάλη σε κάθε τμήμα και έτος, ο κοινός αγώνας των φοιτητών μαζί με τους εργαζόμενους στα ιδρύματα και τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, τα εργατικά σωματεία και τους μαζικούς φορείς για να αποτρέψουμε:

  • Την πλήρη αποσύνδεση πτυχίων από το επάγγελμα, την απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία των καθηγητικών σχολών, την εξίσωση των πτυχίων με αυτά των 3ετών κολεγίων.
  • Την επιβολή ενοικίων στις εστίες και εισοδηματικών κριτηρίων στη δωρεάν διανομή των συγγραμμάτων. Τις περικοπές στη δωρεάν σίτιση και στις υποτροφίες για οικονομικούς - κοινωνικούς λόγους. Τις διαγραφές φοιτητών.
  • Τη διεύρυνση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά και σε κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία.
  • Την εμπορική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ιδρυμάτων, σε αντίθεση με τους εκπαιδευτικούς σκοπούς και τις ανάγκες της φοιτητικής μέριμνας.
  • Την κατάργηση - συγχώνευση τμημάτων και τη μετατροπή άλλων σε υποβαθμισμένα 3ετή ΤΕΙ (τμήματα εφαρμοσμένων επιστημών).
  • Το ξεπούλημα των πανεπιστημιακών δασών και το κλείσιμο των πανεπιστημιακών λεσχών όπως προβλέπει το κατάπτυστο άρθρο 296.
  • Την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές, την ποινικοποίηση των αγώνων και τις πειθαρχικές διώξεις σε φοιτητές για συνδικαλιστικούς λόγους.
  • Την ωμή κρατική παρέμβαση στα συλλογικά όργανα των φοιτητών, με διαβλητές "εκλογές" φοιτητικών "εκπροσώπων" ελεγχόμενες από τις διοικήσεις και με ενιαία ψηφοδέλτια που ενισχύουν τις πελατειακές σχέσεις. Οι φοιτητές εκλέγουν δημοκρατικά τους εκπροσώπους τους στους φοιτητικούς συλλόγους, που λογοδοτούν στους φοιτητές και υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους παντού, όπως και στα όργανα διοίκησης των ΑΕΙ.

Οι φοιτητές θα πούμε την τελευταία λέξη!

Με την οργανωμένη, συλλογική διεκδίκηση, την οργάνωση στους φοιτητικούς συλλόγους μπορούμε να τα καταφέρουμε!

  • Να μην εφαρμοστεί ο νέος νόμος - πλαίσιο. Να καταργηθούν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.
  • Ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας. Πρόσληψη καθηγητών. Αναβάθμιση υποδομών, βιβλιοθηκών και εργαστηρίων.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις ανάγκες μας. Δωρεάν σίτιση, στέγαση, μετακινήσεις, βιβλία, αναλώσιμα, φοιτητικό internet. Μηνιαίο φοιτητικό επίδομα 300 ευρώ για όσους νοικιάζουν. Ούτε σκέψη για δίδακτρα, για νοίκια στις εστίες.
  • Ολη η αναγκαία γνώση για την άσκηση του επαγγέλματος στο πτυχίο. Το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα».
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Παρέμβαση για τα λάθη στην καταχώρηση στοιχείων

Σε παρέμβαση στο υπουργείο Παιδείας προχώρησαν χτες το μεσημέρι η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων και ελαστικά εργαζομένων στην Εκπαίδευση και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών, με αφορμή τα «λάθη» που έχουν προκύψει κατά τη διαδικασία καταχώρησης των δικαιολογητικών στην πλατφόρμα του ΟΠΣΥΔ από τους υποψηφίους για τους πίνακες μόνιμων/αναπληρωτών. Πρόκειται για περιπτώσεις εκπαιδευτικών που το σύστημα τους εμφανίζει λιγότερα επικαιροποιημένα στοιχεία στον φάκελό τους, απ' όσα κατέθεσαν την περίοδο των αιτήσεων πριν από λίγους μήνες, με αποτέλεσμα να χάνουν μόρια στη διαδικασία της κατάρτισης των πινάκων ή ακόμα και να μένουν εκτός πινάκων.

«Δεν μπορούμε να μείνουμε για μια ακόμα φορά θεατές στο ίδιο έργο, με εκατοντάδες συναδέλφους να βλέπουν τα όνειρά τους να γκρεμίζονται από λάθη και παραλείψεις που μπορούν με απλό τρόπο να επιλυθούν», τονίζει η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών.

Σε συνάντηση με τον γγ του υπουργείου, αντιπροσωπεία παρέθεσε τα προβλήματα που αφορούν τα λάθη, επιμένοντας να διορθωθούν με κάθε τρόπο και να μπουν όλοι στους πίνακες, ενώ κατατέθηκε και κείμενο με πάνω από 130 υπογραφές.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, ο γενικός γραμματέας επικαλέστηκε τις αυστηρές χρονικές προθεσμίες του ΑΣΕΠ και ενημέρωσε πως, αφού διορθώθηκαν τα λάθη των Διευθύνσεων, τα ονόματα των υποψηφίων στάλθηκαν στον ΑΣΕΠ από την Παρασκευή και ήδη τα επεξεργάζεται. Επανέλαβε ότι οι μόνιμοι διορισμοί που ανακοινώθηκαν θα γίνουν με τους παλιούς πίνακες, οι προσλήψεις αναπληρωτών το 2022-23 από τους νέους προσωρινούς πίνακες πάνω στους οποίους θα γίνουν οι ενστάσεις και όσοι εκπαιδευτικοί δικαιωθούν θα μπουν στους μόνιμους πίνακες που θα βγουν το καλοκαίρι του 2023.

«Αρα οι συνάδελφοι που αποκλείστηκαν από τους προσωρινούς πίνακες θα μείνουν άνεργοι τουλάχιστον 1 χρόνο, δηλ. το 2022-23, και αν δεν δικαιωθούν από την ένσταση θα μείνουν άνεργοι δύο χρόνια, δηλαδή το 2022-23 και το 2023-24 ...για ένα τεχνικό λάθος!», σχολιάζει σχετικά ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Ρόζα Ιμβριώτη», καλώντας σε συλλογική δράση μέσα από τα σωματεία, για να μην αποκλειστεί κανένας εκπαιδευτικός από τους πίνακες και να προσμετρηθούν όλα όσα κατέθεσαν.

Ερώτηση για το ζήτημα έχει καταθέσει το ΚΚΕ.

Τιμούν τη μνήμη της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου

Εκδήλωση την Πέμπτη στις 8 μ.μ. στον κήπο του Παντείου

Εκδήλωση για τα 42 χρόνια από τη δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου πραγματοποιούν την Πέμπτη 21 Ιούλη, στις 8 μ.μ., στον κήπο του Παντείου Πανεπιστημίου, ο Φοιτητικός Σύλλογος Παντείου, η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού, Δέρματος.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η Γεωργία Τσαγκάρη, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Παντείου, και η Ελένη Μενεγάκη, μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος.

«Η Σωτηρία αποτελεί ένα παράδειγμα αγώνα έως και σήμερα για εμάς τους νέους φοιτητές που μέσα από τους Συλλόγους μας δίνουμε αγώνες για τα δικαιώματά μας στη ζωή, στις σχολές, στη δουλειά μας», σημειώνει στο σχετικό του κάλεσμα ο Σύλλογος Φοιτητών Παντείου.

ΧΑΝΙΑ
Ενάντια στην υποβάθμιση σχολείων γονείς και εκπαιδευτικοί

«Δεν θα επιτρέψουμε καμία υποβάθμιση των σχολείων μας», δηλώνουν από κοινού οι Ενώσεις Γονέων Χανίων, Κισσάμου και Αποκορώνου, καταγγέλλοντας νέο χτύπημα στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών που επιχειρείται με την υποβάθμιση δεκάδων σχολικών μονάδων. Οι Ενώσεις και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων καλούν σήμερα Τρίτη, στις 10 το πρωί, σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού.

«Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μας πείσει το υπουργείο και οι υπηρεσίες του ότι η υποβάθμιση των σχολείων προωθείται για το καλό της ομαλής λειτουργίας τους και της βελτίωσης των όρων της εκπαιδευτικής διαδικασίας», τονίζουν οι γονείς, παραθέτοντας παραδείγματα από συγκεκριμένα σχολεία και τμήματα όπου αυξάνεται ο αριθμός μαθητών. Οπως προσθέτουν, «στα ολιγοθέσια η πείρα δείχνει ότι ενισχύεται το καθεστώς της υποστελέχωσης και ιδιαίτερα στο κομμάτι των ειδικοτήτων» και «δεν έχει αναιρεθεί η οριζόντια οδηγία για ανώτατο όριο τις 2 παράλληλες στηρίξεις ανά σχολική μονάδα, που είχε ως αποτέλεσμα, την περσινή χρονιά, 40 μαθητές με εγκεκριμένη γνωμάτευση να μείνουν εντελώς αστήριχτοι και δεκάδες να στηρίζονται μερικώς, αφού οι εκπαιδευτικοί έγιναν λάστιχο από τμήμα σε τμήμα και από σχολείο σε σχολείο και μοιράζονταν σε 2, 3 και 4 παιδιά». «Εδώ και τώρα να προχωρήσει έγκαιρα ολοκληρωμένος σχεδιασμός, με όλα τα αναγκαία μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβρη και με κριτήριο την κάλυψη των μορφωτικών αναγκών των παιδιών μας», τονίζουν οι Ενώσεις Γονέων στην ανακοίνωσή τους, την οποία το ΚΚΕ κατέθεσε στη Βουλή ως Αναφορά προς την υπουργό Παιδείας.

«Καμία λειτουργική υποβάθμιση στα σχολεία», δηλώνει και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων. Απέναντι στην προωθούμενη λειτουργική υποβάθμιση δεκάδων σχολικών μονάδων με επίκληση της εφαρμογής του νόμου, οι εκπαιδευτικοί επισημαίνουν τις συνέπειες για τους μαθητές που θα στοιβαχτούν μετά από 2,5 χρόνια πανδημίας με τις διαπιστωμένες συνέπειες που είχε η διαχείρισή της, ενώ επισημαίνουν πως τη λογική των λειτουργικών υποβιβασμών των δημοτικών σχολείων ακολουθούν και τα νηπιαγωγεία του νομού, πολλά από τα οποία χάνουν το ένα ολοήμερο τμήμα τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον προγραμματισμό των λαϊκών οικογενειών, των εργαζόμενων γονιών.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Κατάθεση λουλουδιών στη μνήμη του Σωτήρη Πέτρουλα

Σε κατάθεση λουλουδιών στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Σωτήρης Πέτρουλας, στην οδό Σταδίου και Χρ. Λαδά, προχωρά η Περιφερειακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ την Πέμπτη 21 Ιούλη, ανήμερα της συμπλήρωσης 57 χρόνων από τη δολοφονία του.

«Τιμάμε στην πράξη τον Σωτήρη Πέτρουλα και όλους όσοι έδωσαν τη ζωή τους για ένα καλύτερο μέλλον χωρίς εκμετάλλευση. Παλεύουμε με την καθημερινή μας δράση για την ανασύνταξη του εργατικού και φοιτητικού κινήματος, το δυνάμωμα της Κοινωνικής Συμμαχίας σε κατεύθυνση ρήξης και ανατροπής με τα μονοπώλια και τον καπιταλισμό», τονίζει η ΠΟ Σπουδάζουσας της ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ